Workshopvragen

Hier vind je een aantal vragen van workshopdeelneemsters.  Deze vragen zijn vaak praktisch of heel specifiek.  In mijn antwoorden geef ik uitleg, tips en weetjes.  Daarom is deze pagina ook interessant voor niet-deelneemsters.

Heb je nog een andere vraag die je hier niet terugvindt?  Laat het me zeker weten! Contacteer me, en ik zal mijn best doen je zo goed mogelijk te helpen.  En wie weet kan jouw vraag daarna toegevoegd worden op deze lijst en nog anderen helpen ook!

Workshopvragen

Waarom vraag je om vóór de workshop thuis al voor te bereiden?

Allereerst, ik probeer de voorbereiding thuis zo beperkt mogelijk te houden!  Voor sommige workshops is dit quasi niets.  Voor beginnersworkshops is het meestal enkel het knippen van de stoffen.  Voor andere workshops is het ook het verstevigen van de stoffen.  En ja, voor tassenworkshops is het vaak ook nog wat naaiwerk vooraf.

Tja, het gaat eigenlijk om de keuze: ofwel naaien vooraf, ofwel naaien na de workshop.

Veel projecten zijn niet doenbaar op een dag als je nog je patroon moet tekenen, stof knippen en verstevigen.  Dus als ik dat niet vooraf vraag, dan kom je met een halfafgewerkt stuk thuis, en dat wil ik niet!  Wat dat onafgewerkt stuk belandt in een hoekje of blijft liggen.  Zo zonde vind ik dat!  Dan vraag ik liever om voorbereid naar de workshop te komen, zodat je ’s avonds wél pronkend met een afgewerkt naaisel naar huis kan gaan.  Ik hou ook niet van het concept “afwerkavonden” waar je later nog naar toe kan gaan.  Dat komt er vaak ook niet meer van.

Een ander voordeel van de voorbereiding is dat je zo op de workshopdag het meeste kan leren.  De voorbereidingen die ik vraag zijn voor iedere workshop verschillend.  Het is niet steeds het begin (stap1 tem 3 bv.) van de werkbeschrijving, maar het zijn de eenvoudige zaken die ik her en der uit het maakproces gehaald heb.  (Dit Thuiswerk leg ik uit aan de hand van een stap-per-stap fotohandleiding.) Dat maakt dat op de workshopdag de moeilijkere of meer technische zaken aan bod komen, en uitvoerig voorgedaan en/of uitgelegd worden.

De voorbereidingstijd is afhankelijk van het patroon en de moeilijkheidsgraad, en kan variëren van enkele uurtjes tot meer dan een dag.  Bij de workshopomschrijving geef ik steeds aan welke voorbereidingen verwacht worden.

Wanneer ontvang ik de info over de workshop?

Als je de workshop aankoopt via deze site ontvang je onmiddellijk na betaling een mailtje “Je bestelling is nu afgerond”.  In dit mailtje vind je in de rechterkolom “download” alle PDF bestanden die je kan downloaden en bewaren.  In het bestand “Infobrochure” vind je de belangrijkste informatie terug, dat lees je best eerst.  De andere bestanden zoals o.a. de contactinformatie, patroonbestanden, enz. kan je hier ook vinden.

Je kan al deze bestanden ook steeds terugvinden als je op de website aanlogt en doorklikt naar “mijn account” > “downloads”.

Waarom is het patroon niet altijd inbegrepen in de workshop?

Heel simpel, omdat vele deelneemsters al over het bewuste patroon beschikken!  Vaak hebben deelneemsters het patroon ooit al eens gekocht of gekregen. Daarom dat ik dit niet standaard toevoeg in de workshopprijs.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

– Workshops over een gratis patroon.  Na je inschrijving ontvang je een mailtje met o.a. (de downloadlink naar) het PDF-patroon.

– Bij workshops over een kooppatroon dien je zelf het patroon te voorzien.   Als het gaat om een patroon dat vermeld staat in een boek of magazine, dan dien je over dit boek/magazine te beschikken.  Als het gaat om een los patroon, dan dien je dit zelf te voorzien (digitale versie of papieren versie).  Bij kooppatronen die enkel digitaal verkrijgbaar zijn staat steeds de link naar de betreffende website. (Zie ook vraag “Waar vind ik de link naar het patroon?”) Bij workshops over een Katrienette patroon kunnen deelneemsters dit aanschaffen aan een voordeelprijs.

– Workshops over een kooppatroon met workshoplicentie (vb. Kuoria).  Na inschrijving ontvang je de patroondelen in één maat naar keuze. Wens je het volledige patroon met alle maten en de werkbeschrijving, dan dien je dit zelf aan te kopen.  Om de workshop te volgen hoef je dus het patroon niet aan te kopen.

In de workshopomschrijving wordt duidelijk vermeld of het patroon inbegrepen is of niet.

Waar vind ik de link naar het patroon?

De link naar het patroon kan je terugvinden op drie plaatsen:

– in elke blogpost staat onderaan een infokader met daarin de link naar het patroon. Je vindt er ook al de door mij gemaakte aanpassingen en gebruikte materialen.

-op het workshopoverzicht, waar je ook kan terugvinden welke voorbereidingstijd en benodigdheden je dient te voorzien.

-in de kalender als je doorklikt naar de detailinfo over het evenement.

Kan jij het digitale (PDF) patroon voor mij aankopen?

Helaas, ik kan en mag een digitaal patroon niet in jouw plaats aankopen.  (Dan ben jij geen koper, heb jij geen eigen account en ook geen recht op updates en/of nieuwe download i.g.v. verlies of beschadigd bestand.)

Ik kan je wel uitleggen hoe dit in z’n werk gaat: zie vraag “Hoe koop ik een digitaal (PDF) patroon?”  Als je dit nog nooit gedaan hebt lijkt het ingewikkeld, maar het lezen van deze uitleg duurt langer dan het aankopen zelf 😁

Hoe koop ik een digitaal (PDF) kooppatroon?

Ga aan je computer zitten met je bankkaart/creditkaart bij de hand.

Stap 1: Ga naar de website van de verkoper, kies het gewenste patroon en leg dit in je winkelmandje.

Stap 2: Ga verder naar afrekenen, en maak een nieuwe account (vb. “register” of “create account”) en vul je naam en gegevens in.

Stap 3: Kies voor betalen en volg de betaalprocedure.  Meestal zijn er meerdere betaalmethodes. Ofwel betaal je via credit card. Ofwel betaal je via jouw gewone zichtrekening, dat loopt dan via Paypal (https://www.paypal.com/be/webapps/mpp/personal?locale.x=nl_BE)

Stap 4: Na de afronding van de betaalprocedure krijg je van de verkoper een bevestigingsmail.  In deze mail zit ofwel een downloadlink ofwel het pdf-bestand zelf.  Dit bestand doe je open, bewaar je en print je af.  Als er geen link of bestand in de mail zit, dan ga je terug naar de website van de verkoper waar je inlogt en op de website bij “your account/your purchases” het patroon-bestand kan terugvinden.

– Swoon: je ontvangt een mail “Thank you for your order” waarin je in de kolom downloads op het bestand kan klikken.

– Noodlehead: in de mail “Your order is complete” staan de downloadlinks vermeld.

– RLR Creations: in de mail “Your digital downloads” vind je een link naar het bestand. LET OP!!! Deze link is slechts 24u geldig.  Open en bewaar het bestand onmiddellijk na het ontvangen van deze mail.  Is de link verlopen, dan dien je per e-mail contact te nemen (en mogelijks een dag of twee geduld te hebben) om een nieuwe mail te ontvangen.

– Pink Pony Design: de bestanden staan in de mail “Your PinkPonyDesign order is ready”

– Hansedelli: in de mail “Download und Rechnung zu deiner Bestellung” vind je de bestanden terug.

TIP: bewaar je PDF-patronen in een folder op je pc/laptop, maar ook een kopie op een cloud service (vb. dropbox, google-drive) of op een externe harde schijf.  Zo heb je nog steeds je bestanden ook als er iets met je toestel zou gebeuren.

Hoe print ik een digitaal (PDF) patroon?

Stap 1: Ga aan je computer of laptop zitten. (Afprinten doe je beter niet vanaf een tablet of smartphone omdat deze de pinterinstellingen (ongevraagd) kunnen wijzigen.)

Stap 2: Open het bestand in Adobe Acrobat Reader.  (Het bestand openen vanuit je internetbrowser  of vanuit een opslag/cloud service vb. Dropbox kan zorgen voor (ongevraagde) aanpassingen)

TIP 1: kijk eerst na welke bladzijden je dient af te drukken.  Vaak is het niet nodig om alle pagina’s af te drukken. En vaak is het handig om (sommige) papieren patroondelen net dubbel af te drukken!  Kijk hiervoor in de Infobrochure bij “patroondelen”.

TIP 2: kijk na op welke bladzijde het controlevierkantje staat en druk eerst enkel die pagina af!

Stap 3: klik door naar Bestand > afdrukken (Ctrl+P)

Stap 3: Kies de juiste printer, pagina’s en afdrukstand

Stap 4: Kijk de pinterinstellingen na bij “Pagina vergroten/verkleinen” en zorg dat de keuze ⨀ “ware grootte” of ⨀ “100% ” aangevinkt is.

Stap 5: klik op Afdrukken

ECHT DOEN!! ELKE KEER!!  Meet het controlevierkantje na voor je de rest afdrukt, én voor je begint te knippen.

Waarom kan ik sommige patronen niet in euro's kopen?

Sommige mensen zijn huiverachtig om een patroon in bv. dollars te kopen.  Echter bij een online betaling zal je hiervan in de praktijk niets merken. Normaal gezien zal de credit kaart maatschappij/paypal het dollarbedrag via een wisselkoers omrekenen naar euro’s, en zal dit in euro’s op je uittreksel vermeld worden.  Het koersverschil is op dit moment in ons voordeel, je zal dus minder euro’s dan dollars betalen.

Waarom zijn niet alle gebruikte patronen in het Nederlands?

Eens je tassen begint te maken ga je snel ontdekken dat er vééééééél meer patronen verkrijgbaar zijn dan enkel de Nederlandstalige.  Ik heb al met vele Engelstalige en Duitstalige patronen gewerkt.  (Voor kleding ook met Franstalige).  Over het algemeen zijn buitenlandse patronen goed uitgelegd met ofwel tekeningen ofwel foto’s.  Voor mij persoonlijk is dit geen punt.

Ik kan begrijpen dat dit voor sommige mensen wél een hinderpaal kan zijn.  Dat de werkbeschrijving in vreemde taal en/of de benamingen van de patroondelen heel overweldigend en verwarrend kan overkomen.

Als ik workshops geef over anderstalige patronen, dan help ik je daar natuurlijk bij!  Allereerst heb ik alle benodigdheden voor jou omgerekend naar Europese maten en materialen.  Verder heb ik ook alle zelf te tekenen patroondelen voor je omgerekend (van inches naar centimeters).  Wat je thuis dient voor te bereiden is uitgelegd in een Nederlandstalige foto-handleiding. Tijdens de workshop geef ik de uitleg natuurlijk in het Nederlands 😎! En bij sommige workshops ontvang je ook Nederlandstalige notities.  En tenslotte ben ik natuurlijk ter beschikking voor al je vragen!

Wil je graag leren werken met Engelstalige patronen en kan of wil je liever geen workshop volgen? Lees dan het boek: E-book Tassen naaien met Engelstalige patronen

Wil je jouw Nederlandstalige infobrochure/werkbeschrijving verkopen?

Ik heb van de patroonmaaksters de toestemming om workshops te geven van de door hen ontworpen patronen.  In het kader van een workshop mag ik uitleg, vertaling en toelichting geven, maar echter omwille van copyright en plagiaat mag dit niet separaat verkocht worden.

Nu dat er omwille van Covid geen workshops kunnen plaatsvinden ga ik jullie natuurlijk blijven helpen!  Contacteer me gerust als je informatie wil over de workshopdocumentatie.  Dan kijk ik wat ik je kan doorsturen 🤗

Wat als ik denk dat mijn (papieren) patroondelen niet kloppen?

Bij tassenpatronen komt het vaak voor dat je sommige van de patroondelen moet printen of overnemen, en andere patroondelen (meestal rechthoeken/vierkanten) zelf moet tekenen.

Let op dat de geprinte patroondelen steeds op de goede grootte zijn! Zie ook de vraag “Hoe print ik een digitaal patroon?”

Meet altijd na of controlevakje exact overeenkomt met de opgegeven afmetingen.

Vaak geef ik in de Infobrochure nog een extra controle, waarbij je kan nakijken of de breedte van een geprint patroondeel overeenkomt met de breedte van een zelfgetekend patroondeel.  Dan weet je zeker dat alle patroondelen in dezelfde schaal zijn.

Als dit niet klopt dan is er iets mis met:

-ofwel je geprinte patroondelen (en dien je deze terug af te printen met andere printerintstellingen)

-ofwel je getekende patroondelen (meet na! en herteken indien nodig)

 

Let ook op dat je de patroondelen in de juiste richting op je stof legt.  Bij patroondelen staat, ofwel een pijl om de draadrichting aan te geven, ofwel vermelding van breedte en hoogte.  Bij het knippen van versteviging dien je geen rekening te houden met een richting.  Bij het knippen van kunstleer/kurkleer adviseer ik om -indien mogelijk- wel de richting aan te houden.

 

Bij twijfel, of als je buikgevoel zegt dat er iets geks is met je patroondelen, neem dan contact met me op!

Kan ik aanpassingen doen aan het patroon?

Dit kan, afhankelijk van je naaiervaring en mits je hierover vooraf overleg pleegt.  Contacteer me hierover a.u.b. vóór de workshop dat we dit kunnen bespreken.

Kleinere zaken, zoals bv. toevoegen van een binnenzakje of sleutellint, zijn geen probleem.  Ook het schalen van een patroon is mogelijk.  Gaat het om grotere aanpassingen dan kijken we samen wat haalbaar is.

Sowieso wordt verwacht dat je alle normale voorbereidingen getroffen hebt, en mogelijks ook de extra zaken.

Moet ik geknipte patroondelen zigzaggen of surfileren?

Dat is afhankelijk van je stoffen en wat je gaat maken.  Voor tassen is dit enkel nodig als je stoffen uitrafelen of schiften aan de zijkanten.  Dit kan voorkomen bij dunne soorten stof, maar ook bij geweven stoffen en zéér frequent bij canvassen.  Je kan de stofkanten afzekeren door deze ofwel met een gewone naaimachine te zigzaggen, ofwel met een overlockmachine (zonder te snijden met het mesje) te locken.  Kijk na het surfileren na of je patroondeel nog de juiste grootte heeft!

Waarom geen metalen of bloktandrits?

Ik ben (hevige!!!) voorstander van het werken met spiraalritsen.

Hét grote voordeel is dat deze makkelijk overstikbaar zijn! Je hebt immers geen (metalen of gesmolten plastieken) rits-tandjes, maar de rits sluit omdat er een fijn plastieken spiraaltje in elkaar schuift.  Bij veel tassen dien je ergens toch wel over de ritsen te stikken, en dat gaat gewoon veel makkelijker bij spiraalritsen! Je stikt veel vlotter over dat dunne plastieken spiraaltje dan over ritstandjes.

Een tweede voordeel is dat je de trekkers erop kan zetten in beide richtingen. Vooral bij tassen, ritszakjes, laptophoezen e.d. kan het handig zijn om twee trekkers te voorzien.

Vergis je niet, er zijn spiraalritsen met een metaal-look! Die zien er uit alsof ze goud/brons/zilver/rose/zwartnikkel… gekleurd zijn, maar dit is gewoon ook een plastieken rits.  Deze zijn ook prima om te gebruiken voor tassen!

Mag ik dan echt niet die metalen rits?  Die éne is zoooo mooi en perfect van kleur? 🤩 Ik kan je niets verbieden.  Als je een ervaren naaister bent (die met het handwiel de naald tussen de tandjes kan “loodsen”) en kan leven met een mogelijks onperfect stiksel naast je rits… kan je het proberen.

GOUDEN TIP: je hebt tegenwoordig spiraalritsen op rol 🥰 in vele kleurtjes.   Zie ook de vraag “Wat is een rits op rol?”

Wat is een rits op rol?

Een rits op rol is een lange rits die je aan de rol kan kopen.  Het is een meterslang lint, dat op maat afgeknipt wordt, en waarop je zelf de ritstrekker(s) plaatst.

Ritsen op rol zijn goedkoper als de vaste maat ritsten.  Ze zijn perfect geschikt voor tassen en accesoires. (Je hebt geen deelbare ritsen nodig hiervoor).

Er is intussen een heel ruim gamma aan kleuren verkrijgbaar, met diverse kleuren trekkers ook 😍.

En neen, het plaatsen van de trekkers is NIET moeilijk!  Ik zal het je met plezier voordoen en uitleggen.  Sommigen gebruiken hiervoor een hulpmiddel, maar ik doe het gewoon zonder.

Opgelet! Er bestaan ritsen op rol van het type “Spiraalrits” en ook “Metalen ritsen”.  Ik heb een duidelijk voorkeur voor spiraalritsen, zie ook mijn vraag “Waarom geen metalen of bloktandrits?”

Moet ik kunstleer/kurkleer verstevigen?

Vroeger was mijn antwoord op deze vraag standaard: “neen”.  Echter, er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten op de markt dat ik geen eenduidig antwoord meer kan geven.

Heb je dik (lees 2à3mm) of stevig kunstleer/kurkleer met een verstevigde (wit polyester laagje of vilt/wol-achtig laagje) achterkant?  Dan hoef je deze NIET extra te verstevigen.

Heb je “medium-dik” of soepel kunstleer/kurkleer? Dan raad ik aan dit verstevigen met plakkatoen (Vlieseline G700). Zorg ervoor dat je versteviging niet voorbij de stofrand komt en onzichtbaar is.  Zeker voor hengsels is dit een must om de rekbaarheid uit de stof te halen.  Voor kleinere stukken kan de plakkatoen eventueel weggelaten worden.

Heb je dun kunstleer, skai, suedine? Vaak zijn dit soepelvallende en (licht)rekbare stoffen.  Deze hebben zeker versteviging nodig, minstens 1 laag plakkatoen, soms 2 of gecombineerd met andere versteviging.  De versteviging zal de rekbaarheid eruit halen en de stof voldoende body geven om te verwerken.

Maak je zelf je handvaten, hengsels of schouderriemen uit kunstleer?  Dan adviseer ik om, ongeacht welke soort, steeds plakkatoen aan te brengen om het uitrekken tegen te gaan.  Dat kan dan bv. enkel op de middenstrook. Zie ook Tutorial KLASSIEKE RIEM en Tutorial MODERNE RIEM

Het aanbrengen van versteviging op kunstleer/kurkleer doe je voorzichtig.  Met je strijkijzer op lage temperatuur en met een (stijk)doek/bakpapier ertussen ter bescherming.  Probeer altijd eerst een teststukje!

Kan ik tijdens de workshop een tas maken in echt leder?

Om te werken met echt leer heb je meestal een industriële machine en specifieke leerbewerkingstools en technieken nodig.  Dat is een heel andere metier.

Helaas is daarom het werken met echt leer niet toegestaan tijdens de workshop, ook niet voor enkel dat ene zijkantje of hoofdpaneel.  De tassen in de workshop kunnen wel gemaakt worden met (deels) kunstleer of kurkleer.  Tegenwoordig is een heel gamma van imitatieleren te verkrijgen, sommigen met een zeer mooie lederlook.

Zijn er voorzieningen voor mensen met beperkte mobiliteit, rolstoelgebruikers of andere aandoeningen?

Hiervoor heb ik geen pasklaar ja/neen-antwoord.  Ik sta open voor overleg hierover om te kijken wat de mogelijkheden zijn.  Afhankelijk van de locatie en activiteit kunnen we de opties bespreken.

Ik wil hier graag ook benadrukken dat ik het bijzonder belangrijk vind dat deelnemers kunnen werken op hun eigen tempo.

Wat als ik vegetarisch ben en/of een voedselintollerantie of -allergie heb?

Gelieve dit vooraf te melden.  Als de workshop doorgaat in een stoffenwinkel neem je contact op met de winkel zelf.  Als het gaat om een activiteit bij Katrienette of op een prive-locatie neem je met mij contact op.

We overleggen hierover graag en zullen ons uiterste best doen je te voorzien.  Mocht dit niet haalbaar zijn of wil je op zeker spelen, dan kan je best je eigen lunch/drank meenemen.

Ik heb iets niet tijdig gekocht/ontvangen, wat nu?

Als je merkt dat je iets van benodigdheden mist, of je (online)bestelling is niet tijdig aangekomen, contacteer me dan hierover vóór de workshop. Dat kan zelfs de (late) avond voordien of de dag van de workshop zelf!

Als ik op de hoogte ben, dan kan ik proberen mee een oplossing te zoeken.  Soms kan ik iets meenemen uit mijn eigen voorraad, soms kan ik via een winkel iets regelen, soms zoeken we een alternatief met andere materialen die je zelf hebt, soms een combinatie hiervan.

Ik denk graag mee en zal mijn uiterste best doen je te helpen.  Maar de eerste reactie bij benodigdheden stress is: contacteer Katrien!