Het verhaal van Katrien

Ik ben Katrien, de vrouw achter KATRIENETTE.  Ik ben 48 jaar, gehuwd met de man van mijn leven, en moeder van 3 tienerzonen. En ook het baasje van twee eigenwijze honden. Je mag me steeds wakker maken voor een lekkere latte (hoezo koffieverslaafd?). Verder hou ik van reizen, babbelen met vriendinnen en lekker eten. Maar dat wist je waarschijnlijk al.

Hoe is Katrienette ontstaan?

Daarvoor gaan we even terug in de tijd. Ik heb eigenlijk een financiële opleiding. En, ik heb 20 jaar met veel enthousiasme in de petroleumsector gewerkt. Maar -omwille van de grotere zorgvraag binnen het gezin- hebben we in 2015 beslist dat ik mijn werkzaamheden buitenshuis zou staken. Ik ben altijd al creatief bezig geweest. Rond die periode was haken een hobby waar ik mijn ei in kwijt kon. Maar toen, tja… een stom ongeluk (bestaan er ongelukjes die niet stom zijn? 🤔) met een verbrijzelde elleboog als gevolg. Na meerdere operaties en lange revalidatie probeerde ik terug te haken, maar het maken van de draaiende bewegingen met haak- of breipennen kan ik niet meer.

Een goed moment dus om tijd te maken voor een andere hobby! Ik ging me terug focussen op naaien. Een basic naaimachine werd aangeschaft, ik volgde een naailes en ging thuis aan de slag. Eerst wat kledingstukken, maar al snel kwam de liefde voor tassen naaien.

In maart 2017 begon ik te bloggen over mijn naaiwerkjes. Daarvoor zocht ik een naam: en zo werd Katrienette geboren! In eerste instantie maakte ik een simpele website voor de blogberichten. Omdat ik zelf zoveel inspiratie en tips online vond, vind ik het belangrijk om niet alleen mijn creaties te “showen”, maar ook veel informatie te delen! In mijn blogposts laat ik je meelezen en ook meekijken naar hoe ik het gemaakt heb. Onderaan élk blogbericht vind je een kader met informatie over het patroon, de aanpassingen die ik deed, gebruikte stoffen en materialen. Regelmatig plaats ik véél foto’s in een blogbericht, soms te veel. #sorrynotsorry

Van blogger naar lesgeefster.

Hoe meer tassen ik naaide (en blogde), hoe meer naaisters ik leerde kennen, hoe meer vragen me gesteld werden. En hoe meer ik begon uit te leggen en mijn ervaringen te delen. En toen, toen werd ik plots gevraagd om een tassen naai workshop te geven!  Nooit had ik hieraan gedacht, dit gepland of zelfs hierover gedroomd, maar die eerste workshop in januari 2018 werd het begin van een tweede loopbaan. Het geven van workshops is iets wat ik met zoveel plezier doe, waar ik ontzettend veel voldoening uit haal en blij van wordt. Aan de groeiende interesse en tevreden deelneemsters te zien, vonden jullie het ook leuk! Ik durf te zeggen dat dit een succes was.  In 2018 gaf ik meer dan 50 workshops, in 2019 ruim 60, en 2020 zag er nog veelbelovender uit! Tot in maart: Corona met bijhorende lockdown, legde alle workshops stil.

Start webshop en eigen patronen.

Intussen was ook mijn website meegegroeid. Ik wilde meer delen dan enkel de blogberichten. Er kwamen tutorials. Het briletui-patroon. En ook een hoop freebies: de benodigdheden voor het maken van bepaalde tassen.  Overzichtelijke informatie over de workshops. Begin 2020 ben ik maanden bezig geweest om de website te upgraden en uit te breiden. Van een blog naar een heuse informatieve website met webshop. Ik had een bepaalde visie en look voor ogen. Ik heb het maken van de website bijna helemaal zelf gedaan! Voor sommige technische zaken ging ik te rade bij een expert, maar het bouwen, schrijven, layout en al de rest deed ik tot in de kleine uurtjes.

En toen kwam dus Corona. Alhoewel zowel mijn professionele als privé situatie op z’n kop stond, besloot ik de tijd te nemen om een idee uit te werken, namelijk het creëren van een eerste eigen tassenpatroon. Met mijn eigen ervaring in het tassen maken, de vele hacks en aanpassingen ik deed op bestaande patronen, én zeker ook alle vragen, feedback en leermomenten ik gehad heb met de meer dan 1000 leerlingen in mijn workshops, maakten dat ik er meer dan klaar voor was!

Zodoende heb ik dus het Cosynette patroon uitgebracht: een crossbody tas. Met een uitvoerige Nederlandstalige werkbeschrijving, met een extreem uitgebreide stap-per-stap fotohandleiding! Ook hier werden mijn verwachtingen overtroffen! Er zijn intussen al honderden Cosynettes gemaakt, door jullie! En elke keer als ik een foto van een Cosynette zie, élke keer, maakt mijn hart een sprongetje. 😍

Na de zomer was er de korte hoop om terug workshops te kunnen geven.  Echter dit bleek niet realistisch. Ik mis het workshoppen ontzettend! Anderzijds krijg ik veel vragen. En ik antwoord en help iedereen met veel liefde en plezier. Aangezien het geven van workshops er voorlopig niet meer in zit, heb ik besloten de rollen om te keren. Ik kom naar jou toe! Ik ga je helpen met écht praktische informatie, over hoe je iets aanpakt. Ik heb al mijn ervaringen gebundeld in een e-book: “Tassen-naaien-met Engelstalige patronen”. Dit is een handboek waarin ik je stap-per-stap begeleid om een tas te naaien met een Engelstalig patroon.  Alsof ik naast je zit en je het me hoort vertellen 😁.

Daarna kwam mijn tweede eigen patroon: de Annemarette. Een handtas in wel 4 maten, 2 varianten en met verschillende mogelijke opties en extra’s. Ook dit patroon komt met mijn kenmerkende uitgebreide werkbeschrijving met honderden foto’s. Ook dit patroon viel in de smaak. Het is een plezier om al jullie creaties te zien!

En toen ging ik achter de camera staan.

Ik wil mijn liefde voor tassen maken zó graag doorgeven! Maar ik miste mijn ‘publiek’…  Dus zocht ik een ander podium. Ik kom naar je toe met video’s waarin ik steeds een onderwerp heel uitvoerig bespreek. Gewoon rustig, mijn ervaring en ongezouten mening. Alsof ik echt voor je zou staan. Die Katrien zie je en hoor je in de video’s.

Op verzoek ben ik recentelijk ook ingegaan op de vraag om online tassennaai-coaching te geven. Dat is geen workshop, maar ‘second-best-thing’. Die coaching is individueel, aangepast aan jouw noden, op jouw tempo en jouw moment.

Wat brengt de toekomst?

En dat brengt ons tot het heden. Ik zit nog vol ideeën! De vraag is niet ‘wat’ komt er nog, maar ‘wat eerst’ 😂. Want er is nog zo veel dat ik met jullie wil delen.

 

De rode draad doorheen dit verhaal is dat ik de liefde voor tassen naaien wil doorgeven. En het vooroordeel wil wegnemen. Want tassen naaien is niet moeilijk! Ik wil naaisters laten ervaren en ondervinden dat ook zij een mooie tas kunnen maken. Met de juiste informatie en kennis kan iedere naaister een prachtige tas naaien. Dus jij ook! Ben je al overtuigd? 😊