Frequently Asked Questions | Veelgestelde vragen

Ik vind het altijd fijn om de persoon “achter” de website beter te leren kennen. Want daar gaat het om, om mensen, een blog is het verhaal van iemand. In dit geval van mij, Katrien dus. Het organiseren van de Katrienette activiteiten doe ik ook. En met zeer veel plezier!

Via de Persoonlijke vragen kan je meer over mij te weten komen. Dan komen er een aantal Naai-gerelateerde zaken.  Tot slot enkele Website vragen.

Nog nieuwsgierig naar iets anders? Contacteer me gerust! Ik hou er van contact te leggen met mijn lezers.

1. Persoonlijke vragen

Wil je voor mij iets maken? Naai je op bestelling?

Ik voel me vereerd, dat deze vraag me zéér regelmatig gesteld wordt.

Op dit moment is het antwoord hierop nog steeds: Neen.

Omdat …

– mijn eigen To-Sew lijst nog te lang is. Nog véél te lang. Wanneer zijn er 36 uren in een dag?

– ik gewoon ben te naaien volgens mijn eigen smaak en ideeën. En ik vaak gaandeweg nog iets verander. Ik denk dat ik het lastig zou hebben om iets te maken, zoals iemand anders het zich voorstelt dat het gaat worden.

– ik het moeilijk vind een prijs te berekenen. Voor materiaal, oké, maar voor de tijdsbesteding?

Maar wie weet denk ik er ooit anders over, zeg nooit nooit…

Welke maat heb je?

Ik ben groot (1m78), met brede schouders en heupen. Een zandloper model; zoals dat dan zo mooi noemt.  Dat maakt dat ik in confectie vaak L of XL nodig heb.  Voor mij geen mode voor Françaises of Italiaanse dames.  Ik vind enkel kleding bij Nederlandse of Duitse getailleerde merken.  Bovenaan maat 40 tot 42, onderaan 42 tot 44.  Dan nog zijn de mouwen steeds te kort en vaak zit de taille te hoog.

Wat doe je voor job?

Ik ben voltijds zelfstandige. Ik verdeel mijn tijd tussen twee jobs.

Enerzijds ben ik deeltijds Personal Assistant, lees: Manusje van alles.

Mijn tweede job is Katrienette. Dat is meer dan het geven van workshops en schrijven van patroon of e-book. Dat is het runnen van een Small Business met alles erop en eraan. Ik zit meer achter de computer dan achter de naaimachine. Maar ik ben de gelukkigste vrouw ter wereld dat ik dit mag en kan doen!

Van waar komt de naam Katrienette?

Iets kort met m’n naam erin verwerkt. Dat wilde ik. Herkenbaar, vrouwelijk, simpel, goed te onthouden. Maar ik ben niet creatief en het bedenken van zoiets is a-b-s-o-luut m’n ding niet! Ik had al vele variaties bedacht, maar vond mijn zin maar niet. Moedeloos werd ik ervan. Op een nacht schoot Katrienette zomaar door m’n hoofd. Ik ben zelfs opgestaan om het op te schrijven. Toen ik twee dagen later de naam nog goed vond klinken, heb ik de knoop doorgehakt.

2. Naai vragen

Wat vind je het leukste aan naaien?

Dat “naaien” zo veel verschillende dingen inhoudt. Het creatieve aspect: kiezen van patroon, stoffen en de accessoires. Alles bij elkaar leggen (en dan nog eens nadenken). Het precisiewerk: patroondelen aanpassen, rekenen en tekenen en de stukken stof uitsnijden. Het stikken zelf: in volle concentratie de stukken onder de machine laten glijden, nadenken over de volgende stap in werkbeschrijving, stilaan zien dat de lapjes zich vormen tot een kledingstuk/tas, …

Maar ook: vloeken omdat het niet lukt zoals je wil, dat je weet dat je te moe bent maar toch nog verder wil naaien, om de volgende ochtend te moeten lostornen wat je het laatst gedaan hebt ….

Waar naai je? Heb je een hobbykamer of naaikamer?

We wonen in een leuk huis, maar een naaikamer is niet voorzien. Op dit moment naai ik in de living. Dit vind ik best gezellig, tussen het gezin, soms met een half oor luisterend naar TV. Gelukkig hebben we een keukentafel waaraan we eten, én een tweede tafel in de woonkamer. Op de livingtafel ligt aan de ene zijkant de grote snijmat, aan de andere kant de naai- en lock-machine. Tussenin verspreid het naaigerief. Voor niet-naaiers ziet het er rommelig uit, maar ik vind het fantastisch zo!

Als er bezoek komt gaan de machine’s, snijmat en naaidoos in de kast, krijgen we een normale living en is er niets te zien van m’n naaiverslaving. Behalve dan dat ene nog rondslingerende draadje op de grond, haha.

katrienette swoon swoonpatterns vivian traveler bag tas style-vil stylevil fast2fuse reistas weekendtas zelf genaaid bagmaker sewingblogger

Naai jij al die tassen met een gewone naaimachine?

Ja hoor! Met een gewone huishoudmachine, veel liefde en geduld!

Ik heb geen industriële machine. Alles wat ik blog is gemaakt met een gewone naaimachine en overlock. (Welke machines ik heb kan je lezen bij de andere vragen.) Verder kan ik, zéker bij het maken van tassen, niet meer zonder de boventransportvoet. Ik krijg veel gelijkmatigere steken hierdoor. Bij het vast stikken van dikke naden (soms wel 6 lagen met o.a. Stylevil) of lederen hengsels, zet ik de snelheidsregelaar op minimum en stik ik op het laagst mogelijke tempo.

Zoals ze in het Engels zeggen: Slow and steady wins the race.

Welke naaimachine heb je?

Ik ben begonnen met een Brother instapmodel. Prima toestel hoor, niets op aan te merken. Maar ik besefte al snel dat ik naaien een écht leuke hobby vond! Dus heb ik dat toestel ingeruild voor een andere machine met een krachtigere motor. Sinddien heb ik een Bernina B530 (model 2017, dus niet de nu verkrijgbare vernieuwde 5-serie) waar ik zeer tevreden over ben. Het gaat mij niet om de talloze steekvariaties en het geheugen, dat gebruik ik nooit. Ik ben vooral tevreden van het degelijke binnenwerk en de power van de motor, die tot nu toe alles wat ik wilde doen probleemloos aankon.

Nog een kleine anekdote. Toen ik stond te kiezen en de verkoopster als argument aanhaalde: “Wacht maar, binnenkort kan je niet meer zonder die kniehevel”, toen dacht ik: “Jaja, dat zal wel, dat knie-ding gebruik ik toch nooit”. Na de aankoop ging ik naar de “leer-werken-met-je-nieuwe-naaimachine”-les. Daar werd door de lesgeefster steeds de nadruk werd gelegd op: gebruik je knie om de persvoet omhoog en omlaag te zetten. En toen, tja… het werd een automatisme. Je hebt je beide handen vrij, om je naaiwerk (hoe dik ook) net juist op dat ene punt onder de persvoet te krijgen. Conclusie: de verkoopster had gelijk. Ik kan de kniehevel niet meer missen!

Intussen heb ik ook 2 machines als leentoestel voor tijdens de workshops. Daarvoor koos ik Brother Innovis A-16. Een degelijk en gebruiksvriendelijk toestel voor die prijs. Die hebben deelneemsters al vaker gebruikt, ook voor tassen en zwaardere materialen. Ook van deze toestellen ben ik tevreden.

Heb je ook een overlock?

Ja, inderdaad, de lockmachine is er na enkele maanden naaien ook gekomen. Ik heb gekozen voor een Bernina L450. Ook een degelijk werkpaardje, het enige wat ik mis is de kniehevel.

Ik wil een nieuwe naaimachine kopen. Wat raad je me aan?

Goh, daar kan ik geen kort antwoord op geven😁.  Dat hangt af van verschillende factoren: wat kan je en wil je naaien, je budget, je smaak…  Ik vergelijk het een beetje met het kiezen van een auto.  Waarom kiest de ene persoon voor die bepaalde wagen?

Ik adviseer om niets overhaast te doen, maar de tijd te nemen.  Neem een half dagje vrijaf en ga naar een drietal naaimachinehandelaren.  Laat je door deze mensen informeren en test, test, test!  Het gaat erom dat je voor jouw gevoel en budget het best passende toestel koopt.

Ben je een beginner, dan zijn de instapmodellen van Brother een goede optie.  Deze machines zijn zeer gebruiksvriendelijk.

Wil je wat meer? En is je budget maximum 750€, dan zou ik opteren voor een gereviseerd tweedehandstoestel.  Naaimachinehandelaren hebben een keuze aan toestellen die volledig nagekeken zijn én nog garantie hebben.  Zo kan je vaak een machine kopen met een sterkere motor en/of meer opties.

Wil je nog nog meer besteden?  Dan is het een kwestie van prioriteiten stellen want de keuze is eindeloos.  Ik kan je zeggen welke zaken voor mij doorslaggevend zouden zijn bij mijn volgende keuze:

– motorkracht

– kniehevel

– pedaal waarmee je de naald op en neer kan zetten

– persvoetdrukregelaar (deze verzet ik zooooo vaak!)

– vrije ruimte naast de arm

 

Kijk eens online naar de modellen en hun opties.  Maak voor het winkelbezoek een lijstje op met al je “must haves” en je “nice to haves”, zodat je gericht vragen kan stellen.

Persoonlijk vind ik een goede naverkoopservice, hersteldienst en garantie ook belangrijker dan de beste (online?) prijs.  Ik koop daarom bij een (bakstenen) naaimachinehandelaar.

Welke naai-accessoires gebruik je het meest en zou je aanraden?

– Mijn rolmes en snijmat: ik knip niets met een schaar, maar snij alle (stoffen en kurk- & kunstleer) patroondelen met een rolmes. Ja, ook voor kleding en stukken met rondingen, zoals bv. een mouwkop.

– De boventransportvoet: niet goedkoop, maar al zo vaak mijn redding geweest! Mijn favoriete naaivoet, die er alleen afgaat als ik een ritsvoet of blindzoomvoet gebruik.

– Dubbelzijdige naai-tape. Zalig om ritsen in te zetten zonder speldjes. Geweldig om stukken tijdelijk mee vast te kleven voor het naaien. Mijn advies, koop gespecialiseerde naaitape die overstikbaar is. Je zal al snel niet meer zonder kunnen.

3. Website vragen

Welk platvorm gebruik je?

Ik gebruik WordPress.org. Toen ik begon wist helemaal niets van het opzetten van een blog-site, maar ik vind het technische aspect ervan ook plezant. Ik ben (maar een beetje) controlefreak en vind het tof te kunnen maken wat ik voor ogen heb. Intussen is de blog uitgegroeid tot een uitgebreide website en daarvoor heb ik de hulp in geroepen van een paar getalenteerde freelance specialisten om deze beter op te zetten. De verdere invulling en het beheer van de website doe ik zelf.

Ik heb m’n domeinnaam en hosting via Combell en ben super tevreden van hun service en support.

Welk fototoestel gebruik je?

Dat hangt van de omstandigheden af. Vaak neem ik gewoon snel m’n iPhone. Thuis of voor een fotoschoot gebruik ik een Sony compact camera DSC-RX100M3. Ik ben heel tevreden van dit kleine toestel, dat bijzonder lichtgevoelig is. Ik ben absoluut geen technisch fotograaf en krijg meestal (voor mij toch) goede resultaten met de automatische stand.

Waarom dien ik accountgegevens in te vullen?

Waarom kan ik niet meer gewoon een PDF downloaden, zonder accountgegevens in te vullen?

Deze website kreeg een grondige facelift.  Het implementeren van de webshop heeft tot gevolg dat er een aanmelding is vereist.  Als je aankopen doet is dit wettelijk en boekhoudkundig verplicht. Als je enkel gratis publicaties wil downloaden is deze aanmelding enkel omwille van website-technische redenen.

Weet dat ik jouw privacy respecteer!  Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet doorgegeven, conform ons Privacybeleid.

Waarom vraag je om een telefoonnummer in te vullen?

Dit is gericht op deelnemers van workshops en activiteiten.  Het kan gebeuren dat er iets onverwachts is, en dat ik je telefonisch wil verwittigen.  Of dat ik ongerust ben als ik je niet op tijd zie verschijnen. Alleen daarvoor.

Wees gerust, ik ga je niet zomaar opbellen!

Deze vraag ligt in het verlengde van de vraag “Waarom dien ik accountgegevens in te vullen?”

Weet dat ik jouw privacy respecteer!  Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet doorgegeven, conform ons Privacybeleid.

Er is ook nog een aparte pagina met Workshopvragen waar ook niet-deelneemsters terecht kunnen voor allerhande tips & weetjes!