Walkynette walkynet walkinette walkinet katrienette katrinette katrien kantriennette tas handtas patroon buidel buideltas fanny fannypack bum bumbag heren mannen dames meisjes meisje tiener jongen jongens kids naai naaipatroon zelf ritsen rits naaien stof leer kunstleer kunstleder nepleder gesp klikgesp tutorial foto handleiding phototutoial beginners beginner makkelijk hip trendy

WALKYNETTE het patroon

Dé tas die ik miste. Dus maakte ik ze maar zelf.

Ik ben geen fashionista pur sang. Tuurlijk volg ik wel graag mode, maar ik ben geen trendzetter of diegene in flamboyante outfits. Bij de gedachte aan een buideltas had ik het ouderwetse beeld van een wandelaar of toerist. Maar toegegeven, het is wel handig.

Hoe het komt weet ik niet, maar opeens begon ik overal leuke modellen online en in de winkels te ‘zien’. Niet zo’n ‘buik’-tasje, maar ruime buideltassen die crosboddy gedragen worden. Ook door mannen en tieners. Ik keek eens naar tassen patronen, maar ze waren allemaal té. Té dit of té dat. Te klein, te groot, te plat, te weinig zakken, te veel prutsdetails ,… of -zo vaak bij zelfgenaaide patronen- met voeringen die los zitten binnenin.

Dus op een zondagmiddag begon ik voor de fun wat te tekenen op de computer. Het puzzelen begon. Een eerste versie gemaakt. Maar het was niet goed 😣😥. Het project werd in een hoekje gegooid.

Enkele dagen later toch een nieuwe poging gedaan. Die constructie moest anders! Ik wilde per sé dat alle voeringnaden meegestikt werden en de voering overal op z’n plaats bleef zitten. Versie twee en drie volgden. En toen… toen viel alles op z’n plaats, letterlijk. De werkwijze klopte. De afmetingen en de vorm van de tas waren zoals ik wilde 😊.

Ik maakte een vierde versie die ik in gebruik nam. Deze tas werd dagelijks gebruikt. Tot mijn verbazing bleek ik ze meer te dragen dan gedacht. Zelfs bij iets meer formelere gelegenheden was ze leuk om af te stijlen.

Eigenlijk lag dit patroon ‘op het schap’. De patroondelen waren uitgetekend, de werkwijze al (in korte vorm) uitgeschreven. De stap naar het uitbrengen als kooppatroon was niet meer zo groot.


Om het patroon uit te werken, de handleiding voluit te beschrijven en de foto’s te maken maakte ik zelf nog eens 4 WALKYNETTE’s.

Een basic Walkynette in coraalrode geweven katoen. Met zwarte ritsen en gestreepte tassenband. En binnenin een leopard printje.

Een stoere Walkynette in zwarte geweven katoen. Gepimpt met fluo roze ritsen en een ‘MAMA ROCKS’ sierlint. Met een tassenband in zwart met doodshoofden. Binnenin een verrassend lieflijke bloemige voering.

Een over-the-top versie in kunstleer met meerkleurige slangenprint. Gecombineerd met effen tassenband en voering.

Tot slot kwam er ook een kleinere maat: de SMALL. Dit werd een licht blauwe met zilveren glitterdraad, lurex ritsen en vrolijke print als voering.


Er werd een fotohandleiding gemaakt en testers aangesproken. Ik blijf het herhalen, maar ik ben zooooo blij met de testers 😍. Het waren een aantal bekenden en ook weer een aantal nieuwelingen. Wel 15 enthousiaste dames die aan de slag gingen met het patroon. Die hun feedback gaven, hun tips en hun creativiteit er op los lieten. Het resulteerde in 21 prachtige versies en een kleinere maat die werd opgenomen in het patroon. Zaaaaalig!

Het is te veel eye-candy om jullie te onthouden. Dus in plaats van een aparte blogpost maakte ik er een inspirerend LOOKBOOK van. Een PDF-bestand met fotogalerijen van alle gemaakte tassen. Met detail foto’s en ook veel ‘aan’-foto’s zodat je de verschillende maten op verschillen mensen kan zien.

🥰😍 Hieronder deel ik ook met veel trots en plezier de afbeeldingen van het lookbook. Deze zijn ‘webready’ en verkleind.

Wil je graag 🔎de foto’s beter bekijken en ook 💬 de commentaren van de testers lezen? Download het lookbook dan gratis als PDF 👇 (zie knop helemaal onder de foto’s).


Als je graag wil weten wat je voor deze tas nodig hebt, dan vind je hiernaast de benodigdheden die je (vooraf) gratis kan downloaden. Deze staan overzichtelijk beschreven per maat. Ook de afmetingen van de 2 maten en andere info vind je hier terug.

Het volledige lookbook-PDF-bestand is hierbij ook inbegrepen.

❗ Maar wees gewaarschuwd: het kan zijn dat je inspiratie of naaikriebels voelt opkomen 😁.


Het patroon is enkel te koop hier in de webshop.

Dat is makkelijk en op 2 minuutjes gedaan. Leg het patroon in je winkelmandje, ga door naar afrekenen, (vul je gegevens in als je nog geen account hebt), betaal online en klaar! Na de aankoop kan je onmiddellijk de bestanden downloaden en bewaren. Je kan daarna meteen aan de slag.

🎁 Voor de snelle vogels is er ook nog een leuke kortingscode!

De Walkynette is beschikbaar als PDF-patroon. De werkbeschrijving is zeer uitgebreid met 42 blz. waarvan een stap-per-stap fotohandleiding van 30 blz. Deze staat vol tips en zorgt ervoor dat je ontspannen kan naaien. Heel overzichtelijk in stappen per bladzijde. Dit bestand kan je op een scherm bekijken of (laten) afdrukken.

De patroondelen worden in aparte bestanden toegevoegd. Alle patroondelen zijn getekend, op schaal en naast elkaar. Je kan deze (laten) afdrukken op A4 of A0.

Het patroon komt in 2 maten: regular en small. Het is geschikt voor mannen, vrouwen, tieners en kids. Vooraan is een voorzak met daarin nog een ritszakje. Achteraan, onder de ronde klep, is een ruim compartiment, met ook nog een ritszakje. Plaats genoeg voor al je spullen, die makkelijk toegankelijk zijn via de ritsen met dubbele trekkers. De tas heeft een verstelbare riem in tassenband met een klikgesp. (Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik de klikgesp zelden gebruik en intussen de riem in een vlotte beweging schuin over het hoofd ‘zwier’ 😂 als ik de tas aan of uit wil doen.)


🙄😬 Dit is al een lange post, maar ik wil toch nog even iets toevoegen. Sorry, het is mijn stokpaardje en ik kan het niet laten 🤷‍♀️.

Het is een technisch aspect, maar niet zomaar een detail. Het gaat namelijk over de constructie van dit patroon. Ik ben altijd op zoek naar manieren om patronen te verbeteren. En ik ben zo blij dat het me gelukt is een manier te vinden om te zorgen dat de hele voeringtas overal meegestikt wordt!

De tas is als het ware omkeerbaar.

Zie de foto van de voorlaatste stap. De tas ligt met de voering naar buiten en de riem wordt hier toegevoegd.

Dat heeft de volgende voordelen:

🚫 Geen te grote lubberende voering.
🚫 Geen voering die binnenin verschuift als je iets in je tas aan het zoeken bent.
🚫 Geen voering die mee naar boven komt als je iets uit je tas haalt.
🚫 Geen naden die afgewerkt worden met biaislint.
🚫 Geen zichtbare onafgewerkte of gezigzagde ruwe randen.

Dus wat je ook doet, of je nu de voorzak of het ruime compartiment achteraan opent, alles blijft mooi op z’n plaats 👌.


❓ “Kan ik dat ook maken?”

Die vraag wordt me vaak gesteld.

Ja hoor, het patroon is heel toegankelijk!

Het naait vrij vlot, al is precisie bevorderlijk voor een mooi resultaat. Zowel voor beginners, die een mooie versie in stof kunnen maken. Er zijn geen tricky stappen in het patroon, maar bij gebruik van andere stof dan katoen kan het materiaal en/of dikte het naaien moeilijker maken. Daarom worden andere materialen aangeraden voor ervaren tassennaaiers of voor je 2-de of 3-de versie 😁. Want grote kans dat je er meer dan ééntje gaat maken.

Tip: kijk vooraf eens naar de tips & tricks video’s op de video pagina, ze zullen je helpen bij het maken van dit patroon!

Laat maar komen die foto’s met #walkynette en @katrienette 🤗

Informatie Kader
Patroon: Walkynette (Kooppatroon – Nederlandstalig – digitaal patroon (PDF) – met foto’s – 2 maten)  

Materialen: verkrijgbaar bij Ateljee Caro

Ze heeft een lijstje met per tas een overzicht van de exacte (kleuren) stoffen en fournituren die ik gekocht heb. Maar ze heeft ook nog véél meer keuze, de ideale ritsen en kleine😁 vellen kunstleer in vele kleuren. Carolien heeft de Walkynette zelf ook gemaakt, veel tassenervaring en gevoel voor combinaties, dus contacteer haar gerust.