annemarette tas patroon patronen tassen handtas rits flap naai naaien pattern patterns bag sew sewing bags handleiding tutorial photo picture foto foto's fotohandleiding maten small medium large extra large xtra stof katoen canvas kunstleer sleutel lint sleutellint tasvoetje taspootje schouderriem stylevil style-vil versteviging drukknoop label annemarie katrienette

ANNEMARETTE het patroon

Hoe een cadeau-tas groeide naar een uitgewerkt patroon

Het begon in december. Ik kreeg het idee om voor mijn mama een tas te naaien. Mijn mama is een tassenliefhebster (van wie zou ik het hebben 💁‍♀️?) en ze heeft toch wel een paar paar… Maar ze heeft er nog geen enkele van haar dochter die zoals ze trots vertelt: “zelf tassen maakt”. Ik heb echt de allerliefste mama😍! Een gepersonaliseerd cadeau is dus zeker op z’n plaats.

Het idee in mijn hoofd werd op papier gezet. Ik ging stoffen shoppen, knippen verstevigen en naaien. En na veel trial and error, kwam daar toch een tas tevoorschijn zoals ik ze in gedachten had!

Toen kwam de blijf-in-uw-kot-kerstvakantie. Geen feestelijkheden, maar evengoed drukke dagen met het gezin. Toen dacht ik nog: ik ga dat patroon van die tas ‘even’ uitwerken. (Ik ben en blijf optimistisch 🤣.)

In januari begon ik aan het patroon te werken. De patroondelen tekenen op de computer én een kleinere maat (Small) ontwerpen. Ook het begin van de werkbeschrijving werd opgezet. Maar ik wil de handleiding zo laagdrempelig en gebruiksvriendelijk mogelijk maken, en ik ben zoooo een sucker voor een leesvriendelijke lay-out….

Februari bracht nog meer creativiteit. Maat Large werd uitgetekend. Proefmodellen genaaid. Opties toegevoegd. De handleiding ging van 20 naar 30 naar 40 bladzijden. En, zou ik nog een Xtra Large tekenen? Mijn volgers waren enthousiast, dus hé, dan doe ik dan toch! Ik ging opnieuw stoffen shoppen en maakte de tassen voor de fotohandleiding. Dat is dus: stik, shoot, repeat, stik, shoot, repeat, … en duurt dagenlang. Het was de moeite want uiteindelijk gebruikte ik 250 foto’s in de fotohandleiding.

Tot slot kon het patroon getest worden. Ik kon beroep doen op een groot deel van de testers van de Cosynette en ook enkele nieuwe dames. De testers waren geweldig! Het waren op persoonlijk gebied net hobbelige weken en ze waren heel begripvol en flexibel dat de info maar mondjesmaat aan hen vrijgegeven kon worden. Hun feedback was ook super waardevol en heeft voor een upgrade gezorgd naar een nog betere handleiding. Meer hierover later in een aparte blogpost vol inspirerende foto’s van al hun prachtige tassen!!!


Hierbij volgt dan het voorstellingsrondje van de ANNEMARETTE 🥳

annemarette tas patroon patronen tassen handtas rits flap naai naaien pattern patterns bag sew sewing bags handleiding tutorial photo picture foto foto's fotohandleiding maten small medium large extra large xtra stof katoen canvas kunstleer sleutel lint sleutellint tasvoetje taspootje schouderriem stylevil style-vil versteviging drukknoop label annemarie katrienette

De tas bestaat in 4 maten: small, medium large en xtra large. De medium is de tas waar het mee begon. Dit is een handtasformaat. De small is kleiner maar zeker ook nog geschikt voor dames. De large is de ruimere versie, voor als je graag veel spullen meeneemt. De oversized versie, Xtra large, is zoals de naam zegt extra groot en eerder een logeertas, sporttas, enz…

Ik ga van start met de tas waar het allemaal mee begon. Dat is deze, wat ik maat Medium heb genoemd. Ze is gemaakt van in basiskleur van canvas (variant Buitentas 1 stuk), met als accent kunstleer met croco-look en lederen hengsels. Ze heeft een sleutellint binnenin.

Dit is de Small. Hier koos ik als basiskleur voor katoen en accentkleur in kunstleer voor de variant Buitentas 3 delen, met tassenband als hengsel. Verder de opties sleutellint en tasvoetjes.

Vervolgens kwam maat Large. Deze tas is volledig uit katoen gemaakt in de variant Buitentas 1 stuk. Met 2 soorten tassenband. Ze heeft alle opties: sleutellint, tasvoetjes en schouderriem. De verrassing komt als je de tas opent: dan zie je andere kleurige stoffen. Ik koos hier voor de extra mogelijkheid Voeringtas 3 delen.

De Xtra Large versie. Omwille van de grootte koos ik als basiskleur een vrolijke grote print in katoen. Gecombineerd met accenten in kunstleer voor de variant Buitentas 3 delen en ook hier een tassenband. Deze tas kreeg taspootjes en een schouderriem.

Dit is ook nog een Medium, deze keer in de variant Buitentas 3 delen. De basiskleur is een katoen. De accentkleur is een combinatie van 2 kunstleren (Snake & Uni-kleur). Lederen hengsel, tasvoetjes en sleutellint. Bij deze tas heb ik extra vormversteviging (Style-vil) toegevoegd, waardoor ze “staat”.

annemarette tas patroon patronen tassen handtas rits flap naai naaien pattern patterns bag sew sewing bags handleiding tutorial photo picture foto foto's fotohandleiding maten small medium large extra large xtra stof katoen canvas kunstleer sleutel lint sleutellint tasvoetje taspootje schouderriem stylecil style-vil versteviging drukknoop label annemarie katrienette

Dit is dus het verschil. De tas met vormversteviging blijft ook leeg ‘in vorm’.

De andere tassen kan je dan weer helemaal plat plooien.Wat een voordeel is bij het opbergen of meenemen op reis. Zo zie je ook iets duidelijker het verschil tussen de 4 maten.

Maar zo een flat lay zeg niet zoveel als een video waar ik dit dit toon. Ik maakte daarom een kort filmpje waarin ik de verschillende maten vergelijk.

Niet op de rommel letten a.u.b. of op mijn dialect. Het is een home-video die spontaan werd opgenomen 😁.


Als je graag wil weten wat je voor deze tas nodig hebt, dan vind je hiernaast de benodigdheden die je (vooraf) gratis kan downloaden. Deze staan overzichtelijk beschreven per maat, variant en optie. Ook de afmetingen van de 4 maten en andere info over de varianten, opties en extra’s vind je hier terug.


Het patroon is enkel te koop hier in de webshop. Dat is makkelijk en op 2 minuutjes gedaan. Leg het patroon in je winkelmandje, ga door naar afrekenen, (vul je gegevens in als je nog geen account hebt), betaal online en klaar! Na de aankoop kan je onmiddellijk de bestanden downloaden en bewaren. Je kan daarna meteen aan de slag.

Het is beschikbaar als PDF-patroon. De werkbeschrijving is ongewoon uitgebreid en 55 blz. waarvan een stap-per-stap fotohandleiding van 40 blz. Deze staat vol tips en zorgt ervoor dat je ontspannen kan naaien. Dit bestand kan je op een scherm bekijken of (laten) afdrukken.

De patroondelen worden in aparte bestanden toegevoegd. Alle patroondelen zijn getekend, op schaal en naast elkaar. Je kan deze (laten) afdrukken op A4 of A0.


Nu is het aan jou! Want ja, jij kan dit ook!

Tip: kijk vooraf eens naar de tips & tricks video’s op de video pagina, ze zullen je helpen bij het maken van dit patroon!

Laat maar komen die foto’s met #annemarette en @katrienette 🤗

Informatie Kader
Patroon: Annemarette (Kooppatroon – Nederlandstalig – digitaal patroon (PDF) – met foto’s – 4 maten)  

Materialen:  verkrijgbaar bij Ateljee Caro

Ze heeft een lijstje met per tas een overzicht van de exacte (kleuren) stoffen en fournituren die ik gekocht heb. Contacteer haar gerust.