May-Belle Jurk

Nog eens een kledingstuk dat op de blog geraakt!  Ik ben eerder een “broekenmadam” dan dat ik rokken of kleedjes draag, maar zo een hemdsjurk, dat is wel mijn ding.  Dus toen Iris dit succespatroon ook in volwassenenversie uitbracht, stond deze meteen op mijn to-sew list.  En dan, BAM!  In de stoffenwinkel: een instant crush op deze stof 😍.  Een viscose met print in ál mijn favoriete kleuren.

Kleding maken vind ik fijn, maar een goede pasvorm is voor mij niet evident.  Ik val buiten de gangbare confectiematen: ik ben langer, heb brede schouders en andere verhoudingen.  Het aanpassen van de patroondelen is voor mij een must.   Alle patroonaanpassingen staan onderaan in de infokader.  Daarna kon ik aan de slag.

Omdat ik weet dat ik moet verlengen, had ik een halve meter extra stof mee.  Maar dit bleek te weinig om vooraan het patroon te laten doorlopen.  Dus: “rustig blijven, loslaten Katrien” en gewoon zonder naar de print te kijken gaan knippen (😨 eeek!).  Het naaien zelf ging redelijk vlot.  Dit is geen beginnersproject, maar met de uitgebreide handleiding ging dat vanzelf!  Ja, ik heb ook enkele missers: de naden onder de oksel liggen niet 100% juist, ik ben bij het doorstikken een stuk naast de onderkant van de kraagstaander geschoven, en helemaal op het einde bij het aannaaien van de knopen zag ik dat ik de knoopsgaten niet goed had afgemeten en dat er een knoopsgat veel te dicht tegen dat eronder ligt, … Ach, ja. Wie dat zou gezien hebben mag gaan zoeken naar het -bewust gemaakte- anderskleurige knoopsgaatje.

Ik ben content met het eindresultaat!  De schouders, mouwkop en mouwen, neep en bovendeel “passen” nu goed.  Maar ik heb toch wel een blunder gemaakt door te snel te zijn met het verlengen van de bovenpanden met “maar” 2 cm.  Bij een volgende versie mag het bovendeel nog 5 cm langer!  Zoals je ziet op de foto klopt de verhouding dan beter. En toon ik slanker.  De jurk dragen zonder ceintuur is geen optie, dan lijkt het alsof ik een zwangerschapsjurk aan heb.  Maar verder is dit een leuke jurk geworden.  Ik heb me kunnen uitleven en ze draagt heerlijk.

En als je dan foto’s maakt, (dat wil zeggen: zoonlief gemobiliseerd hebt om foto’s van Moeders in haar naaidingen te maken 🙄) dan komt spontaan onze hond erbij zitten. Hij voelde zich genegeerd en wilde aaitjes 😁

Informatie Kader

Patroon: May-Belle van Iris May   (Kooppatroon – Nederlandstalig – digitaal patroon (PDF) – met tekeningen – maat 32 t.e.m. 50)

Dit patroon is ook verkrijgbaar als papieren patroon (met voorgedrukte patroondelen op AO-formaat en een boekje met de werkbeschrijving) en te vinden bij stoffenwinkels.  Je kan het patroon gebruiken voor het maken van zowel blouses als jurken.  Je hebt, voor zowel de mouwen als de rok, de keuze uit diverse lengtes en types. 

Intussen heeft Iris ook een gratis download gemaakt voor een vereenvoudigde kraag!

Maat, design, variant, hoogte, opties: maat 44 – jurk – met lange ballonmouw met brede polsband – met lange rimpelrok met riem

Patroonaanpassingen:

Ik paste zowat alle patroondelen (behalve de kraag en manchetten) aan.

  • Zowel achterpand jurk (1) als voorpand jurk (2): ik verlengde de patroondelen onderaan met 2 cm, ik verlaagde de schouderkop met 2 cm en verlengde de schoudernaad met 2 cm, bij het voorpand verplaatste ik de neep 2 cm richting middenvoor.
  • Het achterste rokpand (15) versmalde ik 1 cm, de voorste rokpanden (16) versmalde ik met 3 cm.   Ik verkorte de rokpanden met 10 cm om een midi-kleed te krijgen.  (Ik wilde eigenlijk een maxi-dress en had 6 cm verlengd, maar aangezien het kleed dan nog 10 cm te kort was en ook door de -bij mij- té hoge taillenaad een heel rare verhouding kreeg, heb ik dus 16 cm terug afgeknipt…)
  • De lange (ballon)mouw (6) verlengde ik met 2 cm. (Normaal gezien verleng ik mouwen met meer dan 2 cm, maar omdat ik de schouderkop al verplaatst werd was 2 cm net voldoende)
  • Omdat ik vaak mijn mouwen oprol, heb ik de mouwen (stap 59) toegestikt met een Franse naad.
  • Bij het passen stoorden die kriebelige gefrommelde naadjes van de taillenaad mij ontzettend.  Ik ben niet iemand die overgevoelig is voor stiksels of overlockgaren, maar dit voelde niet goed, zeker als deze naad omsnoerd werd door de ceintuur.  Als oplossing heb ik (na stap 110) de naadwaarde naar boven geplooid, en boven de naad (dus op de bovenpanden) deze doorstikt.  En voila, de naadwaarde ligt plat en blijft op z’n plaats.
  • De ceintuur heb ik verlengd naar (afgewerkt) 2m10.

.Materialen:  o.a. verkrijgbaar bij  Toverstof

  • Viscose: Zachte klaproosblaadjes (deze rol is intussen uitverkocht, maar er zijn nog veel gelijkaardige stoffen verkrijgbaar)
  • Versteviging: Vlieseline H200
  • Fournituren: kleine knoopjes  (Mother of pearl – 12mm zacht groen)

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Kristien
10 mei 2020 om 21:07

Ik heb hem ook gemaakt😍😍😍.

Katrien
11 mei 2020 om 09:53
– Antwoord aan: Kristien

Tof he! Ik ben benieuwd de jouwe te zien.

Carla
9 mei 2020 om 08:00

Wat een mooie jurk. Ik zou er tegen op zien om al die aanpassingen te doen… jij gelukkig niet! 😀 Laat de leuke uitstapjes maar komen, jij bent er klaar voor.

Katrien
9 mei 2020 om 08:30
– Antwoord aan: Carla

Dank je wel Carla!
Hoe raad je het, maar de jurk hangt inderdaad klaar voor als we op uitstap mogen! Ze hangt prominent in het zicht in mijn dressing, en elke dag lacht ze naar mij 😁