Lijst Tassenpatronen Katrienette tassen tas patronen ontwerpers overzicht

Dé lijst met tassenpatronen

Inspiratie nodig? Ik maakte een lijst met ontwerpers van tassenpatronen (in Nederlands, Engels en Duits). Je vindt hier alle links, een woordje uitleg en soms ook mijn ongefilterde opinie. Opgelet, deze blogpost enkel lezen als je tijd hebt, want eens je begint door te klikken kan je uuuuuuuuren rondsurfen.

Zit je comfortabel? Drankje bij de hand?

Hou je vast. Hier gaan we!

Nederlands

 • boeken “Mijn Tas”, “Mijn Designer Tas” en “Mijn Tas 2” van Elisana en Fynn (Het boek “Mijn tas 1” vind ik het beste basisboek om mee te beginnen!  Voor mensen met ervaring adviseer ik om meer versteviging toevoegen dan wat toen aanbevolen werd, intussen zijn betere producten verkrijgbaar- zie ook mijn tassen blogpost en mijn blogpost over de tweede Ida.  Het boek “Mijn Tas 2” bevat ook het patroon van de Mathida Tas, een veelzijdig beginners patroon zie mijn eerste Mathilda blogpost en mijn tweede Mathilda blogpost.  De Elize is ook een leuk patroon uit dit boek, zie mijn Elize blogpost)
 • “Trixie Trail” van Fynn =co-auteur van de Mijn Tas-boeken (Goed patroon, veel opties voor zowel beginner als gevorderde, heel duidelijke handleiding met veel tekeningen – zie mijn Trixie blogpost)
 • boek “De tas van Annelies” van “De Zuster van” (Leuke basispatronen, maar ze gebruikt weinig versteviging [dus ideaal voor tassenleken en gevorderden kunnen zelf versteviging toevoegen)]en de modellen zijn eerder los en “zakkerig” en daarom iets minder mijn stijl. Ik blogde over de Tatanne.)
 • Happy Backpack van Ateljee-Caro (Een toffe rugzak met veel opties, en een uitvoerige goede fotohandleiding! gemaakt door een tassenspecialist.)
 • gratis patroon: reistas van Emma en Mona (verstaanbare uitleg, voor een toffe sporttas of reistas)
 • gratis patroon: “An-tasje” en “Tienertas” van Jace did it!  (Het An-tasje blijft een favoriet snel klaar projectje.  De Tienertas is een goede basic tote-tas, maar deze verstevig ik veel meer – zie mijn Tienertas blogpost)
 • gratis patroon: “de Vinktas” van Ik ben Vink (Een klassieke stoffen tote-tas, ideaal voor beginners)
 • gratis patroon: “Little Pretty Party Purse” van Naomi Sluijs (Leuk feest-tasje, duidelijke fotohandleiding)
 • gratis patroon: “Joy Clutch” van Kbas (Clutch patroon waar je een specifieke sluiting voor nodig hebt, niet voor absolute beginners – zie mijn Joy blogpost)
 • gratis patroon: “Stinger” van Girls in Uniform (Laptopbag/manbag – knap dat het gratis is, maar ik persoonlijk had moeite om de hoeken netjes te krijgen – zie mijn Stinger blogpost) Ook gratis: A Girl’s Cube, Pencil Case en Pencil Case XL.
 • gratis patroon: “Drawstring backpack” van Happy In Red (zwemzakje/turnzakje met koord bovenaan, duidelijke uitleg – geschikt voor beginners)
 • pack ‘n go” rugzakje van Mind the whale (type zwemzakje/turn-rugzakje, maar met een extra zakje vooraan)
 • mix ‘n match” boekentas van Mind the whale (degelijke schoolboekentas, maar ik ben geen fan van de constructie met ritsen opzij)
 • “Little Eagle bag” en “Big Hawk” van Pieke Wieke een kleuter- en lagere school boekentas.  (Duidelijke patronen met veel foto’s, niet voor de absolute tassenleek – zie mijn LEB blogpost)
 • gratis patroon: “my first backpack” van Iris May/oekeboeleke (leuk patroontje)
 • boekentas “hazel” van Liel (papieren patroon in sommige stoffenwinkels nog te verkrijgen, een van de oudere boekentaspatroontjes)
 •  gratis “boekentaspatroon” van Mamadammeke (fototutorial zit goed in elkaar, maar ik ben geen fan van biais rond de voorflap)
 • Bob” rugzak van Atelier para Ti (het patroon is ça va… maar voor een kooppatroon verwacht ik een betere uitgebreidere werkbeschrijving en duidelijkere foto’s, vind ik persoonlijk)
 • Heuptasje, Handtas VeriTassen, Toilettas Frieda van Ooyamade
 • Franky and Faye fannypack” heuptasje van Wisj (beter geschikt voor stoffen dan voor kunstleer, de Faye is wat meer “pruts-werk”)
 • Flo Sporttas en Handtas” van Wisj (verschillende opties in 1 patroon)
 • last but not least 😁 Briletui van Katrienette – zowel gratis versie als kooppatroon met uitgebreide fotohandleiding (tof patroon, al zeg ik het zelf 😉) Ik maakte 2 blogposts: briletui NL en briletui ENG
 • ADDENDUM : intussen kan ook mijn eerste eigen patroon mee op deze lijst komen: de Cosynette. Een crossbody tas in 3 maten en met vele opties. Geschikt voor zowel beginners als voor gevorderen. Hierover ook 2 blogpost: Cosynette het patroon en Cosynette de testers tassen.
 • ADDENDUM : en ook mijn tweede patroon: de Annemarette. Een handtas in wel 4 maten, 2 varianten en met opties en extra’s. Geschikt voor zowel beginners als voor gevorderen. Hierover ook 2 blogpost: Annemarette het patroon en Annemarette de testers tassen.

Engels

Tip:  bij veel buitenlandse patronen zijn de Coverfoto’s in onze ogen vaak “niet zo flatterend”… (ik wilde “lelijk” zeggen, maar heb me maar ingehouden🙊).  Probeer dan “erdoor” te kijken, naar het patroon zelf. En laat je niet afleiden door felgekleurde, ouderwetse of ongewone stoffenkeuze’s.  Als je hetzelfde patroon in een andere stoffencombi kan “zien”, dan kan het plots héél erg mooi worden.

Duits

Tip: laat je niet afschrikken door de taal.  De meeste Duitstalige patronen hebben een werkbeschrijving die veel uitgebreider en gedetailleerder is dan Engelstalige patronen.  Vaak met ontzettend veel foto’s/tekeningen.  Iets met Deutsche Grundlichkeit misschien?  Eens je een tiental naaiwoordjes Duits vertaald hebt kan je verder.  De Duitsers noemen digitale patronen of PDF-patronen : “E-book(s)” maar dat is dus gewoon hetzelfde 😁.  En ja, een “FreeBook” is een gratis patroon.

WEES GEWAARSCHUWD – bezint eer ge begint!  Op deze 3 websites vind je o.a. ook honderden! tassenpatronen.  Daarop vind je de bovenstaande ontwerpers terug, maar ook nog véle andere.  Je kan op deze websites (vaak linkerkolom) selecteren op het soort tas: bv. handtas, rugzak enz.  Je kan ook zoeken per “designer”.

Volgende ontwerpers hebben geen eigen website maar verkopen o.a. via bovenstaande drie websites:

 • UniKati (hippe populaire patronen)
 • Tina Blogsberg
 • Delari (Kijk ook naar “Tasche Nine” – gratis patroon)
 • Kind Vom Deich
 • Oh Meela
 • Frau Schnitte
 • LilaMint
 • CreaResa

Nu is het aan jou!

Deze lijst is natuuuuuuuuuuuuuurlijk niet compleet. 

Wie, o wie, kan me kan helpen deze lijst aan te vullen???

Laat hieronder zeker een reactie.

Ik ben benieuwd. 😁 Héél benieuwd!


Wie deze lijst graag wil downloaden, bewaren of printen?

Ik maakte hiervan een interactieve PDF (dus met alle hyperlinks!) dat je gratis kan verkrijgen in de shop.

Wil je graag begeleiding bij het werken met Engelstalige patronen?

Dan is dit e-book iets voor jou!


P.S.  De patronen/ontwerpers werden in willekeurige volgorde opgelijst. Ik doe ook niet aan gesponsorde berichten of affiliate links, en heb geen voordeel bij het vermelden van iemand. Mijn doel is enkel te informeren en inspireren.


26 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Dorothea
27 juni 2021 om 23:40

Hallo Katrien, ik heb uw website vanavond pas ontdekt, voel veel herkenning bij de quotes en heb nog een aanvulling, de website Farbenmix.de (duits) heeft ook veel mooie tassenpatronen.

Katrien
3 juli 2021 om 18:53
– Antwoord aan: Dorothea

Merci voor je lieve reactie! En bedankt voor de aanvulling.

Linda
6 april 2021 om 15:56

Mooie lijst Katrien. Bij de engels-taligen heb ik nog wat aanvullingen namelijk Ororosa-patterns, country cow designs en lavender & twine. Deze zijn niet echt geschikt voor beginnende tassenmaakster maar wel voor de al meer gevorderde tassenmaaksters.

Katrien
10 april 2021 om 10:03
– Antwoord aan: Linda

Heel erg bedankt voor je tips!

elisabeth vanderborght
4 april 2021 om 19:27

De Annie tas van Pattydoo is ook een keileuke tas om te maken,er is een filmpje bij om ze stap voor stap te maken ,ze is zeer handig in gebruik.Alvast bedankt voor de lijst Katrien,dat wordt urenlang surfplezier!

Katrien
10 april 2021 om 10:02
– Antwoord aan: elisabeth vanderborght

Bedankt voor deze reactie!

Véronique
1 november 2020 om 18:17

Héél fijn zo’n lijst! Wat mij betreft mag het boek ‘The better bag maker’ van Nicole Mallalieu ook niet ontbreken….

Katrien
2 november 2020 om 09:08
– Antwoord aan: Véronique

Hallo Véronique.
Heel erg bedankt voor je reactie. Dit boek is inderdaad ene goede tip!

Bieke
7 juni 2020 om 16:20

Dankjewel Katrien voor deze lijst!
Ik vind deze ook een mooie :
Injabulo van karlotta pink

Katrien
7 juni 2020 om 17:02
– Antwoord aan: Bieke

Oh, merci voor de tip!

Nienke Borgers
28 mei 2020 om 06:42

Ik mis toch echt Farbenmix in dit lijstje. Terwijl zij tientallen tassenpatronen verkopen.

Katrien
28 mei 2020 om 19:43
– Antwoord aan: Nienke Borgers

Juist ja! Bij deze zijn ze vermeld.
Merci

Tialda
27 mei 2020 om 10:00

Super deze lijst! Ik ontdek weer pareltjes hiertussen. Hier ben ik keiblij mee!

Katrien
28 mei 2020 om 19:43
– Antwoord aan: Tialda

Veel plezier ermee! Als je een nieuwe ontdekking van patroon hebt gedaan, tag je me dan eens?

Jos van KloskaCreAtief!
27 mei 2020 om 06:41

Oh, heerlijk zo’n lijst, dankjewel voor het delen, hier ga ik heel veel plezier van hebben!

Katrien
27 mei 2020 om 09:22
– Antwoord aan: Jos van KloskaCreAtief!

Merci voor je reactie! Daarmee ga je weer mooie creaties maken, dat weet ik nu al! Ik ben benieuwd.

VAN HECKE MARLEEN
16 mei 2020 om 19:43

Dank je wel! Deze wil ik graag, ben nog maar in mijn beginfase van tassen, maar het smaakt naar meer!

Katrien
18 mei 2020 om 17:50
– Antwoord aan: VAN HECKE MARLEEN

Veel succes Marleen. Wees gewaarschuwd, tassen maken kan lichtelijk verslavend werken 😁

maggy somers
16 mei 2020 om 09:59

hier nog een web adres voor tassen: http://www.sewnideas.com
Nog niets van gemaakt maar staat op het programma….dog walking bag….

Katrien
18 mei 2020 om 17:49
– Antwoord aan: maggy somers

Bedankt Maggy, dat is ook nog een goede tip!

Caroline
11 mei 2020 om 11:39

Leuk zo een lijst! Ik vind “The Bag Making Bible” van Lisa Lam ook een leuk boek. Wel handig om een lat met daarop zowel cm als inch te gebruiken want anders blijf je rekenen en omzetten.

Katrien
14 mei 2020 om 10:14
– Antwoord aan: Caroline

He Caroline. Dat boek is inderdaad ook een goede tip! Merci

Girl in Uniform Lieve
10 mei 2020 om 15:19

Bedankt voor de vermelding! Mocht je ooit zin hebben om ‘A Girl’s Cube’ of ‘A Girl’s Pencil Case’, ook gratis patroontjes van Girls in Unform, te maken… Ik ben super benieuwd naar jouw resultaat!

Katrien
10 mei 2020 om 16:43
– Antwoord aan: Girl in Uniform Lieve

Hai Lieve, bedankt voor je reactie! Ik heb ze mee in het lijstje vermeld. En om op je vraag te antwoorden: zin wel, maar tijd hé. Mijn to sew lijst is zoo lang… ik hou het in gedachten!

Carolien
10 mei 2020 om 13:56

Dat is al een hele lijst! We gaan nog even bezig kunnen blijven! :-). En super bedankt voor de fijne vermelding!!! x

Katrien
10 mei 2020 om 16:46
– Antwoord aan: Carolien

Wanneer zijn die dagen van 36 uur en ongelimiteerde stoffen budgetten er? 😂