COSYNETTE het patroon

Ja, het is er dus van gekomen: mijn eerste eigen patroon! Een crossbody tas, praktisch en stijlvol.

Ik hou van elegante handtassen voor als we op bezoek of naar een feestje gaan. Ik hou van een praktische reistas of rugzak voor als we op uitstap gaan. Ook om te werken of mijn laptop te beschermen heb ik een aangepaste tas. Maar voor het dagdagelijkse leven: dan draag ik een crossbody!

Mijn persoonlijke ideale modelletje zat al lang in mijn hoofd. Het uittekenen op papier ging best wel snel. Een eerste proefmodel werd gemaakt. En toen, toen gebeurde er maanden niets…

Dan kwam er een virus langs, met een lockdown als gevolg. Alle workshops werden uitgesteld, en ondanks de drukte op het thuisfront, begon het idee van het uitbrengen als patroon te groeien. Ik volgde een uren en dagen online cursussen, o.a. patroontekenen en ook allerhande (voor mij) nieuwe programma’s. Het patroon werd digitaal getekend! Yes, een eerste overwinning, zo voelde het toch. Er werden enkele proefmodellen genaaid, het patroon bijgeschaafd en de verschillende maten uitgewerkt.

Toen ging ik even de handleiding schrijven 🙄. Dat “even” werd een hele week om de eerste ruwe versie met ruim 5000 woorden uit te werken. Ik ging terug naaien, nog proefmodellen. De werkwijze en opties werden getest, de methode voor het maken van het achterzakje aangepast. De ruwe tekst werd een stappenplan. Het begon vorm te krijgen!

Het werd tijd voor het echte werk. Stoffen kiezen (joehoe 😍)! Het naaien en fotograferen van de definitieve tassen. Dit duurt bij mij dus dagenlang, en het naaien vind ik leuk, maar het telkens fotograferen voor, tijdens en/of na elke stap werkt ontzettend vertragend. Met ruim 2500 foto’s als resultaat. Verder werkte ik ‘s avonds aan de werkbeschrijving: alles in een lay-out zetten, algemene info, benodigdheden, knip-instructies, verstevigingsinstructies, enz… Tot slot: het selecteren, bewerken en toevoegen van de foto’s in de fotohandleiding.

En toen, was het patroon klaar om los te laten op enkele testers. De oproep voor testers werd door jullie met open armen onthaald! Meer dan 150 dames die zich aanboden. Ik was he-le-maal overdonderd 🤗. Ik vond het zo moeilijk om al die enthousiaste mensen teleur te stellen! Het testersteam is ge-wel-dig! Je leest wel meer de quote: ” mijn testers zijn de beste!”, maar in dit geval is dit écht zo. Meer hierover maandag in een aparte blogpost vol inspirerende foto’s van al hun prachtige tassen!!!


Na dit verhaal ben ik dan ook super trots en blij om jullie de COSYNETTE te mogen voorstellen!

cosynette tas patroon patronen tassen crossbody schoudertas naai naaien pattern patterns bag sew sewing bags handleiding tutorial photo picture foto foto's

De tas bestaat in 3 maten: small, medium en (jawel hoor) large. De small is perfect als bring-the-basics tas, of ook als feesttasje. De medium is mijn tas voor dagelijks gebruik, ruim genoeg maar niet té groot. De large is voor diegenen die graag goed voorbereid zijn. Of bij wie partner of kinderen hun spullen komen dumpen😁.

Ik wil vooral een tas waar mijn spullen veilig in weggeborgen zitten. Een ritssluiting bovenaan is dus onontbeerlijk. De basistas is geschikt voor beginnende naaisters en is een snel-klaar-projectje. Ze heeft een riem uit tassenband die je op maat maakt. Je hebt de keuze om paspel aan de onderkant toe te voegen.

Als eerste design optie heb je de optie flap vooraan. De flap sluit met een magneet, en onder de flap zit een ritszakje. Dit is snel toegankelijk maar toch afgesloten en perfect voor bv. kaarten/badges, lipbalsen, balpen en zo van die dingen. Ook voor de flap heb je de keuze om paspel toe te voegen.

Heb je ervaring én kan je geduldig en precies werken? Dan kan je ook de optie achterzak maken. Dit handige zakje met verborgen rits achteraan is perfect om bv. je smartphone of sleutel snel op te bergen. De ritstrekker zit netjes weggestopt, dus geen gaatjes in of geschuur tegen je kleding.

Omdat je al een voor- én achterzakje kan hebben, is de voeringtas gewoon simpel. Ik werk het ritsuiteinde graag af met een ritsklem en leg deze het liefst binnenin de tas. Maar je kan deze ook zichtbaar aan de buitenkant houden.


Als je graag wil weten wat je voor deze tas nodig hebt, dan vind je hiernaast de benodigdheden die je (vooraf) gratis kan downloaden. Deze staan overzichtelijk beschreven per maat en per optie. Ook met verduidelijking per stofbreedte en zelfs per eenheid kunstleer voorgeknipt vel. Je hebt voor deze tas niet zo veel nodig: beetje stof(resten), beetje versteviging (plakkatoen en wattine) en enkele fournituren.


Het patroon is te koop hier in de webshop. Dat is makkelijk en op 2 minuutjes gedaan. Leg het patroon in je winkelmandje, ga door naar afrekenen, (vul je gegevens in als je nog geen account hebt), betaal online en klaar! Na de aankoop kan je onmiddellijk de bestanden downloaden en bewaren. Je kan daarna meteen aan de slag.

Het is beschikbaar als PDF-patroon. De patroondelen zijn aparte bestanden. Je kan kiezen om af te drukken op A4, dan heb je 1 bestand per maat. De patroondelen zijn allemaal op schaal, inclusief naadwaarde en alle patroondelen (ook rechthoeken) zijn getekend. Er is ook een bestand met de patroondelen op A0, waarbij alle maten op 1 bladzijde uitgespreid liggen (geen overlappingen). Dus uitknippen en je bent vertrokken.

Nog een woordje over de werkbeschrijving dan. Een kort woordje. Alhoewel de werkbeschrijving erg lang is 😀. Ongewoon lang zelfs. Extreem uitgebreid. Met véél uitleg en tips: over het knippen, verstevigen en het naaien. Héél handig: er is een gedetailleerde stap-per-stap fotohandleiding van 25 blz. met ruim 200 foto’s. Deze is ideaal voor beginners! Gevorderden kunnen snel aan de slag met de beknopte tekst. De totale bundel is 42 blz, deze kan je printen op A4 maar ook gewoon op je scherm lezen.


Ik maakte ook nog een small als feesttasje. Model met flap, maar met achterkant uit 1 stuk (zonder tassenband). Dat naaide ik op twee uurtjes in elkaar. En meer dan een klein restje stof heb je niet nodig.


Zo, het is raar om dit bericht af te sluiten. Enerzijds is dit project nu echt klaar. Ik moet me even in de wangen knijpen, maar ik heb echt mijn patroon ontworpen en uitgewerkt! En nu is het klaar, en dat voelt als afsluiten.

Anderzijds is dit een nieuw begin, want nu mag ik gaan genieten van al jullie creaties en versies! Ik heb al zo genoten en vol trots gekeken naar de wondermooie tassen die de testers gemaakt hebben. Iedere keer als ik een foto van een afgewerkte Cosynette zag voelde dit net als een cadeautje! Ik hoop dat ik nog heel véél zulke cadeautjes mag krijgen!

Laat maar komen die foto’s met #cosynette en @katrienette 🤗

Informatie Kader
Patroon: Cosynette (Kooppatroon – Nederlandstalig – digitaal patroon (PDF) – met foto’s – 3 maten)

Maten en opties: – Roze tas: SMALL, optie flap met paspel – Licht beige tas: SMALL met paspel, optie flap met paspel (aangepast door achterkant uit 1 stuk te gebruiken) – Grijze tas: MEDIUM, basistas met paspel, optie achterzak – Taupekleurige tas: MEDIUM, optie flap, optie achterzak – Donker groene tas: LARGE met paspel, optie flap met paspel, optie achterzak

Materialen:  verkrijgbaar bij Toverstof en bij Ateljee Caro

17 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Christine
11 november 2020 om 13:46

Net mijn allereerste handtas ooit gemaakt, de Cosynette. De werkbeschrijving is super uitgelegd en met duidelijke foto’s erbij.
Er zullen er nog volgen .
Wat mischien nog leuk zou zijn, een optie met 2 handvaten om ze te dragen in de hand .

Katrien
11 november 2020 om 19:44
– Antwoord aan: Christine

Hé Christine,
Wat leuk om te lezen dat je met dit patroon je aller-aller-eerste handtas hebt kunnen naaien! Daar mag je trots op zijn.
Dank je wel ook voor de tip.
Nog veel naaiplezier.

Fabienne
4 augustus 2020 om 21:34

Wow wat een super tas(je) zeg, precies wat ik nodig had! Ok, niet nodig eigenlijk maar wie heeft er nou ooit tassen genoeg? 😋 Heb je de ‘handlusjes’ en de ritshangers bij het laatste tasje ook zelf gemaakt?

Katrien
5 augustus 2020 om 11:32
– Antwoord aan: Fabienne

Hallo Fabienne,

Inderdaad, je kan nooit genoeg tassen hebben 😂!
En ja hoor, dat polsbandje (of handlusje) heb ik zelf gemaakt. Dat is gewoon een strook kunstleer dubbelgeplooid en toegenaaid en dan vastgezet aan een musketon met een rivet (holniet). In de zijnaad van de tas heb ik een stukje stof met D-ring meegenaaid. Je kan gelijkaardige voorbeelden zien bij mijn Heidi tasjes (->zoekfunctie: heidi).
Ook de “ritshanger” of het kwastje heb ik zelf gemaakt. Dit doe je met een restje kunstleer en een “tassel” (metalen fournituur) en een beetje lijm. Ik heb nog voorbeelden online bij mijn Harriet en ook de Marichel tassen (zoekfunctie).
Mocht je nog vragen hebben over hoe dit te maken, of waar je deze metalen fournituren kan vinden in jouw streek (ik weet niet van waar je bent 😁) stuur me gerust een mailtje of contacteer me via de FB groep of messenger.

Leen
31 mei 2020 om 14:47

Proficiat Katrien! Wie weet, wanneer het weer kan, op een workshop bij jou thuis… Dan kom ik dit tasje maken!

Katrien
31 mei 2020 om 16:36
– Antwoord aan: Leen

He Leen, dat zou leuk zijn!

Nancy Terrière
31 mei 2020 om 12:25

Super Katrien. Ik zal dit zeker bestellen en uitproberen. Zo kan ik vanuit de verre Westhoek toch meegenieten van al jouw kunnen! Lieve groetjes, Nancy

Katrien
31 mei 2020 om 12:50
– Antwoord aan: Nancy Terrière

Wat lief Nancy! Jij gaat daar zeker een prachtige tas van maken, daar ben ik van overtuigd.

An N
31 mei 2020 om 08:06

Wat een leuk model en prachtige tassen die hier getoond worden. Ik ga het patroon alvast aankopen !

Katrien
31 mei 2020 om 08:28
– Antwoord aan: An N

Dank je wel An! Ik kan niet wachten om jouw tas te zien.

Carla
30 mei 2020 om 19:54

Proficiat met je eigen patroon!Daar mag je terecht fier op zijn.

Katrien
31 mei 2020 om 16:37
– Antwoord aan: Carla

Wat lief! Dank je wel Carla!

Sarah | Petit Biscuit
30 mei 2020 om 17:09

Waw, wat ziet het er fantastisch uit! Mijn vingers jeuken al om er eentje te maken. Proficiat met je eigenste patroon, ik vind het prachtig.

Katrien
30 mei 2020 om 17:31
– Antwoord aan: Sarah | Petit Biscuit

Bedankt voor je enthousiaste reactie! Ik ben al benieuwd naar jouw cosynette!

Leen
30 mei 2020 om 17:05

Het is een crème van een patroontje!!

Katrien
30 mei 2020 om 17:30
– Antwoord aan: Leen

Dank je wel! xxx

Katrien
31 mei 2020 om 16:39
– Antwoord aan: Leen

Dat vind ik heel fijn om te lezen!