katrienette verschillen tassen kleding naaien

10 verschillen tussen tassen naaien en kleding naaien

Als je gewoon bent kleding te naaien en dan een tas gaat maken, dan kan het even wennen zijn.  De basics zijn hetzelfde: je hebt een patroon, knipt hiervoor de stoffen en naait ze aan elkaar. Maar toch zijn er een aantal verschillen.  Er zijn voor- en nadelen voor beide vakgebieden.  Ik zette ze op een rijtje.

1.  Met stip op één: Een tas past altijd 😁.

Dit is voor mij het leukste voordeel aan tassen maken.  Een tas past altijd.  Je koopt een patroon, (kiest een maat), maakt die tas en ze past!  Geen gedoe met opmeten, matentabellen en aanpassingen aan de patroondelen.  Of een pasvorm die niet is wat je verwacht had…    En dan komen we ook meteen naar puntje twee.

2.  Bij tassenpatronen is naadwaarde inbegrepen.

Bij 98% van de tassenpatronen zijn de naadwaardes inbegrepen.  Dat wil zeggen dat ze al meegerekend zijn in de patroondelen, en je ze dus niet meer moet bijtekenen of bijknippen.  Dat is een tijdsbesparend voordeel.  Anderzijds…

3.  Bij taspatronen dien je tijdens het stikken de opgegeven naadwaardes exact te volgen.

De ontwerpers van tassenpatronen houden vaak al rekening met een bepaalde naadwaarde bij het tekenen van een patroondeel.  Een tassenpatroon is, vaak meer dan bij kleding, een puzzel van stukken die perfect in elkaar moet passen.  Dus als er bij de instructies staat: “stik op 6 mm”, dan stik je op 6 mm en niet op persvoetbreedte of op een centimeter.  Bij kleding zijn de opgegeven naad- en zoomtoeslagen ook van belang, maar als dit niet precies opgevolgd wordt, dan zal dit nog te corrigeren zijn.  Bij tassen kan het niet opvolgen van naadwaarde’s ertoe leiden dat bepaalde panden niet in een opening passen.  Tip: speel met je naaldstand en meet! (bv. met een meetlatje of zoommaatje) voor het stikken je naadwaarde .

4.  Bij tassenpatronen moet je vaker zelf patroondelen tekenen.

Bij kleding krijg je meestal alle patroondelen op papier.  Bij tassenpatronen is dit niet zo.  Vaak worden enkel de patroondelen met rondingen of asymmetrie getekend.  De maten van rechthoekige en vierkante patroondelen worden opgegeven  (vb. in centimeters: hoogte x breedte) en dien je zelf te tekenen.  Het kan dus best dat je een tassenpatroon koopt, waar zelfs geen enkel voorgetekend patroondeel bijgevoegd is!  Ja, echt.  Dan krijg je enkel de werkbeschrijving en maten voor de patroondelen.  Als je die instructies volgt kan je de tas perfect maken.

5.  Een kledingpatroon kan je vaker hergebruiken.

Bij kleding kan je patronen in grotere aantallen gaan naaien.  Vooral met basics zoals een goedzittende T-shirt, sweater, blouse of broek is de kans groot dat je het patroon meermaals gaat gebruiken.  Door het gebruik van een ander stofje kan een stuk er héél anders uitzien.  Bij tassenpatronen ga je waarschijnlijk minder dezelfde tassen maken.  Vaak gebruik je een patroon nog een tweede keer, soms maak je nog een derde exemplaar.  Maar een tassenpatroon dat je in tienvoud maakt is uitzonderlijk.

6.  Bij taspatronen is versteviging héél belangrijk.

Bij kleding wordt er véél minder verstevigd.  Vaak helemaal niets, soms kleinere stroken of beleg of kleine panden.  Bij tassen is dit een ander verhaal.  Een tas zonder versteviging valt als een slappe vod in elkaar.  Dus een tas staat of valt -letterlijk!- door de gebruikte versteviging.  Bij tassen is het niet ongebruikelijk dat bijna alle patroondelen verstevigd worden. Dat kan tijdrovend zijn. Het gebruik van de juiste versteviging is ook heel bepalend voor het eindresultaat.  Wil je de rekbaarheid uit een stof halen? Wil je een vormvaste tas maken? Wil je een bodem fixeren?  Daarvoor worden allemaal andere soorten versteviging gebruikt. En ja, soms alle 3 op elkaar.  Over tassenversteviging kan ik nog uren vertellen, daarover later nog véél meer.

7.  Het maken van tassen is duurder dan het maken van kleding.

Logisch gevolg van puntje 6.  Zeker bij grotere vormvaste tassen is versteviging een groot deel van de kost.  Bijkomend kan(!) je voor tassen kiezen voor duurdere stoffen en ook materialen zoals bv. kunstleer.  Ook gebruik je vaker fournituren: lange ritsen, metalen hardware (D-ringen, musketons, rivetten, …)  Het is maar hoe ver je wil gaan.  Dat geldt ook bij het kiezen van stoffen voor kleding, als je in de feestcollecties gaat kijken krijg je ook andere budgetten.  Net als bij kleding geldt ook voor tassen: het zelf naaien is niet goedkoper dan het kopen van een (door kinderhandjes) afgewerkt product in een lowbudgetketen.

8.  Bij het naaien van tassen verwissel je vaker van garen.

Je kan een héél kledingstuk naaien met 1 klosje en 1 spoeltje garen in dezelfde kleur.  Bij tassen ga je veel vaker wisselen.  Je hebt buitenstoffen en binnenstoffen, soms meerdere kleuren van elk.  Je gaat behalve de gewone stiksels, ook heel vaak zichtbare sierstiksels (topstitch/doorstikken) maken.  Soms gebruik je zelfs een opvallende contrasterende kleur voor een sierstiksel.  Als je dan gaat letten op de kleur van je garens, tja… dan ga je om de paar stiksels wel van kleur bovendraad en/of onderdraad wisselen.

9.  Bij het naaien van kleding gebruik je minder naalden.

De theorie zegt dat je na elk (kleding)stuk een nieuwe naald zou moeten gebruiken.  In de praktijk durven kledingmaaksters gerust een paar stukken met dezelfde naald naaien.  Voor tassen is dit anders.  Omdat je werkt met dikkere materialen en verstevigingen, omdat je wat meer wringt of trekt, vaker over ritsen of rond fournituren stikt, … is de kans groot dat er een naaldje breekt.  Of twee, of drie …

10.  Je gebruikt andere tools.

Als je begint te naaien koop je gaandeweg je naaibenodigdheden: stofschaar, speldjes, patroonpapier, tornmesje enz.  Als je begint tassen te naaien ga je vaak andere zaken bijkopen: wonderclips véél wonderclips😅 (ipv speldjes), rolmes (ipv stofschaar), dubbelzijdige naaitape, wonderdots, boventransportvoet/teflonvoet, en materialen voor je fournituren (schoevendraaier, cuttermesje, gaatjestang, bevestigingsmateriaal, hamer etc).  Natuurlijk kan je ook tassen naaien, zonder deze tools, maar het maakt het gewoon makkelijker.  En oh ja, dat tornmesje, dat heb je voor tassen naaien even hard nodig hoor.

Zo dat waren een aantal punten.  Er zijn er nog hoor.  Bijvoorbeeld: dat je tassen langer kan gebruiken: ze kunnen dagelijks of vele seizoenen gedragen worden 😍.

Wat zijn voor jou nog verschillen?  Ik lees het héél graag.

12 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

annelies
15 september 2021 om 09:35

Dank voor alle info. Echt te gek hoe jij alles zo rustig uitlegt in je video’s. Ik ben een volleerd tassenmaakster in leder maar maar had veel aan jou video’s zodat ik mijn stoffen tassen goed kan verstevigen enz. Echt een topper!

Katrien
20 september 2021 om 12:22
– Antwoord aan: annelies

Och wat een compliment! Dank je!

Grijp Kristien
10 mei 2020 om 16:00

Ik naai het meeste kledij. Af en toe een tas, vooral in workshop, wat heel leuk is! Onlangs loungekussens gemaakt: supergoed gelukt door mijn kennis v tassen!! Ritsen gebruikt v 1,5m😜.

Katrien
10 mei 2020 om 16:45
– Antwoord aan: Grijp Kristien

Hé Kristien, Jij bent toch een creatieve he! Zo loungekussen, knap hoor, ik begin er niet aan 🤣

Gwen
9 mei 2020 om 23:40

Superleuk geschreven en heel herkenbaar. Ik maak graag tassen maar ik vind het tijdrovend. Vaak maak ik kledingstukken die snel in elkaar zitten, en dan schiet een tas maken er vaak in. En daarnaast: ik zoek nog de ultieme handige opbergmogelijkheid voor een tas. Het lukt me niet om ze en deftig en stofvrij op te bergen en ze vaak te gebruiken.

Katrien
10 mei 2020 om 10:43
– Antwoord aan: Gwen

Goede vraag, dat van dat opbergen. Ik heb wel een voorraadje🙄 en dit is hoe ik het doe: de kleine plattere tassen en clutches in grotere tassen. En de grotere tassen hang ik met hun hengsel over een kapstok en hang ik naast elkaar in een hoge kledingkast. De rugzakken liggen op een plank.

Kelly Van den Eynde
9 mei 2020 om 13:11

Ik naai de laatste tijd bijna enkel nog tassen. Inderdaad, dat past altijd, geen gedoe met maten opmeten en het patroon helemaal aanpassen. Want mijn figuur past niet in een “standaardboekjespatroon” 😉
Alles wat je schrijft is dus heel herkenbaar 🙂

Katrien
9 mei 2020 om 13:43
– Antwoord aan: Kelly Van den Eynde

Hetzelfde verhaal hier. Ik vind in confectiekleding ook amper goed zittende stukken. Ach ja. Anderzijds is een passend hemd of jurk wel heel erg fijn, en dan is zelfmaken een optie. Maar op één of ander manier rollen de tassen vlotter van onder mijn naaimachine 😁

Carla
9 mei 2020 om 12:30

Oh hoe tof om dit te lezen! Ik doe beiden graag maar naai vaker kleding voor mezelf. Vandaag toevallig nog een van mijn eerste tassen vast gehad. Ik gebruik ze niet meer maar weg doen dat lukt niet. 😀

Katrien
10 mei 2020 om 10:39
– Antwoord aan: Carla

Goh, zelfgemaakte tassen wegdoen, daar heb ik het ook heel moeilijk mee. Dat is iets wat ik nog moet leren 😂

Hannelore
9 mei 2020 om 12:02

O wat heerlijk geschreven Katrien. Ik ben helemaal enthousiast en heb veel “aha’s” en “juist ja’s” gehad bij dit mooi blog bericht. En bij nr 9 moest ik echt effe lachen. Heerlijk. Uitkijkend naar meer van dit!

Katrien
9 mei 2020 om 12:20
– Antwoord aan: Hannelore

Bedankt voor je lieve reactie! Ja Hannelore, ik denk dat die gebroken naalden bij veel tassenmaaksters herkenbaar zijn. Je bent zeker niet de enige!