Katrienette Katrien Kuoria Hansedelli Laptop Tablet Hülle Sleeve Hoes Map Naaimap tas opberg naaien patroon pattern faux leather vinyl kunstleer imitatie leer rits op rol foam stylevil style-vil interfacing zipper by the yard werk school man work handvat zak voorzak ritszak geometrisch geometric design

Kleurige Kuoria

Een laptop sleeve is iets dankbaars om te maken.  Tegenwoordig lijkt het of iedereen – jong en oud – wel een tablet of laptop heeft, dus een toffe beschermhoes kan door velen gebruikt worden.  Dit patroon is niet alleen mooi en beschikbaar in vele maten, maar je toestel zit vooral veilig weggeborgen tussen de versteviging.  Hét grote voordeel aan dit patroon is: de constructie!  Hierdoor zijn er aan de buitenkant geen moeilijke (lees: minder-mooie) ronde topstitchen.

 

 

De eerste Kuoria die ik maakte was een platte sleeve voor mijn laptop.  Ik ging voor vrolijk rood en roze.  Bij het naaien begin je met het ritszakje vooraan. Dan ga je het voor- en achterpand samenstellen.

 

 

Daarna wordt de binnenzak gemaakt.  De twee zakken, voorzak én binnenzak zijn essentieel, want hierdoor wordt kant-per-kant het werkstuk gekeerd.  Halleluja!  Geen topstich (doorstikken) nodig op al die ronde hoeken!

 

 

Vervolgens maak je de strook met rits, zijkanten en bodem, dit wordt een cirkelvorm.  Ook hier zit zelfs versteviging!  Volgens de werkbeschrijving wordt deze strook vooraf aan de hoeken ingeknipt. Brrr … héél eng vond ik dat 🤔.

 

 

Tot slot de assemblage.  Al snel blijkt dat dat inknippen echt nodig is. Je kan zo de rits perfect de ronde hoeken van het voor/achterpand laten volgen.  Met dubbelzijdige naaitape en véél wonderclips (😂 ja ja, hier zijn ze weer, de foto’s met tientallen clips) kan je alles goed vastzetten.  Dan rustig vaststikken (slow and steady wins the race), de binnenzijde opnaaien en dan ineens is 1 zijkant af!  Het zorgvuldig bijknippen van de naadwaarde is iets dat zich altijd loont vind ik.  Een kartelschaar is mijn favoriete hulpmiddel hiervoor, en komt zeker met die rondingen goed van pas.

 

 

De andere zijkant werd op dezelfde manier gemaakt. Daarna alle hoeken uitduwen, keergaten toenaaien en klaar.  Ik ben héél happy met het resultaat!  Enkel dat sluitingsstrookje kan mooier, dat ga ik anders doen.  De platte versie is niet zo plat als ze lijkt.  Ja inderdaad, het zichtbare stukje zijpand is maar 1 cm hoog, toch kan er rustig een toestel tot 2 cm inpassen.  De hoes is breder dan dat éne zichtbare stukje en je hebt binnenin nog wat speling.  Mijn advies als je echt een sleeve wil, en je een slank tot normaal toestel hebt, is om de “platte” versie te nemen.  Verder vind ik de binnenzak ook erg praktisch om nog wat documenten op te bergen.

 

 

Als tweede Kuoria maakte ik een hoes voor de grotere en iets dikkere laptop van Manlief.  Hij had geen speciale wensen, behalve een donkere en stoere look, én een plaats om enkele visitekaartjes op te bergen.  Tuurlijk, kunnen we dat 😁!  Hij koos voor zwart kunstleer, ik voor de andere stoffen en het 2-delig design.  Het sluitingslusje naaide ik ineens mee in de naad van de binnenzak en het visitekaartenvakje maakte ik van een stukje zwarte mesh en een restje kunstleer.

 

 

Voor de handvaten heb ik bijgestuurd.  De gekozen tassenband bleek bij nader inzien bij het geheel toch niet zo stoer 😞.  Dus maakte ik ze uit kunstleer: volgens de methode van de klassieke riem (biais-gewijs-geplooid).  Ik maakte ze eerst te lang, en knipte ze daarna bij op de gewenste lengte (lees: nadat Manlief zijn hand erin gepast had en knikte dat het goed was) van 22 cm.

 

 

Dit keer maakte ik de halfhoge versie.  Daarvoor wordt het ritsgedeelte verbreed met een extra randje langs beide zijden. Persoonlijk vind ik dit het mooiste als je hiervoor stof kiest in de kleur van de rits.  Gebruik hiervoor een dunne stof of dun kunstleer!   Je ziet bij het aanzetten van het cirkelvormige stuk dat je voornamelijk in het extra randje inknipt en amper in het ritslint zelf.  Er blijft na het naaien maar een 3à4mm zichtbaar (aan elke kant) van dit aangezette randje, maar het creëert toch extra hoogte.  Voor een dikke laptop (tot 3 cm) is dit voldoende.

 

 

We (ja, ook hij😍), zijn tevreden met het resultaat.  Als Manlief dan te horen krijgt: “Oh, waar heb je die gekocht?” maakt hij trots reclame voor z’n Vrouwtje en ga ik glunderen als hij mij het compliment doorgeeft.  Dus missie geslaagd. Whoop Whoop!

 

 

De derde Kuoria die ik naaide was dan weer voor mezelf.  De naaimap-versie was al van in het begin mijn favoriet.  En die ene canvas met vrolijke print daar was ik al lang zot van.  Vrolijk gekleurde ritsen en mesh erbij. Nog een bijpassend restje kunstleer gezocht.  Voila, gekozen!  Dit model is dus de “map” versie,  deze heeft geen zijpanden, maar een extra lange rits zodat je de map helemaal kan open ritsen en plat kan leggen.  Ik maakte de hoge versie.  Hiervoor wordt de rits ook verbreed, net zoals bij de halfhoge versie, maar nu komt er een bredere strook aan die goed zichtbaar is.

 

 

Constructief is deze versie niet zo verschillend.  Ze heeft ook het voorzakje en de steekzak binnenin, en de tas wordt op dezelfde manier gemaakt.  Het verschil is dat aan de effen binnenzijde een extra pand komt uit mesh met 2 ritsen, dit wordt (voor de assemblage) bovenop het voeringpand rondom rond vastgestikt en daarna gaat dit vanzelf mee in de constructie.  Je kan dit ook met gewone katoen doen, natuurlijk.  Het voordeel van mesh is dat je de inhoud kan zien en het rekbaar is.

 

 

Aan de andere binnenzijde wordt bovenop de steekzak een elastiekhouder genaaid.  Deze paste ik aan aan m’n favo naaitools, maar dit kan ook voor potloden, pennen, haak- of breinaalden, …  Ik koos een sierelastiek met glittertjes en ging aan de slag om de indeling naar wens te maken.  Eerst legde ik alles klaar, schoof wat heen-en-weer tot het goed was, en heb dan stukje per stukje de elastiek gespeld en vastgenaaid. Je kan tussen de gebruikte lussen de ruimte vrij laten, maar ik koos ervoor om de elastiek tussenin plat te stikken.  De naaimap is intussen in gebruik, wordt overal meegesleurd, én ik zou ze al niet meer kunnen missen!

 

 

Het maken van deze drie Kuoria’s was een leuke ervaring.  Het patroon “werkt” en de resultaten “spreken”.  Conclusie: I love it!  Een goed basispatroon om nog veel te gebruiken.

 

 

Informatie Kader

Patroon: Kuoria van Hansedelli   (Kooppatroon – Duitstalig – digitaal patroon (PDF=E-book) – met foto’s – keuze uit 5 maten)

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden KUORIA om de tas te maken zoals in de Workshop KUORIA

Maat, design, variant, hoogte, opties:

 • Rode: 13″, 3-delig, hoes, plat
 • Zwarte: 15″, 2-delig, hoes, halfhoog, met handvaten
 • Beige: 15″, 3-delig, map, hoog, met naaimap indeling

Patroonaanpassingen:

 •  Bij de zwarte en beige versie naaide ik aan de binnenzak de sluitingstrook met velcro niet bovenop, maar mee tussen het stiksel van de zak. Dat vind ik gewoon veel netter en mooier 😊.  De klittenband wordt ook opgestikt vóór het toeplooien, zodat dit stiksel aan de buitenkant niet zichtbaar is en je een effen strook krijgt. #itsallinthedetails
 • Bij de zwarte versie maakte ik 1 lang patroondeel voor zijkanten en bodem (i.p.v. het samengestelde Teil 6 + Teil 7 + Teil 6) en dit zowel in buitenstof, binnenstof alsook de Style-Vil strook.
 • Bij de zwarte versie maakte ik zelf handvaten uit kunstleer (2 stukken van 22 x 10 cm: zoals een riem Biais-gewijs geplooid)
 • Bij de zwarte versie voegde ik nog een vakje voor visitekaartjes toe.

Note to self:

 • Bij een volgende naaimap versie toch handvaten toevoegen! Ik gebruik de naaimap regelmatig en vind ze superhandig.  Ze is groter dan een A4-maat, en daarom neem ik ze vaker “los” mee, dan dat ik ze in een tas steek.  De map is intussen ook beter gevuld (o.a. grote geodriehoek, papieren met het patroon of workshopbundel, meer naaispullen in de zakjes) en daardoor iets logger geworden.  Ik merk dat ik vaak zit te sukkelen om de naaimap vast te houden, handvaten hadden dus zoooooo veel handiger geweest 😁.

.Materialen:  o.a. verkrijgbaar bij  Toverstof

 • Rode versie:  Buitenstoffen: Viscose “6 Asymmetrische lijnen” &  Kunstleer “grijs mat” (rest van mijn klassieke Harriet) en “rood” (rest van mijn Trixie Trail), Voeringstof: Fijne Jacquard “fiesta”
 • Zwarte versie: Buitenstoffen: Italiaanse wol “diagonals grijsgroen” & Kunstleer “zwart” (rest van mijn grote Marichel Hobo), Voeringstoffen: Meet The Milk Tencel Sanded Twill “deep green”, restje grijze katoen
 • Beige versie: Buitenstoffen: Canvas “chineese bloemen in blauw-roze” & kunstleer “taupe” (rest van mijn Mathilda met bont), Voeringstof: Linnen Viscose “creme”
 • Versteviging: Vlieseline G700 (Plakkatoen), Vlieseline H640 Wattine, Vlieseline Vliesofix, Style-Vil
 • Fournituren: klittenband, ritsen: allemaal van het type “rits op rol (6 mm)”, glitterelastiek 25mm

 

 

15 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Girls in Uniform
13 januari 2020 om 13:21

Wat zijn dit weer leuke tassen geworden. Jij bent écht een tassenwonder! Ik heb het patroontje gepind, ik hoop dat ik binnenkort een excuus vind om zelf aan de slag te gaan.

Sonja
13 januari 2020 om 10:52

Wat een prachtige sleeves zijn het geworden. Ze zien er allen zeer professioneel uit. Krijg direct zin om er ook één te gaan maken.

Katrien
13 januari 2020 om 11:27
– Antwoord aan: Sonja

Mercikes Sonja. Ik ben blij dat je van deze blog naaigoesting van gekregen hebt. Je zal zien dat deze heel tof zijn om te maken. Ik wed dat je bestellingen gaat krijgen 😁

vaesencarla
12 januari 2020 om 15:14

Wauw allemaal even mooi!

Katrien
12 januari 2020 om 15:59
– Antwoord aan: vaesencarla

Dank je wel 😊😘

Nathalie V.
12 januari 2020 om 10:59

Waaaaw, ik hoop echt dat jouw workshopkalender eens toevallig keigoed past in mijn agenda, want dit is SUPER!

Katrien
12 januari 2020 om 11:11
– Antwoord aan: Nathalie V.

Hai Nathalie, mercikes! Er staatn 6 data op de planning, dus een workshop zou hopelijk lukken. Voor data kan je kijken op de workshoppagina hier op de site.

peggy
12 januari 2020 om 10:35

‘t is weer zo mooi !!!!!
Ik wil er meteen aan beginnen, met de hulp van je foto’s zal het me wel lukken.
Dikke merci Katrien

Katrien
12 januari 2020 om 11:10
– Antwoord aan: peggy

Hey Peggy! Veel naaiplezier. Ik kan niet wachten om jouw Kuoria te zien. De handleiding is vrij duidelijk, dat zal wel lukken. Mocht je vragen hebben dan weet je me te vinden hé!

Marleen Van Hecke
12 januari 2020 om 08:21

Heel mooi gedaan! Je inspireert mij om er ook aan te beginnen! MIjn duits is niet goed, niets goed, maar met jouw fototutorial erbij lukt dit misschien wel. Dus op zoek naar het patroon!

Katrien
12 januari 2020 om 08:48
– Antwoord aan: Marleen Van Hecke

Dag Marleen. Veel succes en naaiplezier. Ik ben al benieuwd om jouw Kuoria te zien! Ik begrijp je aarzeling omwille van de Duitstalige beschrijving, maar de handleiding heeft extreem veel foto’s en daarmee geraak je al ver vooruit. Als je vragen of twijfels hebt, contacteer me gerust. Ik help je graag verder!

Marleen Vrelust
12 januari 2020 om 08:03

Echt weer zo professioneel en mooi uitgevoerd !

Katrien
12 januari 2020 om 08:46
– Antwoord aan: Marleen Vrelust

Dank je wel voor de lieve reactie Marleen! Ik probeer er telkens iets moois van te maken, en dat is fijn als het lukt hé. Maar jij kan dit zeker ook hoor!

Mia
11 januari 2020 om 16:47

Wauw ! Wat een knappe hoezen ! En zo netjes afgewerkt ! Ik keek met veel bewondering naar de stiksels in de bocht….niet makkelijk ; maar perfect gedaan , zo te zien !

Katrien
11 januari 2020 om 18:27
– Antwoord aan: Mia

Bedankt Mia voor je lieve reactie. Tja die stiksels in de bocht, ik doe dit gewoon hééééél traag. En als je je hulpstiksel mooi recht stikt (dat gaat makkelijker want op dat moment stik je overal een rechte lijn) kan je gewoon terug over je hulpstiksel naaien 😁. Dus met een goede voorbereiding, en véél clips natuurlijk, valt het best mee hoor die ronde hoeken.