Katrienette Katrien Harriet Expandable Swoon Tote Bag Handtas Lady Like Elegant naaien aangepast patroon pattern hack adjusted enlarged large bigger faux leather vinyl big zelf kunstleer imitatie leer rits op rol riemklem tassel kwast floche rivetten tote bag schouderriem riem hengsel draaislot foam stylevil style-vil interfacing zipper by the yard

De originele en de aangepaste versie van de Harriet Expandable

Dit is een patroon uit de oude doos.  Ook zo eentje van het type: “ooit-gezien-mooi-gevonden-en-in-het achterhoofd-blijven-hangen”.  Het leuke aan dit patroon is dat de tas uitbreidbaar (expandable) is.  Zo is het een elegante damestas, open de ritsten opzij en zo wordt het een ruimere tote tas.  Ik maakte een klassieke versie én een vergrote aangepaste versie.

 

 

Beginnen met de originele Harriet.  De afmetingen klinken nog vrij ruim: 33 cm breed (aan de bodem), 26 cm hoog en 12 diep.  Maar omwille van de gebogen vorm is dit een maatje dat eerder bij gelegenheden aan de hand gedragen wordt.  Door de details, de vorm, de kunstleren strepen en de gevormde flap heeft ze een vrouwelijke elegante look, echt lady like 😊.  Ik wilde iets soortgelijks, maar ruimer en een tikje meer casual.  En wat doe je dan als je tassen kan naaien?  Het patroon tweaken tot het naar je zin is.  Sommige elementen wilde ik in grootte behouden, andere aanpassen, dus ging ik aan de slag met de papieren patroondelen, latten, pen en papier.  Ik vergrootte naar 38 cm breed, 31 cm hoog en 14,5 cm diep (👇 Meer info vind je onderaan in de informatiekader), ruim genoeg om bv. ook als werktas met documenten, tablet of kleine laptop te gebruiken.  Ik maakte connectoren i.p.v. de strepen, verlengde de hengsels zodat de tas op de schouder kan gedragen worden, en naaide nog een extra lange schouderriem.

 

 

Hier zie je het verschil.  De tassen hangen op de kapstok op dezelfde hoogte.  Maar door de langere hengsels en groter formaat, krijg je een heel ander effect.

 

 

Die “expandable” zijkanten, die vind ik ge-wel-dig!  Op de vooraanzichten valt het niet zo op, maar je krijgt echt véél meer ruimte binnenin. Ik vind dit het leukste van het Harriet patroon!

 

 

Voor de nieuwsgierigen en leergierigen, hierbij nog een galerij met foto’s van tijdens het maakproces.  Voornamelijk van de aangepaste zaken.  Ik ga me hier beperken tot de foto’s want een uitvoerige uitleg vind je onderaan terug in de infokader.

 

 

De extra draagriem, dat was ook nog “een dingetje”. De riem op zich niet. Maar hoe en waar ging ik die treklusjes bevestigen?  Ik wilde de look van de buitenkant niet vervuilen.  Na wat puzzelen bleek de oplossing heel simpel.  Gewoon aan de voering in die uitzetbare zijpanelen.  Blijkt perfect te werken, zowel met de ritsen gesloten als open.  Me happy!

 

 

Bij mij gaat naaien in slow-motion!  Ik kies zorgvuldig de stoffen, ben úren bezig met het positioneren en snijden van de stoffen. En naaien doe ik op de traagste stand.  Sommigen zeggen: “sewing is my therapy” en daar zit wel iets in vind ik.  Als de tassen dan helemaal klaar zijn, dan heb ik een beetje een dubbel gevoel.  Enerzijds trots en voldoening, anderzijds net alsof je een kindje moet loslaten.  Dus hierbij nog de laatste foto’s van mijn nieuwste babytjes 😍.  En ik weet het, het is vaak “mijn kind, schoon kind”.  Maar wat vinden jullie van deze tassen? Welke heeft jullie voorkeur en wat vinden jullie mooi en wat minder geslaagd?  Schrijf je eerlijke reactie hieronder, ik ben benieuwd!

 

 

Informatie Kader

Patroon:  Harriet Expandable van Swoon (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Engelstalig patroon – met tekeningen – 1 maat)

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden HARRIET om de tas te maken zoals in de Workshop HARRIET

Patroondelen: hier vind je de getekende aangepaste patroondelen voor de grotere KATRIENETTE versie

Patroonaanpassingen Originele versie:

 • Gewerkt met een rits op rol i.p.v. rits met vaste lengte (veel makkelijker én overstikbaar 😍)
 • Natuurlijk…  toevoegen van taspootjes (5 stuks).
 • Geen magneetsluiting maar een mooi draaislot.
 • De flap genaaid volgens de methode voor stoffen (dus Stap 6B Woven Closure Flap = stikken & keren) zodat de ruwe rand van het kunstleer niet zichtbaar is. Extra versteviging toegevoegd, niet alleen voor de stevigheid maar ook omdat het draaislot dan vaster zit na het plaatsen. Knip de F2F aan de ronde zijdes 0,5 cm kleiner dan de (gestikte en gekeerde) flap. Daarna schuif je de F2F ertussen, en dan pas ga je doorstikken. Dit heb ik NIET vastgestreken, enkel ertussen geschoven.
 • BELANGRIJK!!! Om een véél mooier resultaat te krijgen bij de afgewerkte tas! Géén keergat bovenaan bij het omstikken van de bovennaad (stap 11), maar een keergat in de zijnaad van de voeringtas (stap 10).
 • Bij het doorstikken na de assemblage werd de flap niet ineens mee vastgestikt.  Ik naaide eerst netjes de hele rand rondom rond, en pas nadien met een extra stiksel de flap vast.
 • De hengsels -gemaakt volgens de methode van de klassieke riem (biais-gewijs-geplooid)- werden afgewerkt met riemklemmen en vastgezet met rivetten (i.p.v. te naaien).

Patroonaanpassingen aangepaste KATRIENETTE versie:

alles van hierboven en ook nog

 •  Deze tas werd vergroot.  Ik heb ze niet geschaald (percentueel groter afgedrukt), maar echt “old school” manueel de patroondelen aangepast.  Toevoegingen: 5 cm in de breedte, 5 cm in de hoogte, 2,5 cm in de diepte.  De rondingen aan de zijkanten werden hertekend aan de verhoogde patroondelen (Center Side Panel & R/L Side Panel).  De R/L Accent Pannel en (hoogte van) Bottom Side Panel werden behouden zoals in de originele versie. De Flap is ook volgens het originele patroon. De hengsels werden verlengd met 15 cm.  (Voor de workshopdeelneemsters: geen paniek! Dit hoeven jullie niet zelf te doen, je ontvangt van mij een PDF-bestand met de aangepaste patroondelen die enkel nog te knippen zijn.)
 • Geen kunstleren strepen (Handle Stripes) maar hiervan werd een stukje genomen (8 cm) dat rond de passanten omgeplooid werd en afgewerkt met een riemklem. Deze connector stukken werden NOG NIET geplaatst bij stap 4, maar pas LATER ná het stikken van de buitentas, nét voordat de bodem eraan komt (stap 9 – eerst drie paragrafen). 
 • Toevoeging van lusjes (stukje Handle Stripes van 10 cm) met D-ring in de zijnaad van de voeringtas.  Een lange schouderriem op vaste maat gemaakt (1 meter – telkens inclusief 4 cm omplooi rond de musketons aan beide kanten) in combinatie van stof en kunstleer. De lange riem werd gemaakt volgens de methode van de moderne riem (riem in kunstleer met stof).
 • De flap werd niet naar boven geplooid en vastgestikt aan de topstitch van de bovenkant.  Aangezien het model groter is en er meer inhoud in kan, vind ik het handiger dat de flap ook wat ruimte krijgt om te plooien naargelang de tas gevuld is.
 • Als frivole finishing touch: een tassel aan de passant gehangen.

Versteviging:

 • Ik verstevigde eerst alle! delen in buitenstof en voeringstof (en dus ook R/L Accent Panels) met plakkatoen.  De patroondelen in kunstleer verstevigde ik niet, behalve de 2 hengsels en de (deels) schouderriem.
 • Dit model moet “staan” vind ik, dus verving ik de wattine (Fleece Interfacing) door Style-Vil (op Main Panel, Bottom Side Panel, R/L Side Panel en Bottom Panel).
 • De flap werd ook verstevigd met Fast2Fuse (na het keren, vóór het doorstikken).
 • Ik legde een strook Fast2Fuse Heavy op de bodem (door het keergat : tussen voeringtas en buitentas) en deze werd na het stikken vast gestreken.

Note to self:

 • Bij het grotere formaat vind ik het label te petieterig en een beetje zielig 😪.  Dus volgende keer het label aanpassen, ofwel hoger plaatsen, of grotere maat van label, of een stukje kunstleer erachter.

Materialen:  o.a. verkrijgbaar bij  Toverstof

 • Origineel: Kunstleer “Grijs mat”, Katoen “Romantische Bloemen Taupe ondergrond”, Poplin Katoen “Salmon”
 • Katrienette versie: Kunstleer “Reliëf Donker Blauw”, Mantelstof “zachte mantelwol Melee Roze”, Katoen “Bordo Warme Bloemen”
 • Versteviging: Vlieseline G700 Plakkatoen, Style-Vil, Fast2Fuse Heavy
 • Fournituren: Fijne spiraalrits (3 mm) voor binnenzakje, Rits op rol (6 mm)
 • Hardware : Draaislot ovaal (schroefjessluiting) / Draaislot hartvorming (schroefjessluiting), rechthoekige passanten breedtemaat 25 mm, riemklemmen 25 mm (type: luxe met schroefjessluiting), kleine bolvormige tasvoetjes, rivetten (type: 9 mm, dubbele kop, normale pin), D-ringen breedtemaat 25 mm, musketons breedtemaat 25 mm (type: met lange drukveer), tasselhouder met musketon

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Myriam Van Loy
1 november 2019 om 10:27

super mooie tas! Die komt op mijn verlang – to do lijstje! Bedankt Katrien

Katrien
1 november 2019 om 12:40
– Antwoord aan: Myriam Van Loy

Och Myriam, ik kan al niet wachten om jouw versie te zien!