Technieken Tutorial: klassieke riem & riem in kunstleer met stof

In deze tutorials leer je de volgende technieken: klassieke riem (biais-gewijs-geplooid) en moderne riem (in kunstleer met stof).  Met al deze tips & tricks naai jij ook prachtige tasriemen!

 

 

Als ik een tas geknipt heb klaarliggen, begin ik vaak als eerste met de riem(en) te naaien.  Deze zijn snel klaar en – met de juiste naaivoet – makkelijk om te maken.  Als ik daarna de rest van de tas ga maken, liggen er al wat afgewerkte stukken te wachten.  Ik weet het 😏, het is stom, maar ik vind het leuk om uit te kijken naar dat moment dat de tas helemaal klaar is.

 

Er zijn talloze manieren om riemen te naaien.  Ik bespreek hier twee mogelijkheden.  De klassieke riem en een moderne riem in kunstleer met stof.  Verder geef ik nog 2 handige tips mee.  Natuurlijk een woordje over – hier ben ik weer 🥱 – versteviging.  En ook nog, het handigste naaivoetje om riemen te stikken! Tot slot, helemaal onderaan de blogpost, een link naar de PDF-bestanden om te downloaden. Deze overzichtelijke en nog gedetailleerdere tutorials zijn handig om te gebruiken.

 

Klassieke Riem

De klassieke riem: biais-gewijs-geplooid. De stof wordt in de lengte geplooid zoals een biais en daarna doorstikt. Dit soort riem komt voor bij veel patronen. Zowel als kort hengsel voor over de arm, als schouderriem, verstelbare lange draagriem of als crossbody riem.

 

 

Voordelen:

 • Kan je maken in vele soorten materialen: katoen, canvas, kunstleer, kurkleer.
 • Is geschikt voor gebruik met een schuifgesp (i.g.v. stof).
 • Snel gemaakt. Gewoon plooien/strijken, vastspelden en doorstikken.

Nadelen:

 • Is eerder onopvallend. Tenzij je een contrasterende kleur of stiksel gebruikt zal je riem niet in het oog springen.
 • Bij dikkere materialen en ook sommige kunstleren kunnen de 4 lagen wat veel zijn voor je naaimachine om op topsnelheid te stikken.

 

 

Hoe ga je te werk?  (De onderstaande afmetingen zijn voor een riem van afgewerkt 2,5 cm breed.)

 • Gebruik je stof: knip een strook van (minimum) gewenste lengte+2 cm x 10 cm breed. / Gebruik je kunstleer/kurkleer: knip een strook van gewenste lengte x 10 cm breed.
 • Markeer op de slechte kant met een pen en lat over de hele lengte de middenlijn.
 • Gebruik je stof: plooi dan eerst de beide korte kanten 1 cm om naar binnen. / Gebruik je kunstleer/kurkleer: dan sla je deze stap over!
 • Het biais-gewijs-plooien. Dit doe je in 2 stappen.

Plooi de beide ruwe randen om naar binnen (net tegen de getekende middenlijn) en speld (kant-per-kant) vast.

Plooi deze beide kanten dubbel op elkaar en speld opnieuw. Je riem is nu 2,5 cm breed.

 • Het vaststikken doe je ook in 2 stappen.  Doorstik overal op 3 mm van de rand met steeklengte 3.50 of groter.

Naai éérst de lange “open” kant.

Tot slot, stik over de “gesloten/geplooide” kant.

 💡 TIP: om te voorkomen dat je hengsel gaat draaien of scheeftrekken, kan je best van dezelfde bovenkant naar beneden stikken.

 

 

Moderne Riem

De moderne riem in kunstleer met stof.  Bij deze riem ga je twee kleuren combineren én gebruik maken van de niet-rafelende eigenschap van kunstleer/kurkleer.  Je legt 1 strook stof in het midden en plooit het kunstleer eromheen.  Deze riem is vooral leuk als lange riem of crossbody riem.

 

 

Voordelen:

 • Ziet er heel leuk uit. Omwille van de materialen combinatie kan je het kleurschema van je tas oplichten en benadrukken.
 • Niet zoveel lagen, dus makkelijker te stikken voor je naaimachine.

Nadelen:

 • Is niet aangewezen voor gebruik met schuifgesp.
 • Eén van je materialen moet niet-rafelenend zijn, dus kunstleer of kurkleer.  Je tweede materiaal kan stof of ook kunstleer/kurkleer zijn.
 • Vergt wat precisie om te maken. Gebruik dubbelzijdige naaitape en neem je tijd om je stoffen netjes te positioneren en omplooien voor het stikken.
 • Je moet je stoffen echt recht kunnen snijden of knippen. Ik vind dit het makkelijkste met een lat en rolmes.

 

 

Hoe ga je te werk?  (De onderstaande afmetingen zijn voor een riem van afgewerkt 2,5 cm breed.)

 • Neem je materialen en snij de volgende stroken  zo recht mogelijk!

Kunstleer: gewenste lengte x 3,50 cm breed

G700: gewenste lengte x 2,00 cm breed

Stof reeds verstevigd met G700: gewenste lengte x 2,30 cm breed

 • Strijk op de slechte kant van het kunstleer de strook plakkatoen gecentreerd in het midden.
 • Indien de kleur van de geweven achterkant van je kunstleer erg verschillend is van de buitenkleur van je kunstleer, kleur dan de ruwe randen bij met een viltstift.
 • Nu ga je dubbelzijdige tape kleven: over de gehele lengte wel 4 lijnen. Neem je kunstleren strook en leg deze met de slechte kant naar boven. Kleef één lijn vlak langs beide ruwe randen, en nog 2 lijnen op de (verstevigde) middenstrook.
 • Daarna ga je de reep stof vastkleven. Doe een stukje van de beschermplastiekjes weg van de 2 middelste lijnen tape en kleef er -stukje per stukje- de reep stof (met de goede kant naar boven) op vast.
 • Je gaat de randen, kant per kant!, omplooien en stikken. Je begint dus met 1 lange zijkant.   Doe het beschermplastiekje van de tape een stukje weg en buig het randje kunstleer omheen de stof en duw goed aan.  Zet het omgeplooide stukje vast met wonderclips.
 • Daarna ga je eerst de gespelde zijde vaststikken. Doorstik op 3 mm van de rand met steeklengte 3.50 of groter.
 • Tot slot, ga je de andere zijde op dezelfde manier omplooien en stikken.

 

 

Verstevigen van een riem? Ja, altijd!

Welk materiaal je ook gebruikt, en hoe kort of hoe lang je riem ook wordt, het verstevigen doe ik altijd. Ik gebruik hiervoor Vlieseline G700 (plakkatoen) die zowel de rekbaarheid als het schuintrekken van stoffen vermindert.

⇒ Bij héél dun of rekbaar kunstleer, schuintrekkende of schiftende stoffen : je kan eerst een hele strook plakkatoen op je stof/kunstleer/kurkleer te bevestigen. En pas daarna je patroondelen te gaan snijden.  Deze methode pas ik alleen toe bij uitzonderlijk fragiele stoffen, meestal gebruik ik een smallere strook (zie hieronder)

⇒ Bij normaal tot dik kunstleer, gewone stoffen : gebruik ik een smallere strook (de helft van de breedte en – 2 cm in de lengte) die ik gecentreerd in het midden opstrijk.

 

 

Mijn favoriete tool : de blindzoomvoet!

Ik werk graag netjes, en een gelijkmatig stiksel overal op dezelfde afstand van de stofrand, is niet evident.  Tot ik de blindzoomvoet ontdekte.  Hét grote voordeel van dit voetje is dat het in het midden een verend geleidingsstaafje of -rolletje heeft. Als je je stof hiertegen laat glijden stik je steeds op 3mm van de rand.  Ideaal voor lange rechte stukken.

Een blindzoomvoetje ziet er niet bij elk merk van naaimachine gelijk uit.  Hierboven enkele voorbeelden.  Kijk in je handleiding of online welk type bij jouw machine past.

 

PDF-bestanden

Hieronder de links naar de PDF-bestanden.  In deze tutorials ga ik nog dieper in om de werkwijze te verduidelijken: méér uitleg, méér foto’s en méér tips 😁.  Alsof ik naast je sta.  Elk bestand is 9 blz en bevat een overzichtelijke uitleg en ook een fotohandleiding.  Download en bewaar het bestand. Open het bestand op je tablet of print af in kleurendruk, en je kan meteen aan de slag.

 

Tutorial KLASSIEKE RIEM •  Tutorial MODERNE RIEMBundel Tutorial KLASSIEKE en MODERNE RIEM

 

Zo, ik hoop dat jullie dit interessant vinden, en misschien zelfs iets nieuws geleerd hebben of gaan proberen.  Veel succes ermee!

Wie nog vragen of twijfels heeft, contacteer me gerust.  Ik vind het fijn om mee te denken😍

 

 

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Ellen Schoorl
16 september 2019 om 08:59

Wat een prachtige tuto, wouw, dank je wel. Deze ga ik snel opslaan en zeker ook gebruiken.

Katrien
16 september 2019 om 13:07
– Antwoord aan: Ellen Schoorl

Hallo Ellen, bedankt voor je reactie. Veel naaiplezier he!

Karolien
15 september 2019 om 20:58

Fijne tips dankjewel

Katrien
15 september 2019 om 21:35
– Antwoord aan: Karolien

Met veel plezier! Ik hoop dat je er wat aan hebt.