katrienette handtas naaien handbag crossbody schouderriem twee stoffen katrien riem tutorial techniek technieken fiche how to how-to sew naaien strap straps faux leather biais naai maak hengsel

Technieken Tutorial: klassieke riem & riem in kunstleer met stof

In deze tutorial leer je de volgende technieken: klassieke riem (biais-gewijs-geplooid) en riem in kunstleer met stof.  Met al deze tips & tricks naai jij ook prachtige tasriemen!

 

Als ik een tas geknipt heb klaarliggen, begin ik vaak als eerste met de riem(en) te naaien.  Deze zijn snel klaar en – met de juiste naaivoet – makkelijk om te maken.  Als ik daarna de rest van de tas ga maken, liggen er al wat afgewerkte stukken te wachten.  Ik weet het, het is stom, maar ik vind het leuk om uit te kijken naar dat moment dat de tas helemaal klaar is.

 

Er zijn talloze manieren om riemen te naaien.  Ik bespreek hier twee mogelijkheden.  De klassieke riem en een fantasieriem in kunstleer met stof.  Verder geef ik nog 2 handige tips mee.  Naturrlijk een woordje over – hier ben ik weer 🙂 – versteviging.  En ook nog, het handigste naaivoetje om riemen te stikken!

 

Riem biais-gewijs-geplooid

De klassieke riem: biais-gewijs-geplooid. De stof wordt in de lengte geplooid zoals een biais en daarna doorstikt. Dit soort riem komt voor bij veel patronen. Zowel als kort hengsel voor over de arm, als schouderriem, verstelbare lange draagriem of als crossbody riem.

 

Voordelen:

 • Kan je maken in vele soorten materialen: katoen, canvas, kunstleer, kurkleer.
 • Is geschikt voor gebruik met een schuifgesp.
 • Het maakt niet uit als je niet perfect recht geknipt hebt, door het omplooien worden de ruwe randen verborgen en kan je toch een mooie rechte riem maken.
 • Snel gemaakt. Gewoon plooien/strijken, vastspelden en doorstikken.  Geen dubbelzijdige naaitape nodig.

Nadelen:

 • Is eerder onopvallend. Tenzij je een contrasterende kleur of stiksel gebruikt zal je riem niet in het oog springen.
 • Bij dikkere materialen en ook sommige kunstleren kunnen de 4 lagen wat veel zijn voor je naaimachine om op topsnelheid te stikken.

 

 

Hoe ga je te werk?

 • Gebruik je stof: knip een strook van (minimum) gewenste lengte+2 cm x 10 cm (***) breed. / Gebruik je kunstleer/kurkleer: knip een strook van gewenste lengte x 10 cm breed. Snij deze (bij voorkeur met een rolmes en lat) zo recht mogelijk!
 • Markeer op de slechte kant met een pen en lat over de hele lengte de middenlijn.
 • Gebruik je stof, plooi dan eerst de beide korte kanten 1 cm om naar binnen.  (Heb je kunstleer/kurkleer, dan sla je deze stap over!)
 • Het biais-gewijs-plooien. Dit doe je in 2 stappen.

Plooi de beide ruwe randen om naar binnen (net tegen de getekende middenlijn) en speld (kant-per-kant) vast.

Plooi deze beide kanten dubbel op elkaar en speld opnieuw. Je riem is nu 2,5 cm breed.

 • Het vaststikken doe je ook in 2 stappen.  Doorstik overal op 3 mm van de rand met steeklengte 3.50 of groter.  Naai éérst de lange “open” kant, en daarna de lange “gesloten/geplooide” kant.

(***) De vaak gebruikte standaardbreedte is een riem van 25 mm, dus afgewerkt 2,5 cm breed.  Je plooit de riem in vier dus je knip 4X de gewenste breedte, in dit geval dan 10 cm.  Wil je een bredere riem, bv. van (afgewerkt) 3cm breed, dan knip je een strook van 12 cm breed.  Voor kleinere tassen wordt vaak een elegantere smallere riem gekozen, pas dan de breedte aan naar wens.

💡 TIP: om te voorkomen dat je hengsel gaat draaien of scheeftrekken, kan je steeds van dezelfde bovenkant naar beneden stikken.

💡 TIP: bij dikkere stoffen/kunstleren kan het handig zijn om je persvoetdruk te verlagen (als dit kan met jouw type naaimachine).

 

Riem in stof met kunstleer

De riem in kunstleer met stof.  Bij deze riem ga je twee kleuren combineren én gebruik maken van de niet-rafelende eigenschap van kunstleer/kurkleer.  Je legt 1 strook stof in het midden en plooit het kunstleer eromheen.  Deze riem is vooral leuk als lange riem of crossbody riem.

 

 

Voordelen:

 • Ziet er heel leuk uit. Omwille van de materialen combinatie kan je het kleurschema van je tas oplichten en benadrukken.
 • Niet zoveel lagen, dus makkelijker te stikken voor je naaimachine.

Nadelen:

 • Is niet aangewezen voor gebruik met schuifgesp.
 • Eén van je materialen moet niet-rafelenend zijn, dus kunstleer of kurkleer.  Je tweede materiaal kan stof of ook kunstleer/kurkleer zijn.
 • Vergt wat precisie om te maken. Gebruik dubbelzijdige naaitape en neem je tijd om je stoffen netjes te positioneren en omplooien voor het stikken.
 • Je moet je stoffen echt recht kunnen snijden of knippen. Ik vind dit het makkelijkste met een lat en rolmes.

 

 

Hoe ga je te werk?

 • Neem je materialen en snij de volgende stroken (bij voorkeur met een rolmes en lat) zo recht mogelijk!

Kunstleer: gewenste lengte x 3,50 cm breed (***)

G700: gewenste lengte x 2,00 cm breed

Stof reeds verstevigd met G700: gewenste lengte x 2,30 cm breed (***)

 • Strijk op de slechte kant van het kunstleer de strook plakkatoen gecentreerd in het midden.
 • Indien de kleur van de geweven achterkant van je kunstleer erg verschillend is van de buitenkleur van je kunstleer, kleur dan de ruwe randen bij met een viltstift.
 • Nu ga je dubbelzijdige tape kleven: over de gehele lengte wel 4 lijnen. Neem je kunstleren reep en leg deze met de slechte kant naar boven. Kleef één lijn vlak langs beide ruwe randen, en nog 2 lijnen op de (verstevigde) middenstrook.
 • Daarna ga je de reep stof vastkleven. Doe een stukje van de beschermplastiekjes weg van de 2 middelste lijnen tape en kleef er -stukje per stukje- de reep stof (met de goede kant naar boven) op vast.
 • Je gaat de randen, kant per kant!, omplooien en stikken. Je begint dus met 1 lange zijkant.  Ook hier ga je heel traag en precies te werk.  Doe het beschermplastiekje van de tape een stukje weg en buig het randje kunstleer om en duw goed aan.  Zet het omgeplooide stukje vast met wonderclips.
 • Daarna ga je eerst de gespelde zijde vaststikken. Doorstik op 3 mm van de rand met steeklengte 3.50 of groter.
 • Tot slot, ga je de andere zijde op dezelfde manier omplooien en stikken.

(***) Met deze afmetingen krijg je een riem van (afgewerkt) 2,5 cm breed.  Afhankelijk van de dikte van je kunstleer en stoffen kan het nodig zijn om de breedtes wat aan te passen.  Maak eerst een teststuk en kijk na dat je de gewenste breedte als eindresultaat bekomt, voor je de lange stroken gaat snijden.

 

Verstevigen van een riem? Ja, altijd!

Welk materiaal je ook gebruikt, en hoe kort of hoe lang je riem ook wordt, het verstevigen doe ik altijd. Ik gebruik hiervoor Vlieseline G700 (ook gekend als plakkatoen).  Dit is een geweven versteviging (in tegenstelling tot de “vlies-verstevigingen”) en zal daardoor zowel de rekbaarheid als het schuintrekken van stoffen verminderen.

Persoonlijk vind ik het makkelijker om eerst een hele strook plakkatoen op je stof/kunstleer/kurkleer te bevestigen. En pas daarna je patroondelen te gaan snijden. Enkel als de ruwe randen zichtbaar blijven, zal ik -ná het knippen- een smallere strook versteviging opstrijken. Voor zéér dik kunstleer gebruik ik soms ook een smallere strook (de helft) die ik gecentreerd in het midden opstrijk.

 

Mijn favoriete tool : de blindzoomvoet!

Ik werk graag netjes, en een gelijkmatig stiksel overal op dezelfde afstand van de stofrand, is niet evident.  Tot ik de blindzoomvoet ontdekte.  Deze naaivoet is ontworpen voor het maken van een blinde zoom, en hebben de meesten bij hun naaimachine meegekregen.  En, blijft heel vaak ongebruikt …  Hét grote voordeel van dit voetje is dat het in het midden een verend geleidingsstaafje of -rolletje heeft. Als je je stof hiertegen laat glijden stik je steeds op 3mm van de rand.  Ideaal voor lange rechte stukken. Hoera perfect gestikte hengsels!

Een blindzoomvoetje ziet er niet bij elk merk van naaimachine gelijk uit.  Hierboven enkele voorbeelden.  Kijk in je handleiding of online welk type bij jouw machine past.

 

Zo, ik hoop dat jullie dit interessant vinden, en misschien zelfs iets nieuws geleerd hebben of gaan proberen.  Veel succes ermee!

Wie nog vragen of twijfels heeft, contacteer me gerust.  Ik vind het fijn om mee te denken 🙂

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Ellen Schoorlantwoord
16 september 2019 om 08:59

Wat een prachtige tuto, wouw, dank je wel. Deze ga ik snel opslaan en zeker ook gebruiken.

Katrienantwoord
16 september 2019 om 13:07
– Antwoord aan: Ellen Schoorl

Hallo Ellen, bedankt voor je reactie. Veel naaiplezier he!

Karolienantwoord
15 september 2019 om 20:58

Fijne tips dankjewel

Katrienantwoord
15 september 2019 om 21:35
– Antwoord aan: Karolien

Met veel plezier! Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Bedankt voor het lezen! Maak me blij, en plaats je reactie hieronder.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.