katrienette marichel hobo RLR Creations handtas hobo sportief sporty chic naaien patroon pattern handbag everyday oversised kunstleer vinyl zeilringen ringen grommets swivel hook tassel kwast handtas crossbody schouderriem twee stoffen

Mag ik u voorstellen? De Marichel Hobo.

Als ik een leuke tas zie voorbijkomen, dan like/pin/bewaar ik de foto.  Zo heb je dus na jaren online scrollen een enorme verzameling van foto’s van mooie tassen, patronen en ideeën.  Maar eigenlijk doe je daar niet vaak iets mee.  Herkenbaar?  Nu was ik op zoek naar een model voor een nieuwe tas, met de nadruk op nieuw, of beter gezegd, “anders” dan mijn andere tassen.  Ik had iets in mijn hoofd, wist dat ik hét al gezien had, en dus dook ik in mijn verzameling.  Na heel ver terug scrollen vond ik het, een bij ons vrij onbekend patroon: de Marichel Hobo.  Dit keer geen stijve, rechte of strakke tas, zoals ik vaak maak.  Maar een ronde, eerder sportieve tas met chique accenten.  Yep! Daar ga ik me eens op uitleven.

 

 

Persoonlijk overkomt het me vaak dat als ik enthousiast word over een tassenpatroon, en dan doorklik naar het patroon zelf, dat ik dan een beetje afknap op de coverfoto.  Voor deze visueel ingestelde dame blijft het moeilijk om dan “erdoor” te kijken, en de mogelijkheden van een patroon te zien.  Dat was bij dit patroon niet anders.  Gelukkig kom ik best wel regelmatig (hoezo 😊 understatement?) in stoffenwinkels… én krijg ik inspiratie van mooie stoffen.  Al snel begon ik talloze mogelijkheden te zien. Zo veel dat het uiteindelijk nog heel moeilijk kiezen was om er maar twee te maken.  Deze zijn het dus geworden!  De lichte in de “everyday” maat en de zwarte in de “oversized” maat.  Ik vind dit zo’n patroon waar de stoffenkeuze heel erg de look van de tas bepaalt.  Je kan er zoveel stijlen mee uit.  Daarbovenop heb ik me uitgeleefd met blingbling en accentjes en riemen.  Sommigen vinden het misschien over-the-top, maar ik geef er niet om, want ik ben helemaal happy. Daarom gaan we van start met een foto-overdosis 🙂

 

 

Dit stofje had ik enkele weken geleden in een flits op IG gezien, en ik was er instant verliefd op! Het is een canvas, maar geen harde geweven stof, wel een “zachte” kwaliteit katoenblend.  Ik dacht dat de combi snel gemaakt zou zijn, maar deze stof bevat zoveel kleuren dat ze wel met 8 soorten kunstleer perfect te combineren valt! Dus het was even #keuzestress.  Ik ging uiteindelijk voor lichtgoud.

 

 

Ik kies eigenlijk geen dierenprints.  Echter aaibare zachte stoffen, daar kan ik moeilijk aan weerstaan.  Deze streelzachte stof, officieel een wolmix als mantelstof, daar kon ik niet van afblijven.  Ken je dat, als je in een stoffenwinkel rondloopt, en telkens naar die ene rol teruggaat om nog even te voelen?  Dat dus…   Dan toch buiten m’n comfortzone gestapt en de stof genomen.  Om wat te compenseren misschien… heb ik op veilig gespeeld en zwart als tweede kunstleer gekozen.

 

 

Zoals gebruikelijk een impressie van het maakproces. Een bijzonder kleine selectie uit de honderden foto’s die ik maakte ter voorbereiding van de workshop.  Dit is een patroon van RLR Creations.  De benodigdheden, knip- en verstevigingsplan heb ik wat verduidelijkt. De werkbeschrijving zelf is uitgebreid en met vele tekeningen.   Er waren -voor mij- wat andere methodes en technieken, dus sommige zaken moest ik twee keer lezen, maar de uitleg is goed volgbaar.  Wat ik een dealbreaker vind zijn de zijnaden: deze zijn pas mooi als ze aansluiten.  Ik ben dan ook blij een manier gevonden te hebben om dit supernetjes te doen.  De connectoren zijn een eye-catcher, maar ik wilde de vorm van de onderliggende ritseinde’s niet zien uitsteken, dus ook daar heb ik wat op gevonden.  Ik heb structureel amper aanpassingen gedaan, enkel wat hardware toegevoegd.

 

 

Hierbij ook nog een poging om de verschillen in maat te tonen.  De everyday is echt een handtas-maatje, zo eentje om over de schouder te dragen.  De oversized vind ik persoonlijk eigenlijk niet “over”-sized.  Ze is wat groter, maar zeker nog geen enorme zakkerige tas.  Na het naaien heb ik er een crossbody riem bij gemaakt, en dat vind ik prima.  Door de vorm valt ze perfect op m’n heupen.  Als je de maten bekijkt scheelt het niet zoveel, en als je de tassen voor elkaar hangt lijkt het verschil ook niet groot.  Het is pas bij het zijaanzicht dat je opmerkt dat de zwarte toch wel een grotere inhoud kan bevatten.

 

 

Binnenin weinig verrassingen.  Een klein ritszakje en ook een steekzak met verdelingen.  Verder is de binnentas gewoon ruim en vooral makkelijk bereikbaar dankzij de rits die ver open gaat.

 

 

Het leuke van de connectors met zeilringen, is dat je makkelijk van hengsels kan wisselen.  Lang of kort of zelfs allebei tegelijk.  Ik heb voor beiden een korte riem gemaakt op een vaste maat.  Omdat de oversized hoger komt met een grotere ronding, is die riem korter dan die van de everyday versie.  Tip van de dag: doe eerst een winterjas aan, voor je je hengsels op maat gaat meten.   Voor de crossbody heb ik gespeeld met de materialen en een omkeerbare tweekleurige riem gemaakt.

 

Deze tassen waren een plezier om te maken.  Het is leuk eens andere dingen te proberen en ontdekken.  De resultaten zijn een meevaller!  Blijkbaar komen de tassen in het echt ook goed uit.  De kleine had ik aan op een receptie en daar kreeg ik complimenten.  De grote had ik aan toen ik op stap was in een shopping center, en daar rondlopend werd ik wel 3 keer aangesproken waar ik die toffe hippe tas gekocht had?  Het gaat mij om het naaiplezier en de voldoening om iets te kunnen maken wat je in gedachten had, maar een leuke reactie is altijd fijn.

 

 

Informatie Kader

Patroon:  Marichel Hobo van RLR Creations (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Engelstalig patroon – met tekeningen – keuze uit 2 maten)

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden MARICHEL om de tas te maken zoals in de Workshop MARICHEL

Patroonaanpassingen:

 • Gewoon omdat ik het schattig vond, 5 ronde taspootjes toegevoegd.
 • Gewoon omdat ik wat extra bling wilde, lurex paspel toegevoegd tussen accentstuk en voorpand, en ook aan de steekzak.
 • Gewoon omdat ik dat praktischer vond, bij de oversized versie, de steekzakken onderverdeeld in meerdere vakjes.
 • Gewoon om geen zichtbare ritsknobbel onder de connector te krijgen, nog een extra stukje kunstleer over de afgeknipte rits genaaid, pas daarna de connector erover geschoven.
 • Gewoon omdat ik nóg wat bling bling wilde, rivetten geplaatst op de connectoren.
 • Gewoon omdat geen fan ben van verstelbare riemen, een draagriem op vaste maat gemaakt (Everyday: 58 cm / Oversized: 52 cm – telkens inclusief 4 cm omplooi rond de musketons aan beide kanten). De korte draagriem is gemaakt volgens de methode van de klassieke riem (biais-gewijs-gplooid)
 • Gewoon omdat ik het kan 🙂 , een lange crossbody riem gemaakt (100 cm – inclusief 4 cm omplooi rond de musketons aan beide kanten) in combinatie van stof én kunstleer.  Dit is volgende de methode van de moderne riem.
 • Gewoon omdat dat ik hou van mooie afwerking, riemklemmen aan de riemuiteindes gezet.
 • Gewoon omdat ik eigenlijk wel een beetje een meisje-meisje ben, een tassel aan de rits gehangen.

Versteviging:

 • Ik verstevigde alle! delen in buitenstoffen en voeringstoffen (en dus ook beide Slip Pockets en de Zipper Pocket Lining) met plakkatoen.  De wattine daarbovenop: op de buitenstoffen (Main Panel en Connector Tab) of voeringstof (Bottom en Side).
 • De patroondelen in kunstleer verstevigde ik niet.  Enkel de stukken van de hengsels heb ik wel versterkt met plakkatoen.
 • De strook Fast2Fuse Heavy fixeerde ik aan de Bodem in buitenstof (kunstleer) en niet aan de voeringstof.

Materialen:  o.a. verkrijgbaar bij  Toverstof

 • Everyday: Kunstleer “Licht Goud”, Canvas “Radarwielen in blauw-roze tinten”, Poplin Katoen “Mint”
 • Oversized: Kunstleer “Zwart”, Mantelstof “Leopard Wol Licht Grijs”, Katoen “Italiaanse Hemdjesstof grijs”
 • Versteviging: Vlieseline G700 Plakkatoen, Vlieseline H640 Wattine, Fast2Fuse Heavy
 • Fournituren: Fijne spiraalrits (3 mm) voor binnenzakje, Rits op rol (6 mm), paspel
 • Hardware : zeilringen diameter 2 cm (type: luxe met vijsjes sluiting),  musketons breedtemaat 25 mm (type: met lange drukveer), riemklem 25 mm (type: luxe met vijsjes), kleine bolvormige tasvoetjes, rivetten (type: 9 mm, dubbele kop, normale pin), tasselhouder met musketon

 

ADDENDUM: hier vind je uitgebreide tutorials over het maken van de (korte en lange) tasriemen.

 

14 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Dominique Aguirre
16 september 2019 om 07:23

Knappe tassen en vakwerk. Ben extra onder de indruk hoe je de cirkeltekening onder de hengsels hebt laten doorlopen, van zulke details krijg ik kippenvel.

Katrien
16 september 2019 om 13:07
– Antwoord aan: Dominique Aguirre

Leuk dat je dat gezien hebt, Dominique! Ik doe vaak heel lang (echt uuuuuren!) over het knippen, en probeer de stof steeds zo mooi mogelijk te laten uitkomen. Zeker bij stoffen met een print is dit een meerwaarde vind ik. Ik heb me er ook al op vastgelopen hoor! Iedere keer zeg ik : “geen print met ruitjes of geometrisch motief” en dan koop ik het toch 😂. Maar deze is meegevallen vind ik!

Valentine
11 september 2019 om 22:34

Hele mooie tassen. Helaas durf ik er niet zelf aan te beginnen.

Katrien
15 september 2019 om 08:20
– Antwoord aan: Valentine

Dag Valentine,
Merci voor je reactie en voor het compliment. Het raakt me steeds als mensen zeggen dat ze een tas niet durven naaien. Ik wilde dat ik je 5 min in real life kon zien om even met je door het patroon te bladeren en je te laten opstarten. Tassen naaien is niet moeilijk. Het is anders dan kleding, beetje andere materialen en soms wat andere technieken. Maar de basis is gelijk en uiteindelijk is het ook gewoon stoffen onder ja naaimachine laten gaan. Contacteer me gerust, ik help je graag op weg!

Delphine
10 september 2019 om 07:20

Twee mooie exemplaren

Katrien
10 september 2019 om 21:36
– Antwoord aan: Delphine

Dank je wel Delphine!

vaesencarla
9 september 2019 om 21:08

Prachtige exemplaren!Knap dat je er telkens je eigen draai aan geeft als je een patroon tot een tas om tovert!!

Katrien
10 september 2019 om 21:36
– Antwoord aan: vaesencarla

Hallo Carla,

Ha, jouw reactie vind ik wel grappig. Ik vond namelijk dat ik deze keer eens heel weinig veranderingen had gedaan, en dan nog vind jij dat ik er een eigen draai aan het patroon geef 🙂 Stoffenkeuze kan heel bepalend zijn, dat is zeker het geval bij dit patroon. De rest is maar wat extra bling bling, meer niet. Maar tof dat je het mooi vind. Merci!

rozemie vandekerckhove
9 september 2019 om 17:50

laat maar weten wanneer je een workshop plant, mss bij Framalo ? ik ga wel liever jeans of zo nemen dan dat kunstleer…. 😉

Katrien
10 september 2019 om 21:33
– Antwoord aan: rozemie vandekerckhove

Hai Rozemie! Leuk je terug te horen. Ja hoor, een versie in jeans moet zeker ook kunnen en dat is meer jouw stijl! Voorlopig staat mijn workshopkalender vol, maar we zien wel wat er nog op de planning komt later. Altijd welkom. En je weet het, de hulplijn staat klaar he.

Girls in Uniform
9 september 2019 om 13:56

Oh, deze zal ik eens in real life moeten bekijken, want ik ben al een tijdje op zoek naar een vervanging voor mijn handtas!

Katrien
10 september 2019 om 21:31
– Antwoord aan: Girls in Uniform

Hai Lieve, de tassen in het echt bekijken kan zeker hoor! Ik gebruik ze graag, vooral de grotere zwarte is mijn dagelijkse tas nu. Maar ze zullen ook wel tijdelijk in de stoffenwinkel hangen voor de workshops 🙂
OF we spreken eens af, dat kan ook 😉 Groetjes!

Marleen Vrelust
9 september 2019 om 09:01

Echt heel knap Katrien, elegante en handige tas. Mooie stoffenkeuze !

Katrien
10 september 2019 om 21:27
– Antwoord aan: Marleen Vrelust

Wat een lieve reactie! Mercikes Marleen.