Patroon: briletui Katrienette

Natuurlijk, er zijn al brillenhoes patronen te vinden. Maar ik vond mijn “soort” niet: ik wilde een stevig en vormvast etui, dat ik toch zelf kon naaien met restjes stof en kunstleer. Ik hou wel van wat experimenteren. En durf te zeggen dat ik ook wel wat van versteviging weet 😁. Dus werd er geprobeerd en weggegooid, verschillende sluitingen getest, de maten en rondingen vele keren aangepast, diverse verstevigingscombinaties gemaakt, en dan… ta dah: daar was de briletui zoals ik ‘m wilde!

Intussen heb ik nu al een aantal stuks gemaakt.  Eens je de eerste genaaid hebt, heb je dit op 2 uurtjes klaar.  Ik dook ik in mijn dozen met restjes (want als de eigen stoffenvoorraad slinkt mag ik weer nieuwe stoffen kopen, niet?) en maakte deze exemplaren.

Ik kan het niet laten en wil jullie nog een aantal foto’s meegeven, om een paar features te tonen waarmee ik zo content ben!   Eerst en vooral, de vorm die ik heb kunnen bekomen.  Het etui gaat van plat naar hoger, en volgt het volume van een bril.  De flap is bovenaan vlak en sluit zowel vooraan als aan de zijkanten de gegolfde vorm mooi af.  Het etui is groot genoeg (op de foto een “pilotenbril” en zoals je ziet is er nog ruimte) en past daardoor voor de meeste brillen, moderne zonnebrillen en zelfs mannenbrillen.  Door de dubbele versteviging heb je enerzijds een vormvaste hoes, maar aan de binnenkant een zacht fluffy gevoel.  En last but not least: je kan je briletui personaliseren!

Een aantal dames hebben al een workshop briletui bij me gevolgd.  Voor de workshopdeelneemsters heb ik een extreem uitgebreide stap-per-stap fotohandleiding uitgewerkt met wel 75 foto’s!   Om jullie te inspireren, hieronder de workshopresultaten.  Zo zie je nog andere stijlen en combinaties.  Deze zijn gemaakt door zowel beginnende als ervaren naaisters, dus als zij het kunnen, kan jij het ook!

Mijn eerste gedacht was: ik ga laten zien dat ook dit NIET moeilijk is om te naaien!  Dit briletui is -vind ik- een perfect projectje om tussendoor te maken, als cadeautje (voor haar of hem!), met wat kleine restjes stoffen of matching met je zelfgemaakte handtas of portefeuille. En dat laten zien, dat bedoel ik letterlijk: hieronder een greep uit de vele foto’s.  Klik op een foto om ze als groter formaat te bekijken.

Mijn tweede gedachte was: ik ga het patroontje op de blog zetten met een korte werkbeschrijving erbij, een PDF-je van 3 blz. of zo.  En dan, tja… dan begin ik er aan, wil ik het zo duidelijk mogelijk maken en eindig ik met een PDF van 14 pagina’s 🤭 . En dus voila, hieronder de downloadlink.

Het patroon: briletui. Voor JOU !

In het PDF-bestand Patroon Briletui (volledige versie) vind je de benodigdheden en de 4 getekende patroondelen (op schaal ! dus enkel uitknippen en 2 plakbandjes),knipoverzicht en verstevigingsoverzicht, maar ook een extreem uitgebreide fotohandeling met wel 75! kleurenfoto’s.  Hiermee kan iedereen, zelfs de beginnende naaister of iemand die nog nooit drukknopen geplaatst heeft, het brileuit maken.

Voor de ervaren tassen-naaier die aan een half woord genoeg heeft, is er ook het PDF-bestand Patroon Briletui (gratis versie) met een beknopte werkbeschrijving.

Download het bestand en bewaar het. Afprinten op “100%” of  “ware grootte”, patroon uitknippen, wat stofjes zoeken, werkbeschrijving lezen en je bent vertrokken !

Nu ik het patroon -om het zo te zeggen- de wijde wereld instuur, ben ik heel heel hééééééél (!) benieuwd naar de versies die jullie gaan maken!  Ik zou het bijzonder fijn vinden als ik jouw briletui mag bewonderen.  Als je deelt, gebruik #briletuikatrienette en tag of link @Katrienette zodat ik het ook kan zien.  Dikke merci alvast.

ADDENDUM:

Intussen zag ik al héél veel briletui’s passeren en dat vind ik geweldig!  Hartelijk dank voor jullie massale enthousiaste reacties!

Omdat niet iedereen bekend is met de verstevigingen hieronder nog enkele vragen en antwoorden:

Kan ik andere versteviging gebruiken?

Ja, natuurlijk! De combinatie van Wattine (H630/640) met Fast2Fuse vond ik persoonlijk de beste combinatie om een vormvast, stevig en beschermend etui te maken.

Als beste alternatief voor de Fast2Fuse zou ik Ronar-fix aanraden. Heb je nog restjes andere versteviging (zoals bv. Style-Vil) kan je deze ook gebruiken, weet dan dat je etui iets minder stevig en vormvast zal zijn.

Ook de Wattine kan vervangen worden (door bv. Plakkatoen G700), dan krijg je binnenin een iets minder “zacht” gevoel, maar functioneel blijft dit gelijk.

Kan ik het etui nog stijver maken?

Ook dat kan. Je kan bovenop de Stevige Versteviging nog een bijkomende laag versteviging (bv. F2F, Ronar-fix) stijken. (Gebruik dan zeker bakpapier zodat de F2F niet aan je strijkijzer kleeft).  Je kan ook een andere stug materiaal gebruiken, maar test eerst eens of je met je naaimachine erdoor kan naaien.  Sommige machines vinden het niet zo fijn om bv. door een plastieken placemat te stikken.

Ik heb nog resten Fast2Fuse maar deze zijn niet groot genoeg, kan ik deze gebruiken?

Er zijn dames die 2 stukken F2F aan elkaar genaaid hebben en dit gebruikt hebben.  Ik zou adviseren om de versteviging op een “plooi” aan elkaar te naaien: ofwel de horizontale lijn (t.h.v. de groene markeerstreepjes), ofwel op een horizontale lijn vlak boven de gegolfde onderkant (t.h.v. inkepingen opzij).  Nadien gewoon de werkbeschrijving volgen en het komt goed.

Informatie Kader

Patroon: eigen patroon Patroon Briletui (volledige versie)  (Betaal patroon – digitaal patroon (PDF) – Nederlandstalig patroon – met foto’s – 1 maat)

Materialen:

Stoffen: Ik was braaf en gebruikte voornamelijk restjes.  Joehoe! 🤩

Versteviging: Fast2Fuse Heavy en Vlieseline H640