Patroon: briletui Katrienette

Natuurlijk, er zijn al brillenhoes patronen te vinden. Maar ik vond mijn “soort” niet: ik wilde een stevig en vormvast etui, dat ik toch zelf kon naaien met restjes stof en kunstleer. Ik hou wel van wat experimenteren. En durf te zeggen dat ik ook wel wat van versteviging weet 😁. Dus werd er geprobeerd en weggegooid, verschillende sluitingen getest, de maten en rondingen vele keren aangepast, diverse verstevigingscombinaties gemaakt, en dan… ta dah: daar was de briletui zoals ik ‘m wilde!

 

Intussen heb ik nu al een aantal stuks gemaakt.  Eens je de eerste genaaid hebt, heb je dit op 2 uurtjes klaar.  Ik dook ik in mijn dozen met restjes (want als de eigen stoffenvoorraad slinkt mag ik weer nieuwe stoffen kopen, niet?) en maakte deze exemplaren.

 

 

Ik kan het niet laten en wil jullie nog een aantal foto’s meegeven, om een paar features te tonen waarmee ik zo content ben!   Eerst en vooral, de vorm die ik heb kunnen bekomen.  Het etui gaat van plat naar hoger, en volgt het volume van een bril.  De flap is bovenaan vlak en sluit zowel vooraan als aan de zijkanten de gegolfde vorm mooi af.  Het etui is groot genoeg (op de foto een “pilotenbril” en zoals je ziet is er nog ruimte) en past daardoor voor de meeste brillen, moderne zonnebrillen en zelfs mannenbrillen.  Door de dubbele versteviging heb je enerzijds een vormvaste hoes, maar aan de binnenkant een zacht fluffy gevoel.  En last but not least: je kan je briletui personaliseren!

 

 

Een aantal dames hebben al een workshop briletui bij me gevolgd.  Voor de workshopdeelneemsters heb ik een extreem uitgebreide stap-per-stap fotohandleiding uitgewerkt met wel 75 foto’s!   Om jullie te inspireren, hieronder de workshopresultaten.  Zo zie je nog andere stijlen en combinaties.  Deze zijn gemaakt door zowel beginnende als ervaren naaisters, dus als zij het kunnen, kan jij het ook!

 

 

Mijn eerste gedacht was: ik ga laten zien dat ook dit NIET moeilijk is om te naaien!  Dit briletui is -vind ik- een perfect projectje om tussendoor te maken, als cadeautje (voor haar of hem!), met wat kleine restjes stoffen of matching met je zelfgemaakte handtas of portefeuille. En dat laten zien, dat bedoel ik letterlijk: hieronder een greep uit de vele foto’s.  Klik op een foto om ze als groter formaat te bekijken.

 

 

Mijn tweede gedachte was: ik ga het patroontje op de blog zetten met een korte werkbeschrijving erbij, een PDF-je van 3 blz. of zo.  En dan, tja… dan begin ik er aan, wil ik het zo duidelijk mogelijk maken en eindig ik met een PDF van 14 pagina’s 🤭 . En dus voila, hieronder de downloadlink.

 

Het patroon: briletui. Voor JOU !

 

In het PDF-bestand Patroon Briletui (volledige versie) vind je de benodigdheden en de 4 getekende patroondelen (op schaal ! dus enkel uitknippen en 2 plakbandjes),knipoverzicht en verstevigingsoverzicht, maar ook een extreem uitgebreide fotohandeling met wel 75! kleurenfoto’s.  Hiermee kan iedereen, zelfs de beginnende naaister of iemand die nog nooit drukknopen geplaatst heeft, het brileuit maken.

Voor de ervaren tassen-naaier die aan een half woord genoeg heeft, is er ook het PDF-bestand Patroon Briletui (gratis versie) met een beknopte werkbeschrijving.

Download het bestand en bewaar het. Afprinten op “100%” of  “ware grootte”, patroon uitknippen, wat stofjes zoeken, werkbeschrijving lezen en je bent vertrokken !

 

 

Nu ik het patroon -om het zo te zeggen- de wijde wereld instuur, ben ik heel heel hééééééél (!) benieuwd naar de versies die jullie gaan maken!  Ik zou het bijzonder fijn vinden als ik jouw briletui mag bewonderen.  Als je deelt, gebruik #briletuikatrienette en tag of link @Katrienette zodat ik het ook kan zien.  Dikke merci alvast.

 

 

ADDENDUM:

Intussen zag ik al héél veel briletui’s passeren en dat vind ik geweldig!  Hartelijk dank voor jullie massale enthousiaste reacties!

Omdat niet iedereen bekend is met de verstevigingen hieronder nog enkele vragen en antwoorden:

Kan ik andere versteviging gebruiken?

Ja, natuurlijk! De combinatie van Wattine (H630/640) met Fast2Fuse vond ik persoonlijk de beste combinatie om een vormvast, stevig en beschermend etui te maken.

Als beste alternatief voor de Fast2Fuse zou ik Ronar-fix aanraden. Heb je nog restjes andere versteviging (zoals bv. Style-Vil) kan je deze ook gebruiken, weet dan dat je etui iets minder stevig en vormvast zal zijn.

Ook de Wattine kan vervangen worden (door bv. Plakkatoen G700), dan krijg je binnenin een iets minder “zacht” gevoel, maar functioneel blijft dit gelijk.

Kan ik het etui nog stijver maken?

Ook dat kan. Je kan bovenop de Stevige Versteviging nog een bijkomende laag versteviging (bv. F2F, Ronar-fix) stijken. (Gebruik dan zeker bakpapier zodat de F2F niet aan je strijkijzer kleeft).  Je kan ook een andere stug materiaal gebruiken, maar test eerst eens of je met je naaimachine erdoor kan naaien.  Sommige machines vinden het niet zo fijn om bv. door een plastieken placemat te stikken.

Ik heb nog resten Fast2Fuse maar deze zijn niet groot genoeg, kan ik deze gebruiken?

Er zijn dames die 2 stukken F2F aan elkaar genaaid hebben en dit gebruikt hebben.  Ik zou adviseren om de versteviging op een “plooi” aan elkaar te naaien: ofwel de horizontale lijn (t.h.v. de groene markeerstreepjes), ofwel op een horizontale lijn vlak boven de gegolfde onderkant (t.h.v. inkepingen opzij).  Nadien gewoon de werkbeschrijving volgen en het komt goed.

 

 

Informatie Kader

Patroon: eigen patroon Patroon Briletui (volledige versie)  (Betaal patroon – digitaal patroon (PDF) – Nederlandstalig patroon – met foto’s – 1 maat)

Materialen:

Stoffen: Ik was braaf en gebruikte voornamelijk restjes.  Joehoe! 🤩

Versteviging: Fast2Fuse Heavy en Vlieseline H640

 

26 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Sylvia
27 augustus 2022 om 20:13

Ik heb de etui gemaakt. Hij past perfect voor mijn bril. Mijn man zijn bril is wat groter maar vind het een mooi patroon dus zou ik een diepere etui willen maken. Van dit patroon. Hoe kan ik dit aanpakken.

Katrien
29 augustus 2022 om 08:38
– Antwoord aan: Sylvia

Hallo Sylvia, bedankt voor je enthousiaste reactie!

Als je het patroon enkel “dieper” wil maken, moet je het patroon hertekenen. Hiervoor teken je 3 horizontale lijnen ter hoogte van de plooien. En dan maak je het bovenste deel (de flap) hoger, het middelste deel (de rug) laat je gelijk, het onderste deel (de voorkant met zijkanten) breder en ronder. Dat is niet zo evident, maar mits wat passen en meten lukt dat.

Een mogelijks makkelijkere oplossing is het patroon helemaal vergroten. Hiervoor druk je de patroondelen af op bv. 105% of 110%.
Hierdoor wordt de etui in verhouding iets groter en dus ook dieper.

Veel succes, Katrien.

E

F. MORGA
29 juli 2019 om 19:58

Katrien,
stuk voor stuk ziet elke etui er uit als een juweeltje… gewoon schitterend, super prachtig!
Nu even niet direct geen tijd,… maar mijn eerste etui zal zeker deze worden!
Dikke merci voor het patroontje en de uitvoerige werkbeschrijving. Toffe blog om langs te komen!

Katrien
30 juli 2019 om 11:21
– Antwoord aan: F. MORGA

Hallo,

Bedankt om m’n blog te bezoeken. En ook om zo’n lieve reactie te plaatsen. Veel succes ermee. Ook jij zal een mooie etui kunnen maken hoor, ik kijk al uit naar jouw juweeltjes :-).

Els Daemen
22 juli 2019 om 23:03

Dag Katrien, Wat een prachtige, duidelijk uitgeschreven tutorial ! Een hele dikke merci om het te delen ! Héérlijk om te maken ! Groetjes, Els

Katrien
26 juli 2019 om 18:32
– Antwoord aan: Els Daemen

Hallo Els, wat een enthousiaste blije reactie! Veel plezier ermee. Ik zag je briletui’s al en ze zijn prachtig! Groetjes, K.

Mireille Lamot
19 juli 2019 om 15:56

Super bedankt hiervoor, Katrien! Ik had al eens een poging gedaan om een brillenetui te naaien, maar die kon absoluut niet tippen aan jouw model etui! Ik ga er deze vakantie mee aan de slag

Katrien
21 juli 2019 om 14:43
– Antwoord aan: Mireille Lamot

Hai Mireille, merci voor je reactie. Alvast een fijne vakantie en veel naaiplezier! Ik ben al benieuwd naar het resultaat.

Davina
12 juli 2019 om 17:31

Mo zo lief dat je het patroon en de werkbeschrijving zomaar deelt!

Katrien
12 juli 2019 om 17:42
– Antwoord aan: Davina

Met veel plezier hoor! Ik ben benieuwd naar welke jij gaat maken 😃

Stof
9 juli 2019 om 11:03

Hoi Katrien, wat mooi gemaakt!

Katrien
9 juli 2019 om 11:21
– Antwoord aan: Stof

Dank je wel

marian demeyere
8 juli 2019 om 20:14

Dat is heel lief om te delen. Zal die zeker nog eens proberen te naaien.
Dank u wel.

Katrien
9 juli 2019 om 11:20
– Antwoord aan: marian demeyere

Heel fijn Marian! Dat gaat je zeker lukken hoor, gewoon stap per stap. Ik ben al benieuwd naar het resultaat.

vaesencarla
7 juli 2019 om 09:20

Wat een prachtige versies heb je al gemaakt!Bedankt voor het uitwerken en delen van dit leuke patroon!

Katrien
7 juli 2019 om 09:28
– Antwoord aan: vaesencarla

Hallo Carla. Merci voor de complimenten en graag gedaan hoor!

Kristien
6 juli 2019 om 21:30

Super bedankt hiervoor, Katrien!

Katrien
6 juli 2019 om 21:37
– Antwoord aan: Kristien

Graag gedaan Kristien, ik ben heel benieuwd naar jouw versies!

Verna Groger
6 juli 2019 om 19:52

What a nice pattern and beautiful cases! I’m wondering if you might be able to do an English translation of the instructions. You are very talented, I always love seeing your work.

Katrien
6 juli 2019 om 20:44
– Antwoord aan: Verna Groger

Hi Verna, I’ve had several similar requests! Stay tuned, English version will be online next week 😁

Sel Ingrid
6 juli 2019 om 19:02

Kijk ik even naar wat iemand zelf naaide en wat zie ik? Katrienette geeft het patroon met werkwijze, van haar eigen ontwerp van het handige brillenetui als geschenk, voor iedereen die wil, zomaar voor niets! Jihaaa.!!! Er loopt dus een Engel rond op deze wereld, in gedachten geef ik Engel Katrien een hele dikke dankjewel knuffel. 😍

Katrien
6 juli 2019 om 20:41
– Antwoord aan: Sel Ingrid

Hoe lief van je Ingrid! Ik smelt er bijna van 😳. Dat is met heel veel plezier gedaan hoor!

Chantale Smolders
6 juli 2019 om 14:51

Dank je wel, deze ga ik zeker proberen. Ziet er supertof uit.

Katrien
6 juli 2019 om 16:10
– Antwoord aan: Chantale Smolders

Zeker doen Chantale! Dat gaat je lukken. Ik ben benieuwd!

Vera
6 juli 2019 om 12:28

Katrien, 1000x dank voor je patroon. En Waauuw wat een werk heb je hierin gestoken, proficiat. Ik ga het zeker eens maken en laat het je zien.
Groetjes, Vera

Katrien
6 juli 2019 om 13:20
– Antwoord aan: Vera

Dag Vera, bedankt voor je lieve woorden. Jij gaat vast een mooi briletui maken, ik ben al benieuwd!