Katrienette workshop #katrienetteworkshop trixie trail tas varianten variaties optie opties voorpand tote bag naaien zelf dames elegant handtas werktas werk ringmap ringkaft kaft A4 patroon fynn nathalie kunstleer kunstleder imitatie leer stof zijde rits ritsen

Tromgeroffel voor de Trixie Trail

Ja inderdaad, nog maar eens twee versies van een patroon.  Sommigen denken misschien dat ik alleen maar duo’s van tassen kan maken, maar dat is niet zo (#denkiktoch?).  Het Trixie Trail patroon heeft immers 9 varianten voor de voor/achterzijde!  Je kan naar hartenlust combineren, en dat deed ik dus.  Ik maakte twee tassen en koos voor 4 verschillende opties.  En wat blijkt?  Deze tas is leuk om te maken.  Ze is zeer geschikt als werktas.  De handleiding met vele tekeningen is duidelijk. En, ik ben fan van het concept: één tas met negen variaties.

 

Er was eens een keer… dat Katrien in een toffe stoffenwinkel stond en het Trixie Trail patroon in handen kreeg.  Wat er dan gebeurde?  Ongelofelijk!  Neurologen zullen vast wel een verklaring hebben van wat er zich toen in de hersenen van Katrien afspeelde, maar het gonsde daar van de ideeën en ze kreeg… 😷 stoffenkoopdrang.

Dus ja, ik kan er niets aan doen 🤷‍♀️. Als eerste had ik een wat zakelijkere tas in gedachten, vandaar het klassieke jeansblauwe kunstleer gecombineerd met zijdezachte streepjesstof.  De andere tas zou vrouwelijker, meer “girly” worden, een beetje over-the-top met roze-kleurige kunstleren en glanzende bloemenstof.  Check √, de stoffen zijn gekozen.

Nu nog beslissen welke varianten ik wil maken. (Belangrijke nota!  Eigenlijk had ik andersom moeten werken, eerst de voorkant en achterkant kiezen, en pas daarna de juiste hoeveelheid stoffen gaan kopen.  Dat is de logische volgorde.  Maar ik had last van een jeukende koopimpuls, weet je nog?)  Er zijn dus 9 keuzemogelijkheden.  Gaande van heel basic en geschikt voor beginners, tot meer frivolere versies.  Ik koos voor opties 2, 4, 5 en 6 en zal ze hieronder afzonderlijk bespreken. Sorry voor de ietwat plastische omschrijvingen in de titels, maar zo kan ik het onthouden.

 

Optie 2 - platte zak met verborgen rits

Deze optie is niet moeilijk, en geschikt voor beginners, maar geeft een supertof resultaat.  Dit is mijn persoonlijke favoriet als achterpand.  Je hebt, én een handige toegankelijke zak, én een rits die netjes verstopt is en dus niet schuurt of blijft haken aan kleding/vesten/jassen. Mijn tips bij kunstleer: gebruik wonderclips om de plooien te maken, en washi-tape om de stiklijn te markeren.

 

Optie 5 - twee kleine zakjes met opvallend zichtbare ritsen

Dit was de optie die ik meteen het mooiste vond, puur esthetisch.  De zakjes zijn ondanks dat ze kleiner zijn, toch nog heel bruikbaar, omwille van de extra ruimte die je krijgt met de ingewerkte plooi.  Er komt aardig wat precisie-naaiwerk aan te pas, dus ik zou deze optie enkel aanbevelen aan ervaren naaisters.  Mijn tips: gebruik ritsen die 5 cm te lang zijn, dan kan je tijdens het naaien de trekker “buiten boord” leggen en rechter stikken.  Je knipt de ritsen na de assemblage bij.  En de klassieker: gebruik naai-tape i.p.v. speldjes voor het vastleggen van de rits/patroondelen. O ja, recht stikken en meten, meten, meten!

 

Optie 6 - geplooide zak met zichtbare rits

Door de geplooide zak krijgt dit eenvoudige pand net een tikje meer, een daar hou ik wel van.  Deze optie is geschikt voor beginners die hun eerste ritspand willen maken.  Mijn tips: net zoals hierboven: gebruik een rits die 5 cm langer is, zet deze vast met naai-tape i.p.v. speldjes, en i.g.v. kunstleer gebruik je wonderclips om de plooien te maken.

 

Optie 4 - buitenhangende zak met verborgen rits

Nathalie wilde een zakje waar ze haar grote sleutelbos in kwijt kon.  Dus ontwierp ze een loshangende zak waar je allerlei spullen, dik of dun, in kwijt kan.  Ik koos voor deze optie omdat ik deze zo anders, origineel en ook mooi vind.   De andere variant met loshangende zak (optie 3), is nog net iets praktischer (en makkelijker te maken) omdat de rits toegankelijker is, maar ik prefereer deze (optie 4) met de verborgen rits.  Ook voor deze optie is enige naaiervaring nodig om tot een mooi resultaat te komen.  Mijn tips: zorg voor een stevige stof voor je loshangend zakje of verstevig je stof extra met plakkatoen. Neem je tijd om bij het zakje de naden bij te knippen, zodat je mooie puntige hoeken en een scherpe rechthoek krijgt.

 

Verder heb je nog de keuzemogelijkheid om in de binnentas een zakje met ritssluiting toe te voegen.  Ja graag natuurlijk!

De binnenzak wordt gemaakt op een veelgebruikte traditionele manier.  Voor wie dit nog nooit gedaan heeft is de uitleg met 16 tekeningen een handig hulpmiddel.

 

 

Tot slot de assemblage.  Die ging à-la-façon-de-katrienette.  Dus met een beetje 🤐  veranderingen hier en daar.  De details en how-to’s kan je nalezen in de infokader onderaan, maar ik gebruikte meer versteviging, taspootjes, voegde een bodemdeel toe, maakte de hengsels zelf en verlengde ze. Hieronder wat visuele ondersteuning. Klik op de foto’s voor uitvergroting.

 

 

En mijn ervaring nadat de tassen klaar waren?  Ik ben content, zelfs zeer tevreden.  En vooral, ben ik verrast door het formaat!  Ik vind het moeilijk, als je zo 30 x 40 x 10 cm leest, om in te schatten hoe handig een tas is en wat er in kan.  Het is voor mij een praktische middenmaat.  Niet mega-groot, het is nog een “handtas”.  Maar wel ruim genoeg voor oa papieren, magazine, ringkaft, tablet etc, dus ook geschikt als werktas. De verzonken rits bovenaan is voor mij ook een pluspunt.

 

 

Ik ben niet de enige die enthousiast is over dit patroon, lees zeker ook de blogpost over de Trixie Trail tas van Carolien !  Wie nog meer van dit soort tassen wil zien kan ook #trixietrail op Instagram ingeven.

Als afsluiter van dit lange blogbericht ook nog een dank je wel aan Nathalie dat ik de tekeningen mocht publiceren.  Laat die volgende taspatronen maar komen, het concept 1 tas met 9 varianten vind ik geweldig.

 

Informatie Kader

Patroon: “Trixie Trail” van  FYNN (Nathalie Charlier is ook mede-auteur van de drie “Mijn Tas” boeken)  (Kooppatroon – papieren patroon – Nederlandstalig – met tekeningen – keuze uit 9 versies)

De handleiding is los te koop, in de vorm van een gedrukt A5-formaat boekje met wel 300 tekeningen!  Het is verkrijgbaar in de betere stoffenwinkel, of je kan het aankopen rechtstreeks bij Fynn (dan valt de handleiding aan verkoopprijs in je bus, want de verzendkosten binnen BE neemt ze voor haar rekening) contacteer haar via Instagram of e-mail.

Benodigdheden: hier vind je de Benodigdheden TRIXIE om de tas te maken zoals in de Workshop TRIXIE

Patroonaanpassingen:

 • Bij de roze versie: de bodem in een andere kleur. Hiervoor ga je patroondeel C (bodem) samenstellen uit 3 stukken.  Neem 2 keer een stuk van 32 x 9 cm (=patroondeel M), en 1 keer een stuk van 32 x 12 cm (=patroondeel O).  Naai deze 3 stukken aan elkaar (M=roze + O=rood + M=roze), daarna leg je de naadwaarde richting middenstuk en doorstik je door alle lagen heen.  Na het naaien heb je een stuk dat even groot is als patroondeel C.
 • Taspootjes toegevoegd, telkens op 2 cm van de kanten.
 •  Ik gebruikte geen tassenband maar naaide de hengsels zelf.  Een soortgelijk verhaal als bij mijn Mathilda : ik vond tassenband niet passen en wilde in dezelfde materialen/stucturen blijven.  Hiervoor sneed ik twee stroken (10 cm x 100 cm), dewelke ik biais-gewijs toeplooide en vaststikte met de o-zo-praktische! blindzoomvoet.  Eerst de lange open zijde, nadien ook de lange geplooide zijde.  De lengte van de hengsels verlengde ik naar 70 cm (i.p.v. de voorgeschreven 65 cm), zodat ik de tas ook over de schouder kan dragen.
 • Ik naaide de voeringtas met een grotere naadwaarde: 1,5 cm ipv 1 cm (bij stap 11) zodat de binnentas kleiner wordt. Daartoe stik ik de delen A (de bovenkanten – bij mij in kunstleer) met de gewone naadwaarde van 1 cm en ga pas daaronder, echt aan de voeringstof, schuin over naar een naadwaarde van 1,5 cm.  Ook de onderkant en hoeken stik ik op 1,5 cm.  Omwille van de schuine zijnaden voelt de binnentas nog “losjes” aan, maar in combinatie met de vastgestreken bodemplaat (F2F zie hieronder) blijft de voeringtas netjes op z’n plaats.

Versteviging:

 • Volgens het patroon gebruik je Vlieseline H640 voor de buitentas en enkel Style-Vil op het patroondeel C (voor de bodem+onderkanten van de tas).  Ik koos voor een volledige buitentas met Style-Vil.  Ik assembleerde de buitentas tot na stap 8, je hebt dan een lange strook met voorpand+bodem+achterpand.  Achter dit lange pand legde ik 1 lang stuk Style-Vil ( 32 x 83 cm) en overlockte dit rondomrond vast.  De beide patroondelen B (zijpand) werden ook voorzien van Style-Vil.  Daarna volgde ik gewoon de werkbeschrijving. De beide delen A verstevigde ik allebei tot net onder de helft (strook van 42 x 5,5 cm) met Style-Vil en ook hierna naaide ik verder volgens de instructies . 
 • De stoffen van de Blauwe Versie had ik niet verstevigd, maar daar heb ik nu spijt van.  De strepenstof is een beetje doorgetrokken aan het stiksel.  De stoffen van de Roze Versie heb ik wel allemaal verstevigd met Vlieseline G700 plakkatoen.
 • De 3 kleuren kunstleer verstevigde ik niet.  Enkel het dunne rode kunstleer voor de stukken van de hengsels heb ik wel versterkt met plakkatoen.
 • Ik voegde een strook Fast2Fuse Heavy toe aan de bodem (tussen buitentas en voeringtas)

Materialen: verkrijgbaar bij  Toverstof

 • Roze Versie: Satin Katoen “fijne lijnen en bloemen”, Kunstleer kleur “zacht roze” en “rood”
 • Blauwe Versie: Satin Katoen “onregelmatige blauwe strepen”, Kunstleer “Reliëf Blauw”, Ritsen Goud YKK
 • Versteviging: Style-Vil, Vlieseline G700 (Plakkatoen), Fast2Fuse Heavy
 • Uit eigen voorraad: voeringstof blauwe versie (overschot van mijn Stella), beige stof voor binnenzakjes roze versie, taspootjes en ritsklem

Note-to-self:

 • Kies nu toch eens enkel makkelijk te fotograferen stoffen.  Kunstleer met een metallic schijn!  Stoffen met een satijnglans! 🤦‍♀️ What where you thinking?

 

Deel uw mening