Katrienette KATRIENETTE Mathilda II 2 twee mijn tas zomer bloemen zilver kunstleer bodem paillet pailletten canvas handtas naaien patroon boek tassenband pailet simileer toverstof summer shine shiny workshop

Mathilda II: Summer and Shine

Spelen met stofjes vind ik superleuk.  Het is niet de eerste keer dat ik verschillende versies van hetzelfde patroon maak.  Na mijn “winterse” Mathilda II, wilde ik een zomerversie maken.  Ik zag zoveel verschillende mogelijkheden, en ik had 4 combinaties uitgezocht.  Ik kon weer eens niet kiezen en maakte er uiteindelijk twee…

 

 

De “Shiny” versie was de eerste die ik koos.  Toen ik de paillettenstof had gespot in de winkel was ik hé-lé-maal verkocht!  Dit zijn mijn kleuren: zilvergrijs met mint en ook nog een jeansblauw.  Yep, dit ging ‘m worden. Maar hoe dit te combineren? Ik heb aardig wat stofrollen erbijgelegd, en blijven proberen, tot ik tevreden was met de combinatie met de mintgroene gestreepte geweven canvas.  Een bodem in zilverkleurig kunstleer was een no-brainer.  Tot slot nog afgewerkt met een leuke multicolor tassenband en zilveren bling bling rits met ritsklem.

 

 

De “Summer” versie begon met een stofje met romantische bloemenprint.  Vandaar bouwde ik verder met – obviously 😛- zilverkleurig kunstleer, de toffe meerkleurige tassenband in roodtinten en een opvallende rode rits.

 

 

Had ik al gezegd dat ik fan ben van deze tassenbanden?  Ze zijn superzacht, mooi geweven EN hebben twee verschillende kanten: de ene kant met 9 dunne strepen, de andere kant met 3 brede strepen.

 

 

Ik hou mijn tassen graag proper, en daarom voegde ik taspootjes toe en ook een bodemdeel in kunstleer i.p.v. stof.   Ik volgde dezelfde methode als voor mijn Mathilda in bont. Het enige verschil is dat ik hier echt een volledige bodemplaat in kunstleer wilde (bij de bontversie had ik een randje van 1cm rondom gelaten).  Dus ik maakte de scheidingslijn op het papieren patroon op 9cm hoogte (en niet op 8cm).  Verder is de werkwijze gelijk: aan beide stoffen een cm naadwaarde toevoegen, aan elkaar naaien op 1 cm, alle naadwaarde richting bodem plooien en doorstikken.  Dit deed ik voor beide tassen de patroondelen voorzak in buitenstof. De Summer versie had een volledig kunstleren achterpand dus dat was al in orde.  Voor de Shiny versie maakte ik ook een bodemdeel aan het achterpand in buitenstof.

 

 

Omdat ik de vraag ga krijgen: “hoe heb je dat gedaan met die paillettenstof?” hierover ook nog een woordje.   Ik kan laten zien hoe ik het gedaan heb, mogelijks weer niet volgens de traditionele methode, maar het werkt wel voor mij.  Deze werkwijze is trouwens ook toepasbaar als je kiest voor bv. kant of andere transparante stoffen.  Het is eigenlijk heel simpel.  Ik heb het patroondeel gewoon gedubbeld met een katoentje, en daarna de handleiding gevolgd om de voorzak te maken.

 

 

De paillettenstof is maar een dun gaasje.  Ik snij eerst – met het rolmes – het patroondeel uit: zowel in paillettenstof als in katoen.  Op het katoenen pand markeer ik de stiklijn/naadwaarde op 1cm rondomrond met een (frixion)pen.  Ik leg de katoen op de paillettenstof en heb deze eerst met de hand vastgedriegd (rood garen).  Daarna deze beiden machinaal aan elkaar gezet: dat werkt prima met de boventransportvoet en een microtex naald.  De driegdraad er uit trekken.  Tot slot het bodemdeel toevoegen (dit is een optie, je kan dit natuurlijk ook zonder doen).  En dan heb je een patroondeel C in buitenstof dat je kan gebruiken voor de volgende stap (12) van de handleiding.

 

 

Aangezien ik toch een beetje budgetvriendelijk wilde zijn, koos ik als voeringstof voor beiden dezelfde.  Een witte viscose met subtiel zilveren lijntje.  Mooi, licht en perfect passend!

 

En zo staan ze dan gezusterlijk naast elkaar: mijn twee zomerse tassen.  Ik kan er helemaal vrolijk van worden, is dat gek?

 

Informatie Kader

Patroon: “Mathilda II” uit het boek “Mijn Tas 2” van Nathalie Charlier en Sofie Duron (Kooppatroon – boek – Nederlandstalig – met foto’s – keuze uit 2 versies)

Benodigdheden: hier vind je de Benodigdheden MATHILDA om de tas te maken zoals in de Workshop MATHILDA

Patroonaanpassingen:

 • Toevoeging bodemdeel: aanpassing voorzak (patroondeel C in buitenstof) en ook achterpand (patroondeel B in buitenstof).  Zie beschrijving hierboven.
 • Ik doorstikte de voortas (geassembleerde voorzak (patroondelen C en C’) op voorpand (patroondeel B in buitenstof)), met een stiksel op 9cm gemeten vanaf de onderkant (bij mij is dat nét boven de scheidingslijn met kunstleer), zodat de inhoud van de voorzak niet tot op de bodem kan schuiven.
 • Ik stikte de voeringtas met een grotere naadwaarde: 1,5 cm ipv 1 cm (bij stap 26 laatste → paragraaf) zodat de binnentas kleiner wordt.  Omwille van de schuine zijnaden voelt de binnentas nog “losjes” aan, maar in combinatie met de vastgestreken bodemplaat (F2F zie hieronder) blijft de voeringtas op z’n plaats.
 • Een strook Fast2fuse op de bodem (tussen buitentas en voeringtas)
 • Taspootjes toegevoegd

Versteviging:

 • De dunne paillettenstof (het is meer een gaasje dan een stof) dubbelde ik eerst met een uni-katoen.
 • Het (vrij dunne) kunstleer verstevigde ik niet. 
 • Op de voeringstof streek ik een laag Vlieseline G700 plakkatoen
 • De patroondelen in canvas heb ik na het knippen onmiddellijk gesurfileerd met de overlockmachine (om het rafelen tegen te gaan).
 • De gehele tas werd verstevigd met Style-Vil zoals volgens het patroon.

Materialen: verkrijgbaar bij  Toverstof

 • Versie Summer: Canvas “Lijnen Munt”, Canvas “Romantische Bloemen”, Kunstleer “Zilver”, Tassenband “Double face rood 40mm”, Spiraalrits 70cm wijnrood
 • Versie Shine: Kunstleer “Zilver”, Paillettenstof “Grijs-mint-denim”, Katoen “Gebroken wit”, Tassenband “Double face blauw 40mm”, Rits YKK 60cm zilver-metallic
 • Voeringstof: Viscose “Lijnen zilver” 
 • Versteviging: Style-Vil, Vlieseline G700 (Plakkatoen), Fast2Fuse Heavy
 • Fournituren: Taspootjes Nikkel Kegelvormig groot, Ritsklem Nikkel

 

Deel uw mening