Katrienette Katrien Range Backpack Noodlehead waxed cotton AlFrances Al Frances hack top zipper pressure lock closure sewing bag waterproof naaien rugzak katoen wax

Range Backpack: press lock closure & top zipper

Hier kan je meelezen én meekijken hoe ik de sluiting aangepast heb en de rits toegevoegd.  Dit is gewoon de manier waarop ik het gedaan heb.  Laat je vooral inspireren.

 

Klikgesp Sluiting – Press Lock Closure

 

Aan te passen patroondelen:

In tegenstelling tot het originele patroon moet je hier voor de beide closure linten een afgewerkte korte zijde hebben. (Plooi aan 1 korte zijde de stof 1,25 cm (½”) om naar de verkeerde kant.  Daarna vouw je het closure lint op de lange zijde biais-gewijs, en doorstik je rondomrond op 3mm van de stofrand)

De nieuwe patroondelen worden:

  • Upper Closure: 15,25 cm x 10,16 cm (6″ x 4″)
  • Lower Closure: 7 cm x 10,16 cm (2 ¾” x 4″)

❗ OPGELET:

In het originele patroon is de “Upper Closure” het kortste lintje, en de “Lower Closure” het langste lint.

Hier is het net andersom: de “Upper Closure” is het langste lint en de “Lower Closure” het kortste.

 

Aan te passen fournituren:

Bijkomend te voorzien:

  • Een smalle kleine klikgesp. Ik vind deze van het formaat 23 x 30 mm ideaal, omdat ze perfect passen bij de breedte van de beide closure patroondelen.
  • Ter decoratie: een holniet of rivet.

Niet meer nodig:

  • 2 D-ringen

 

Aangepaste werkwijze:

Naai beide closure linten zoals hierboven beschreven.

 

 

Voorbereiding Lower Closure:

Neem het “sluitstuk” (dit is het onderste stuk met bovenop een ijzeren boog, en achteraan 2 uitstekende ijzeren pennen) en het “achterplaatje”.  Leg het achterplaatje op 1,25 cm (½”) van de afgewerkte bovenzijde. (Dit achterplaatje gebruik je even als sjabloon, om te weten waar je moet gaan snijden.)  Snij, aan de beide inkepingen in het midden (zie gele streepjes op de foto), met een cuttermesje een horizontale sneetje door alle lagen heen.  Neem het “sluitstuk” en duw de uitstekende pennen door de sneetjes.  Leg aan de achterkant het achterplaatje ertussen en plooi de ijzeren pennen om naar het midden.

 

 

Voorbereiding Upper Closure:

Neem de “klikgesp” (dit is het bovenste stuk met de bewegende drukker).  Bevestig deze aan de afgewerkte korte zijde.  Dit doe je door de stof tussen de klem te schuiven, en daarna de klemtandjes plat te duwen of lichtjes aan te kloppen.

Katrienette Katrien Range Backpack Noodlehead waxed cotton AlFrances Al Frances hack top zipper pressure lock closure sewing bag waterproof naaien rugzak katoen wax

 

 

STEP 2, paragraaf  “n.” vervang je door de volgende werkwijze

 

 

Leg de Lower Closure gecentreerd en met de open ruwe rand tot beneden tegen de naadwaarde van de Zipper Strip.  (Als de Zipper Strip toegeplooid is komt deze net niet tegen de sluiting.)   Naai de Lower Closure vast met een rechthoek boven de sluiting.  Ik gebruik hiervoor een ritsvoet.  Daarna volg je terug de werkbeschrijving paragraaf “o.” en doorstik je de Zipper Strip.

 

STEP 4, paragraaf “b” t.e.m. “d.” vervang je door de volgende werkwijze

 

 

Leg de Upper Closure met de goede kant naar boven en de klikgesp bovenaan.  Markeer 2 horizontale lijnen, gemeten vanaf de onderkant: een lijn op 5,7cm ( 2 ¼”) en een lijn op 7,6 cm (3″).  Draai de Upper Closure met de slechte kant naar boven en kleef op het gedeelte onder de hoogste lijn dubbelzijdige tape.  Leg de Upper Closure op de Back Panel, gecentreerd en zodanig dat de afgewerkte stofrand (die deels tussen de klikgesp zit) van de Upper Closure gelijk komt met de bovenkant van de Back Panel.   Naai de Upper Closure vast, tussen de 2 gemarkeerde lijnen, met een rechthoek met kruis.  Plaats indien gewenst een rivet ter decoratie.  Daarna volg je terug de werkbeschrijving vanaf paragraaf “e.” en plaats je de hangloop.

 

Rits Bovenaan – Top Zipper

 

Aan te passen fournituren:

Bijkomend te voorzien: een rits van minimum 45 cm.

 

Aangepaste werkwijze:

STEP 4, paragraaf “m.”  t.e.m. “p.” doe je niet.  De buitenstof is dus 1 lang geheel (voorpand+bodem+achterpand) met daarop alle hengsels, maar de zijkanten en hoeken zijn nog niet gestikt

STEP 5, paragraaf “f.”  t.e.m. “h” doe je niet.  De beide voeringspanelen zijn dus nog niet aan elkaar gestikt. Je hebt dus 2 delen met uitgeknipte hoeken onderaan.

 

 

Je naait de rits ertussen zoals je doet bij een ritstasje.  Het wordt dan wel een supergroot ritstasje, maar de werkwijze blijft gelijk.  Ik ga hierover geen volledige werkbeschrijving geven, die zijn er al genoeg, aan de hand van de foto’s kan je je ook al een beeld vormen. Het vaststikken van de rits, is zoals bij een rits bovenaan een tas, (zelfde methode als bv. bij Noodlehead Explorer of Traverse Bag enz.), dus aan het uiteinde moet de rits naar beneden geplooid worden!  Ik gebruik dubbelzijdige tape voor het bevestigen van de rits.

 

 

Daarna leg je de voeringtas en de buitentassen helemaal open (goede kanten tegen elkaar) en stik je de zijnaden. Denk er aan: de zijnaad van de buitenstof op 1,25 cm (½”), en de zijnaad van de voeringtas op 1,5 cm (5/8″).  Aan de onderzijde van de voeringtas maak je een keergat.  Daarna stik je de hoeken van zowel buitentas als voeringtas.  En dan komt het “magisch” moment … de hele tas door het keergat trekken.  Tot slot nog het keergat sluiten.

 

 

Wil je weten meer weten over deze rugzak en de gebruikte materialen, klik dan door naar deze blogpost.

Kijk je graag eens naar mijn eerste Range Backpack, klik dan hier.

 

 

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Linda Nuyts
28 februari 2019 om 15:33

test