Katrienette Katrien Range Backpack Noodlehead waxed cotton AlFrances Al Frances hack top zipper pressure lock closure sewing bag waterproof naaien rugzak katoen wax

Range Backpack in waxed cotton

Na mijn eerste Range Backpack wist ik het al, zo gaan er nog volgen.  Een makkelijk patroon dat bestaat uit alleen maar rechthoeken, stress-vrij naaiwerk!  Nadat de rugzak in gebruik was begon ik mij een tikje te ergeren.  Ja, die sluiting met D-ringen blijft wonderbaarlijk goed vast, maar daarvoor heb je dus steeds 2 handen nodig om ze te openen.  En ten tweede, ik miste een rits aan de bovenkant.  Tel daarbovenop nog eens prachtige waxed cotton waar ik niet aan kon weerstaan. En je hebt 3 redenen om een nieuwe rugzak te maken 🙂

 

 

Mijn oude Range Backpack is nog steeds in gebruik.  Oké, een andere sluiting dus.  Maar welke?  Na wat peinzen koos ik voor een kleine klikgesp (of ook boekentassluiting genoemd).  Hiervoor heb ik het patroon maar lichtjes moeten aanpassen.  Ik bevestigde ze op zo’n manier dat je de rugzak echt met 1 hand kan openen.

 

 

Doordat er achter de gesp nog ruimte is om je vinger te plaatsen, klik je ze gewoon met 2 vingers open.  Kinderspel!

 

 

Anderzijds mag de gesp niet in de weg zitten bij het openen van de rits, dus bovenaan liet ik wat vrije ruimte.  Een rivet, puur voor de sier, maakt het af.

 

 

Voor het plaatsen van de rits ging ik te werk net zoals bij een ritstasje, een mega-ritstas dan!  Omdat ik merk dat leuke uitstapjes soms snel voorbij zijn, en ik vergeet te genieten en bij het moment stil te staan, plaatste ik binnenin met flex nog een quote “Enjoy the journey”.

 

 

Het werken met deze waxed cotton is zeer leuk.  Het lijkt stijf als je ermee begint, maar je kan het makkelijk omplooien en de stof krijgt meer soepelheid na verloop van tijd.  Ik hou ook van de verweerde look.  Omdat je Waxed cotton niet kan verstevigen (bijenwas en strijkbare lijm gaan niet goed samen), koos ik ervoor om de voeringstof te verstevigen met Sandwich-fix.  Dat was doenbaar, het naaien zeker.  Maar voor het keerwerk toch absoluut geen goed idee 😟.  Uiteindelijk kwam het wel goed, maar voor een patroon dat zo’n lange buis vormt, afin… ik zou het niet aanraden.  (NOTA aan die lezers die denken dat bij mij alles meteen goed gaat en dat ik geen fouten maak: niet dus :-))  Trouwens deze stevige waxed cotton geeft al genoeg “body” op zichzelf.  Dat zie je trouwens ook bij de Making Backpack die ik ook in deze soort waxed cotton maakte.

 

 

En zo zie je beide rugzakken nog eens naast elkaar.  Zo gelijk en toch verschillend.

 

Informatie Kader

Patroon: Range Backpack van Noodlehead  (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Engelstalig patroon – met tekeningen – 1 maat).

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden RANGE om de tas te maken zoals in de Workshop RANGE

Patroonaanpassingen:  Tja, twee aanpassingen dus…

  • Press lock closure : sluiting met een klikgesp i.p.v. met 2 D-ringen.
  • Top zipper : bovenaan werd een rits toegevoegd.

En ja, ik wil jullie graag laten zien hoe ik het deed.  Je leest er alles over in deze blogpost.

Materialen

  • Waxed cotton: Handwaxed Metallic Linnen “Golden Teal” en “Zwart met zilver” van AlFrances
  • Voeringstof: Dripping Paint Bachelorette van Art Gallery Fabrics
  • Fournituren:  Gladde klikgesp nikkel (23x30mm), Passant Rechthoekig 38mm Nikkel, Schuifgesp 38mm Nikkel, Rits op rol: Niet Deelbare spiraalrits 100cm Zwart met zilver, Schuiver voor spiraalrits Neo Nikkel, Ritsstop 6mm Nikkel, Rivet (holniet) Nikkel 9mm dubbele kop gewone (geen hoge) pin
  • Versteviging: Sandwich Fix (maar dat zou ik dus niet meer doen 🤐)

 

Deel uw mening