katrienette stinger stinger-tas tas laptop werk gratis patroon girls in uniform GIU Lieve test testerstas

Mijn testersversie van de Stinger-tas

Een gratis taspatroon, dat kunnen we alleen maar toejuichen!  Hoe meer mensen gaan naaien en misschien gebeten worden door het tassenvirus hoe beter.  Ik mocht het patroon testen en vertel hoe ik mijn Stinger gemaakt heb.

 

 

De Stinger is een patroon met vele zakjes en opties.  Het is een patroon dat door de grootte en vorm ook als mannentas dienst kan doen.  Testerstas of niet, ik wilde ze wel graag kunnen gebruiken.  Dus versoberde ik de tas, koos voor een uni-stof gecombineerd met een super vrouwelijke bloemenstof, en werkte af met elegante fijne leren hengsels.  (Een beschrijving van de aanpassingen vind je in de informatie-kader onderaan).

 

 

 

Geen foto’s van tijdens het maakproces deze keer, deze tas werd gemaakt tijdens een naaiweekend.  De werkbeschrijving heeft vele tekeningen.  Lieve en haar man hebben daar uren tijd ingestoken.  Het testen van een patroon kan een avontuur zijn, maar ze hebben mij daar tijdens het weekend op een bepaald moment toch even horen vloeken.  Het doorstikken van de naadwaarde van de voering en buitentas… daar heb ik wat naalden op gebroken.   You win some you lose some, niewaar?

 

 

Tassen testen is ook loslaten.  De perfectioniste in mij had het moeilijk met de hoeken.  Door de manier van assemblage, kon ik geen enkele hoek perfect (genoeg?) krijgen.  Het is dan ook geen rechte strakke tas geworden.   Maar soit, loslaten dus.  Ik ben wel super content met de stoffencombi, van die bloemenstof vooraan en de hele binnenkant word ik instant happy.

 

 

Ik hou wel van de kleine detailtjes en tassenfournituren.  Net zoals bij mijn laatste Ida,  die ik nu nog steeds als werktas gebruik, wilde ik persé dubbele trekkers op de rits.  Ik weet inmiddels uit ervaring dat splitlederen riemen oersterk zijn.  Taspootjes blijf ik een must vinden, en een leren paspel mag ook altijd 😄

 

Op de website van Girls in Uniform kan je het patroon gratis downloaden (zie link hieronder) en kan je ook doorklikken naar andere testers.

 

Informatie Kader

Patroon:  Stinger van Girls In Uniform (Gratis patroon – digitaal patroon (PDF) – Nederlandstalig patroon – met tekeningen – 1 maat)

Patroonaanpassingen: 

 • Hengsels : Ik nam smallere hengsels (19mm) uit lederen riem (splitleder) die korter (slechts 40cm) zijn. Ik plaatste deze niet “tegen” de overgang tussen middenvak en zijpanelen, maar meer naar het midden op 2cm afstand van deze overgang.
 • Hengsels: Geen draagriem en ook geen treklussen uit tassenband. Wel een afgerond stukje lederen riem als decoratie.

 

 • Buitenkant achter: Geen zak en geen verdeling met middenvak en zijpanelen, gewoon 1 patroondeel “Voering 10”.
 • Buitenkant voorkant: Een open steekzak met paspel ertussen, beide gemaakt van bloemenstof uit patroondeel “Open Steekvak 6”.  Het middenpaneel in kaki erachter werd gesimplificeerd en niet samengesteld, maar gewoon uit 1 patroondeel (26 cm breed en 32 cm hoog).
 • Binnenkant – voeringtas: Geen binnenvakken aan de zijkanten, geen sleutellint.  Wel langs één zijkant een verhoogd en verstevigd binnenvak voor mijn laptop.  Ik maakte dit door 2 maal een aangepast patroondeel ( 42 cm breed en 27 cm hoog) te nemen, paspel bovenaan aan 1 stof, Style-Vil aan de andere stof, en beide op elkaar te stikken over het eerste paspelstiksel.  Verder volgens de werkbeschrijving.  Na het vaststikken van onder- en zijkanten van deze binnenzak op de voeringstof, stikte ik deze zak nog eens door (exact op de maat van mijn latop) door aan de beide kanten een verticaal stiksel op 3 cm van de zijkant te doen.  Mijn laptop past dan netjes in het midden van de zak tussen deze 2 stiksels.

 

 • Versteviging stoffen : Alle delen uit de effen stof, én ook alle delen uit de bloemenstof werden verstevigd met G700 plakkatoen.  De effen buitenstof kreeg zo wat extra stevigheid.  De bloemenstof was hierdoor niet meer rekbaar.
 • Versteviging buitenstof: De delen “Zijkant 2” en “Voering 10″(=mijn achterpand uit 1 stuk) in buitenstof werden vastgelockt met Style-Vil.  Het voorpand werd pas verstevigd met Style-Vil nádat het geassembleerd was.  Aan de ritsstrookpanelen werden de Style-Vil aan de lange zijnde 1cm minder geknipt en ook met een overlockstiksel verdund, pas daarna vastgestikt met de onderkanten gelijk.  Het laptop binnenvak werd ook verstevigd met Style-Vil.
 • Versteviging : Beide patroondelen in bloemenstof voor de steekzak kregen nog een laagje Vlieseline H640 bovenop de plakkatoen, met 1cm minder geknipt aan de bovenzijde.
 • Versteviging: Ik voegde een strook Fast2Fuse toe op de bodem tussen buiten en voeringstoffen.

 

 • Fournituren: Ik koos bewust voor een rits waar ik 2 trekkers op kon zetten.  Ik voegde 6 taspootjes toe, op het patroondeel “zijkant”, telkens op 3cm van de boven- en onderzijde (lange kanten), twee ter hoogte van het “midden” en telkens twee aan weerskanten van het midden op 17 cm (dit is ook op 3cm van wat de zijnaad gaat worden).

 

Materialen

 • Stoffen: Kaki-groene Katoen en de bloemenstof:  stretch cotton satinized “Cucuta” van Hilco
 • Fournituren:  Leren Riem (splitleder) Zand 19mm, Paspel nepleer Zand, Rits op rol: Niet Deelbare spiraalrits 100cm Beige met zilver, Schuiver Zilver voor spiraalrits (6mm), Grote tasvoetjes Nikkel Kegel
 • Versteviging : Style-Vil, Vlieseline G700 (plakkatoen), Vlieseline H640, Fast2Fuse Heavy

 

 

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

ooyamadeantwoord
9 december 2018 om 23:58

Ik vind de tas mooi geworden, en imperfectie is het mooist aan zelfgemaakte dingen, al snap ik het loslaten gedeelte, dat is iets waar ik het over het algemeen ook moeilijk mee heb 😉

Kristienantwoord
7 december 2018 om 23:18

Ik wil ze wel eens maken in een workshop! @Lieve@ Katrien

Girls in Uniformantwoord
7 december 2018 om 07:23

Ja Katrien, jij bent een perfectioniste… Fijn dat je de kleine minpuntjes kunt loslaten! In mijn ogen maakte je weer een pareltje, en ik ben blij dat je voor ons wilde testen.

Katrienantwoord
7 december 2018 om 09:21
– Antwoord aan: Girls in Uniform

Merci Lieve. Jij hebt veel tijd en werk in dit patroon gestoken. Dat het mensen kan inspireren en overhalen om een tas te gaan naaien kan ik alleen maar toejuichen.

Reactie achterlaten