Katrien Katrienette Making Backpack Noodlehead rugzak resize small klein kleinere versie waxed cotton denim oilskin leather straps leren hengsels stof biais binding

Over mijn grote én mijn kleinere versie van de Making Backpack

Ik vind een rugzak maken steeds een héél dankbaar naaiproject.   Leuk om te maken, én -vooral!- een rugzak kan door het hele gezin gebruikt worden.  De Making Backpack is een tof patroon, dat zich leent voor vele stoffencombinaties.  Ik maakte een normale grootte, en snel daarna ook een aangepaste kleinere versie.

 

Laat ik beginnen bij het begin.  Vanaf dat Noodlehead het patroon introduceerde was ik fan!  Het hippe rechthoekige formaat, de rits die ver opengaat, de voorkant met sierstiksels, yes… helemaal mijn ding.  Ik zag al meteen vele versies in mijn hoofd passeren.  Ondanks dat de tas voornamelijk in waxed cotton gepresenteerd werd, is deze zeker ook geschikt om te maken in stevige stoffen, jeans, canvas, ribfluweel, … etc.

Het was weer wikken en wegen in de winkel, ik koos uiteindelijk voor twee stofjes die ik maar bleef aaien…   een geweven mantelstof (materialenmix met o.a.wol) en binnenin een streelzachte flanel.

 

 

Het knippen gaat vrij snel, logisch want het zijn allemaal rechthoeken.  Ik verstevigde beide stoffen met G700, voor de stevigheid en ook om het “scheeftrekken” van de geweven stof tegen te gaan.  Het naaien van de rugzak, tja dat is gewoon “plezant”.  Ik vond een oplossing om de sierstiksels vooraan supermooi te krijgen.  Ik ben ook zot content met de lederen riemen bovenaan.  Ik ging weer voor ritsen met dubbele trekker, en ook een afgerond siertabje in leer.  Voor de schouderriemen onderaan te bevestigen heb je twee opties, maar ik verkies de mooi afgewerkte manier. Ook binnenin een piekfijne afwerking, met -zoals het hoort- een biais in bijpassende kleur.

 

 

Zo krijg je dus een toffe rugzak. Door de tweed-look van de stevige buitenstof met de subtiele kleurschakeringen lijkt deze rugzak niet bombastisch groot.  Maar, deze is echt ruim binnenin! 😲 De rugzak is zoals het patroon voorschrijft (de workshoppers weten: “een tas past altijd, hé”) 38cm hoog, 29 cm breed en 12 cm diep.  Ideaal om op uitstap te gaan, studenten, mensen met een grote laptop enz.

 

 

Van zodra deze af was, zag ik al de mogelijkheden voor een kleinere versie. De vorm van de rugzak is gewoon handig, ze gaat breed genoeg open, en een kleiner formaat zou ook praktisch zijn.  Zowel voor volwassenen, maar ook voor kinderen.  Ik wilde de tas nog net iets ruimer dan A4 formaat, dat er ook een blocknote, papieren, ringkaftje etc in zou kunnen.  Dan wordt dit een ideale rugzak om te gebruiken voor bv. de (muziek)school of andere cursus.  Dus ging ik aan de slag met rekenmachine en schaalde ik de tas naar het formaat van mijn keuze: 31 cm hoog, 24 cm breed en 9 cm diep.  Omdat ze toch nog ruim genoeg is, is deze zeker ook te gebruiken als sportzak/turnzak/zwemzak en dergelijke.

 

 

Ik koos voor een stoere versie in jeansblauw, in van die zalig stevige handwaxed denim.  Dit is een soort waxed cotton die bij aankoop echt stijf is, maar bij plooien en gebruik steeds zachter wordt.  Je krijgt ook zijdezachte vingers van die bijenwas.   Als contrast koos ik voor een bruine achterkant, in gewone waxed cotton – eerder een oilskin.  Omdat de bruine oilskin dunner en heel soepel is verstevigde ik deze achterkant.  Dat waxed cotton waterbestendig is en tegen een stootje kan, is mooi meegenomen.  Door gebruik zal het materiaal meer en meer een verweerde look krijgen en wordt de rugzak steeds mooier.

 

 

Ook voor deze tas werden leren hengsels en tassenband gecombineerd, samen met bruine ritsen en bronskleurige hardware.   Om een idee te geven van het verschil in grootte plaatste ik de tassen naast elkaar.

 

 

En als ik enthousiast ben van een patroon, tja dan kan er een workshop van komen.  Ik heb tijdens het naaien dan ook weer véél foto’s gemaakt en de workshopbundel is uitgewerkt!  Wie deze bij mij komt volgen kan kiezen voor de normale of de kleinere versie.  Ik heb tips om de voorkant supermooi te maken en leer je rivetten plaatsen.  Voor wie de kleinere versie wil maken, staan er in de infobrochure alle omgerekende patroondelen en ook aanpassingen van zakjes, hengsels en stiksels.  En voor wie schik heeft van rechte hoeken of biais-vrees, ook daarvoor zijn er trucjes.

 

Ik ben erg blij met deze 2 rugzakken. Ik zou er eigenlijk zo nog eentje willlen maken.  Maar ja, tijd te kort en nog een lange to-sew list… herkenbaar voor iemand? 😉

 

Informatie Kader

Patroon: Making Backpack van  Noodlehead (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Nederlandstalig patroon – met tekeningen – 1 maat)

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden MAKING om de tas te maken zoals in de Workshop MAKING

Patroonaanpassingen:

  • Grotere versie: geen enkele aanpassing.  Ik volgde helemaal het patroon, braaf hé 🙂
  • Kleinere versie: ik schaalde de tas en pastte de handvaten en schouderriemen hieraan aan.  Het PDF-bestand met de afmetingen voor de patroondelen van mijn geschaalde kleinere KATRIENETTE versie kan je gratis downloaden.

Versteviging:

  • Grotere versie: buitenstof en voeringstof verstevigd met Vlieseline G700 (plakkatoen), voorpand en achterpand met Style-Vil
  • Kleinere versie: voeringstof met Vlieseline G700 (plakkatoen), enkel achterpand met Style-Vil

Materialen Rugzak “normale grootte”

  • Stoffen: Tweed Mantelstof Beige, Geweven Lichte Flanel Mintgroen met beige en koraal
  • Fournituren:  Volleren Riem Naturel 28mm, Tassenband Beige 38mm, Metalen rits Nikkel 65cm Ivoor + extra voor tweede trekker, Metalen rits Nikkel 30cm, Schuifgesp Nikkel 38mm, Passant Rechthoekig Nikkel 38mm, Holnieten 9mm (normale pin) Nikkel, Biaislint koraal/oranje

Materialen Rugzak “kleiner versie”

  • Stoffen: Handwaxed Denim Jeansblauw AlFrances, Waxed Cotton Kastanjebruin,  Katoen Cretonne Assorti Denim blue
  • Fournituren:  Volleren Riem Naturel 24mm, Tassenband bruin jeanslook 30 mm, Spiraalrits 75 cm met twee trekkers (O-type) donkerbruin, Spiraalrits 25cm middenbruin, Schuifgesp Brons 32mm, Passant Rechthoekig Brons 32mm, Holnieten 9mm (normale pin) Brons, Biaislint zilvergrijs

 

19 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

9 december 2020 om 21:07

Super mooi gemaakt! ik ben nu wel heel erg benieuwd naar jouw techniek om de stiksels van de leren banden zo netjes te krijgen. Wil je dat met ons delen?

Katrienantwoord
10 december 2020 om 11:03
– Antwoord aan: Eva

Hallo Eva,
bedankt voor je enthousiaste reactie!

Die lederen riemen vastnaaien, daarvoor is het sleutelwoord “TRAAG” 😁! Zet je machine op allertraagste!!! stand en naai traag met het handwiel of door zo licht mogelijk (in stukjes, steek-per-steek) op je pedaal te tikken. Wat ik zeker aanraad is om eerst een teststukje te doen: een klein stukje lederen riem op restje (met dezelfde lagen) vast te stikken. Zo kan je steeklengte (die vergroot ik), naaivoet (ik gebruik boventransportvoet), naald (ik gebruik microtex of super! universal), en persvoetdruk (die verklein ik) testen. Verder gebruik ik geen automatische draadafsnijder, maar houd ik zowel aan begin en einde van het stiksel lange draden vast, die ik nadien aan de achterkant vastknoop.
Blijf in gedachten houden dat het handgemaakt is, probeer eerst voldoende uit, en daarna op een rustig moment ga je de lederen riemen traag vastnaaien. Komt helemaal goed dan!

Candiceantwoord
10 mei 2020 om 06:38

Do you offer this pattern in English?

Katrienantwoord
10 mei 2020 om 10:46
– Antwoord aan: Candice

Hi Candice, this pattern is from Noodlehead and is in Enlgish. See link above. On my site you can download the scaling I did to make the smaller version. Then you have the recalculated sizes of the pattern pieces, and with these you follow the instructions from Noodlehead to make the backback.

14 januari 2019 om 00:42

Supermooi! Toch nog een vraag mbt onderstaande:

Grotere versie: buitenstof en voeringstof verstevigd met Vlieseline G700 plakkatoen, voorpand en achterpand met Style-Vi

==> zijn de zijkanten dan niet te dun en te slap tov de rest?
Zou het niet beter zijn om deze zijstukken ook met H 640 of decovil te verdikken/verstevigen?

8 januari 2019 om 23:32

Prachtig! Als ik het goed lees heb je voor de zijkant van de rugzakken dus enkel plakkatoen G700 gebruikt want de style-vil heb je bij de grote variant enkel tussengestoken bij voor- en achterkant? Is het dan niet raar dat de zijkanten en de onderkant zo dun zijn ? Steek je daar dan ook niet best style-vil of vlieseline H640 tussen zodat de onderkant ook wat dikker aanvoelt ? (lees beter beschermt tegen een stootje?)

Katrienantwoord
9 januari 2019 om 12:21
– Antwoord aan: An

Hallo An,
Je hebt het goed gelezen. Voor de “normale” versie heb ik in de zijkanten enkel plakkatoen, en dit op zowel buitenstof als binnenstof. Mijn buitenstof is een stevige geweven (mantel-)stof, en met ook de plakkatoen erbovenop, dan echt wel “stootbestendig”. Voor de “kleinere” versie heb ik opzij van die dikke waxed denim, en de voering+plakkatoen. Ook deze buitenstof is voor mij stevig genoeg dan.
Als jij een rugzak maakt is het natuurlijk “jouw” tas, en kan je aanpassen wat je wil. Versteviging toevoegen aan de zijkanten kan natuurlijk. Het hangt er vanaf welke stoffen je gebruikt, en hoe stijf je je rugzak wil. Dat is smaak en goesting he 🙂

ivyjansenantwoord
28 december 2018 om 13:49

Keitoffe rugzakken. Ik heb wel interesse in die kleine… Waar en wanneer geef je workshops?

Katrienantwoord
28 december 2018 om 13:51
– Antwoord aan: ivyjansen

Hallo Ivy, merci voor je reactie. Deze workshops staat gepland op 3 locaties. Een overzicht van de workshops kan je terugvinden hier op de blog bij “workshops” of bij de evenementen op mijn FB pagina. Als je vragen hebt, contacteer me gerust!

Ivy Jansenantwoord
13 januari 2019 om 23:38
– Antwoord aan: Katrien

Kom je ook eens richting Limburg?

Katrienantwoord
14 januari 2019 om 13:43
– Antwoord aan: Ivy Jansen

Ja hoor, ik heb er geen vaste locatie maar ik ga bv op 9 feb een privé workshop doen in die regio.

Myriam Van Loyantwoord
27 december 2018 om 21:12

zo schoon!

Katrienantwoord
27 december 2018 om 21:13
– Antwoord aan: Myriam Van Loy

Merci Myriam!

Carreaukesantwoord
27 december 2018 om 00:01

Opnieuw een prachtige stoffencombi! en voor mij weer een nieuw projectje om om mijn lijstje te zetten 😉

Katrienantwoord
27 december 2018 om 13:15
– Antwoord aan: Carreaukes

Dank je wel Caro. Ik ben nu al benieuwd want jij gaat een prachtige rugzak maken, dat weet ik nu al!

anvgantwoord
24 december 2018 om 08:39

kei schoon Katrien, en echt niets aangepast aan de grote dat is kei flink van u 🙂

Katrienantwoord
24 december 2018 om 11:57
– Antwoord aan: anvg

Haha An, ja hoor ik kan een brave meid zijn, af en toe 😂

Marleen Vrelustantwoord
24 december 2018 om 00:23

Ik vind het vooral een “chique ” rugzak. Knappe uitvoering, , weer super afwerking. !!

Katrienantwoord
24 december 2018 om 00:34
– Antwoord aan: Marleen Vrelust

Merci voor je enthousiaste reactie Marleen!

Reactie achterlaten