Katrien Katrienette Making Backpack Noodlehead rugzak resize small klein kleinere versie waxed cotton denim oilskin leather straps leren hengsels stof biais binding

Over mijn grote én mijn kleinere versie van de Making Backpack

Ik vind een rugzak maken steeds een héél dankbaar naaiproject.   Leuk om te maken, én -vooral!- een rugzak kan door het hele gezin gebruikt worden.  De Making Backpack is een tof patroon, dat zich leent voor vele stoffencombinaties.  Ik maakte een normale grootte, en snel daarna ook een aangepaste kleinere versie.

Laat ik beginnen bij het begin.  Vanaf dat Noodlehead het patroon introduceerde was ik fan!  Het hippe rechthoekige formaat, de rits die ver opengaat, de voorkant met sierstiksels, yes… helemaal mijn ding.  Ik zag al meteen vele versies in mijn hoofd passeren.  Ondanks dat de tas voornamelijk in waxed cotton gepresenteerd werd, is deze zeker ook geschikt om te maken in stevige stoffen, jeans, canvas, ribfluweel, … etc.

Het was weer wikken en wegen in de winkel, ik koos uiteindelijk voor twee stofjes die ik maar bleef aaien…   een geweven mantelstof (materialenmix met o.a.wol) en binnenin een streelzachte flanel.

Het knippen gaat vrij snel, logisch want het zijn allemaal rechthoeken.  Ik verstevigde beide stoffen met G700, voor de stevigheid en ook om het “scheeftrekken” van de geweven stof tegen te gaan.  Het naaien van de rugzak, tja dat is gewoon “plezant”.  Ik vond een oplossing om de sierstiksels vooraan supermooi te krijgen.  Ik ben ook zot content met de lederen riemen bovenaan.  Ik ging weer voor ritsen met dubbele trekker, en ook een afgerond siertabje in leer.  Voor de schouderriemen onderaan te bevestigen heb je twee opties, maar ik verkies de mooi afgewerkte manier. Ook binnenin een piekfijne afwerking, met -zoals het hoort- een biais in bijpassende kleur.

Zo krijg je dus een toffe rugzak. Door de tweed-look van de stevige buitenstof met de subtiele kleurschakeringen lijkt deze rugzak niet bombastisch groot.  Maar, deze is echt ruim binnenin! 😲 De rugzak is zoals het patroon voorschrijft (de workshoppers weten: “een tas past altijd, hé”) 38cm hoog, 29 cm breed en 12 cm diep.  Ideaal om op uitstap te gaan, studenten, mensen met een grote laptop enz.

Van zodra deze af was, zag ik al de mogelijkheden voor een kleinere versie. De vorm van de rugzak is gewoon handig, ze gaat breed genoeg open, en een kleiner formaat zou ook praktisch zijn.  Zowel voor volwassenen, maar ook voor kinderen.  Ik wilde de tas nog net iets ruimer dan A4 formaat, dat er ook een blocknote, papieren, ringkaftje etc in zou kunnen.  Dan wordt dit een ideale rugzak om te gebruiken voor bv. de (muziek)school of andere cursus.  Dus ging ik aan de slag met rekenmachine en schaalde ik de tas naar het formaat van mijn keuze: 31 cm hoog, 24 cm breed en 9 cm diep.  Omdat ze toch nog ruim genoeg is, is deze zeker ook te gebruiken als sportzak/turnzak/zwemzak en dergelijke.

Ik koos voor een stoere versie in jeansblauw, in van die zalig stevige handwaxed denim.  Dit is een soort waxed cotton die bij aankoop echt stijf is, maar bij plooien en gebruik steeds zachter wordt.  Je krijgt ook zijdezachte vingers van die bijenwas.   Als contrast koos ik voor een bruine achterkant, in gewone waxed cotton – eerder een oilskin.  Omdat de bruine oilskin dunner en heel soepel is verstevigde ik deze achterkant.  Dat waxed cotton waterbestendig is en tegen een stootje kan, is mooi meegenomen.  Door gebruik zal het materiaal meer en meer een verweerde look krijgen en wordt de rugzak steeds mooier.

Ook voor deze tas werden leren hengsels en tassenband gecombineerd, samen met bruine ritsen en bronskleurige hardware.   Om een idee te geven van het verschil in grootte plaatste ik de tassen naast elkaar.

En als ik enthousiast ben van een patroon, tja dan kan er een workshop van komen.  Ik heb tijdens het naaien dan ook weer véél foto’s gemaakt en de workshopbundel is uitgewerkt!  Wie deze bij mij komt volgen kan kiezen voor de normale of de kleinere versie.  Ik heb tips om de voorkant supermooi te maken en leer je rivetten plaatsen.  Voor wie de kleinere versie wil maken, staan er in de infobrochure alle omgerekende patroondelen en ook aanpassingen van zakjes, hengsels en stiksels.  En voor wie schik heeft van rechte hoeken of biais-vrees, ook daarvoor zijn er trucjes.

Ik ben erg blij met deze 2 rugzakken. Ik zou er eigenlijk zo nog eentje willlen maken.  Maar ja, tijd te kort en nog een lange to-sew list… herkenbaar voor iemand? 😉

Informatie Kader

Patroon: Making Backpack van  Noodlehead (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Engelsstalig patroon – met tekeningen – 1 maat)

Patroonaanpassingen:

  • Grotere versie: geen enkele aanpassing.  Ik volgde helemaal het patroon, braaf hé 🙂
  • Kleinere versie: ik schaalde de tas en pastte de handvaten en schouderriemen hieraan aan.

Versteviging:

  • Grotere versie: buitenstof en voeringstof verstevigd met Vlieseline G700 (plakkatoen), voorpand en achterpand met Style-Vil
  • Kleinere versie: voeringstof met Vlieseline G700 (plakkatoen), enkel achterpand met Style-Vil

Materialen Rugzak “normale grootte”

  • Stoffen: Tweed Mantelstof Beige, Geweven Lichte Flanel Mintgroen met beige en koraal
  • Fournituren:  Volleren Riem Naturel 28mm, Tassenband Beige 38mm, Metalen rits Nikkel 65cm Ivoor + extra voor tweede trekker, Metalen rits Nikkel 30cm, Schuifgesp Nikkel 38mm, Passant Rechthoekig Nikkel 38mm, Holnieten 9mm (normale pin) Nikkel, Biaislint koraal/oranje

Materialen Rugzak “kleiner versie”

  • Stoffen: Handwaxed Denim Jeansblauw AlFrances, Waxed Cotton Kastanjebruin,  Katoen Cretonne Assorti Denim blue
  • Fournituren:  Volleren Riem Naturel 24mm, Tassenband bruin jeanslook 30 mm, Spiraalrits 75 cm met twee trekkers (O-type) donkerbruin, Spiraalrits 25cm middenbruin, Schuifgesp Brons 32mm, Passant Rechthoekig Brons 32mm, Holnieten 9mm (normale pin) Brons, Biaislint zilvergrijs