Stella Weekender Swoon Swoonpatterns metal hang tag camelot flower gold Style-Vil Stylevil fast2fuse weekend diaper bag sewing pattern naaipatroon luier tas weekend reis bloemen goud katrienette katrienetteworkshop kunstleer nepleer faux leather fake

Stella Weekender with a touch of gold

Een nieuwe Stella? Ja, nog eentje! Heb je d’r twee nodig dan? Bwa, wat is “nodig”?  Eigenlijk wel. Onze eerste weekender wordt vaak gebruikt, dus een tweede kan geen kwaad.  Dat vond zelfs Manlief (die soms bedenkingen heeft bij mijn groeiende tassenvoorraad).  En ik, ik naai dit patroon gewoon héél erg graag.  Kan ik je overtuigen er ook een te naaien?

 

 

Bij mij heeft een tas-project tijd nodig om te “rijpen” in mijn hoofd.  Ik koop zelden, de eerste keer dat ik een stof zie. Dat weten de stoffenwinkels waar ik kom intussen wel.  Zo ging het ook met deze buitenstof, al 3 keer bekeken en gevoeld, maar niet gekocht.  Toch bleef deze plakken in mijn hoofd. Langzaam aan begin ik zo’n tas dan te “zien”: welke delen in welke kleuren, de kleur ritsen, fournituren enz. Dan pas ga ik shoppen.

 

 

De Stella is een van mijn favorieten om te naaien.  Oké, je maakt ze niet op een dagje. En ja, je hebt veel te knippen.  Maar het is zo’n leuk naaiwerk!  Zelfs voor mij.  Ik naai op een slakkegang-tempo, maar vind dat steeds minder erg.  (#sewingismytherapy, of zoiets?) En dit patroon geeft zó veel voldoening als je het ziet “groeien”.   Je begint met het maken van het voorpand. Dat is zoals een puzzel die in elkaar valt.  Het achterpand is supersnel klaar.

 

 

Daarna het ritsgedeelte, dat je verbind met zijpanelen en bodemstuk. Je krijgt dan een cirkelvormige structuur.

 

 

Mijn persoonlijke touch? Inderdaad, nog 😱 extra versteviging.  Eens het voor- en achterpand klaar zijn, leg ik daarbovenop nog Fast2Fuse.  Netjes in vorm geknipt, binnen de naadwaarde en een halve centimeter kleiner dan het paspelstiksel.  Dat pers ik bovenop de Style-Vil.  Geloof me vrij, deze tas “staat” en “heeft vorm”. (Alle foto’s zijn gemaakt van een lege tas, nvdr😂).  De hengsels vaststikken en je bent klaar voor het toverwerk!  De assemblage: het bevestigen van de voor/achterpanden aan de cirkelvormige structuur. En dan, tah-dah!

 

 

Voor deze uitvoering speelde ik met kleuren.  In tegenstelling tot het originele patroon deed ik het hele voorpand in de hoofdstof.  Enkel de bodem, zijdelingse steekzakken en hengsels gebruikte ik een contrastkleur. En natuurlijk werden er tasvoetjes geplaatst.

 

 

Ook binnenin volgde ik het kleurenspel.  Ik koos voor een basic voering in blauw.  Het merendeel van al die binnenzakken zie je toch niet. Ik probeer, als het kan, niet meer de héle voering in dure stof te doen.  Enkel hier en daar een zichtbaar flapje of zakje in goudkleurig. Ik versierde ook alle steekzakken (binnen en buiten) bovenaan met paspel.

 

 

Hier staan ze zusterlijk naast elkaar.  Mijn eerste Stella, de stoere in jeansblauw en bruin. En de tweede Stella, een zachtere elegante in grijsblauw en goud.  Zo zie je maar, hoe de stofkeuze een look van een tas kan veranderen hé.

 

 

En wist je al dat dit patroon niet alleen tof is om te naaien? Maar dat het ook een hele handige reistas/weekendtas is?  Ze is ook heel geschikt als luiertas, kijk maar naar de versie van Lieve.  Of ook als logeertas voor kids, zoals deze prachtige versie van Carolien.  Het formaat vind ik het grootste voordeel.  Niet mega groot, wel praktisch!  Zowel qua inhoud: de bodem is groot genoeg (zelfs voor geplooide kleren), je kan ook hoog stapelen, de tas heeft een héél ruime opening en sluit makkelijk af.  Maar ook qua vorm: de tas kan makkelijk in de auto, in de koffer ergens naast of zelfs achter de voorste rij.

 

 

En, heb ik je al kunnen overtuigen om er ook een te gaan maken?

En wie denkt:  “maar dat kan ik niet”, wil ik tegenspreken. Als je kan recht stikken en stap per stap instructies volgen kan jij dat ook!

 

Informatie Kader

Patroon: Stella Weekender van Swoon  (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Engelstalig – met tekeningen –  1 maat)

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden STELLA om de tas te maken zoals in de Workshop STELLA

Patroonaanpassingen:

  • Eigen combinatie van 2 kleuren buitenstoffen. Paspel aan alle steekzakken.
  • Toevoeging van bijkomende versteviging op de (geassembleerde) voor- en achterpanelen.
  • Toevoeging van bijkomende versteviging en taspootjes op de bodem.

Materialen:

  • Buitenstoffen:  Katoen “Blossom” in “Slate Metallic” van Camelot Fabrics &  Zacht imitatieleer in kleur “zachtgoud” 
  • Voeringstoffen: Katoen met lurex draad “Manchester” in kleur “Champagne” van Robert Kaufman & Katoen “Florian Ähre” in Iceblue 
  • Fournituren: YKK Metalen rits Goud 45cm Ivoor, YKK Spiraalrits 75 cm met 2 trekkers (O-type) Wit, Dunne Magneetsluiting Goud 14mm, Musketon met drukveer Lichtgoud 38mm, D-ring Lichtgoud 25 mm, Grote tasvoetjes Goud Kegel, Paspel Lurex Lichtgoud
  • Versteviging : Vlieseline G700 (plakkatoen), Style-Vil, Fast2Fuse Medium (voor- en achterpanelen), Fast2Fuse heavy (bodem)

 

ADDENDUM:  zowel de handvaten als de lange schouderriem werden gemaakt volgens de methode van de klassieke riem (biais-gewijs-geplooid).  De korte hengsels zijn 2,5 cm breed, de lange riem is 3,8 cm breed.

 

29 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

D’hooge Annick
15 mei 2021 om 13:03

Kan ik dat patroon kopen zonder workshop of waar geef je die

Katrien
19 mei 2021 om 21:44
– Antwoord aan: D’hooge Annick

Hallo Annick.

Ja hoor, het patroon is te koop op de website van Swoon (zie link in blogbericht hierboven.) Echter workshops zijn omwille van covid nog steeds niet mogelijk. Stuur me gerust een mailtje voor meer info over de workshopdocumentatie die je op weg kan helpen.

Ella
15 juni 2020 om 10:57

Hoi Katrien, supermooie tas!
Ik ga hem voor de eerste keer maken. Verstevig jij de bodem enkel met fast2fuse of fast2fuse + een laagje style-vil?
Denk je dat het ook mogelijk is om de bodem uit kunstleer te maken? Of zou dit niet lukken met de fast2fuse?

Katrien
15 juni 2020 om 12:55
– Antwoord aan: Ella

Hallo Ella!
Ik verstevig alle buitendelen met Style-vil, ook de bodem. Ik voeg de F2F op de bodem pas toe helemaal op het einde: ik leg ze tussen (geassembleerde) buitentas en (geassembleerde) voeringtas, en stik dan de voeringtas vast (bovenaan de rits). Daarna leg is de F2F mooi in het midden op de bodem en strijk deze vast door in de tas te gaan met een (klein/smal) strijkijzer.
Om op je andere vraag te antwoorden, natuurlijk kan je kunstleer gebruiken voor de bodem, dat deed ik bij deze tas ook. Bij enkele soorten kunstleer (meestal dikke kwaliteit met vilt-achtige of heel grof plastieken achterkant) kan het zijn dat de F2F niet op de achterkant van het kunstleer “pakt” en de lijm niet hecht. De F2F zal dan wel aan de voeringstof hechten en zo op z’n plaats blijven en de tas meer stevigheid bieden.
Als je gaat kijken bij benodigdheden Stella in de shop, vind je daar al een (gratis) bestand met alles omgerekend wat je nodig hebt. Veel succes!

Daphne
23 december 2018 om 17:30

Een tas waar ik al zolang naar op zoek ben. Deze lijkt me perfect! Volgende maand ga ik op naaiweekend, dus ik denk dat dit mijn uitdaging wordt..zo inspirerend!!
Bestaat het patroon ook met decimale afmetingen? Handig om te weten voor ik alles begin om te zetten?

Katrien
23 december 2018 om 18:36
– Antwoord aan: Daphne

Hallo Daphne, bedankt voor je enthousiaste reactie! Het swoonpatroon vermeld helaas enkel de patroondelen in inches. Voor de workshoppers heb ik alles al omgerekend, mocht je vragen hebben aarzel dan niet me te contacteren. En vooral, véél plezier op naaiweekend!

Joke (The Needle Of Choice)
4 oktober 2018 om 21:44

Ik ging vragen wat je deed om je tas zo te laten ‘staan’, maar je verklapte het al! Ik vind deze echt prachtig. Elke keer denk ik: ik wil ook zo’n mooie tas, en toch stel ik het alsmaar weer uit… *schop onder mijn eigen kont*

Katrien
4 oktober 2018 om 21:49
– Antwoord aan: Joke (The Needle Of Choice)

Merci voor je reactie Joke. Jij als ervaren naaister kan zeker ook zo’n tas maken! Ga eens stoffen kiezen en daarna gewoon aan beginnen. Klaar op een weekend en daarna ben je zooooo content! En als je vragen hebt, contacteer me gerust via messenset of andere.

Tamara
29 september 2018 om 07:15

Prachtige tas! Mooie stofkeuze en natuurlijk weer die perfecte afwerking! Tassen maken is echt mijn ding niet, maar ik kan zoveel bewondering hebben voor wie het wel doet!

Katrien
29 september 2018 om 08:07
– Antwoord aan: Tamara

Hai Tamara, bedankt voor het compliment. Ik begrijp dat tassen maken niet iedereen zijn ding is, maar deze is pure naaifun.

Martine
24 september 2018 om 10:17

Super mooi !!!
Mag ik mijn adres doorgeven ? Zou er zeker gebruik van maken .
Wou dat ik dit ook kon ,
😉😁😁😁

Marleen Vrelust
21 september 2018 om 13:05

weer zo’n supermooie tas. Ik kijk steeds naar de perfecte afwerking, dat is klasse ! zou er graag ook een maken maar geraak niet steeds op bestemmingen buiten de provincie.
is een lift eventueel mogelijk op één of andere manier ? dat zou fijn zijn.
laat dit talent maar groeien, veel plezier eraan !

Katrien
22 september 2018 om 19:50
– Antwoord aan: Marleen Vrelust

Hai Marleen, bedankt voor de lieve woorden. Ja hoor, een lift kunnen we wel regelen. Tot binnenkort!

Sonja
21 september 2018 om 10:58

Wat een mooie tas. Prachtig gewoon.

Katrien
22 september 2018 om 19:50
– Antwoord aan: Sonja

Bedankt Sonja! En ik ben jaloers op de mooie broeken en knappe bloeses die jij kan maken !

Carolien
20 september 2018 om 10:56

Niet te doen gij he! Wat een prachtige blogpost van de Stella, helemaal tot in de puntjes!! En inderdaad, het is een werk, maar iedereen kan deze maken, en zeker onder jouw deskundige begeleiding!!! Prachtige Stella!

Katrien
22 september 2018 om 19:48
– Antwoord aan: Carolien

Dank je wel Carolien. Het is met de Stella dat wij elkaar zo goed leren kennen hebben, weet je nog?

Inge
19 september 2018 om 07:54

Waw!! Supermooie tas zeg!! Hier ook al heel wat tassen gemaakt maar zou graag eens een workshop volgen bij jou voor de ‘fine tuning’. Kom je soms ook nabij Maldegem?

Katrien
19 september 2018 om 08:41
– Antwoord aan: Inge

Hallo Inge. Leuk dat je ook al tassen genaaid hebt. En van harte welkom op een workshop! Echt vlakbij Maldegem heb ik op dit moment geen locatie. Ik heb wel enkele andere adressen in Oost-Vlaanderen, dewelke op 40 min rijden zijn, misschien is dat een optie? Anders kan ik ook eens jouw kant uitkomen voor een prive-workshop voor jou met wat naaivriendinnen? Hopelijk tot binnenkort ergens 🙂

Elien
19 september 2018 om 06:51

Vree schoon. Zou er ook een rugzakversie van bestaan? Een schoudertas mag ik niet dragen helaas. Je Stella’s vind ik trouwens echt wel chique gemaakt, proficiat 😊

Katrien
19 september 2018 om 08:23
– Antwoord aan: Elien

Dag Elien, bedankt voor je reactie. Van een rugzakversie heb ik geen weet, maar wat misschien wel een optie is is het halfzusje van dit patroon: de Sidney. Deze heeft een voorpand dat gelijkaardig is aan dat van de Stella, maar is een tas die crossbody gedragen kan worden. Deze kan ook erg mooi zijn in een toffe stoffencombinatie.

Mme Mysstik
18 september 2018 om 18:33

Wederom een pracht exemplaar in zeer mooie kleuren! Hou steeds van je gekozen combi’s!
Nu ben ik eigenlijk wel eens nieuwsgierig naar hoe jij juist je binnentas vastmaakt aan je buitentas? Want volgens Swoon is het meestal gewoon vast stikken langs de stiknaad van de rits. Maar zelf vind ik dat echt niet makkelijk, zeker niet op de uiteinden en op deze manier zakt de binnentas ook in elkaar en hangt die zo te flodderen (als je begrijpt wat ik bedoel… 😉). Maak jij de zijnaden ook vast? Zo een manier heb ik ook al eens geprobeerd, maar dan moet je het in elkaar steken ook al heel anders doen.

Katrien
18 september 2018 om 22:04
– Antwoord aan: Mme Mysstik

Dag Sarah,
Bedankt voor de lieve woorden.
Zoals bij nog andere Swoon-patronen is dit inderdaad een “drop-in-lining”. Ik begrijp wat je bedoelt met een binnetas die hangt te flodderen. Nu verstevig ik mijn buitentassen al heel erg veel, dus het “model” van de tas “staat” bij mij al. De voeringtas verstevig ik extra door de F2F op de bodem en deze ligt dus onderaan ook al vast. Door de extra F2F op voor- en zijpaneel kan ik deze daar ook nog wat vaststrijken. De rest van de voeringtas kan ik daarna makkelijk in de juiste vorm zetten. Ik doe binnenin aan de boven-naad een paar onzichtbare steekjes en mijn voeringtas blijft mooi op z’n plaats.

Mia
18 september 2018 om 14:39

Wat een immens knappe tas ! En zo perfect gestikt ! Chapeau ! Daar maak ik een grote buiging voor ! Ik wou dat ik dat ook kon !

Katrien
18 september 2018 om 16:58
– Antwoord aan: Mia

Dag Mia, bedankt voor je reactie. Tuurlijk kan jij dat ook, naaien op de traagste snelheid en gewoon stukje per stukje aan elkaar zetten. Meer is dat niet.

Girls in Uniform
18 september 2018 om 14:36

Wat een mooi exemplaar alweer! De stoffenkeuze is subliem en de afwerking… tja, daar zijn zoals gewoonlijk niet genoeg lovende woorden voor.

Katrien
18 september 2018 om 16:56
– Antwoord aan: Girls in Uniform

Whow, Lieve je doet me blozen. Het blijft handmade (lees, met foutjes) en maar gewoon gestikt hoor.

Leentje
18 september 2018 om 13:04

Supermooi, Katrien! Ik wil er zo ook wel eentje!

Katrien
18 september 2018 om 16:53
– Antwoord aan: Leentje

Dat kan jij zeker ook maken hoor! Ik zou zeggen, gewoon doen!