Katrienette Mathilda mijn tas mijntas 2 twee II blogtour kunstleer nepleer imitation leather fake faux fur nepbont kunstbont imitatie bont hengsel handvaten bag pattern naaiboek

Mathilda II uit Mijn TAS 2

Mijn hart maakte een sprongetje, toen ik het mailtje las van Nathalie en Sofie of ik een tas uit hun nieuwe boek wilde maken.  Spannend was het, wachten tot we het patroon toegestuurd kregen. En dan, yes yes, de omslag openen.

Het bleek een tas met de naam Mathilda, een tof patroon en met ontelbare mogelijkheden. Zovele mogelijkheden, dat mijn brein in overdrive ging.  Je wil niet weten hoeveel versies in mijn hoofd de revue passeerden.  Totdat, ik helemaal viel voor dit kunstbont: een echte “coup de foudre”.  Ik legde het bont bij het kunstleer, vond de perfecte kleur, en BAM dat was ‘m, dat zou mijn Mathilda worden.

Aan de voorbereidingen zit je niet lang.  De Mathilda II heeft, ochottekes 🥱, maar 2 patroondelen en een ritstabje. Dus met tekenen ben je zo klaar.

Ik ging eens even die patroondelen snijden en aan de tas beginnen.  Maar toen kwam het.  Die voorzak in bont zou doorlopen tot op de bodem. Hum, wil ik dat wel? Neen, niet dus.  Aanpassen dan maar.  Daarvoor nam ik het patroondeel van de voorzak, trok een horizontale lijn op 8cm gemeten vanaf de onderkant en knipte het patroon in twee.  Ik voegde naadwaarde toe. De onderste helft sneed ik in kunstleer.  De bovenste helft in bont.  Ik naaide beide delen aan elkaar, legde de naadwaarde richting bodem en doorstikte die. En voila, een passend voorzak-pand.

[ADDENDUM: Bij deze versie is op de bodem rondomrond nog een randje van 1 cm in kunstbont. Zie detailfoto’s hieronder.  Wil je dat de “volledige” bodem in kunstleer (of ander materiaal) is, leg dan de scheidingslijn op 9cm gemeten vanaf de onderkant (ipv 8cm) en dan is het bodemdeel 100% in kunstleer.  Zie ook mijn zomerse versies van de Mathidla II. De rest van de werkwijze blijft gelijk: aan beide delen 1cm naadwaarde toevoegen, beide delen aan elkaar naaien, naadwaarde richting bodem en doorstikken. ]

Vervolgens wilde ik aan de steekzak een paspel toevoegen.  Ik ging op zoek naar de perfecte kleur paspel hiervoor, maar – surpise surprise-  vond die niet.  Dan maar zelf maken.  Reepje kunstleer van 3 cm breed en 35 cm lang, dubbelplooien, paspelkoord ertussen, vaststikken, … easy peasy.  Helaas ben ik er aan voor de moeite 🤷‍♀️.  Eenmaal de paspel tussen bont en voeringstof zat, zie je er nog amper iets van!  Stomme fout, en tijdsverspilling.  Ach ja, lesson learned zullen we maar zeggen.

Het werken met bont had ik al eens gedaan bij mijn winterse Annette.  Ik had deze keer geen zin in het stofzuigen van honderden bontpluisjes en zocht een oplossing.  Het mag dan onconventioneel zijn, maar dit is de manier waarop ik het gedaan heb en voor mij werkt dit perfect!

Stap 1: verstevig het bont met G700/plakkatoen op de achterkant (opgelet: lage temperatuur dat de haartjes niet smelten).

Stap 2: teken op de verstevigde achterkant met (Frixion) balpen het patroondeel (De buitenste rode lijnen op de foto, de andere lijnen zijn de stiklijnen die ik ook getekend had).

Stap 3: leg het bont met de verstevigde kant naar boven (en dus je pen-markeringen zichtbaar) onder je overlock.

Stap 4: volg met de lockmachine de lijnen van het patroon, en overlock en snij tegelijkertijd het teveel bont af.

Stap 5: je hebt een patroondeel dat ineens gelockt is en dus makkelijk verwerkbaar, zonder haartjes overal.

De rest van het naaien van de tas ging makkelijk, en snel vooruit.  De boeken van “Mijn tas” hebben duidelijke stap per stap werkbeschrijvingen met foto’s.  Dat werkt erg prettig.

Ten slotte de hengsels.  Dat was een proces.  Een creatief proces, zullen we maar zeggen? (Daarom doe ik er dus zo lang over om een tas te naaien.) Ik vond de combinatie met tassenband, en dus nog een kleur/materiaal/structuur, bijkomend OP het gestreepte bont en het kunstleer (ben je nog mee?), wat teveel van het goede.  Na lang twijfelen, besloot ik de hengsels zelf te maken.  Een strook kunstleer van 10 cm breed en 1 m lang, biais-gewijs geplooid, de randen doorstikt (met het handige blindzoomvoetje nr5).  Daarmee kreeg ik hengsels, die net zoals een tassenband… plat zijn.  Maar het “klopte” nog niet, vond ik… zucht. Ik wilde een elegantere look.  De Mathilda is een echte damestas, een tas die aan de hand gedragen wordt.  En dat wilde ik voelen en zien.  Dus, na wat proberen (lees: we zijn een halve dag verder), stikte ik het middelste (44cm) deel van de hengsels nog eens toe.  Nadien bevestigde ik de hengsels gewoon volgens de werkbeschrijving.

Last but not least, nog een dankwoord aan Nathalie en Sofie.  Een welgemeende dank je wel, dat ik mee mocht doen aan deze promotour!  Ik voel me vereerd, en vind het ongelofelijk tof dat we ook de volledige vrijheid kregen om ons eigen ding te doen met het patroon.  Ook een dikke merci, omdat jullie nóg een tassenboek uitbrengen.  Mijn tas 1 is – nog steeds- voor velen de opstap naar het maken van tassen.  Mijn tas 2 zal ongetwijfeld ook vele mensen inspireren.  En een tassenliefhebster als ik, kan dat alleen maar toejuichen.  Dus Nathalie en Sofie, bedankt!

Informatie Kader

Patroon: “Mathilda II” uit het boek “Mijn Tas 2” van Nathalie Charlier en Sofie Duron (Kooppatroon – boek – Nederlandstalig – met foto’s – keuze uit 2 versies)

Patroonaanpassingen:

  • Toevoeging bodemdeel door aanpassing voorzak (enkel patroondeel C in buitenstof).  Zie beschrijving hierboven.
  • Zelfgemaakte hengsels met voorgevormd middenstuk in kunstleer. Zie beschrijving hierboven.
  • Een zak aan beide kanten, zowel aan de voor- als achterzijde.
  • Een strook Fast2fuse op de bodem (tussen buitentas en voeringtas)

Note to self:  Bij een volgende versie: de voorzak toestikken zodat er geen inhoud tot onder de bodem kan schuiven.  Dit kan perfect door een horizontaal stiksel op 8à9cm vanaf de onderkant van het geassembleerde voorpand.

Materialen:

  • Stoffen: Kunstleer kleur “Taupe”, Imitatiebont “Bont bruin gestreept”, Katoen “Taupe stones mini”
  • Fournituren: Metalen rits met glitterdraa, Paspelkoord, Tasvoetjes zwart nikkel
  • Versteviging: Style-Vil, Fast2Fuse Heavy