Katrienette Mathilda mijn tas mijntas 2 twee II blogtour kunstleer nepleer imitation leather fake faux fur nepbont kunstbont imitatie bont hengsel handvaten bag pattern naaiboek

Mathilda II uit Mijn TAS 2

Mijn hart maakte een sprongetje, toen ik het mailtje las van Nathalie en Sofie of ik een tas uit hun nieuwe boek wilde maken.  Spannend was het, wachten tot we het patroon toegestuurd kregen. En dan, yes yes, de omslag openen.

 

Het bleek een tas met de naam Mathilda, een tof patroon en met ontelbare mogelijkheden. Zovele mogelijkheden, dat mijn brein in overdrive ging.  Je wil niet weten hoeveel versies in mijn hoofd de revue passeerden.  Totdat, ik helemaal viel voor dit kunstbont: een echte “coup de foudre”.  Ik legde het bont bij het kunstleer, vond de perfecte kleur, en BAM dat was ‘m, dat zou mijn Mathilda worden.

 

Aan de voorbereidingen zit je niet lang.  De Mathilda II heeft, ochottekes 🥱, maar 2 patroondelen en een ritstabje. Dus met tekenen ben je zo klaar.

 

 

Ik ging eens even die patroondelen snijden en aan de tas beginnen.  Maar toen kwam het.  Die voorzak in bont zou doorlopen tot op de bodem. Hum, wil ik dat wel? Neen, niet dus.  Aanpassen dan maar.  Daarvoor nam ik het patroondeel van de voorzak, trok een horizontale lijn op 8cm gemeten vanaf de onderkant en knipte het patroon in twee.  Ik voegde naadwaarde toe. De onderste helft sneed ik in kunstleer.  De bovenste helft in bont.  Ik naaide beide delen aan elkaar, legde de naadwaarde richting bodem en doorstikte die. En voila, een passend voorzak-pand.

[ADDENDUM: Bij deze versie is op de bodem rondomrond nog een randje van 1 cm in kunstbont. Zie detailfoto’s hieronder.  Wil je dat de “volledige” bodem in kunstleer (of ander materiaal) is, leg dan de scheidingslijn op 9cm gemeten vanaf de onderkant (ipv 8cm) en dan is het bodemdeel 100% in kunstleer.  Zie ook mijn zomerse versies van de Mathidla II. De rest van de werkwijze blijft gelijk: aan beide delen 1cm naadwaarde toevoegen, beide delen aan elkaar naaien, naadwaarde richting bodem en doorstikken. ]

 

 

Vervolgens wilde ik aan de steekzak een paspel toevoegen.  Ik ging op zoek naar de perfecte kleur paspel hiervoor, maar – surpise surprise-  vond die niet.  Dan maar zelf maken.  Reepje kunstleer van 3 cm breed en 35 cm lang, dubbelplooien, paspelkoord ertussen, vaststikken, … easy peasy.  Helaas ben ik er aan voor de moeite 🤷‍♀️.  Eenmaal de paspel tussen bont en voeringstof zat, zie je er nog amper iets van!  Stomme fout, en tijdsverspilling.  Ach ja, lesson learned zullen we maar zeggen.

 

 

Het werken met bont had ik al eens gedaan bij mijn winterse Annette.  Ik had deze keer geen zin in het stofzuigen van honderden bontpluisjes en zocht een oplossing.  Het mag dan onconventioneel zijn, maar dit is de manier waarop ik het gedaan heb en voor mij werkt dit perfect!

Stap 1: verstevig het bont met G700/plakkatoen op de achterkant (opgelet: lage temperatuur dat de haartjes niet smelten).

Stap 2: teken op de verstevigde achterkant met (Frixion) balpen het patroondeel (De buitenste rode lijnen op de foto, de andere lijnen zijn de stiklijnen die ik ook getekend had).

Stap 3: leg het bont met de verstevigde kant naar boven (en dus je pen-markeringen zichtbaar) onder je overlock.

Stap 4: volg met de lockmachine de lijnen van het patroon, en overlock en snij tegelijkertijd het teveel bont af.

Stap 5: je hebt een patroondeel dat ineens gelockt is en dus makkelijk verwerkbaar, zonder haartjes overal.

De rest van het naaien van de tas ging makkelijk, en snel vooruit.  De boeken van “Mijn tas” hebben duidelijke stap per stap werkbeschrijvingen met foto’s.  Dat werkt erg prettig.

 

 

Ten slotte de hengsels.  Dat was een proces.  Een creatief proces, zullen we maar zeggen? (Daarom doe ik er dus zo lang over om een tas te naaien.) Ik vond de combinatie met tassenband, en dus nog een kleur/materiaal/structuur, bijkomend OP het gestreepte bont en het kunstleer (ben je nog mee?), wat teveel van het goede.  Na lang twijfelen, besloot ik de hengsels zelf te maken.  Een strook kunstleer van 10 cm breed en 1 m lang, biais-gewijs geplooid, de randen doorstikt (met het handige blindzoomvoetje nr5).  Daarmee kreeg ik hengsels, die net zoals een tassenband… plat zijn.  Maar het “klopte” nog niet, vond ik… zucht. Ik wilde een elegantere look.  De Mathilda is een echte damestas, een tas die aan de hand gedragen wordt.  En dat wilde ik voelen en zien.  Dus, na wat proberen (lees: we zijn een halve dag verder), stikte ik het middelste (44cm) deel van de hengsels nog eens toe.  Nadien bevestigde ik de hengsels gewoon volgens de werkbeschrijving.

 

 

Last but not least, nog een dankwoord aan Nathalie en Sofie.  Een welgemeende dank je wel, dat ik mee mocht doen aan deze promotour!  Ik voel me vereerd, en vind het ongelofelijk tof dat we ook de volledige vrijheid kregen om ons eigen ding te doen met het patroon.  Ook een dikke merci, omdat jullie nóg een tassenboek uitbrengen.  Mijn tas 1 is – nog steeds- voor velen de opstap naar het maken van tassen.  Mijn tas 2 zal ongetwijfeld ook vele mensen inspireren.  En een tassenliefhebster als ik, kan dat alleen maar toejuichen.  Dus Nathalie en Sofie, bedankt!

 

 

Vergeet niet te gaan kijken naar de andere Mathilda’s van deze blogtour:

 Made By CaroCarreaukesJace-did-it!

 

Informatie Kader

Patroon: “Mathilda II” uit het boek “Mijn Tas 2” van Nathalie Charlier en Sofie Duron (Kooppatroon – boek – Nederlandstalig – met foto’s – keuze uit 2 versies)

Benodigdheden: hier vind je de Benodigdheden MATHILDA om de tas te maken zoals in de Workshop MATHILDA

Patroonaanpassingen:

  • Toevoeging bodemdeel door aanpassing voorzak (enkel patroondeel C in buitenstof).  Zie beschrijving hierboven.
  • Zelfgemaakte hengsels met voorgevormd middenstuk in kunstleer. Zie beschrijving hierboven.
  • Een zak aan beide kanten, zowel aan de voor- als achterzijde.
  • Een strook Fast2fuse op de bodem (tussen buitentas en voeringtas)

Note to self:  Bij een volgende versie: de voorzak toestikken zodat er geen inhoud tot onder de bodem kan schuiven.  Dit kan perfect door een horizontaal stiksel op 8à9cm vanaf de onderkant van het geassembleerde voorpand.

Materialen:

  • Stoffen: Kunstleer kleur “Taupe”, Imitatiebont “Bont bruin gestreept”, Katoen “Taupe stones mini”
  • Fournituren: Metalen rits met glitterdraa, Paspelkoord, Tasvoetjes zwart nikkel
  • Versteviging: Style-Vil, Fast2Fuse Heavy

 

44 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Mathilda Hofkerantwoord
23 december 2021 om 19:50

waar is de tas te koop? in Amsterdam
groetjes Mathilda Hofker

Katrienantwoord
28 december 2021 om 16:03
– Antwoord aan: Mathilda Hofker

Hallo Mathilda,

Het boek met o.a. dit patroon is te koop bij de boekhandel, ook bij vele bibliotheken te vinden of anders online zoals bij https://www.bol.com/be/nl/p/mijn-tas-2/9200000095628502/?country=BE&approved=true&language=nl-BE.

Groetjes en vele naaiplezier.

Katrien

Moniqueantwoord
29 juni 2021 om 17:04

Hi. Ik als Nederlander en beginner in het tassenmaken vind de beschrijving in Mijn Tas helemaal niet duidelijk. Ik heb geen idee hoe ik verder moet. Helaas ook geen filmpjes op Youtube te vinden.

Katrienantwoord
3 juli 2021 om 18:54
– Antwoord aan: Monique

Ik heb je een mailtje gestuurd om je op weg te helpen. Dat lukt je wel hoor 🙂

Stephanieantwoord
13 oktober 2018 om 09:21

Wauw, Katrien, je doet het ‘em weer! Na het lezen van je blogbericht ben ik weer heel wat meer te weten gekomen. Hoe onconventioneel je werkwijze met bont ook mag zijn; binnenkort belandt er hier zeker eentje onder mijne lock 😁. Echt, je tips zijn goud (en tijdswinst) waard! Ik heb tas met mijn eigen ogen kunnen aanschouwen, en écht, die is zó ontzettend knap! Écht een pareltje!

Katrienantwoord
13 oktober 2018 om 20:34
– Antwoord aan: Stephanie

Och Stephanie, bedankt voor je superlieve commentaar! Dat vind ik net het leuke van de online naai-community, dat je kan meekijken bij iemand anders en ideeën kan opdoen. Het is zo leuk dat 6 bloggers 6 zo heel verschillende tassen gemaakt hebben ook. Verder probeer ik vooral hoor, en zoek ik manieren die voor mij werken. Merci voor de lovende woorden en tot ziens he.

Myriam Van Loyantwoord
6 oktober 2018 om 20:20

heel mooie en
originele uitvoering!

Katrienantwoord
6 oktober 2018 om 21:03
– Antwoord aan: Myriam Van Loy

Bedankt Myriam!

Katrienantwoord
8 oktober 2018 om 23:11
– Antwoord aan: Myriam Van Loy

Mercikes Myriam!

Joke (The Needle Of Choice)antwoord
4 oktober 2018 om 21:48

Echt, alleen maar waw en chique en alle superlatieven! Dit is een top-tas, zeker ook dankzij het nog eens doorstikken van de hengsels. Goed dat je het deed, je hebt het effect bereiktdat je wilde, hij is er eleganter mee geworden! Super tof.

Katrienantwoord
4 oktober 2018 om 21:50
– Antwoord aan: Joke (The Needle Of Choice)

Mercikes Joke, van die hengsels ben ik zelf ook content.

Nathalie V.antwoord
29 september 2018 om 13:55

Het is er weer boenk op. We zijn dat ondertussen gewoon bij u, maar dat maakt het niet minder uitzonderlijk.
Dank u wel om onze schermen te vullen met inspiratie!
Dat boek vliegt al direct op mijn wishlist 😉

Katrienantwoord
2 oktober 2018 om 09:09
– Antwoord aan: Nathalie V.

Goh Nathalie. Merci voor de leuke complimenten. Ik maak wat ik denk dat mooi gaat worden, maar het zit er niet altijd boenk op hoor. Het ene maaksel lukt wat beter als het andere.

Sonjaantwoord
29 september 2018 om 07:52

Een prachtige, professionele tas in mooie materiaal en goed gekozen kleur combinaties.

Katrienantwoord
29 september 2018 om 08:09
– Antwoord aan: Sonja

Merci Sonja. Het begint allemaal bij een goed patroon he

Annick – MinnieMieantwoord
29 september 2018 om 07:46

Dit is ongelooflijk mooi! Die details!

Katrienantwoord
29 september 2018 om 08:07
– Antwoord aan: Annick - MinnieMie

Merci Annick!

Lauraantwoord
28 september 2018 om 15:10

♡ Weer een mooie Katrienette-tas ♡

Katrienantwoord
28 september 2018 om 15:39
– Antwoord aan: Laura

Merci Laura ❤️

Marleen Vrelustantwoord
28 september 2018 om 10:58

ik zou ze direct kopen, apart en luxueus uitziende wat toch leuk is soms !

Katrienantwoord
28 september 2018 om 10:59
– Antwoord aan: Marleen Vrelust

Dank je wel Marleen voor de lieve reactei

Inge De Clippeleitantwoord
27 september 2018 om 20:01

Wauw!

Caro // Carreaukesantwoord
27 september 2018 om 19:22

Echt een leuke tas Katrien! Daar ga je nog veel plezier van hebben 😉
Die tip voor het nep-bont ga ik zeker meenemen. Ik ben ook wel fan van ‘nep-bontjes’ maar niet van het opruimwerk nadien.

Katrienantwoord
27 september 2018 om 19:39
– Antwoord aan: Caro // Carreaukes

Ha Caro, ja inderdaad. De mathilda is een tof formaat waar ik veel mee rondloop. En de bontpluisjes, ja die heb ik ook liever niet 😁

vaesencarlaantwoord
27 september 2018 om 18:25

Geweldige tas heb je gemaakt.Ik had niet anders verwacht maar de keuze voor het nepbont maakt het helemaal af.Ik kijk uit naar boek 2 want uit boek 1 heb ik al verschillende tassen gemaakt.Ben benieuwd welke tassen er nog in staan 😉

Katrienantwoord
27 september 2018 om 19:31
– Antwoord aan: vaesencarla

Bedankt Carla. Het boek 2 is heel leuk, er staan heel gevarieerde patronen in!

neleantwoord
27 september 2018 om 15:56

weeral heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg mooi!!!!

Katrienantwoord
27 september 2018 om 18:29
– Antwoord aan: nele

Haha daaaaaaaaaaaank je wel 😁

Svenja – Toverstofantwoord
27 september 2018 om 15:20

Het is toch echt een pracht exemplaar geworden!

Katrienantwoord
27 september 2018 om 16:15
– Antwoord aan: Svenja - Toverstof

Dank je wel Svenja. Het was echt een coup de foudre he! Ik heb nog nooit zo snel stoffen gekocht. Ik was zo verliefd op dat bont en “zag” de tas meteen in mijn hoofd. 😀

Girls in Uniform Lieveantwoord
27 september 2018 om 14:21

Onvervalste klasse en elegantie!!!

Katrienantwoord
27 september 2018 om 14:40
– Antwoord aan: Girls in Uniform Lieve

Merci Lieve!

destoffenmadamantwoord
27 september 2018 om 13:23

Amai Katrien! Wat een tas! S.U.P.E.R. mooi!

Katrienantwoord
27 september 2018 om 13:24
– Antwoord aan: destoffenmadam

Dank je wel Nancy!

Carolienantwoord
27 september 2018 om 12:24

Opnieuw echt vakwerk tot in de puntjes!!! Een echte Katrienette-tas!!!

Katrienantwoord
27 september 2018 om 12:28
– Antwoord aan: Carolien

Merci Carolien 🤗

Wendyantwoord
27 september 2018 om 09:22

On-ge-loof-lijk knap!!!! Al je tassen zijn echte pareltjes!

Katrienantwoord
27 september 2018 om 09:33
– Antwoord aan: Wendy

Dank je wel Wendy 😳

anvgantwoord
27 september 2018 om 09:06

Katrien, je wordt toch een krak in die bonttassen, echt een pracht exemplaar

Katrienantwoord
27 september 2018 om 09:10
– Antwoord aan: anvg

Haha An, een krak zou ik me nog niet noemen! Het is nog maar mijn tweede… Mijn kledingstijl is nogal sober en klassiek, maar voor een tas mag het iets meer zijn af en toe vind ik 😁

Kristienantwoord
27 september 2018 om 08:56

OMG Katrien! Zo chic!

Katrienantwoord
27 september 2018 om 08:59
– Antwoord aan: Kristien

Kristien bedankt. Al zeg ik het zelf, deze ziet er uit alsof ze uit de winkel kan komen. Ik heb ze al veel gebruikt en word er soms op aangesproken😳. Maar dat komt gewoon door de materiaalkeuze hoor. Zo in kunstleer met die hengsels ziet het er heel anders uit.

leenantwoord
27 september 2018 om 08:24

‘t Is een schoontje geworden! Helemaal uwe stijl.
Ik kijk uit naar het boek en, wie weet, maak ik zelf nog eens een tas.

Katrienantwoord
27 september 2018 om 08:45
– Antwoord aan: leen

Dag Leen, merci voor de lieve reactie. Smaak en goesting is persoonlijk he. Deze tas is van het type “hate it or love it”. Maar ik vind ze mooi en aaibaar 😄. Ze heeft ook een tof formaat. In het boek staan nog vele leuke tassen, d’r zit zeker ook wat voor jou bij!

Reactie achterlaten