Katrienette Minimalist Wallet minimalistwallet noodelhead mini reglar sewing waxed cotton waxedcotton leather straps faux leather snap snaps installing setting tool portefeuille naaien kunstleer lederen riem drukknopen druk knopen plaatsen madammen kbassen madammenmetkbassen workshop ALFrances A.L.Frances Frances

Minimalist wallet: het verhaal

De minimalist wallet. Ik hou van de eenvoud en de stijl. De combinatiemogelijkheden én dat je met maar kleine stukjes stof zo iets leuks kan maken.  Ik beschrijf hier hoe ik  – met vallen en opstaan – het patroon ontdekte.

 

Het begon allemaal in april.  Wie me volgt op IG of FB kan het gezien hebben, we hadden toen een naai-date met de #madammenmetkbassen.   Een dagje pure fun met gelijkgezinden Carolien, Caro en Laura, deze keer in de gezellige living bij K-bas thuis.

 

 

Ik had voorzien een aantal (hoezo, ik naai sneller in mijn hoofd dan in werkelijkheid?) minimalist wallets te maken.  Op die dag was echter net de eerste partij Waxed Cotton geleverd. Heel snel werden mijn eigen voorgeknipte patroondelen aan de kant geschoven, en ging ik aan de slag met dit nieuwe materiaal.

Ik koos voor de koperkleurige waxed cotton en hierbij (handig zo’n tas-fournituren-winkel boven in huis) een passende rits. We gingen het eens supermooi maken! Het patroon schrijft een dunne korte rits voor, maar neen, ik had een brede rits op rol en zou dat wel even aanpassen met ritstabjes.  Mwa Mwa Mwaaaaa 😔, niet dus.  Op het einde van de middag had ik een minimalist wallet die bijna af was, maar ab-so-luut niet mooi!  Door mijn geëxperimenteer staat het ritszakje binnenin bol, zit er een plooi in het achterpand, en zijn de zijkanten lelijk.  De wallet bleef onafgewerkt liggen…

 

 

We maken een sprong naar juni.  (Jawel ik naaide nog van alles anders tussendoor, maar ik heb nog steeds een #blogachterstand.  Maar dat komt binnenkort dus nog).  De minimalist wallet kwam terug boven.  Eerst, keuzestress! , welk formaat in welke stof?  Omdat je voor zo’n portefeuille maar weinig nodig hebt, is dit ideaal voor restjesverwerking.  Ik besloot om zuinig te zijn, en om enkel maar uit de eigen voorraad te kiezen.

 

 

Dat kiezen gaat dus zo bij mij…  Ik leg de stofjes en combinaties op de salontafel, en blijf hiermee wat schuiven, soms ligt het er enkele dagen (Dank je wel, Manlief, 😍 dat je dit niet erg vindt).   Uiteindelijk beslis ik dan toch ooit eens, en begin ik te snijden, dan zien de hoopjes er zo uit.

Toen ik begon te naaien kwam het ritsenprobleem opnieuw boven.  Ik had geen ritsen van exact 10 of 18 cm.  Dus moesten deze ritsen verkort worden.  Maar dit bleek “a piece of cake”.  Het komt er op neer, dat je aan de trekkerskant(!) de tandjes of spiraal wegneemt, en op de gewenste lengte een “bovenstop-rits” vastknijpt met een tangetje.  Meer is het niet.  Ta-dah, stapeltjes met de juiste ritsen.

 

 

En daarna ging het snel, bijzonder snel.  Eerst maakte ik de mini’s.

 

 

Voor deze mini gebruikte ik een restje van de voeringstof van een Joy, en als drukknopen-strook een stukje chambray van de Carme Blouse.  De roze voeringstof is een couponnetje.  Ik volgde voor deze versie het patroon en maakte de drukknopen-strook in stof.

 

 

Deze mini werd gemaakt in Jaquard waarvan ik al een Golda Schort heb gemaakt.  Ik combineerde met een rest voeringstof van mijn Stella Weekender, en ook een volleren riem die ik gewoon afsneed op maat en enkel gebruikte.

 

 

De prachtige zwart/zilveren waxed cotton is ook een restje, van mijn laatste (op dit moment nog ongeblogde) Range Backpack.  De drukknopen-strook is in zilver kunstleer van mijn derde Ida.  Ik plooide deze dubbel, maar doorstikte enkel de lange kant en sneed de zijkanten gewoon af op maat.  De binnenstof is een prachtig stofje, het was maar een mini-coupon van 20 cm, maar perfect hiervoor.

Vervolgens naaide ik de 3 regulars.

 

Deze komen uit de doos met “oudere” stoffen.  Ik koos -onbewust- voor dezelfde combinatie als voor de Accordi-Anna Wallet.

 

 

Deze regular is ook van dezelfde chambray van de Carme blouse.  Binnenin matchte ik met een stuk stof van een tienertas.  Hierbij een volleren riem om het af te werken.

 

 

Om af te sluiten, en zo is de cirkel rond, een versie in de koperkleurige waxed cotton.  Met een zwarte volleren riem, en vanbinnen een stofje dat ik nog niet eerder gebruikte. En van deze ben ik wél content!

 

 

Voor de finishing touch stikte ik op elke achterkant een zelfgemaakt label.

 

 

Als je denkt dat dit alles is? Neen!  Ik heb nog héél veel foto’s…   Foto’s van het maakproces, stap per stap.  Die maakte ik enerzijds voor de Workshop bundel die ik geschreven heb.  Maar anderzijds ook omdat ik deze op de blog wil delen.  Om te laten zien dat het naaien van zo’n minimalist wallet echt niet moeilijk is!   Deze blogpost is al lang genoeg, dus ga ik de fotoreportage plaatsen in een apart blogbericht. Dus, wil je eens kijken hoe zo’n portefeuille gemaakt wordt, of hoe ik de drukknopen plaats?  Kom dan hier nog eens verder lezen.

 

 

Informatie Kader

Patroon: Minimalist Wallet van Noodlehead (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Engelstalig patroon – met tekeningen – keuze uit 2 maten)

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden MINIMALIST om de tas te maken zoals in de Workshop MINIMALIST

Maat: zowel de “mini” als de “regular”

Patroonaanpassingen:

  • Versteviging: Ik simplificeerde de aanbevolen versteviging en deed het als volgt:
    • De katoentjes werden verstevigd met G700. / De waxed cotton werd niet verstevigd.
    • Voor het vormbehoud schoof ik -na het keren van de portefeuille en net voor het toestikken van het keergat bovenaan – vanbinnen tussen de 2 lagen een een strookje stevige versteviging (bv. Fast2Fuse)
  • Ik maakte ritslintjes, van restjes volleren riem en ritsstop-klemmetjes

Materialen:

  • Versteviging: Vlieseline G700 (Plakkatoen), Fast2Fuse
  • Fournituren: Volleren riem in Naturel en Zwart, Drukknopen 12 mm (type S-veer) in kleuren Nikkel, Zwart Nikel, Zwart en Wit,  Bovenstop rits in Nikkel en Brons (voor verkorten rits), Ritsstop Nikkel 3mm (voor lintjes)
  • Waxed cotton: AlFrances Handwaxed Metallic Linnen in “Donker Koper” en “Zwart met Zilver”  
  • Stoffen: voornamelijk restjesverwerking, zie in de tekst hierboven bij de verwijzingen naar de projecten.

 

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

C’est Saar!!antwoord
16 juli 2018 om 16:54

ze zijn zo schoon 🙂
Dankzij u restjesbak ben ik ook blij met mijn exemplaar haha.

dikke zoen

Katrienantwoord
17 juli 2018 om 07:50
– Antwoord aan: C'est Saar!!

Mercikes Sarah en tot binnenkort he

Katrin Delannoyeantwoord
15 juli 2018 om 20:16

Super toffe portemonneekes!

Katrienantwoord
15 juli 2018 om 20:16
– Antwoord aan: Katrin Delannoye

Bedankt Katrin

Caro // Carreaukesantwoord
15 juli 2018 om 18:31

Hele leuke combi’s Katrien! Ik naaide zopas mijn eerste wallet voor op reis maar ben er ook niet zo tevreden van. Er gaan er bij mij dus ook nog enkele volgen 😉

Katrienantwoord
15 juli 2018 om 18:37
– Antwoord aan: Caro // Carreaukes

Bedankt Caro. Tja als ik mezelf niet opleg om eerst in de voorraadkast te gaan kiezen, komt het er bij mij ook niet van om zo te gaan combineren hoor 🙂 Veel succes met jouw wallets, een goede rits op maat is een goed begin 😂

Carolienantwoord
15 juli 2018 om 16:32

Ik word supergelukkig van al die schoon portemonneetjes!!! 😍😍😍

Katrienantwoord
15 juli 2018 om 16:32
– Antwoord aan: Carolien

Merci Carolien!

Reactie achterlaten