rimpelrokjes rimpelrokje katrienette rokje meisje fast skirt elastic waistband biais biaislint kant tule label

Voor meisjes met zwier : rimpelrokjes

Rimpelrokjes.  Ze zijn zo dankbaar om te maken!  Snel klaar en veel effect.  Ik hou van zwierige elegante rokjes, dus koos ik voor afwerking met leuke accenten: glitterelastiek, biais-linten, dubbel gerimpeld en tule.

 

 

Voor rimpelrokjes heb je niet veel nodig.  Een klein lapje katoen en wat elastische tailleband.   Het moeilijkste is het kiezen!  Want leuke stofjes zijn er genoeg, en tegenwoordig ook een ruime keuze aan hippe elastieken.   Met een simpel biais-lintje krijg je op een makkelijke manier een rokje dat er professioneel uit ziet.  Er zijn veel tutorials online te vinden. En ook verschillende manieren om de elastiek te maken en te bevestigen.  Hieronder laat ik je zien hoe ik deze twee rokjes maakte.

 

 

Voor het sluiten van de glitter tailleband koos ik de simpele methode van het overlappen.  De zoom werd afgewerkt met een schattig biais-lint met een kantje.  En het vastnaaien van de elastiek deed ik volgens de methode waarbij de volledige hoogte van de elastiek behouden blijft met een zichtbaar stiksel.

 

 

Verder heb ik dit rokje mooi klokkend gemaakt, door dubbel zoveel stof te rimpelen.  Kijk eens hoe elegant het rimpelrokje hierdoor wordt!  Het zelfgemaakte wasbare label heb ik rechts onderaan opgestikt.

 

 

Voor het vogelrokje heb ik de elastiek gesloten met een opengeplooide naad.  Onderaan kwam een roze biaislint, dat zichtbaar wordt bij het lopen of huppelen.  De elastiek werd na het naaien omgeplooid zodat het stiksel verborgen is.

 

 

Ik voegde een laag tule toe om ook dit rokje wat volumineuzer te maken.  Het tule rokje rimpelde ik eerst apart. Daarna stikte ik het in één keer mee vast, samen met de elastiek en het bovenrokje.  Nadien knipte ik de onderkanten bij ongeveer 1,5 cm onder de zoom.  Het labeltje kwam in de zijnaad van de katoenen bovenrok.

 

 

Niets nieuws onder de zon, zo’n rimpelrokjes.  Maar het is duidelijk waarom deze zo populair zijn.  Het is een ideaal patroon voor beginnende naaisters. Voor je (klein)dochter of als cadeautje.  Of als je zin hebt in een snel-klaar projectje.  Of als je dat prachtige stofje niet kon laten liggen.  Of … ach maakt niet uit.  We hebben toch geen excuus nodig om te naaien, niewaar.

 

Informatie Kader

Patroon: goh, een echt officieel rimpelrokjes patroon ken ik niet, het is uiteindelijk maar een rechthoekige lap stof.  Voor de maten liet ik mij inspireren door o.a. de bekende blogpost Mina Dotter , en kwam ik tot volgende tabel:

Maat & aanpassingen:

  • rokje in stof met vlekjes en met glitter elastiek: maat 110, maar dubbel gerimpeld (dus dubbele hoeveelheid stof, zijnde 2 stukken van 140 B x 32 H)
  • rokje in zwart/roze met vogels met roze elastiek: maat 122,  met een zwart tule rokje (ik nam hiervoor de volledige stofbreedte en sneed deze 3 cm hoger dan de bovenrok, dus 38 H)

Materialen:

  • Stoffen en elastische tailleband: Katoen “Allium Flower” van Rico Design in kleur “zacht roze”,  Satijnkatoen “Kraanvogels” ontwerp van Knippie & Polytex stoffen, Fijne tule zwart, Glitterelastiek taupe 50mm, Elastiek pastelroze 40mm,  Katoenen biais met een kantje wit, Katoenen biais zachtroze 20mm

 

14 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Rita Marginet
8 december 2020 om 15:55

Heb net je rokjes en werkwijze gelezen, dikke merci ervoor.
Voor het rokje met vlekjes, indien ik het goed begrijp, heb je daar twee lagen rokjes boven mekaar gemaakt ? Of heb je een lange lap van 2.80m gebruik om 1 rokje te naaien door de 2 stukken van 1.40m eerst aan mekaar te stikken.
Dank bij voorbaat voor de hulp en raad.
Vriendelijke groeten,
Rita Marginet

Katrien
10 december 2020 om 10:54
– Antwoord aan: Rita Marginet

Hallo Rita,

Wat leuk je te lezen! Om te antwoorden op je vraag over het vlekjes rokje dat dubbel gerimpeld werd. Ik gebruikte dubbele hoeveelheid stof, voor maat 110 is dat, 2 stukken van 140 B x 32 H. En verder de gewone werkwijze.
Hopelijk kan je hiermee verder. Veel naaiplezier!

Happy button
20 mei 2018 om 20:26

Wat zijn ze mooi! Hier liggen de stofjes ook te wachten. Nu nog tijd vinden om eerst de stofjes te zeefdrukken. Maar inderdaad heel dankbaar om te maken.

Katrien
24 mei 2018 om 23:18
– Antwoord aan: Happy button

Hi Vanessa. Oh wow, zeefdrukken nog wel! Dat zullen helemaal unieke rokjes worden. Ik ben benieuwd!

Bernadette
18 mei 2018 om 08:36

Dankjewel voor de uitleg.Mijn kleindochter zal het vast en zeker geweldig vinden deze rokjes.

Katrien
24 mei 2018 om 23:12
– Antwoord aan: Bernadette

Hallo Bernadette, veel succes ermee. Het is een snel en dankbaar projectje zo’n rokje. Daar zal de grootmoeder zeker mee scoren!

Frullemieke
17 mei 2018 om 19:04

Wat een leuke rokjes!
Doet mij eraan denken dat mijn dochter uit haar rokjes is uitgegroeid dus dat ik ook nog eens aan zo’n leuk bandwerk zou moeten beginnen 😉
Bedankt voor de handige tabel!

Katrien
24 mei 2018 om 23:11
– Antwoord aan: Frullemieke

Hallo Frullemieke, bedankt voor je reactie. Die rokjes zijn inderdaad een beetje verslavend om te maken haha.

Liesbet Robin
17 mei 2018 om 18:33

Top! Die dubbele breedte is een tip die ik ga uitproberen!

Katrien
17 mei 2018 om 18:33
– Antwoord aan: Liesbet Robin

Bedankt Liesbet, veel succes ermee!

Katrien
17 mei 2018 om 18:36
– Antwoord aan: Liesbet Robin

Bedankt Liebet, veel succes ermee!

Katrien
14 augustus 2018 om 13:17
– Antwoord aan: Liesbet Robin

Leuk, veel succes ermee!

leen
17 mei 2018 om 16:21

Mooie rokjes Katrien! En leuk om te maken, deed ik heel vroeger ook vaak.
Maar nu zit ik mij wel af te vragen wie bij jullie die rokjes gaat dragen… ;).

Katrien
17 mei 2018 om 18:36
– Antwoord aan: leen

Merci Leen. Ha, ik ga die rokjes niet dragen, en onze zoons ook niet. Maar we hebben wel meisjes in onze vriendenkring, geen probleem 🙂