Explorer Tote Bag totebag noodlehead large pattern sewing bag naaien tas tassen patroon zelf handgemaakt handmade See-you-at-six See you at six Palms palmtrees palmbomen zomertas katrienette katrien Sandwich fix sandwich-fix rits op rol zipper

Een zomerse Explorer Tote met palmbomen

Dit was ook weer zo’n stofje, zo eentje waarvan je denkt: “moooooiii!”  En je blijft het maar voelen en aaien in de winkel.  Ik hou van de structuur van deze stof.  Het doet me aan vakantie denken.  Aan zomerse geweven hoedjes, en gevlochten stoeltjes in een strandbar. Dus werd het een zomerse Explorer tas, met palmbomen print binnenin.

Ik had er niet bij nagedacht, maar mijn Explorer tote in Mantelstof blijkt dus seizoensgevoelig te zijn.  In de winter is ze lekker cosy.  Maar het staat een beetje vreemd, om deze tas te gebruiken bij zonnige temperaturen.  En toegegeven, de wollige stof is niet ideaal voor een zanderige omgeving.

Toen viel mijn oog dus op deze canvas.  Het is een vrij dikke stof, met veel structuur, maar ze voelt toch zacht aan.

Als voering koos ik een katoen met prachtig getekende palmbomen.  En kijk, het geluk stond aan mijn kant, zie eens hoe mooi die voering in het midden uitkomt! 🙌

Aangezien ik voor de bodem en de flap een canvas gebruikte, werd de flap iets minder stevig dan als je daarvoor kurk-/kunst-leer neemt.  Ik heb dit opgelost door ná het naaien (zie laatste foto), tussen de beide stoffen een laag (op maat geknipte) versteviging te schuiven.

Ook voor deze tas gebruikte ik een metalen rits op rol.  Deze knipte ik af op 60 cm.  Aan de beginkant verstopte ik de overtollige ritstandjes met een strookje katoen.  Aan het einde kwam een ritsflapje zoals beschreven.

Tot slot nog een paar details.  De tassenband is een favoriet, super zacht en -niet toevallig- ook met een geweven structuur langs de bovenkant.  Ik naaide overal de (voor Noodlehead typische) dubbele sierstiksels, ook al zijn deze -door de geweven en kleurrijke stof- enkel zichtbaar vanaf dichtbij. Vanzelfsprekend, kon ik de rivetten en drukknoop achteraan niet laten.   Wat ik wel onthouden had van de vorige Explorers, en dat ik aanpaste, is dat ik beter tasvoetjes plaatste.

En dat is dan het resultaat, als je niet neen kan zeggen tegen een “ik-moet-dat-hebben-stofje”.  Nog een leuke tas om in gebruik te nemen. Van buiten ziet ze er niet opvallend uit, maar eens geopend, springen de vrolijke palmbomen in het oog.  Helemaal vakantie-proof wat mij betreft.

Informatie Kader

Patroon: Explorer Tote van Noodlehead (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Engelstalig patroon – met tekeningen – keuze uit 2 maten)

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden EXPLORER om de tas te maken zoals in de Workshop EXPLORER

Maat: de Large (weekender)

Patroonaanpassingen:

 • Versteviging: Tja… weeral… ik volgde de in het patroon voorgeschreven versteviging niet, maar gebruikte de volgende producten:
  • De geweven buitenstof verstevigd met G700.  (De sterke canvas heeft al een polyester laagje en deze heeft niets extra nodig)
  • Per uitzondering ook de binnentas verstevigd met G700.  De cotton lawn is vrij dun, vandaar.
  • Voorzakje en binnenzak: nog een extra laagje H640 (op 1 kant van de stof). 
  • En verder gebruikte ik Style-Vil.  Met maar 1 stuk, dat ik op maat sneed nádat de volledige buitenkant was samengesteld: dus een grote rechthoek met aan beide lange zijden in het midden de uitsnijdingen voor de bodem. Daarna gewoon de werkbeschrijving verder volgen en de zijkanten toestikken.
  • Omdat de flap in canvas en cotton lawn is, stak ik -na het stikken- tussen de twee lagen een strookje Sandwich-fix (Nota: dit kan ook vervangen worden door Fast2Fuse)
  • Tot slot nog een bodem in Fast2Fuse. Zeker voor de Large versie een aanrader!
 • Ik plaatste 4 taspootjes op het bodempaneel.

Materialen:

 • Versteviging: Vlieseline G700 (Plakkatoen), Vlieseline H640, Style-Vil, Fast2Fuse Heavy
 • Fournituren: Draaisluiting Nikkel 40mm, Niet-deelbare spiraalrits 100cm “Wit met Zilver”, Holnieten Nikkel 9mm, Drukknop Nikkel 15mm, Grote Tasvoetjes Nikkel Kegel , tassenband: Beige chique tassenband 40mm
 • Stoffen: buitenstof boven: “Luxe Geweven Decostof”, buitenstof bodem en flap: “Canvas Tassenstof donkergrijs”, voering: “See-You-At-Six Cotton Lawn – Palms”,

10 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Carolienantwoord
18 mei 2018 om 11:55

Ik heb dat hier allemaal nog eens goed gelezen, want ik heb besloten om voor mezelf ook eindelijk eens een Explorer te maken!

Katrienantwoord
24 mei 2018 om 23:13
– Antwoord aan: Carolien

Oh oh, Carolien! Ik ben nu al benieuwd naar jouw explorer. Dat zal zeker ook een mooie worden.

Katrinantwoord
13 mei 2018 om 18:51

Wat een leuke tas!

Katrienantwoord
16 mei 2018 om 10:50
– Antwoord aan: Katrin

Merci Katrien. Ik weet dat je het druk hebt, heel erg bedankt voor het bezoekje van de blog en de lieve reactie.

Christel Willemsantwoord
13 mei 2018 om 11:48

Mooie duidelijke uitleg en heel schoon gemaakt

Katrienantwoord
16 mei 2018 om 10:49
– Antwoord aan: Christel Willems

Dank je wel Christel! Nu is het aan jou om eentje te maken hé.

vaesencarlaantwoord
11 mei 2018 om 10:52

Heel mooie tas!Die palmbomen doen me direct verlangen naar vakantie.

Katrienantwoord
11 mei 2018 om 10:53
– Antwoord aan: vaesencarla

Merci Carla. Dat vond ik ook van die palmbomen, heel herkenbaar.

leenantwoord
10 mei 2018 om 12:33

Weeral een schoontje!
Ik hoop de volgende maanden wat tijd te vinden om me ook (nog) eens op het tassen maken te storten…

Katrienantwoord
11 mei 2018 om 07:21
– Antwoord aan: leen

Merci Leen. En ach, alles op z’n tijd, dat naaien komt nog wel hoor!

Reactie achterlaten