katrienette loule bag pinkponydesign pink pony design bag handbag crossbody small tas handtas ritstas ritstasje schouderriem rits kunstleer nepleer faux leather artificial sewing yourselve handmade pattern phototoutorial bagmaking sew sewing diy naaien sandwich fix g700 AGF art gallery robert kaufman

Een ritstasje met een ritsje meer: Loule Bag

Dit nieuwe patroon van PinkPonyDesign wilde ik erg graag testen.  De Loule Bag is zo’n basic tasje, maar met een klein accent dat het verschil maakt.  Helemaal mijn ding.  En Maria haar patronen zijn fijn om mee te werken.  Ik was dan ook erg blij dat ik ermee aan de slag mocht. En ben nog blijer met het resultaat!

Voor de buitenstoffen had ik meteen iets in gedachten.  Wie me volgt op Instagram had het al gezien.  Tijdens een dagje uit vorige maand met Carolien en An was ik helemaal dolgelukkig thuisgekomen: met een zakje rolletjes kunstleren die ik nog nergens gezien had.  Het petrolblauwe kunstleer met slangenprint matchte perfect met het champagnekleurige kunstleer.  Check, die combinatie gaat het worden!

De werkbeschrijving begint met het bevestigen van de rits op het decoratieve buitenpaneel.   Deze moet vlak naast de ritstandjes gestikt worden.  Er zal vast wel een betere manier zijn, maar ik gebruikte hiervoor een brede paspelvoet, die vlotjes over de rits gleed.  Daarna worden de naadwaardes bijgeknipt, dat deed ik met een kartelschaar.  En alles omgeplooid (leve de Stylefix tape!) en doorstikt langs de mooie kant.

Nadat het hele voorpand klaar was, bevestigde ik de Sandwich Fix op zowel voor- als achterpand.  Aan het voorpand van de Loule Bag heb ik nog D-ringetjes toegevoegd, en de buitenkanten zijn klaar.

ADDENDUM: 🧐 de Sandwich Fix in combinatie met dik kunstleer bleek moeilijk te stikken…  Intussen heb ik de werkwijze aangepast en strijk ik andere versteviging op. Ofwel Vlieseline H640/H630 (volledige grootte patroondeel G), ofwel stuggere versteviging maar dan enkel binnen de naadwaarde. zoals bv. Fast2Fuse  (patroondeel G – naadwaarde = -1,50 cm rondom rond).  Dat maakt het stikwerk makkelijker!

De binnentas is voorzien van, langs de ene kant een credit-kaarten compartiment, en langs de andere kant enkele steekzakjes voor bv. telefoon.  Voor de stoffen ging ik kijken in mijn voorraad.  Ik vond nog een stukje katoen in het perfecte petrolblauw: een restje van mijn Carme Blouse.  Verder ook nog een stukje bling bling stof met een lurex draadje, dat blijkt van dezelfde soort te zijn als de stof van mijn Blanche tas.

Voila! Buitentas- en binnentas-panelen klaar, het assembleren kan beginnen! Eerst de ritstabjes op de rits vastzetten. Vervolgens halen we de tape weer boven, en komen de 4 panden aan elkaar.

Als allerlaatste worden de zijkanten en onderkanten toegenaaid.  Daarna de 4 hoekjes.  De tas keren, keergat toestikken en de Loule tas is KLAAR!

Voor het handvat heb ik lang getwijfeld wat en hoe ik het zou doen.  Ik wilde sowieso een crossbody riem, maar… welke kleur, welke breedte, enkel in leer, of in stof, of beide … ?  Het werd uiteindelijk niets spectaculairs: het donkere leer, dubbel geplooid,  en in de breedte die ik vaak neem.  Ik zette de 2 stukken riemen aan elkaar op een simpele klassieke manier: Leg beide stukken met de goede kanten op elkaar en in een hoek van 90°, stik vast.  Plooi de naadwaarde open.  Doorstik nog eens langs elke kant van dit stiksel en knip de naadwaarde weg.   Daarna plooide ik de riem dubbel en stikte de beide lange kanten.  Ik plooide de uiteindes om, schoof de musketons ertussen, en zette vast met rivetten.

Deze Loule Bag heeft een handig formaat.  Ze is  groter dan de foto’s doen vermoeden, nl. 16 cm hoog en wél 29 cm breed!  Je kan behalve GSM en portefeuille, er ook nog wat andere spullen in kwijt.  Ze is hierdoor niet alleen geschikt voor een feestje, maar ook om op citytrip te gaan of een ander dagje uit.  Om een idee te geven, hierbij ook foto’s met daarbij mijn Denver Double Zip Bag.

Tot slot nog enkel foto’s van de afgewerkte tas.  Voor mij een geslaagd projectje! Ik ben er echt content mee.

Op de blog van PinkPonyDesign vind je de tassen van de andere testers.  Inspiratie genoeg.  Wat ik daar zag, en ook een leuk idee vond, is om de decoratieve rits vooraan te vervangen door paspel, dat gaf ook een mooi effect!

Dit is het derde patroon van Maria dat ik maakte.  Ik maakte al eerder de Denver Double Zip Bag, en was ook tester van de Paris Purse.  Haar patronen zijn in het Engels, maar met een zeer gedetailleerde werkbeschrijving mét foto’s.  De afmetingen staan behalve in inches ook al vermeld in cm’s, dus geen gedoe met omrekenen.

Laatste tip: ga ook eens lezen op de blog van (de andere Belgische tester) Noor.  Ik ken haar van de Swoon-naaiweekends en ze is een ervaren tassenmaakster.  Zij maakte een prachtige versie, en heeft een andere methode gebruikt voor het tashengsel, lees hier.

Informatie Kader

Patroon: Loule Bag van Pink Pony Design (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Engelstalig patroon – met foto’s – 1 maat)

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden LOULE om de tas te maken zoals in de Workshop LOULE

Patroonaanpassingen:

  • Het patroon voorziet dat het decoratieve deel bovenaan gemaakt wordt met stof.  Het patroon heeft ook als optie, dat de héle tas in stof (i.p.v. onderaan kurk-/kunstleer) gemaakt wordt.  Ik heb echter net het omgekeerde gedaan, en de héle tas in kunstleer gemaakt.
  • (In de instructies van PinkPony wordt aangeraden om de patroondelen gemaakt van stof te verstevigen met Fast2Fuse Medium.  Dat lijkt me een goede oplossing. )
  • De versteviging die ik gebruikt heb: Alle delen in stof heb ik verstevigd met Vlieseline G700 plakkatoen.  De kunstleren repen voor de lange riem heb ik ook met G700 verstevigd om de rekbaarheid eruit te halen.
  • De ritsflapjes maakte ik vierkant en stikte ik gewoon vast (zonder naadwaarde die eerst vastgestikt en daarna omgeplooid wordt). Immers, het kunstleer rafelt toch niet uit.
  • Tashengsel en lintjes met D-ring: niet volgens patroon, maar eigen formaat (2 stroken van 70 cm lang en 2,7 cm breed, aan elkaar gestikt, en gewoon dubbel geplooid.  De lange riem is (inclusief musketons) 125 cm en hierdoor goed om de tas crossbody (de riem schuin over het lichaam met tas voor de heup) te dragen, zelfs over een jas.

Materialen:

  • Kunstleer:  Kunstleer petrolblauw met reliëf in slangenprint en gouden glans. Kunstleer champagne-beige met zilveren glans.
  • Stoffen: Chambray, “Solid smooth Denim” kleur Cool Foliage/Donker Grijs uit The denim Studio Collection van Art Gallery Fabrics, Katoen met lurex draad “Manchester” van Robert Kaufman in kleur “Champagne”
  • Versteviging: Vlieseline G700 (G700), Sandwich Fix  (vervangbaar door andere versteviging, zie ADDENDUM hierboven.
  • Fournituren : D-ring Nikkel 13mm, Musketon Nikkel 15mm, Holnieten nikkel dubbele kop 9mm, Metalen Rits Nikkel Deelbaar 40 cm kleur “Ivoor”

16 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Majellaantwoord
15 april 2018 om 20:21

Waauw deze is erg mooi😍

Katrienantwoord
15 april 2018 om 20:22
– Antwoord aan: Majella

Danke je wel!

seamsnormalantwoord
11 april 2018 om 18:45

Ondertussen moet jouw handtassen collectie toch gigantisch groot zijn… Heerlijk!! Op basis van wat kies jij je versteviging? Of heb je daar niet echt ‘een regel’ voor en ga je voor wat er op dat moment in je voorraad te vinden is?

Katrienantwoord
11 april 2018 om 19:07
– Antwoord aan: seamsnormal

Tja, een collectie heb ik inderdaad intussen wel, Haha. Hoe ik mijn versteviging kies? Goh, bijna alle stoffen geef ik een laag G700. Verder is voor “tassen” Style-vil vaak mijn eerste keuze. En in tassen met een bodem ook nog Fast2fuse. Voor kleinere tasjes en clutches hangt het een beetje van het patroon af. Vaak is het een combinatie van materialen. Ik ben iemand die graag stevige tassen heeft, en zal eerder te veel dan te weinig verstevigen.

Caro // Carreaukesantwoord
10 april 2018 om 19:03

Wauw, echt een schoontje! Dat leer dat je gebruikt is ook prachtig!

Katrienantwoord
10 april 2018 om 19:14
– Antwoord aan: Caro // Carreaukes

Dank je wel Caro! Ik was ook blij met die vondst van dat stukje!

Carolienantwoord
9 april 2018 om 09:27

Echt een kei schoon tasje!! Ik zag de versie van Noor ook passeren, deze staat intussen ook op mijn to-sew-lijst! 😉

Katrienantwoord
9 april 2018 om 09:34
– Antwoord aan: Carolien

Merci Carolien, ik ben heel content met de stoffen die we toen samen op de beurs gevonden hebben. Dat was een top-dagje! Toen ik deze testers-vraag zag, wist ik meteen dat ik dit tasje met deze stoffen wilde maken.

Bernadetteantwoord
8 april 2018 om 08:02

Heel mooi!Bedankt dat je dit met ons wil delen.Erg goede uitleg,top!

Katrienantwoord
8 april 2018 om 08:07
– Antwoord aan: Bernadette

Dank je wel Bernadette

Delphineantwoord
7 april 2018 om 18:41

echt een hele mooie geworden! die versteviging is dan meer iets voor kleine tasjes waar je dan de style vil gebruikt voor de explorer tote? of zie ik het verkeerd?

Katrienantwoord
7 april 2018 om 18:47
– Antwoord aan: Delphine

Hallo Delphine. De Sandwich Fix kan je zeker ook voor grotere tassen gebruiken. In vele tassen kan het idd. dienen als alternatief voor Style-Vil. Het kunstleer dat ik gebruikte voor de Range backpack was echt dun, en hiermee kreeg ik een stevige bodem. Ik denk dat dit heel geschikt is ook voor op stoffen, of bv. om de onderste delen van een explorer of tienertas een stevig “kuipje” van te maken.

Jos van KloskaCreAtief!antwoord
7 april 2018 om 16:51

Wat is ie leuk!! Die rits geeft ‘m net wat extra’s en die kleuren bij elkaar zijn prachtig.

Katrienantwoord
7 april 2018 om 17:10
– Antwoord aan: Jos van KloskaCreAtief!

Dank je wel Jos!

Moestashantwoord
7 april 2018 om 13:58

Waauw! heel mooie tas!

Katrienantwoord
7 april 2018 om 14:04
– Antwoord aan: Moestash

Dank je wel. Er zijn projectjes die goed lukken en soms ook die minder goed lukken. Maar dit tasje is geworden zoals ik het voor ogen had.

Reactie achterlaten