Katrienette Katrienetteworkshop workshop Range Backpack Noodlehead Rugzak sewing bag bags naaien tas tassen zelf gezin outdoor patroon wandel wandelen

Range Backpack

Zoals andere naaisters heb ik een lange “to-sew-list”.  Deze lijst verandert eigenlijk constant.  Hij wordt niet alleen langer, maar er schuiven ook projecten naar boven of naar beneden.  Een rugzak stond er al maanden op, en had zich stilletjesaan naar de top drie gewerkt.  Ik wilde een praktische rugzak, vooral ook bruikbaar door Manlief en de zonen.  Het werd een Range Backpack.  En ik ben helemaal fan geworden!

Er zijn wel een aantal rugzakpatronen op de markt.  Leve het internet!  (Hoezo, uren surfen en plaatjes kijken?) De Range Backpack trok vanaf het begin mijn aandacht, maar die vond ik er “te gewoontjes” uitzien.  Modellen waarbij de bovenkant opgerold onder riemen vastzitten, zijn niet mijn ding, wegens niet praktisch in gebruik.  Vandaar dat de Desmond Roll Top, en zelfs ook de Atlas al snel afvielen.  De rugzak moest ook voldoende groot zijn, dus hoe leuk ze er uit zien, de Speedwell Sling en de Clover Convertible werden ook geschrapt.  Maar ik klikte dus steeds terug naar het Noodlehead model.  Hoe meer versies ik ervan zag, hoe meer ik toch overtuigd raakte.  En wetende dat Anna’s patronen goed in elkaar zitten, was ook mee bepalend.

Ik moet zeggen, ik ben echt blij met de keuze!  Ten eerste: dit is zo een leuk patroon om te maken!  Het bestaat uit allemaal rechthoeken, en er is eigenlijk geen enkel moment tijdens het maken dat “kritiek” of supermoeilijk is.  Toegegeven, deze Range Backpack naai je niet in een avondje in elkaar, daarvoor zijn het wat teveel stukken.  Maar eens alle riemen en hengsels gestikt, gaat het wel vooruit en is het pure naai-fun tot het einde.

Van de rits wilde ik een eye-catcher maken.  Daarom koos ik voor een spiraalrits op rol, die ik aanpaste met een trekker en ook ritsstops in dezelfde metaalkleur.  Die ritssstops, ze kosten zo goed als niets, en je knijp ze gewoon toe met een tangetje.  Maar ik vind het er wel professioneel uitzien.

De tweede reden waarom ik fan werd: het model is voldoende ruim.  En door de vorm ook handig om te laden.  Voor de foto’s had ik er twee grote badhanddoeken in gestoken.  De afgewerkte Range Backpack is 38 cm hoog (gesloten), 27 cm breed en 10 cm diep.  Intussen hebben we de rugzak al gebruikt en er ook het volgende in gekregen: 2 flessen water, appels en koeken voor 5 personen, pakjes zakdoekjes, hondenkoekjes en drinkbakje, en vooraan in het ritszakje de plattegrond van waar we naar toe gingen.  In de praktijk bleek de rugzak ook goed draagbaar, met de verstelbare schouderriemen, zowel voor een grote man, als voor een smalle tiener.

Ik hou ook van de dubbele stiksels en de manier van afwerken.  Die sluiting met die 2 D-ringen, daar had ik vooraf mijn twijfels over, maar dat werkt gewoon en komt niet vanzelf los.  Natuurlijk gebruikte ik een zelfgemaakt label uit mijn doosje.  Uiteindelijk ben ik ook content met mijn “sobere” stofkeuze.  Echt, het was zo een keuzestress!  Ik ben zelfs twee keer naar de winkel geweest, maar ik vind dat dit patroon nu wel goed tot zijn recht komt.  En, het is genderneutraal zullen we maar zeggen 🙂

Het was niet de bedoeling hier zo’n lofzang te schrijven.  Ik schrijf gewoon hoe ik het vind, en met deze Range Backpack ben ik happy.

Ik heb een kleine blogachterstand, maar ik heb niet stilgezeten #nevernotsewing!  Ik heb nog andere toffe dingen genaaid die ik ook nog ga delen.  Coming soon!

Informatie Kader

Patroon: Range Backpack van Noodlehead  (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Engelstalig patroon – met tekeningen – 1 maat).

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden RANGE om de tas te maken zoals in de Workshop STELLA

Patroonaanpassingen:

  • Geen enkele, maar dan echt geen enkele aanpassing!  Of toch, een detail: ik heb bij het topstitchen van de bodempanelen ook een dubbel stiksel gedaan.  Dat vond ik beter passen.

Materialen:

  • Stoffen: Linnen Grijs-zwart (maar is eerder diepblauw dan zwart), Uni-katoen Marineblauw, Zacht imitatieleer Donkerblauw
  • Fournituren: D-ring 25mm Nikkel, Passant Rechthoekig 38mm Nikkel, Schuifgesp 38mm Nikkel, Rits op rol: Niet Deelbare spiraalrits 100cm Zwart met zilver, Schuiver voor spiraalrits Neo Nikkel, Ritsstop 6mm Nikkel
  • Versteviging : Vlieseline G700,  Sandwich Fix  ( 🧐 Nota: aangezien dit kunstleder echt héél dun en soepel is, heb ik het bodemdeel in kunstleer verstevigd met Sandwich Fix.  Gebruik je een normaal tot stevig kunstleer dan is dit niet nodig!  Een strook Fast2Fuse plat op de bodem is dan ruim voldoende.  Wil je toch graag een bodemdeel als een “stevige-doos-die-rechtop-blijft-staan”, dan kan je het volledige bodemdeel verwerken met andere verstevigingen zoals Style-Vil of Fast2Fuse).

16 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Tjitskeantwoord
9 oktober 2018 om 12:20

Ik heb het patroon ook besteld. Lijkt me heel tof om te maken. Aangezien ik in het noorden van nederland woon, is een workshop volgen geen doen. Dus ik ga t zelf proberen…
Maar hoe reken ik de inches om? Want dan kom ik op hele gekke afmetingen uit qua milimeters.

Katrienantwoord
9 oktober 2018 om 12:43
– Antwoord aan: Tjitske

Hallo Tjiske! Wat leuk dat je ook een Range rugzak gaat maken. Voor het omrekenen van inches heb ik helaas geen toverformule, je komt inderdaad op gekke afmetingen. BV. Center Panel is dan 43,18 hoog X 22,86 cm breed. Ik reken! meestal om op 2 cijfers na de komma. Bij het tekenen rond ik dit getal nog eens af, dus voor de center panel teken ik 43,2 op 22,9. Gelukkig is patroontekenen geen kwantumfysica en zal die millimeter niet uitmaken. Ik vind het veel belangrijker (zeker voor de Range die bestaat uit allemaal rechthoeken) dat je mooi recht snijdt (leve lat en rolmes🙌) dan dat het op een millimeter of twee aankomt. Let erop dat je de patroondelen in de juiste richting houdt (hoogte/breedte). Veel succes bij het maken! Mocht je nog vragen hebben, contacteer me gerust via de katrienette-Facebook groep (daar kan je ook vragen van anderen en tips terugvinden) of rechtstreeks via Messenger. Ik help je graag!

Dorienantwoord
21 februari 2018 om 21:31

Ik vind de tas super mooi geworden! Heb direct ook het patroon besteld! Mag ik vragen waar u overal de Vlieseline bij gebruikt hebt? Ik zie nl in het patroon staan dat er 3 1/2 yard fusible woven interfacing (ik weet niet wat dat is, een soort Vlieseline?) en 1 yard Medium-Weight Fusible Interfacing. En ik ben nog niet zo bekend in die termen dat ik dit direct kan vertalen naar soorten vlieseline. En om nou in totaal 4 1/2 yard te bestellen van de Vlieseline G700..? Alvast enorm bedankt

Katrienantwoord
22 februari 2018 om 18:01
– Antwoord aan: Dorien

Hallo Dorien, bedankt voor je enthousiaste reactie! En wat leuk dat je ook een Range backpack gaat maken. De beide soorten versteviging vermeld in het patroon kan je vervangen door Vlieseline G700. Ik heb alle buiten en binnenstoffen hiermee verstevigd, daarvoor kom je toe met 2m85. Het verschil met die buitenlandse verstevigingen is dat deze op veel minder brede rollen zitten, en de G700 wel 90 cm breed is. Veel succes ermee!

Eve’s Sewing Closetantwoord
18 februari 2018 om 20:28

Deze is alweer een pareltje. Prachtig! Nu heb je jouw to sew lijstje wel verminderd, maar de mijne werd alleen maar groter 🙂

Katrienantwoord
18 februari 2018 om 20:54
– Antwoord aan: Eve's Sewing Closet

Haha Eva, heel herkenbaar. Ik zie ook zoveel dingen online passeren die mijn lijstje langer maken.

Carolienantwoord
18 februari 2018 om 18:51

Opnieuw knap naaiwerk! Mooie stofkeuze ook!!

Katrienantwoord
18 februari 2018 om 20:53
– Antwoord aan: Carolien

Bedankt Carolien. Tja stoffenkeuze is niet altijd makkelijk hè. Maar des te leuker als het meevalt.

Cadansantwoord
18 februari 2018 om 13:52

Wauw, die is echt prachtig! En inderdaad, je stofkeuze doet het patroon alle recht aan. Helemaal fan van dat linnen…

Katrienantwoord
18 februari 2018 om 13:54
– Antwoord aan: Cadans

Merci! En ik heb echt zo staan twijfelen. Maar dat linnen heeft inderdaad een mooie structuur. En met de g700 ertegen is het sterk genoeg hoor.

Kristienantwoord
18 februari 2018 om 13:44

Super leuk!, en ik maak hem binnenkort in t atelierke!! Ikke blij!

Katrienantwoord
18 februari 2018 om 13:51
– Antwoord aan: Kristien

Oh leuk Kristien! Tot binnenkort!

Delphineantwoord
18 februari 2018 om 13:09

Echt een hele mooie. Moest je daar ergens eens een workshop over geven dan sluit ik graag aan. Zelf een organiseren daar heb ik het eventjes mee gehad nadat sommigen gewoon afzeggen enz

Katrienantwoord
18 februari 2018 om 13:14
– Antwoord aan: Delphine

Dank je wel Delphine. En ja hoor, workshops staan nu gepland! Kijk maar op de workshoppagina hier op de blog, of bij evenementen op de Facebook pagina. Misschien tot binnenkort.

Caro // Carreaukesantwoord
18 februari 2018 om 13:05

Opnieuw prachtig Katrien!
Een rugzak staat tegen de zomer ook op mijn ‘to-sew’ lijstje. Maar nu ik deze versie zie moet ik niet lang meer twijfelen over een patroon 😃

Katrienantwoord
18 februari 2018 om 13:11
– Antwoord aan: Caro // Carreaukes

Bedankt Caro, dit is echt een aanrader. Het kost even voorbereidingstijd, maar het naaien zelf gaat vlotjes. Veel succes, ik ben benieuwd naar jouw versie!

Reactie achterlaten