Katrienette heidi foldover clutch wristlet swoon swoonpatterns free pattern bag handbag atelier brunette atelierbrunette fabric terrazzo rico design washable paper washablepaper gold rose rosegold workshop bag making sewing naaien tas handtas gratis patroon party glitter glam metallic katrienetteworkshop

Een, twee, drie, vier, Heidi in papier…

Ja, je leest het goed.  Dit zijn twee Heidi handtasjes in papier, in wasbaar papier!  Een nieuw materiaal dat verkrijgbaar is, en dat ik kon uittesten.  Wil je weten wat mijn ervaring is?

Dit materiaal is een stevig papier.   Aan de achterkant ziet het er uit als bruin kaftpapier, op de voorkant is een metallic coating aangebracht.  Je kan kiezen tussen verschillende kleuren: zilver, goud en rosé goud.  Je koopt het op een rol (48×100 cm).  Je kan het zo gebruiken, als plat karton, vooral voor hobby en knutselen, dan blijft het vrijwel kreukloos.  Het speciale aan dit materiaal is echter, dat het wasbaar is!  Je steekt het stuk rol in de wasmachine en daarna in de droogkast (droogtrommel voor de Nederlandse lezers).  En dan, ta-dah… dan krijg je een verwerkbaar materiaal met een prachtige patine en verweerde look.  Je kan er mee naaien en het gebruiken zoals een andere stof.  En het rafelt niet uit!

Ik  kreeg het papier in handen toen ik een workshop Heidi Foldover ging geven.  De link was snel gemaakt.  Heidi-patroon + wasbaar papier = goede match.  Ik borrelde van enthousiasme.  De stoffen werden diezelfde avond geknipt en verstevigd.  Het rosé goud vind ik een prachtige kleur. (Het is nog iets roziger dan op de foto’s).  En met een wondermooie bijpassende stof van Atelier Brunette een stijlvolle combinatie.

De Heidi’s maakte ik vorig jaar in stoffen met bloemenmotief én kurkleer.  Het blijft een leuk basispatroon dat ik zelf graag naai.  Een snel tussendoor projectje om te maken.

Voor de grote Heidi Clutch koos ik de Atelier Brunette als buitenstof, met het rosé papier als accent.  Binnenin kwam een bijpassend katoentje als voering.  Deze tas naaide vanzelf.  Ik merkte weinig verschil met het gebruik van het papier t.o.v. een accent in kurk-/kunstleer.   Het papier is iets minder soepel, maar je kan er probleemloos door stikken.  Ik vind dit een toffe handtas geworden, klassiek, maar door de rits in rosé metaal en het rosé papier heeft het iets zomers of feestelijks.

De kleinere Heidi Wristlet maakte ik de héle buitenkant in rosé papier, en kwam de mooie stof binnenin.  Het naaien van grotere lappen van het papier gaat ook prima.  Wat iets minder vlot 🤔 ging, was het keren van deze tas.  Ik had de naadwaarden heel kort, tot 2 à 3 mm, bijgeknipt.  Toch was het  prutsen om de stugge tas omgedraaid te krijgen, en de hoeken uit te duwen.  Maar met wat geduld is het helemaal goed gekomen. Omdat je bij het stikken geen tweede kans hebt (gaatjes blijven zichtbaar), heb ik voor deze handtas bovenaan aan de rits geen topstitching gedaan.   Ik heb het papier goed plat geduwd met mijn vingers – finger press zoals ze dat in het Engels zo leuk zeggen – en nu valt het mooi aan de rits.  Voor het gebruik maakt dit geen verschil, de voering zit ver genoeg en de rits gaat vlot open en toe.  Nu de tas af  is, is dit een hele ander stijl geworden als de grote.  Door het materiaal voelt deze steviger aan, en met de verweerde look en alles in metallic, is dit eerder een hip en trendy tasje geworden.

Conclusie: wasbaar papier is leuk, ter variatie van kunstleer of kurkleer.  Ik zou het niet aanbevelen voor kleinere projecten, omwille van het moeilijke keren.   Hou je van een verweerde look, dan is dit iets voor jou.  Hou je van strak en blinkend, dan zou ik iets anders gebruiken want de metallic laag is een beetje kwetsbaar en kan bij gebruik op sommige puntjes wat wegschaven.

Ik ben altijd in om iets te proberen, en dit vond ik een leuke ervaring. Enige nadeel is, dat als ik naar een feestje of receptie ga, dat het steeds moeilijker kiezen wordt welke handtas ik meeneem… 😂

Informatie Kader

Patroon: Heidi foldover van Swoon  (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Engelstalig patroon – met tekeningen – keuze uit 2 maten)

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden HEIDI om de tas te maken zoals in de Workshop HEIDI

Maat: de kleine “wristlet” in rosé papier, en de grotere “clutch” in stof

Patroonaanpassingen:

  • Enkel bij de variant in papier, heb ik aan de rits geen topstitch gedaan.

Materialen:

  • Stoffen: Wasbaar Papier kleur “Rosé Goud”, Katoen “Terrazo Night” van Atelier Brunette, Katoen “Fijne ruiten” van Rico Design in kleur “Zalmroze”
  • Ritsen & Tasfournituren: Rits op rol: Niet Deelbare spiraalrits 100cm Roodbruin met Koper, Magneetsluiting Goud 14mm, D-ring Goud 12mm, Musketon Goud 15mm
  • Versteviging:Vlieseline G700 (plakkatoen),  Vlieseline H640

15 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

biekep_biezonderantwoord
2 juni 2018 om 09:19

Leuk! Ik ga de mijne die hier al sinds november geknipt klaarligt, echt wel afwerken nu. Blijkbaar is het allemaal veel ingewikkelder geworden in mijn hoofd door de vele maanden dat ik de patroondelen liet rondslingeren!

Katrienantwoord
2 juni 2018 om 09:22
– Antwoord aan: biekep_biezonder

Succes ermee Bieke, dat gaat je wel lukken hoor, eens je begint te naaien gaat het best snel.

Daisyantwoord
28 februari 2018 om 21:17

Super mooi! Ik heb nog kraft-tex liggen maar durf er niet aan te beginnen.

Katrienantwoord
28 februari 2018 om 21:35
– Antwoord aan: Daisy

Och Daisy, jij kan dat! Gewoon doen.

Stephanieantwoord
28 februari 2018 om 14:32

Katrien! Wat een prachtexemplaren! Zo schoon en toch niet té door de combi met de zachte print. Zwaar fan hier van je werk! Top!!!

Katrienantwoord
28 februari 2018 om 14:41
– Antwoord aan: Stephanie

Zo’n lieve woorden, je doet me blozen! Dank je wel Stephanie.

MamCantwoord
22 februari 2018 om 19:17

Zwaar fan van je tasjes en ik ben normaal geen clutch-fan!!
Het zilveren papier ligt hier al te blinken. Misschien moet ik me toch eens aan een clutch’ke wagen… Waar vond je de ritsen?

Katrienantwoord
22 februari 2018 om 19:20
– Antwoord aan: MamC

Ah leuk dat jij ook met het papier aan de slag gaat! Ik ben benieuwd naar jouw tasje. Dat zal ook wel mooi worden.
De rits komt van bij Pieke wieke, maar kan je ook online bij K-bas vinden.

Lieve Mariën (Pieke Wieke)antwoord
22 februari 2018 om 09:33

Oh Katrien, wat zijn deze mooi geworden. Zo stijlvol! Er is geen kat die het gaat geloven als je zegt, ik heb een handtas van papier bij 🙂

Katrienantwoord
22 februari 2018 om 18:04
– Antwoord aan: Lieve Mariën (Pieke Wieke)

Lieve, inderdaad, ik had de tasjes mee genomen vandaag naar een handwerkclubje en ook daar was de verbazing groot dat dit papier is. Best wel grappig, het is blijkbaar wel intrigerend… maar niemand had het juist geraden:-)

Carine Vanseverenantwoord
22 februari 2018 om 07:27

Supermooie tasjes

Katrienantwoord
22 februari 2018 om 08:08
– Antwoord aan: Carine Vanseveren

Dank je wel Carine

Katrienantwoord
22 februari 2018 om 18:01
– Antwoord aan: Carine Vanseveren

Bedankt Carine.

Gitteantwoord
21 februari 2018 om 22:16

Kei leuke tasjes!! Misschien een tip die ik ergens had gelezen, om het papier wat te bevochtigen dan keert het makkelijker.

Katrienantwoord
22 februari 2018 om 08:07
– Antwoord aan: Gitte

Hallo Gitte. Merci voor de complimenten. Ja die tip van het stomen of nat verwerken is zoals bij kraft-Tex. Ik deed het bewust niet met dit materiaal, net om de structuur en patine te behouden. Het keren lukt wel hoor, maar het vraagt wat tijd en geduld.

Reactie achterlaten