Katrienette explorer tote small large weekend bag sewing bags naaien tas tassen weekend kunstleer stof katoen noodlehead

Over mantelstof die geen mantel werd, maar een Explorer tote

Zoals jullie weten ben ik fan van “aaibare” stofjes, en ook van “mooie prints”.  Laat ik nu een superzachte mantelstof gespot hebben, en kort daarna ook een katoen met opdruk die ik zot schoon vond.  En beiden passen ook nog bij elkaar!  Wat gaan we daar dan mee maken?  Een winterjas?  Neen hoor, een duo van tassen!

 

 

Alsof ik nog niet genoeg tassen heb?  Oh jawel hoor.  Maar die Explorer, die wilde ik heel graag nog eens maken.  Ik blijf het een leuke vinden. Het formaat is gelijkaardig aan de tienertas. Maar door de dubbele sierstiksels, rivetten en drukknopen, flap en rits,… wordt het een tote-tas met nét dat beetje meer.

 

 

De Explorer bestaat in twee maten.  Anna noemt de Small een “everyday” tas, oftewel een tas voor alledag.  En de Large een “overnight” tas: een tas voor een nachtje weg.  De tas kan gemaakt worden zonder of met rits.  Voor de Small versie gebruikte ik katoen als buitenstof, een jeanslook tassenband en kunstleer.

 

 

De Large versie had ik nog niet gemaakt.  De mantelstof leek mij hiervoor een toffe keuze.  Het bleek verbazend makkelijk te gaan om deze te verstevigen, met een laagje G700 was alle rekbaarheid er uit.  Het was wél zweten en rekenen om de ruiten te laten doorlopen, maar dat kwam min-of-meer goed.  Ik ging voor een iets luxueuzere versie met lederen tashengsels.  En de lange riem maakte ik zelfs verstelbaar, ik kan de tas ofwel gewoon over de schouder hangen, ofwel de riem verlengen en de tas als crosbody dragen.  Lekker handig als je nog wat anders te dragen hebt.

 

 

Ik moet zeggen, ik ben echt wel verbaasd hoe GROOT die Large is.  Op foto’s lijkt het verschil niet zo erg veel.  De Large is wat breder en een tikje hoger, ja dat zie je.  Maar wat vooral het verschil maakt is de bodem, die is geen 9 cm, maar wel 18 cm hoog.   Dat maakt dat je onderin een groot vlak (18 x 38 cm) hebt, en daarboven een wijd uitlopende zak: dus stapelruimte genoeg!  Daar kan je echt je spullen voor een overnachting in kwijt.  Of een naaimachine 😋 of zo.  Of een hoop ander gerief.

 

 

Voor wie het niet gezien heeft op mijn Instagram, op 30 november was ik bij opening van de nieuwe showroom van La Mima’s.  Er waren nog 3 andere Belgische bloggers aanwezig die ook elk aan de slag gingen met een stofje.  Ga zeker eens kijken naar de kleurrijke rugzak van It’s a SiwSiw Thing, de prachtige Jack blazer in tartan van Krullenbol, en ook de super trendy rok van Mimaloki.  Deze mantelstof is ook nog in de kleur mint verkrijgbaar (ook helemaal mijn smaak, maar ik heb me ingehouden) en in een vrolijke schotse-ruit-achtig-iets.

 

Informatie Kader

Patroon: Explorer Tote van Noodlehead (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Engelstalig patroon – met tekeningen – keuze uit 2 maten)

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden EXPLORER om de tas te maken zoals in de Workshop EXPLORER

Patroonaanpassingen:

 • Yep #shediditagain …  Versteviging: Ik negeerde de instructies en deed het op mijn manier.  
  • Buitenstof verstevigd met G700.  Kunstleer niet verstevigd. 
  • De zakken -voorzakje, achterzak en binnenzak- (op 1 kant) nog een extra laagje H640. 
  • En verder gebruikte ik Style-vil.  Met maar 1 stuk dat ik op maat sneed nádat de volledige buitenkant was samengesteld: dus een grote rechthoek met aan beide lange zijden in het midden de uitsnijdingen voor de bodem. Daarna gewoon de werkbeschrijving verder volgen en de zijkanten toestikken.
  • Tot slot nog een bodem in Fast2Fuse.  En ja, ik weet het, die plakt niet aan de onderkant van het kunstleer.  Toch vind ik het een meerwaarde, de F2F kleeft immers wél aan de voeringstof en vormt zo een stevige onderplaat.  Hierdoor blijft de voering mooi beneden in de tas zitten en krijgt de bodem meer “body”.  Zeker voor de Large versie een aanrader!
 • Andere aanpassingen zijn er niet, ik maakte deze twee tassen volledig “volgens het boekje” en “full option” met ritsen en al 😁.

Note to self: volgende keer bij de Large versie taspootjes plaatsen

Materialen:

 • Versteviging: Vlieseline G700 Plakkatoen, Vlieseline H640, Style-vil, Fast2Fuse Heavy
 • Fournituren: Draaisluiting Nikkel 40mm,  Niet-deelbare spiraalrits 100cm “Wit met Zilver”, Schuiver voor spiraalrits “Neo”,  Tassenband Bruin Jeanslook 30 mm,  Drukknop Nikkel 15mm, Leren riem donkerbruin 24mm, Riemgesp Nikkel 25mm, Passant afgerond nikkel 25mm, D-ring nikkel 25mm, Ovale musketon Nikkel 25mm, Holnieten Nikkel 9mm Dubbele kop
 • Kunstleer: kleur donkerbruin
 • Stoffen Explorer SMALL: Katoen: “Indelible Stamped Grove Daylight” #IDL-2229 van Katarina Rocella voor Art Gallery Fabrics, “Feeling Like Spring” van Poppy in kleur “Oker”
 •  Stoffen Explorer LARGE: Katoen: “Feeling Like Spring” van Poppy in kleur “Lichtblauw”   en last but not least… de Mantelstof (67% polyester, 33% wol): “Wool Plaid” Mustard

 

12 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Carolienantwoord
5 februari 2018 om 11:22

En volledig zoals we van Katrien gewoon zijn, de small en de large versie 😉 2 prachtige tassen, die met de geruite stof is mijn favorietje <3

Katrienantwoord
11 februari 2018 om 18:49
– Antwoord aan: Carolien

Hallo Carolien, awel dat verbaast me niets, dat jij de ruitjes de mooiste vind. tot binnenkort.

It’s A SiwSiw Thingantwoord
4 februari 2018 om 18:06

Mooi! Dat had ik nu niet verwacht van die mantelstof se 😉

Katrienantwoord
4 februari 2018 om 18:10
– Antwoord aan: It's A SiwSiw Thing

Dank je wel Anja.

Delphineantwoord
3 februari 2018 om 18:55

echt een hele mooie set tassen, de explorer vond ik ook een hele leuke om te maken. ik heb hier al een tijdje buitenstof liggen voor een nieuwe, nu nog de gepaste voering vinden

Katrienantwoord
3 februari 2018 om 20:10
– Antwoord aan: Delphine

Dank je wel Delphine. Oh ik ben benieuwd naar welke jij gaat maken.

Caro Nijs // carreaukesantwoord
3 februari 2018 om 14:17

Wauw Katrien, ze zijn beiden prachtig!

Katrienantwoord
3 februari 2018 om 15:29
– Antwoord aan: Caro Nijs // carreaukes

Merci Caro!

Mme Mysstikantwoord
2 februari 2018 om 22:37

Weer prachtige exemplaren gemaakt!

Katrienantwoord
2 februari 2018 om 22:42
– Antwoord aan: Mme Mysstik

Bedankt Sarah!

leenantwoord
2 februari 2018 om 19:52

Wauw Katrien! Deze tassen zijn supertof! De okergele is mijn favoriet. Moest je er nog geen bestemming voor hebben, je weet me wonen hè ;).

Katrienantwoord
2 februari 2018 om 20:06
– Antwoord aan: leen

Haha Leen, Merci. Ja ik weet je wonen hoor… als ik eens een babbeltje wil doen, samen wil naaien, een theetje drinken of gezellig een hapje eten 🙂

Reactie achterlaten