katrienette K-bas k-bas.be Kbassen madammen met kbassen kabas blog tour blogtour Joy clutch kunstleer faux leather rozy sewing bags bagmaker naaien sisko by mieke free pattern gratis patroon clutch

Madammen met Kbassen: en-Joy!

Een blogtour van tassenmaaksters? Daar doe ik maar wát graag aan mee!  Ik naaide een trio van Joy Clutches, een gratis patroon met ontelbare mogelijkheden.

 

 

Toen ik door An en Marjolein gecontacteerd werd om mee te doen aan deze blogtour voelde ik me heel vereerd en was ik blij verrast.  Toegegeven, ik ben -nog steeds- een beetje verlegen om deel te mogen uitmaken van dit gezelschap.  Carolien en Caro had ik al ontmoet.  Met An, Marjolein en Laura had ik al wel gepraat, maar nog niet face-to-face.  Het was een wel zéér gezellige naaidate dat we hadden begin deze maand!

 

 

Het overleggen wie-maakt-wat ging eigenlijk vanzelf.  We hadden elk een ander idee.  De Joy stond al heel lang op mijn to-sew-lijst.  Ik downloadde het patroon meteen bij de release in April.  Ik maakte al andere patronen met de Rozy sluiting, zoals de Accordi-Anna, en recentelijk de Paris Purse.  Dit was hét uitgelezen moment om eindelijk- shame-on-me- de Joy te maken.

 

 

 

Wie al wat van mijn blog gelezen weet, weet dat ik wel hou van wat “spelen” of experimenteren met patronen en materialen.   Het Joy patroon leent zich daar uitstekend toe.   Natuurlijk kan deze clutch in één kleur kunstleer of kurkleer prachtig zijn!  Daarvan zijn er vele voorbeelden online te vinden.  Maar er zijn nóg ontelbare mogelijkheden.

 

 

En ik heb dus ook wat gespeeld…  Mijn eerste versie had ik gezien in mijn dromen.  (Ja, zo erg is het dus bij mij: ik droom over hoe mijn toekomstige naaisels eruit kunnen zien.)  Een visioen was het, van een zwartlederen tasje met felrode lippen.  De uitvoering was verbazend gemakkelijk.  Ik googlede “red lips free vector”, vond een passende afbeelding en drukte deze af op de juiste schaal.  De afbeelding sneed ik met een cuttermes uit het zwarte kunstleer.  Lapje felrood (één van de nieuwe kleurtjes die Mieke verkoopt) erachter, de randen vaststikken en klaar.  Smak!

 

 

Voor de tweede versie, wilde ik een combinatie maken van kunstleer met stof.  Deze stof met coole print is van de “you-love-it-or-you-hate-it” soort.  Alhoewel ik niets met doodskoppen heb, vond ik deze wel grappig.  De stof zelf verstevigde ik eerst met G700 – plakkatoen.  Ik sneed een ruim stuk stof uit, positioneerde het achter het uitgesneden vierkant, en stikte de randen vast.  Met bijna dezelfde materialen als de eerste, toch een Joy die er heel anders uitziet.

 

 

De derde versie dan. Hierbij wilde ik een iets andere methode gebruiken.  Geen uitsnijdingen, maar versieringen naaien bovenOP het hoofdpaneel.  De hoofdkleur was snel gekozen: ik ben helemaal weg van de nieuw verkrijgbare bronskleur.  Zo een kunstleer met lichte (glitter) schijn erop, dat is mijn smaak!  De kleur van de accenten was ook snel beslist, lekker fel contrasterend!  En wat is er dan het meest voor de hand liggend?  Jawel, driehoekjes: zoals de vorm van het K-Bas logo.  Gooi dat allemaal op een hoop, en dan krijg je een Joy die er zo uitziet.

 

 

 

Voor diegenen die ook een Joy willen maken en het hoofdpaneel willen “decoreren”, hierbij nog enkele tips:

 • Zorg dat er aan de boven- en zijkanten zeker 2,5 cm vrij blijft, zonder naden of verdikkingen.
 • Laat je fantasie de vrije loop, gebruik meerdere kleuren en bv. colorblocking.
 • Profiteer van het voordeel van kunstleer, kurkleer etc. dat de randen niet uitrafelen! Je kan in dit soort materialen uitsnijdingen doen en daarachter een andere kleur/stof aan vastnaaien, voor how-to foto’s ga naar Sand&Copper handtas.  Of de uitgesneden stukken bovenop een andere laag naaien, zoals hierboven met de driehoekjes. Werk met sierstiksels in patronen of lijnen, in contrast kleur of metallic garen (zie ook Ida-tas makeover)
 • Gebruik online afbeeldingen, Google “free vector [ je onderwerp]”. Je kan de afbeelding kopiëren en (bv. in Word) op de juiste grootte af printen.
 • Ter info: Het vierkant met de doodskop-stof meet 8 x 8 cm, en plaatste ik op 3 cm van de bovenrand. De lippen zijn 10 cm breed en 7,5 cm hoog. De driehoeken-compositie is net iets ruimer dan de 8 x 8 cm.
 • Als je strikken of ander volumineuze versieringen bovenop het buitenpaneel stikt, zorg dan dat deze platgedrukt kunnen worden. De tas moet gekeerd kunnen worden.
 • Varieer met kleuren voor zijpanelen en het ritszakje, dát in combinatie met de metaalkleur van de accessoires kan een heel verschil maken.
 • Tasklemmen met een kettinkje zijn leuk, maar geen must. De clutch is ook zonder te gebruiken. En andere hengsels of polsbandjes zijn ook een optie.

 

 

Ga zeker ook eens kijken naar de prachtige creaties van de andere “Madammen met Kbassen”.  Ik ben de laatste van deze blogtour, maar daarmee hoeft het niet op te houden.  Laat jullie vooral inspireren om zelf aan de slag te gaan, én ook een tas te naaien!

Carreaukes –  Made-By-CaroJace-did-it!Querida-jotixa

 

 

Informatie Kader

Patroon: Joy van K-Bas (Gratis patroon – digitaal patroon (PDF) – Nederlandstalig patroon – met foto’s – 1 maat)

Patroonaanpassingen:

 • Ritsvakje versmald:  Hiervoor paste ik 2 patroondelen aan.  Bij het “Ritsvakje” werd in het midden een verticale strook van 1cm weggenomen. Bij het “Zijpaneel” plooide ik een taartspie weg, beginnend vanuit niets onderaan de boog het midden-merkteken, uitlopend naar 1 cm bovenaan het midden-merkteken.  Het geheel van ritstabjes+rits wordt dan 17 cm (i.p.v. 18cm). NOTA: Deze aanpassing deed ik pas na de eerste Joy (die met de rode lippen), op sommige foto’s zie je het verschil in breedte met de 2 andere clutches.
 • Rits-tabjes versmald: 1,5 cm breed (i.p.v. 2,5 cm breed)
 • Dubbele Versteviging: Style-vil aan hoofdpaneel van voeringstof + na de assemblage nog een strook Fast2Fuse tussen de buitenstof en de voering.  Ik vind deze combinatie wel geslaagd, de clutch voelt nu zacht en toch stevig aan.

Materialen:

JOY zwart met rode lippen:

 • Kunstleer: kleuren Zwart en Helrood
 • Stoffen: Katoen zwarte strepen: “Thicket” #48205 van Gingiber voor Modafabrics, Katoen mini-triangles rood: “Hazel” #40838-4 van Allison Harris voor Windham Fabrics 
 • Tasfournituren: Sluiting, tasklemmen en ketting – kleur “Nikkel”, Rits – kleur Rood

JOY zwart met stof:

 • Kunstleer: kleuren Zwart, Zilvergrijs en Helrood
 • Stoffen: Katoen zwarte strepen: “Thicket” #48205 van Gingiber voor Modafabrics, Katoen mini-triangles rood: “Hazel” #40838-4 van Allison Harris voor Windham Fabrics  Katoen doodskoppen: “Skullduggery – Between the lines” van Alexander Henry Fabrics
 • Tasfournituren: Sluiting, tasklemmen en ketting – kleur “Zwart Nikkel”, Rits – kleur Zwart

JOY brons met driehoekjes:

 • Kunstleer: kleuren Brons, Teal en Helrood
 • Stof: Katoen: Hyakka Tori Flowers #HR3150-13 van Quilt-Gate
 • Tasfournituren: Sluiting, tasklemmen en ketting – kleur “Goud”, Rits – kleur Beige

Alle: versteviging (Style-Vil & Fast2Fuse medium) en Tasfournituren (Sluiting Rozy  19 cm, Tasklem met D-ring, Fijne ketting inclusief bevestigingshaakjes, YKK Spiraalrits Niet deelbaar 25 cm)

 

MERCI!
Last but not least, nog een welgemeende dank je wel aan Mieke: bedankt voor het uitwerken en gratis ter beschikking stellen van dit veelzijdige patroon!

 

 

 

32 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Joke (The Needle Of Choice)antwoord
8 januari 2018 om 21:13

Wow, echt waar, drie clutches? Topwerk, en één voor één prachtig!

Katrienantwoord
8 januari 2018 om 21:48
– Antwoord aan: Joke (The Needle Of Choice)

Dankjewel

Katrienantwoord
9 januari 2018 om 20:14
– Antwoord aan: Joke (The Needle Of Choice)

Dank je wel Joke

anvgantwoord
4 januari 2018 om 10:58

Ik heb zo hard gevloekt op die joyclutch als ik dan zie dat jij er 3 maakte, chapeau!

Katrienantwoord
4 januari 2018 om 11:04
– Antwoord aan: anvg

Oei maar An toch. Ik snap dat het ene stuk met al die speldjes tot vloeken kan aanzetten. Ik heb wel de werkwijze aangepast en dat stikken van die 3 lagen veel makkelijker gemaakt. Zo gaat Mieke het aanpassen in de werkbeschrijving en zo ga ik het ook uitleggen in de workshops.

anvgantwoord
4 januari 2018 om 11:55
– Antwoord aan: Katrien

dan zal ik na de aanpassingen het nog eens probereren

Christineantwoord
1 januari 2018 om 14:43

Waaaw! Leuk om 3 verschillende voorbeelden te zien. Zeer inspirerend!

Katrienantwoord
4 januari 2018 om 11:07
– Antwoord aan: Christine

Bedankt voor je reactie Christine. Het was inderdaad de opzet om wat opties te laten zien.

Katrinantwoord
30 december 2017 om 08:04

Wauw Katrien! Die zijn echt geweldig. Patroon en materiaal liggen hier al maanden klaar, maar de laatste tijd rolt er niks meer van de machine … Wordt een 2018 projectje denk ik 😉

Katrienantwoord
4 januari 2018 om 11:05
– Antwoord aan: Katrin

Dat komt wel Katrin. Het is echt wel een leuke om te maken, en de hulplijn staat klaar hoor!

Davinaantwoord
29 december 2017 om 22:52

Oh superleuke tasjes! Ga je die nu alle drie zelf houden? 🙂

Moestashantwoord
29 december 2017 om 20:11

Waauw gewoonweg prachtig! De rode lippen zijn mijn favoriet en zou ik onmiddellijk zelf gebruiken. Jullie zijn allemaal stuk voor stuk top inspiratiebronnen.

Katrienantwoord
4 januari 2018 om 11:04
– Antwoord aan: Moestash

Bedankt voor de complimenten

Lauraantwoord
29 december 2017 om 19:14

Ik raap eventjes mijn onderkaak op van de grond!! Deze zijn zotjes schoon, Katrien <3 Echt top. X

Katrienantwoord
29 december 2017 om 19:17
– Antwoord aan: Laura

Merci Laura. Maar ik ben ook helemaal fan van jouw prachtige tas hoor! Hopelijk tot gauw.

Noorantwoord
29 december 2017 om 13:10

Ik twijfelde of ik de Joy clutch een keertje zou maken, omdat ik niet zeker ben of ik ze wel echt zou gebruiken.
Maar die van jou zijn zooo leuk, dat ik er waarschijnlijk toch eentje ga maken. Ooit. Als ik eens tijd heb. Als al mijn andere projectjes zijn afgewerkt…

Katrienantwoord
29 december 2017 om 13:48
– Antwoord aan: Noor

Zeker doen Noor, jij maakt er vast wel eentje gepast aan jouw stijl. Het is een perfect modelletje voor een evenement, receptie of feestje.

Caro // Carreaukesantwoord
29 december 2017 om 11:45

Wauw Katrien, ze zijn echt heel mooi geworden! Kunnen we nog een weekje langer ‘madammen met k-bassen blogtour’ doen 😉 Ik kan er maar niet genoeg van krijgen.
Tot snel x

Katrienantwoord
29 december 2017 om 11:47
– Antwoord aan: Caro // Carreaukes

We doen dat gewoon volgend jaar opnieuw!

Miekeantwoord
29 december 2017 om 12:39
– Antwoord aan: Katrien

Deal 😉 Maar dan niet meer in ‘t geniep xxx

leenantwoord
29 december 2017 om 13:25
– Antwoord aan: Katrien

Wat ‘n geluk dan dat “volgend jaar” er al zo vlug aankomt ;).

Katrienantwoord
29 december 2017 om 13:49
– Antwoord aan: leen

Ja hè!

Delphineantwoord
29 december 2017 om 11:14

wauw! meer kan ik niet zeggen maar amai, zo tof jong

Katrienantwoord
29 december 2017 om 11:16
– Antwoord aan: Delphine

Merci Delphine

Carolienantwoord
29 december 2017 om 10:31

Wauw wauw wauw!!! Wat een creativiteit!!! Tot gauw! 😘

Katrienantwoord
29 december 2017 om 10:35
– Antwoord aan: Carolien

Merci Carolien, en inderdaad tot gauw! Gaan we samen plannen smeden.

Miekeantwoord
29 december 2017 om 10:30

Amai Katrien, ik zag ze al in’t echt, en ze zijn nog cooler als op foto, voor echte rockchicks! Ik ben ook super blij met de tips om het patroon en werkbeschrijving aan te passen, dus dat komt in orde!
Wat die verrassingsblogtour betreft, echt, ik ben er nog altijd niet goed van. Jou heb ik nog het meeste gezien in real life dus straf dat je je mond wist te houden! Je past echt perfect in het rijtje van top k-basmadammen!

Katrienantwoord
29 december 2017 om 10:34
– Antwoord aan: Mieke

Ha Mieke, ik heb inderdaad flink op mijn tanden moeten bijten om niets te zeggen. Maar het was ook wel leuk hoor, de voorpret en de “geheime” naaidate en alle onderlinge berichten met de andere madammen met kbassen! Merci ook voor het compliment en tot binnenkort!

leenantwoord
29 december 2017 om 08:57

Top Katrien! De bronskleurige is mijn favoriet.
Ik hou het voorlopig nog maar bij grotere en simpelere tassen ;). Zo ‘n kleine is net iets te veel priegelwerk voor mij. Maar wie weet, ooit…

Katrienantwoord
29 december 2017 om 10:31
– Antwoord aan: leen

Dag Leen, bedankt voor je reactie. Het is leuk om te merken dat ieder zo een andere favoriet heeft. En zo’n priegelwerk is dat nog niet hoor, dat valt best mee. En anders kom je maar eens de Joy workshop volgen hè!

An vande veldeantwoord
29 december 2017 om 08:53

Ik wist al van in het begin: ‘Katrien past perfect in ons Madammen met K-bassen-verhaal’ en zie deze eens….helemaal terecht ! Zo ontzettend mooi, hiermee zullen velen geïnspireerd raken, waaronder me too ❤️. Super super mooi gedaan xx

Katrienantwoord
29 december 2017 om 09:08
– Antwoord aan: An vande velde

Bedankt An, wat een lovende woorden. Ik word er stil van.

Reactie achterlaten