Katrienette PiekeWieke Pieke Wieke Little Eagle Bag kleuter kleuterrugzak rugzakje rugzak lunchtas naaien boekentas zelf workshop lessen leren

It’s all in the mix, deze Little Eagle Bag

Een boekentas naaien, het lijkt ingewikkeld en daarom misschien té moeilijk.  Maar dat is het dus niet!  Met slechts een paar stofjes, een goed patroon en veel liefde, is dit ook voor een beginnende naaister mogelijk.

 

Nu zal je je misschien afvragen hoe het komt dat IK, een Little Eagle Bag, een kleuterboekentasje naai?  Logisch, want ik naai meestal voor mezelf, en onze kinderen zijn al veel te oud hiervoor.  Toen het patroon getest werd en uitkwam heb ik gepast, maar het bleef toch op de to-sew-lijst in mijn hoofd staan.  En als ik de Little Eagle Bag dan toch eens zou maken, dan wilde ik me helemaal uitleven in de stofkeuze.

 

 

Wat me opviel, is dat je er maar zo weinig stof voor nodig hebt!  Ik ben gewoon om grotere lappen te moeten kopen, voor kleding (met mijn lang lijf en armen), en ook voor bv. reistassen.  Even oplijsten: 35 cm grijze canvas, 40 cm meerkleurige chevron, 50 cm okerkleurig motiefje, en toch wel 15 hele centimeters van de accentkleur roze.  Perfect ook, om voor dit rugzakje nog eens enkele restjes uit de kast te halen.  (Iemand een te grote stoffenvoorraad?) 

 

 

Dit patroon is wat je noemt “volledig”: alle patroondelen staan erop geprint.  Je hoeft dus geen extra vierkanten of rechthoeken meer zelf bij te tekenen, zoals bij andere tassen vaak het geval is.  Het plakken is trouwens ook beperkt, tot 3 stukken.  In de werkbeschrijving staat uitgelegd hoe, en met welk materiaal, je de patroondelen moet verstevigen.  Sommige versteviging wordt opgestreken, de Style-Vil wordt vastgenaaid met een zigzag of gelockt.  Dan ben je klaar met de voorbereiding, en heb je dit stapeltje.

 

 

Je begint met het naaien van de buitenflap.  Ik opteerde voor colorblocking en een paspel als versiering.  En een labeltje in kraft-tex, jawel :-).  Ik koos er bewust voor om het okergele stiksel niet door te laten lopen in de grijze canvas, daar heb ik donkergrijs garen gebruikt.

 

 

Vervolgens maak je de onderkant/zijkant met het zakje.  Dit zij-zakje is een optie, je kan er ook twee plaatsen of geen.  Het is een ideaal formaat voor een drankje of pakje zakdoekjes.  Ik voegde ook een lusje met D-ring toe.  De kleuterjuffen hangen graag een label aan de boekentas, met een symbooltje van het kindje of klas.

 

 

Daarna maak je de schouderbanden en het rugdeel.  De stap-per stap beschrijving is een grote hulp.  Hier volgde ik de suggestie en voegde een haakje toe, zodat de boekentas makkelijk aan een kapstok gehangen kan worden.  Tot slot maak je de buitentas af: door aan het bodem/zijpand-deel aan de ene kant het voorpand vast te stikken, en aan de andere kant het rugdeel.  Voila, buitentas klaar.

 

 

De binnentas maak je op dezelfde manier.  In de werkbeschrijving staan 2 mogelijkheden om de tas in elkaar te zetten: met of zonder keergat.  Ik deed het volgens de keergat-methode.  Tenslotte wordt het handvat gemaakt en geplaatst.  Last-but-not-least, de finishing touch: de hoekjes vastzetten met een stiksel. Dit zorgt ervoor dat de zijkanten de juiste “plooi” krijgen.  En in een vrolijk accentkleurtje misstaat dit zeker niet.

 

 

En toen was de Little Eagle Bag klaar.  Ik vind dit een leuke tas om te maken.  Het zit gewoon logisch in elkaar, geen ritsen en de (vrijwel) rechthoekige vorm is een voordeel.  Wie liever geen boekentas-sluiting gebruikt, kan ook kiezen voor magneetsluitingen.

 

 

Foto’s van een schattig meisje of jongetje die met de Little Eagle Bag op de rug loopt, die ga je hier niet vinden…   Wie inspiratie wil kan eens gaan kijken bij: C’est SaarStaruur, Gezien bij Justine, of op IG met #littleeaglebag.

 

 

Informatie Kader

Patroon: Little Eagle Bag van Pieke Wieke (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Nederlandstalig patroon – met foto’s – 1 maat)

Patroonaanpassingen:

  • Buitenflap samengesteld uit 2 delen.  Scheidingslijn op 21 cm vanaf de onderkant, 1 cm naadwaarde toegevoegd. Beide delen aan elkaar gestikt, met paspel ertussen.  Paspel op het volledige buitenflap: U vorm (rechte zijde bovenaan niet). Deze paspel is enkel decoratief en heeft geen functie.
  • Paspel toegevoegd aan de zijnaden, dit vergroot de stevigheid van de tas! Bodemdeel: korte zijden. Voor & achterpand: U vorm (rechte zijde bovenaan niet).
  • Lusje naamkaartje: voor D-ring van 13 mm, strook katoen van 6 x 8 cm, in de lengte biais gewijs gestreken en op de beide lange zijden doorstikt. D-ring er tussen en stikken op het dubbel geplooid lusje om vast te zetten.
  • Lusje kapstokhaak: strook katoen van 4 x 18 cm, in de lengte biais gewijs gestreken en op de beide lange zijden doorstikt (met paspel ertussen)
  • Zijkanten: ik had een dunne katoen en heb deze verstevigd met G700+H630+Style-vil (ja allemaal!) De tas staat superstevig zo, maar misschien is dit wel wat overkill.
  • Ik heb graag een voering die vast zit en blijft, daarom gebruikte ik op het bodemstuk Fast2Fuse Heavy i.p.v. Decovil. Door de Fast2Fuse heb ik de voering kunnen vast strijken.

Materialen:

  • Stoffen: Polyester Canvas donker grijs, Katoen: Natural Wonder Chevron Roze, Feeling Like Spring oker, Uni-katoen felroze
  • Fournituren en versteviging: D-ring Nikkel 13 mm, Tassenband 32 mm kleur Roze,  Schuifgesp 32 mm nikkel metaal, Boekentassluiting 38 mm nikkel, Vlieseline G700 (plakkatoen), Fast2Fuse Heavy

 

20 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Veerleantwoord
8 oktober 2018 om 22:45

Beste, gewone stof goed voor hier ? En wat doe je om een iets stevigere tas te maken ?

Groetjes van Veerle

Katrienantwoord
8 oktober 2018 om 23:10
– Antwoord aan: Veerle

Hallo Veerle, ja hoor deze rugzak kan je maken met katoen of canvas. De gebruikte versteviging kan je hierboven in de infokader terugvinden. In we werkbeschrijving staat heel duidelijk beschreven hoe je de verstevingen verwerkt. Dat is niet zo moeilijk als men soms denkt. Het patroon is zeer uitvoerig uitgelegd. Gewoon eens proberen. En als het niet lukt help ik je graag verder.

Spoetnikselsantwoord
9 september 2018 om 21:55

Wat een prachtig tasje! Ik maakte er zonet ook eentje (morgen op de blog) als zwemtas voor school

Katrienantwoord
9 september 2018 om 22:06
– Antwoord aan: Spoetniksels

Ik ben benieuwd!

Eve’s sewing closetantwoord
6 april 2018 om 12:32

gaan we ook eens mee aan de slag :-). Hoeveel paspel heb je eigenlijk nodig?

Katrienantwoord
6 april 2018 om 13:03
– Antwoord aan: Eve's sewing closet

Hallo Eva, oh leuk! Het is een tof patroon om te maken. Ik ben benieuwd naar jouw versie. Je hebt 3 meter paspel nodig (voor buitenflap en de tas). Succes ermee. En heb je vragen, dan weet je me te vinden hè!

Carolienantwoord
1 december 2017 om 17:47

Een boekentasje om verliefd op te worden!!! <3

Caro Nijs // Carreaukesantwoord
30 november 2017 om 15:20

Als kleuterjuf kan ik zo een praktische boekentas alleen maar toejuichen 😉
Tof ook dat je workshops gaat geven!!!

Katrienantwoord
30 november 2017 om 15:22
– Antwoord aan: Caro Nijs // Carreaukes

Merci Caro, het is inderdaad een praktisch rugzakje voor zo’n kleintje.

Bernadette Redmeijerantwoord
30 november 2017 om 12:54

Heel mooi gemaakt en gezellige kleurcombinatie.

Katrienantwoord
30 november 2017 om 13:13
– Antwoord aan: Bernadette Redmeijer

Dank je wel Bernadette, ik heb geen dochter maar vond dit wel een stoere meisjes versie 🙂

anvgantwoord
30 november 2017 om 09:40

Zo een toffe tas en zo spijtig dat die niet gebruikt gaat worden, want het is weer de perfecte stoffencombinatie. Katrien je hebt dat super gedaan en die workshopkalender hou ik in het oog, want thuis komt het er maar niet van!

Katrienantwoord
30 november 2017 om 10:39
– Antwoord aan: anvg

Mercikes an

Lauraantwoord
29 november 2017 om 22:24

Wat een zalige Eagle Bag <3
Leuke kleurencombinaties!!

Katrienantwoord
30 november 2017 om 08:24
– Antwoord aan: Laura

Bedankt Laura. Het stofje met de Chevron was al lang een favoriet, maar ik vond geen passend project. Tot nu dus, en dan ineens vallen alle puzzelstukjes op de juiste plaats.

Deniseantwoord
29 november 2017 om 21:34

Prachtig Katrien 😍😍😍

Katrienantwoord
29 november 2017 om 21:35
– Antwoord aan: Denise

Merci Denise

seamsnormalantwoord
29 november 2017 om 21:23

Oh, ik kijk wel uit naar die workshops! Ik hou je blog in de gaten 😉

Marleen Kochantwoord
29 november 2017 om 20:19

Heel mooie boekentas

Katrienantwoord
29 november 2017 om 20:20
– Antwoord aan: Marleen Koch

Bedankt Marleen

Reactie achterlaten