katrienette sukie sukki sukkie lillestoff pulli susalabim grill see you at six syas playtime sweater trui sewing naaien pull coltrui col

Voor het weekend: de Sukie Sweater

Voor een lazy sunday wil ik graag warme comfortabele kleding.  Een sweater om “in-te-wonen”.  Maar toch nog een beetje vrouwelijk.  Daarvoor gebruikte ik dit patroon: de Sukie.  Een trui met raglan mouwen, een hoge kraag en gecentreerde snit.

 

Dit patroon had ik eeuwen geleden eens gezien en opgeslagen om ooit eens te maken.  Je kent dat wel.  Ik had na mijn tweekleurige trui nog voldoende stof over, voor nóg een sweater.  1+1 is 2, het was snel beslist.  Een Sukie is makkelijk projectje om mee te nemen op naaidate dacht ik.

 

 

Het papieren patroon is een luxe, geen wirwar van patroondelen over elkaar heen, én per maat een volle lijn in een kleurtje.  Zalig!  Het overtekenen ging heel snel.  Het uitsnijden ook.  Ik nam het project mee om te maken op de Sewing Day.  Het naaien op zich ging ook vlug vooruit.  Maar er begon iets te knagen: zou de trui niet te simpel, te eenvoudig, worden?  En toen ging het mis…

 

 

Ik begon te spelen met accenten: elleboog patches, een paspel tussen de raglan-naad, en overwoog zelfs een strijkapplicatie.  Maar alle ideeën werden na het uitproberen afgevoerd: te kinderachtig, maakte de stof te stijf,…   Deze kwaliteitsvolle french terry is een beetje rekbaar, en valt daardoor héél mooi, en dat wilde ik niet verbrodden (voor de Nederlandse lezers: verknoeien).   Resultaat: de trui bleef onafgewerkt in een hoekje liggen.

 

 

Een paar dagen later besloot ik -met een volle moed en een frisse blik- de Sukie opnieuw te bekijken en af te maken.  Misschien is gewoon ook goed genoeg?  Het is tenslotte maar homewear.  De trui werd afgemaakt en bleek na de aanpassingen (zie infokader hieronder) heel aangenaam te zitten.

 

 

Soms wil ik het te moeilijk maken, maar dit patroon en een goede stof zijn gewoon voldoende.  En intussen ben ik lichtelijk verslaafd geraakt aan dit aangename model.  De trui is heerlijk zacht en die ingebouwde sjaal-kraag lijkt open (lees: koud) maar is toch behaaglijk warm.

 

katrienette sukie sukki sukkie lillestoff pulli susalabim grill see you at six syas playtime sweater trui sewing naaien pull coltrui col

 

 

Informatie Kader

Patroon: Sukie Pulli van Lillestoff, (Kooppatroon – papieren patroon – Duitstalig patroon – confectiematen) Nederlandse vertaling verkrijgbaar

Maat: 42 (volgens de matentabel zat ik tussen maat 40 en 42)

Patroonaanpassingen:

  • kraag niet uit 1 stuk, maar uit 2 verschillende stoffen: het patroondeel niet op de stofvouw dubbel gelegd, maar enkel geknipt -per stofsoort- met 1cm naadwaarde toegevoegd aan de kant van de stofvouw.  Daarna beide stukken aan elkaar gestikt en verder de werkbeschrijving gevolgd.
  • mouwen verleng met 30 cm. (Het origineel patroon heeft een driekwart-mouw)
  • zijnaad aangepast ter hoogte van de heup: de onderste 7 cm heb ik “recht naar beneden”, dus verticaal, afgesneden.  De kromming naar buiten toe om de vorm van de heup te volgen is dus weggesneden.
  • mouw- en tailleboord in boordstof toegevoegd: telkens 3 cm hoog en aan 80% v/d omtrek

Note-to-self: volgende keer letten op de vleug van de teddy. Ik heb deze nu ondersteboven gestikt, als je erover wrijft om de haartjes zacht te leggen zou ik van hals naar kin moeten gaan.

Materialen:

  • Stoffen: French Terry “Grill S – Gebroken wit” & Boordstof “Gebroken wit” uit de collectie “Playtime” van See you at six, Teddy Fleece Ecru

 

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

biekep_biezonder
10 oktober 2017 om 19:40

Ooh, dat ziet er eentje uit om in te wonen. En nu ga ik ff doorklikken naar het patroon, want dat ken ik nog niet!

Katrien
10 oktober 2017 om 20:26
– Antwoord aan: biekep_biezonder

Hallo Bieke, ja inderdaad de opzet van een woontrui is geslaagd. Het patroon is niet moeilijk, voor jou a piece of cake. En zoals je ziet, geen frutsels nodig.

Lieve Mariën (Pieke Wieke)
10 oktober 2017 om 09:41

Wat een zalige zondagse trui, en niet alleen voor die zondagen dat je lekke binnen blijft, je kan er ook zeker mee buiten komen! Ik heb hier ondertussen ook al twee Sukies in de kast liggen, ze zijn echt tof om te maken en te dragen. Bij het zien deze versie heb heel veel zin om copy paste te doen hoor 😉

Katrien
10 oktober 2017 om 10:40
– Antwoord aan: Lieve Mariën (Pieke Wieke)

Bedankt Lieve voor je compliment. Het is inderdaad een zalige zachtheid met die teddy. Doe gerust copy paste hoor, maar ik waarschuw je het is lichtjes verslavend

TinneV (NaaiSGerief)
9 oktober 2017 om 22:31

Heerlijke trui! Geniet er in 😉

Katrien
9 oktober 2017 om 22:32
– Antwoord aan: TinneV (NaaiSGerief)

Haha! “Erin” is het juiste woord.

Delphine
9 oktober 2017 om 21:32

heel leuk, ziet er mij zalig uit om een dagje thuis te chillen of voor een herfstwandeling, ik ben ook helemaal in sweatermood!

Katrien
9 oktober 2017 om 21:34
– Antwoord aan: Delphine

Merci Delphine, ‘t is inderdaad een trui om in te chillen.