katrienette shirt longsleeve long sleeve lange mouw volant volants ruche ruches madrid die wilde matrosel lily love lilylove piekewieke pieke wieke modal lillestoff t-shirt

Try out: longsleeve ruches shirt

Mijn eerste ruches shirt draag ik super vaak en ik wilde graag een versie met lange mouwen.  Ik kan geen patronen tekenen, maar het lukte – op een onorthodoxe manier – een goed passende longsleeve versie in elkaar te knutselen.

 

Zoals gezegd, begon het met mijn eerste shirt met ruches.  Dit draagt zo leuk, de stof is aangenaam zacht en ademend.  Het model is te combineren bij zowel een casual-, werk- of feestelijke outfit.  Geen strijkwerk, gewoon wassen en ophangen.  “My cup of tea” dus.

 

 

Ik dacht, ik maak er nog zo eentje, maar met lange mouwen.  Oke, maar hoe begin je daaraan?  Ik nam het bestaande shirt en papieren patroon.  Ik merkte op dat de schoudernaad redelijk kort was.   Met het kapmouwtje is dit niet erg en wordt dit verdoezeld.  Maar dié mouwuitsnijding kon ik dus niet gebruiken om een mouw in te zetten.  Dan volgde weer een stuntelige scene voor de spiegel:  ik had het shirt aan en probeerde met 1 hand speldjes te plaatsen.  Op die plaatsen waar ik dacht dat de aanpassingen moeten gebeuren:  schoudernaad, armuitsnijding vooraan en achteraan.   Gewoon op het zicht en het gevoel.  Ik heb wel vaak in mijn eigen vel geprikt, maar uiteindelijk lukte het toch.  Het shirt met de speldjes legde ik op het oude patroon en ik tekende de aanpassingen erbij.  Schoudernaad 4 cm langer en de aangepaste uitsnijdingen.

 

 

Dan, hoe maak ik nu hiervoor een mouwpatroon?  Euhm, slik.  Het is me gelukt, en nog vrij snel ook, op de volgende bizarre onconventionele manier.  Sorry aan alle opgeleide naaisters, patroontekenaars en professionele kledingmakers.  Dit is niet volgens de regels van de kunst, maar … het werkt wel, en nog goed ook én was op 5 min klaar!  Ik tekende de mouw volgens de werkwijze zoals hier beschreven.  Echt hoe raar dit ook lijkt, ik snap zelf ook niets van de hogere wiskunde die erachter zit.  Niet proberen begrijpen, gewoon doen: volg de beschreven stappen, meet en teken, en je mouw patroon is klaar.  Het paste wonderwel!

 

 

De volants vooraan wilde ik wat meer benadrukken.  De modal stof is heel licht en luchtig, dus meer dan 2 stukken stof kon best vond ik.  Om wat asymmetrie te krijgen maakte ik links een set van het originele patroon, en rechts een iets bredere set.  Bovenaan (enkel bovenkant) verbreedde ik deze met 2,5 cm, en die lijn tekende ik recht naar beneden in de punt.

 

 

Tot slot heb ik nog wat zitten prutsen aan de mouwboord.  Ik had het in mijn hoofd gekregen, dat ik aan de mouwen nog ergens een klein rucheke wilde.  Ik maakte een lapje en werkte dit af met een rolzoom zoals bij de volants vooraan.  Dat steek ik dan tussen de mouwboord, en opgelost.  Mwah, niet dus.  Dat lapje bleef te plat liggen.  Dus losgetornd en in het midden een plooi gestikt.  Er zit nu wat “leven” in, maar het is nog niet zo vloeiend als ik in gedachten had.  Uiteindelijk besloot ik het zo maar te laten.

 

 

Samengevat ben ik wel tevreden met het resultaat.  Ik had een beetje schrik dat de print té druk zou worden, maar in een hele outfit valt dat reuze mee.

 

 

 

Informatie Kader

Patroon: Madrid Bluse / Shirt van Die Wilde Matrossel  (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Duitstalig patroon – met foto’s – confectiematen)

voor meer info over het patroon zelf → lees de grijze kader helemaal onderaan dit blogbericht

Maat, versie en opties :

  • maat 38 (volgens matentabel)
  • versie 3: met verticale front volant
  • shirtlengte: F (= de langste versie tot op heuphoogte)

Patroonaanpassingen:

  • schoudernaad breder gemaakt en armuitsnijding hieraan aangepast
  • beleg voorkant en achterkant: aangepast aan nieuw patroon voorpand en achterpand
  • vier volants vooraan: 2 x het gewone patroon en 2 x het patroon bovenaan 2,5 cm breder
  • mouwpatroon getekend voor lange mouw, mouwboord 3 cm hoog aan 85% omtrek, tussen mouwboord en mouw nog een ruche-lapje toegevoegd.

Materialen: 

  • Stof : Modal “Lily Love” – kleur “blue”, design Pieke Wieke voor Lillestoff

 

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Carolien
20 oktober 2017 om 12:20

Mouwen tekenen enz…. een echte krak ben jij! En zo kom ik nog eens patronen tegen die ik nog niet kende. Die Wilde Matrossel, zalige naam! 😉

Katrien
20 oktober 2017 om 12:55
– Antwoord aan: Carolien

Ne krak ben ik absoluut niet, ik experimenteer en probeer gewoon maar hoor. Maar Merci voor t compliment Carolien. Het patroon zelf is basic, goedgeschreven en heeft veel mogelijkheden.