katrienette ida mijn tas naaien sewing bags bag tas let's sti(c)k together stik ls2gether stik belgique kunstleer k-bas kbas rivetten holnieten stik-belgique margueritte michael miller werktas laptoptas laptop laptopbag

#Stik Belgique: Ida-tas makeover

Ida en ik zijn dikke vriendinnen.  Ze gaat met me mee op werkafspraken, en ook op uitstap in het weekend.  En deze vriendin verdiende een make-over.

 

Ik vind oprecht dat wij omringd zijn met veel lokaal talent, en toen Marjolein het initiatief nam voor de Stik Belgique was mijn reactie meteen: daar wil ik aan meedoen!

 

 

Ik wist onmiddellijk dat ik een tas ging maken en welke. Van een Belgisch patroon, mijn lie-ve-lings-patroon nog wel: de Ida!  Ik wil laten zien wat een simpel maar veelzijdig basic patroon dit is.  Om aan te geven hoe goed dit is: mijn eerste Ida was nog maar mijn vierde naaisel ooit, en is dus ook zonder naai-ervaring zeker te maken! Mijn tweede ida maakte ik omdat ik de eerste tas zoveel gebruikte.  Intussen had ik al wat bijgeleerd over versteviging.  En nu dus mijn derde Ida, met een paar aanpassingeskes (zie ook kader onderaan).

 

Ik wilde deze tas in kunstleer maken, met een vrouwelijke maar pure look, en een tikje bling.  Dat was het idee in mjjn hoofd, en na ontelbare combinaties en veel keuzestress kwam er dus dit van onder de naaimachine…

 

 

De sierstiksels had ik al eens gebruikt voor mijn Sand & Copper handtas.  Ook deze keer stikte ik eerst de lijnen, en sneed pas daarna het patroondeel uit.  Ik heb intussen wel gemerkt dat het stiksel in metallic garen niet sterk is, en dat er -door het dragen en schuren tegen kleding- kleine lusjes/scheurtjes in komen.  Om dit te verbeteren stikte ik deze keer met een onderdraad in gewoon garen, en bovenaan met twee garens tegelijk: gewoon grijs en metallic draad samen ingeregen.  TIP: op dit (lichtgekleurde) kunstleer kan je met potlood lijnen/markeringen tekenen, deze zijn makkelijk weg te gommen.

 

 

Verder heb ik ook geleerd dat rivetten-vrees helemaal ongegrond is.  Even niet letten op de belichting en het tapijt op de bovenstaande 2 foto’s.  Deze maakte ik tijdens het naaien op een naaiweekend voor tassenmaaksters.   Altijd fijn om iets te proberen met ervaringsdeskundigen in de buurt, niewaar?  Maar … er is eigenlijk helemaal niets aan: gaatje knippen met een gaatjestang, holniet erdoorsteken, kopje erop, daarna vastkloppen en klaar!

 

 

Een van de aanpassingen is het verkleinen, het is niet veel, maar voor mij toch net iets beter.  De patroondelen aanpassen ging trouwens heel vlotjes met de uitleg in het boek.   Voor de voering nam ik, net zoals aan de buitenkant, een combinatie van twee stoffen.

 

 

Het is geen recent patroon, de Ida.  Het boek “Mijn tas” werd al in 2014 uitgegeven.  Hun tweede boek “Mijn designer tas” in 2015.  Maar ik persoonlijk blijf hun eerste boek hét basisboek vinden voor tassenmaaksters.  Dus vond ik dat deze Belgische ontwerpers ook vermeld mochten worden in deze Stik Belgique.

ADDENDUM: intussen hebben Nathalie en Sofie hun derde boek uitgegeven: “Mijn tas 2”,  waaruit ik de Mathilda II  en ook de Elize II maakte.  Nathalie bracht ook een individueel patroon uit: de Trixie Trail

 

 

Let’s Sti(c)k together – blogtour – Stik Belgique

 

Vandaag valt er nog véééééééééééééééél te lezen.  Alle onderstaande bloggers publiceren vandaag een blogpost over een Belgische designer.   Had ik niet gezegd dat we omringd zijn met plaatselijk talent?

 

 Just DelphineNathalie’s NaaiselsTwo OwlettesNaaiz10e Sewing projectsStokstaartje doet het zoSewing à la carteGirls in UniformBlogliesjeYjonisViTessSewBelJust Just10196Woohoo by DavinaWollebolKreatrien – Ma’am MusketierThe Needle of ChoiceFrullemieke Vlijtig Liesje KnutseltSpoetnikselsMolemiekeNaadjes en draadjesSewbidooDraadjesAdivastyleMade for InkaStoffenspulletjesHutseprutsMarieke FalderiekeLunatiekKhadetjes

 

 

Informatie Kader

Patroon: “Ida” uit het boek “Mijn Tas” van Nathalie Charlier en Sofie Duron (Kooppatroon – boek – Nederlandstalig – met foto’s – keuze uit 2 versies)

Maat: Ida “I”, de smalle versie van 8 cm diep. (De versie “II” is even groot, alleen 12 cm diep)

Patroonaanpassingen:

  • Formaat verkleind: 3 cm minder breed, 3 cm minder hoog: dus 36 cm B x 27 cm H
  • Geen voorvak in het voorpand, maar gewoon tweemaal hetzelfde (achter)pand
  • Paspel toegevoegd, treklusjes weggelaten
  • Geen tassenband of -riem, maar zelfgestikte tashengsels uit kunstleer (strook van 3,5 cm breed, in de lengte dubbelgeplooid en aan beide lange zijden doorstikt) bevestigd met rivetten
  • En, niet onbelangrijk: geen Vlieseline H640, maar echte versteviging gebruikt.

Materialen:

  • Voeringsstoffen: Katoen “Margueritte” uit de collectie Nature Walk by Tamara Kate van Michael Miller,  Grijze uni-katoen, restje van mijn Celeste tas.
  • Kunstleer, rits, paspel, rivetten en versteviging : Kunstleer kleur Zilver, Kunstleer kleur Lichtroze, YKK Spiraalrits 75cm met twee trekkers (O-type) Betongrijs, Paspel nepleer zilver, Holnieten Nikkel 9mm & handgereedschap voor holniet 9mm enkele kop, Style-Vil en Fast2Fuse Medium

 

44 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Frullemiekeantwoord
3 november 2017 om 21:32

Wat een leuke tas!

Katrienantwoord
4 november 2017 om 00:04
– Antwoord aan: Frullemieke

Dank je wel.

flaflinkoantwoord
1 november 2017 om 23:00

Hoe zot is dees! Jawadde! Wat een oog voor detail heb jij. En die kleurtjes! Supermooi!

Katrienantwoord
1 november 2017 om 23:06
– Antwoord aan: flaflinko

Merci Marjolein, een compliment van een naaister zoals jij die telkens zo mooi stikt. Merci nog voor het initiatief! Je stik belgique is een groot succes geworden, wat aangeeft hoeveel talent we hebben en hoe dat gewaardeerd wordt.

… van Saraantwoord
1 november 2017 om 08:41

Heel mooie tas! Ze doet me al zin krijgen om aan mijn eigen exemplaar te beginnen. Je hebt echt oog voor detail, prachtig afgewerkt.

Katrienantwoord
1 november 2017 om 10:48
– Antwoord aan: ... van Sara

Bedankt Sara, ik kan je alleen maar aanmoedigen om ook een tas te naaien. Het is zo leuk en de IDA is echt niet zo moeilijk.

stokstaartjedoethetzoantwoord
31 oktober 2017 om 22:38

O zo mooi en zo perfect afgewerkt … Super

Katrienantwoord
31 oktober 2017 om 22:52
– Antwoord aan: stokstaartjedoethetzo

Bedankt, perfect is ze niet, maar voor mij goed genoeg .

Lisetteantwoord
31 oktober 2017 om 18:36

Heel stijlvol. Ik ben ook niet zo van roze, maar deze tas doet mij van gedachten veranderen. De stiksels zijn een prachtige toevoeging!

Katrienantwoord
31 oktober 2017 om 18:37
– Antwoord aan: Lisette

Bedankt Lisette.

Delphineantwoord
31 oktober 2017 om 11:26

oooh my god als die nu in de winkel stond dan gaf ik er veel te veel geld aan uit zo mooi is ze!

Katrienantwoord
31 oktober 2017 om 12:32
– Antwoord aan: Delphine

Merci Delphine, maar ik ga ze toch niet in productie nemen 😀. En trouwens, jij kan dat ook hoor!

Miekeantwoord
31 oktober 2017 om 10:28

Hoe je het doet Katrien, echt elke keer sta ik met mijn mond vol tanden te kijken. Deze weer! Perfecte combinatie en perfecte uitvoering! Hoe dat labeltje er weer op staat, op een zilveren rechthoekje, dat zijn details waar ik zo blij van word! En ik moest ook even blozen met je kleine passage over mij 🙂 Ik doe dat met plezier, jullie voorzien van tassenfournituren. Zeker als dat zo’n pareltjes tot gevolg heeft!

Katrienantwoord
10 november 2017 om 10:05
– Antwoord aan: Mieke

Hallo Mieke, bedankt voor je lieve lovende woorden! En wat ik schreef over K-bas is van harte, we mogen “onze pollekes kussen” met jouw winkel waar je alles zo goed verzameld hebt.

Khadetjesantwoord
31 oktober 2017 om 07:40

Ohja, ik snap je erg goed als je zegt dat je ‘echte’ versteviging gebruikt. Hoewel ik vind dat er veel mooie modellen in het boek staan, ben ik niet overtuigd van hun H640 als enige versteviging ;). Roze is zo niet mijn kleur trouwens, maar dat zie ik bij deze beauty graag over het hoofd. Stijlvol, dat is het enige wat in mijn hoofd blijft rondtollen bij het zien van dit pareltje ♥

Katrienantwoord
31 oktober 2017 om 08:30
– Antwoord aan: Khadetjes

Ja, wat je zegt klopt helemaal, de patronen en uitleg in het boek zijn top, maar er mist een hoofdstuk over versteviging. Merci nog voor de complimenten. Ik kies ook niet vaak voor roze, maar wilde eens uit mijn comfort-zone van de veilige kleurtjes gaan. Zoals ik al schreef, ik heb er keuzestress over gehad en echt getwijfeld. Maar nu dus wel content.

Nathalie Vantwoord
31 oktober 2017 om 00:35

Deze is zo ongelooflijk mooi!
Ik ga even over tot de aanbidding van uw talent… Heil tassenkoningin! Echt waaaaaaw

Katrienantwoord
31 oktober 2017 om 00:47
– Antwoord aan: Nathalie V

WoW Nathalie, wat een lofzang, ik ga blozen.

Miss Pixieantwoord
30 oktober 2017 om 21:47

Waauw, ik ben verliefd <3

girlsinuniformblogantwoord
30 oktober 2017 om 21:38

Supermooie versie. Wat bedoel je eigenlijk met echte versteviging?

Katrienantwoord
30 oktober 2017 om 21:49
– Antwoord aan: girlsinuniformblog

Met echte versteviging, bedoel ik versteviging die je tas doet “staan”, de style-vil en fast2fuse. In het blogbericht van de tweede Ida en ook die over de Vivian staat hierover meer uitleg en foto’s.

girlsinuniformblogantwoord
31 oktober 2017 om 07:22
– Antwoord aan: Katrien

Dankjewel!

TinneV (NaaiSGerief)antwoord
30 oktober 2017 om 21:29

Jij bent zo’n ongelooflijk tassentalent!!! Volle bewondering hoor!

Katrienantwoord
30 oktober 2017 om 21:47
– Antwoord aan: TinneV (NaaiSGerief)

Merci Tinne

Justine Leijmanantwoord
30 oktober 2017 om 20:37

Ik ben helemaal geen tassenaaister. Ik heb altijd schrik om eraan te starten en begin er uiteindelijk niet aan. Maar op jouw tas, daar ben ik echt jaloers op. Het model, het formaat, de kleur, de fournituren, alles is gewoon af!

Katrienantwoord
30 oktober 2017 om 21:22
– Antwoord aan: Justine Leijman

Dag Justine, tassen maken is niet zo moeilijk als het lijkt. Met een goede werkbeschrijving en de juiste materialen en ja ook met een gewone naaimachine kom je al ver! Gewoon proberen hoor.

draadjesantwoord
30 oktober 2017 om 19:48

Heel knap! Ik heb beide boeken hier ook liggen, maar het is er nog niet van gekomen om er iets uit te maken.
Ik ga nu toch de stap eens wagen!

Katrienantwoord
30 oktober 2017 om 19:51
– Antwoord aan: draadjes

Ik kan het alleen maar aanraden, de uitleg in het boek is goed te volgen. En tassen maken is echt leuk, vooral als je zo na het keren “floep” een tas hebt.

Stephanieantwoord
30 oktober 2017 om 19:21

Ooooh! Wat een pareltje! Ik ben zelf ook een Ida-fan! Ze gaat bij mij ook dagelijks mee 😉. Die kleinere versie ziet er erg handig uit 👍🏻

Katrienantwoord
30 oktober 2017 om 19:36
– Antwoord aan: Stephanie

Hai Stephanie, het verschil in formaat is niet zo groot. Maar ik vind het net iets praktischer en compacter.

Daisyantwoord
30 oktober 2017 om 19:05

Wauw prachtig tas!

Katrienantwoord
30 oktober 2017 om 19:17
– Antwoord aan: Daisy

Bedankt Daisy

Unique Mariekeantwoord
30 oktober 2017 om 18:36

Wauw wauw wauw! Fan-tas-tisch mooi!

Katrienantwoord
30 oktober 2017 om 18:39
– Antwoord aan: Unique Marieke

Dank je wel Marieke.

leenantwoord
30 oktober 2017 om 17:45

Chique! Wordt het nu niet moeilijk kiezen welke je mee gaat pakken?

Katrienantwoord
30 oktober 2017 om 17:51
– Antwoord aan: leen

Ha Leen, goede vraag! De nieuwe kunstleren is goed als ik enkel laptop en schrijfblok meeneem, de grotere in stof zal ik nog wel gebruiken als ik veel wil meenemen. Of misschien hangt het ervan af welke outfit ik draag, welke tas daar het best bij past, dat kan ook 😉

Juffrouw Kersjesantwoord
30 oktober 2017 om 17:07

Goh, Katrien! Hoe schoon is die!!!

Katrienantwoord
30 oktober 2017 om 17:52
– Antwoord aan: Juffrouw Kersjes

Merci Stephanie, jij bent ook een tassenmadam dus dat is een compliment!

Qwinta Van Ryckeghemantwoord
30 oktober 2017 om 16:47

Stuk voor stuk prachtige tassen.

Katrienantwoord
30 oktober 2017 om 16:51
– Antwoord aan: Qwinta Van Ryckeghem

Merci Quinta!

Jos van KloskaCreAtief!antwoord
30 oktober 2017 om 16:27

Wat een g.e.w.e.l.d.i.g.e variatie op Ida, woehoe!!
Krijg spontaan zin om er ook weer eentje te maken, wat een inspiratie.
Zulke mooie kleuren en details, echt super.

Katrienantwoord
30 oktober 2017 om 16:29
– Antwoord aan: Jos van KloskaCreAtief!

Bedankt voor de complimenten Jos.

vitess82antwoord
30 oktober 2017 om 15:51

Wat een prachtige Ida!

Katrienantwoord
30 oktober 2017 om 15:52
– Antwoord aan: vitess82

Dank je wel. Ik ben et blij mee.

Reactie achterlaten