Katrienette #katrienette Denver double zip bag DenverDoublZipBag #DenverDoubleZipBag Pink Pony Design PinkPonyDesign #pinkponydesign Kunstleer kbas k-bas faux leather quilted metallic copper sand koper zand crossbody handbag bag handtas tas

Mijn Sand&Copper handtas

Deze handtas stond al maandenlang op mijn To-Sew lijst.   En maar goed ook, want intussen groeiden de ideeën: om van deze simpele basic tas, een versie te maken met glinsterende details.  Lees én kijk je mee hoe ik ze gemaakt heb?

 

Ik kocht het patroon al begin juni.  Het beige kunstleer met sie prachtige (maar-niet-op-foto-te-vatten🙄) glans lag al een tijd te blinken in mijn kast.  Op dat moment was ik in volle voorbereiding voor het naaiweekend.  Toen ik, de week voordien, de bestelde ritsen en tasfournituren ging afhalen, stootte ik op een stukje koperkleurig kunstleer.  #perfectmatch 🥰

 

 

” Never too much bling, nietwaar? “

Ik begon met het stikken van het ruitpatroon.  Ik wilde dat dit opviel en glansde.  Dus gebruikte ik een koperkleurig metallic garen.  Never too much bling, nietwaar?  Eerst verticale lijnen (op 2,2 cm afstand van elkaar), daarna het kunstleer gedraaid (45°) en hierop weer lijnen.  Dan had ik dus een grote lap mét stiksel, en nog een stuk zonder stiksel.

 

ADDENDUM to blogpost:  Nadat deze tas in gebruik genomen werd, merkte ik dat een metallic garen niet zo sterk is als een gewoon garen.  Op de achterkant van de tas (die tegen kleding schuurt) zijn er draadjes wat losgekomen.  Om dit op te lossen heb ik de techniek verbeterd.  Ik neem als onderdraad gewoon garen, en gebruik nu bovenaan een combinatie van metallic met gewoon garen (samen ingeregen) zie ook Ida tas makeover voor foto’s en uitleg hierover.

 

 

De patroondelen sneed ik uit de lap met ruitjespatroon.  Daarna begon het spelen.  Waar wilde ik de kleuraccenten?  Welke vakjes zou ik uitsnijden?  Ik koos bewust voor a-symetrisch en on-even.   Ik plakte de koperkleurige ruitjes achteraan vast met…  jawel hier is ze weeral met die tip  washi-tape.  Daarna stikte ik (GK naar boven) heel precies terug over het ruitvormige stiksel.  Als de ruitjes vastgenaaid waren verwijderde ik de washi.

 

 

Dan volgde ik de werkbeschrijving (dewelke trouwens erg duidelijk is met veel foto’s) en werd het voorpand met ritszakje samengesteld.  Voor het vastzetten van ritsen op lagen met kunstleer werk ik graag met dubbelzijdige tape: het is zoveel makkelijker als de rits niet meer kan schuiven en je geen clips moet gebruiken!

 

 

Vervolgens de binnenvoering.  Aan de ene kant is een zakje voor  de gsm, aan de andere kant een zakje voor credit cards.  Ik vind het aangenaam als een handtas zacht aanvoelt, ook vanbinnen, dus deed ik net als bij mijn geritst-tasje, en voegde ik nog een laag H64O (min 1cm naadwaarde rondom) toe op de 2 delen binnenvoering.  Daarna stikte ik de respectievelijke zakjes erop.  Voilà, de 4 grote delen zijn klaar!

 

 

Het samenstellen van de tas kon beginnen!   De rits bovenaan vast stikken aan de 4 delen, nog een sterke zigzag aan de ritsuiteinden en deze afknippen op maat. Ook nog de twee lusjes toevoegen.  En dan begint de magic: aan de ene kant de leerstukken tegen elkaar, en aan de andere kant de voeringsstukken tegen elkaar.  Rond-stikken, hoekjes stikken, keren en ta-dah! daar is de handtas.

 

 

Ik wilde per sé een crossbody model met lang handvat.  Daarvoor gebruikte ik repen van het (gewone) kunstleer, plooide deze dubbel en stikte langs beide lange zijden door met een beige stiksel.  Mijn stuk kunstleer is 70 cm lang, dus had ik twee repen die ik moest verbinden.  Ik overlapte de beide repen met 1cm, stikte dit met tienduizend (nou ja) steken vast, en bekleedde het dubbel stuk met een reepje koperkleurig leer.

 

 

En toen was ze af!  Mijn Sand&Copper tas.  Uniek, met glitter maar niet té, en de afwerking is goed gelukt vind ik.  Nog een paar detail fotootjes.

 

 

 

Informatie Kader

Patroon: Denver Double Zip Bag van Pink Pony Designs (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Engelstalig patroon – met foto’s – 1 maat)

Patroonaanpassingen:

  • De buitendelen in kunstleer doorstikt met metallic garen
  • Kleuraccenten in reliëf : door uitsnijdingen in kunstleer te maken en hierachter een ander lapje vast te maken.
  • De twee grote delen binnenvoering werden nog extra verstevigd met H640 (bovenop de G700).
  • De ritsflapjes maakte ik vierkant en stikte ik gewoon vast (zonder naadwaarde die eerst vastgestikt en daarna omgeplooid wordt). Immers, het kunstleer rafelt toch niet uit.
  • Tashengsel en lintjes met D-ring: niet volgens patroon, maar eigen formaat (strook van 2,7 cm dubbel geplooid.  De lange riem is 135 cm en hierdoor goed om de tas crossbody (de riem schuin over het lichaam met tas voor de heup) te dragen, zelfs over een jas.

Materialen:

  • Stof en Versteviging: Katoen “Beige criss cross”, Vlieseline G700 (plakkatoen), Vlieseline H640 
  • Kunstleer, Tasfournituren en Ritsen: Kunstleer kleur “Lichtzand met koperglans”, Kunstleer kleur “Metallic Koper”, D-ring Nikkel 13mm, Musketon Nikkel 15mm, YKK Spiraalrits Niet-deelbaar 25 cm kleur “Zand”

 

26 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

els slangenantwoord
10 februari 2018 om 21:08

Als je van dit model een workshop geeft, prachtig, ik ben kandidaat.

Katrienantwoord
11 februari 2018 om 19:37
– Antwoord aan: els slangen

Dag Els,

Bedankt voor je leuke suggestie. Deze tas heb ik op dit moment nog niet als workshop ingepland, maar het is wel een tof idee dat ik in mijn achterhoofd ga houden. Groetjes,

Karlaantwoord
22 oktober 2017 om 18:57

Eigenlijk ben ik je op deze moment schaamteloos aan het kopiëren. Deze tas bleef nazinderen in mijn hoofd en ik ben hem nu aan het maken voor een vriendin. Ik merkte dat ik echter geen lovende reactie na liet op jouw creatie. Shame on me! Bij deze: dit is een echte topper! Knap in alle superlatieven!

Katrienantwoord
22 oktober 2017 om 19:17
– Antwoord aan: Karla

Je doet me blozen Karla. Ik vind het fijn dat ik je heb kunnen inspireren! Ik hoop dat je vriendin er blij mee is.

Joke (The Needle Of Choice)antwoord
3 oktober 2017 om 21:45

On-waar-schijn-lijk mooi vind ik deze tas. Echt waar. Super. En met handleiding dus eigenlijk heb ik nu geen excuus meer om hem niet ook te maken… Waw!

Katrienantwoord
3 oktober 2017 om 22:04
– Antwoord aan: Joke (The Needle Of Choice)

Merci Joke, vooral doen! Het is niet moeilijk en geeft veel resultaat.

Lauraantwoord
23 september 2017 om 23:31

Een zalige, originele tas!! Chapeau (y)

Katrienantwoord
24 september 2017 om 09:39
– Antwoord aan: Laura

Bedankt Laura

Rita Kortlevenantwoord
16 september 2017 om 17:30

Heel mooi afgewerkt . En fijn om te lezen . Heel leuk 👍

Carolienantwoord
16 september 2017 om 13:05

Katrien, zo’n pareltje heb ik nog maar zelden gezien! De details zijn prachtig! Kan zo verkocht worden in een designerwinkel! Ik kijk er al naar uit dat we binnenkort weer samen op naaiweekend gaan! xxx

Katrienantwoord
16 september 2017 om 13:12
– Antwoord aan: Carolien

Hai Carolien, bedankt voor je lieve commentaar. Ook ik kijk er naar uit, naar het volgende swoon tassen weekend. Kunnen we weer bijpraten en lachen.

Caro // Carreaukesantwoord
16 september 2017 om 11:07

Wauw Katrien, echt heel mooi! Ik kende het patroon nog niet maar ik ben al aan het overwegen om het te kopen 😉

Katrienantwoord
16 september 2017 om 13:15
– Antwoord aan: Caro // Carreaukes

Merci Caro. T’is een goed basic patroon met veel foto’s, een aanrader voor beginners! Maar onder ons gezegd: als jij jouw tas zonder patroon gemaakt hebt, is het enkel nog de ritszak toevoegen in het voorpand, denk ik zo?

Caro // Carreaukesantwoord
17 september 2017 om 20:13
– Antwoord aan: Katrien

Je kan gelijk hebben 😉
Misschien moet ik gewoon eens zelf proberen uit te zoeken hoe dat moet, want de basis ziet er inderdaad hetzelfde uit

WenSJeantwoord
16 september 2017 om 10:06

Amai, Katrien, ik ben zwaar onder de indruk. Zo mooi afgewerkt, zo’n mooie combinatie. En geweldig dat je uitlegt hoe je het hebt aangepakt. Ik zou er zowaar ook bijna aan durven beginnen. 😉

Katrienantwoord
16 september 2017 om 10:25
– Antwoord aan: WenSJe

O maar Sofie, jij kan dat zeker hoor!

stoffenspulletjesantwoord
16 september 2017 om 07:56

Je kan zeggen dat de afwerking meer dan goed gelukt is! Wat een prachtig exemplaar! Enorm leuk met details gespeeld!

Katrienantwoord
16 september 2017 om 08:12
– Antwoord aan: stoffenspulletjes

Bedankt voor de lovende woorden.

Marsha Lawantwoord
15 september 2017 om 16:48

I didn’t understand a word of what I just read, but your work is a masterpiece. The colour choices are perfect, and your sewing is impeccable. I’m impressed!

Katrienantwoord
15 september 2017 om 16:53
– Antwoord aan: Marsha Law

Thank you for your comment! There is a google translate button, maybe that helps ?

Vinkantwoord
15 september 2017 om 14:41

Oh waaw! Ik wil eens in de leer komen bij jou! 🙂

Katrienantwoord
15 september 2017 om 14:42
– Antwoord aan: Vink

Haha, ik ben geen pro, ik probeer vaak maar wat hoor!

sewing à la carteantwoord
15 september 2017 om 07:54

Wat een prachtige en unieke tas. Je hebt het restje kunstleer een mooie plaats gegeven in je tas.

Katrienantwoord
15 september 2017 om 08:23
– Antwoord aan: sewing à la carte

Merci voor het compliment. Het was maar een klein restje (20x30cm). Ik wilde dit accent goed gebruiken en dan kan ik lang twijfelen en kiezen.

Jos van KloskaCreAtiefantwoord
15 september 2017 om 06:28

Wauw, werkelijk prachtig!!
Wat een goed idee zo met die stiklijnen en die uigesneden wiebertjes, je hebt echte een uniek exemplaar zo.

Katrienantwoord
15 september 2017 om 06:34
– Antwoord aan: Jos van KloskaCreAtief

Dank je wel Jos. Het heeft even geduurd om te weten hoe ik de tas wilde “aankleden” met de details, maar nu ben ik wel blij met het resultaat.

Reactie achterlaten