Katrienette carme blouse bloes hemd dames pauline alice Sleeve tab french seam AGF Art gallery solid smooth denim sew along platte plooi franse naad opstaande kraag naaien

C’est la Carme Blouse!

Een blouse waarbij ik leuke technieken heb geprobeerd: oprolbare mouwen met Franse naad, platte plooien, en een opstaande kraag. Moeilijk? Neen, zeker niet met een goede werkbeschrijving en Sew-Along filmpjes waar je kan gaan spieken.

 

 

We hadden een feestje dit weekend.  Aangezien er volgens de weerberichten geen nazomer te verwachten was, zou ik mijn tamarillo maxi dress of mijn golda short en alice blouse niet kunnen dragen. Tijd voor plan B dus.

 

Ik had nog een mooie lap chambray in de kast liggen.  Deze had ik gekocht met een eenvoudige basic blouse in gedachten, maar nu, enkele maanden later, wilde ik een ander patroon.  Ook basic, maar met een “accentje”, ahum.   Mijn beste vriend Mijnheer Google Afbeeldingen leidde me al snel naar de Franse “Carme Blouse” en deze werd in het winkelmandje geklikt.

 

 

Eerlijk toegegeven, dit is niet een bloesje dat je in een avondje snel in elkaar stikt.  Er zijn veel details aan, en deze zijn elk op zich ECHT NIET moeilijk, maar vragen gewoon wat tijd.  De werkbeschrijving heeft tekeningen en een (Engelstalige) beknopte uitleg.  Daarmee kon ik meestal wel voort.  Maar het was wel fijn om af en toe eens te gaan kijken hoe de ontwerpster naait op haar Sew-Along video.

 

 

Ik leerde veel bij, zoals de moeilijk-klinkende-maar-o-zo-simpele Franse naad (French Seam).  Die maakt dat de naad aan de binnenkant ook mooi weggewerkt is.  Dat staat wel netter als je de mouw oprolt, maar ook aan de zijnaden.

 

 

De platte plooien zijn een kwestie van meten, plooien, strijken, en recht stikken.  Niets meer, niets minder!  Dat kan iedereen.  Daarna knip je uit de lap geplooide stof het bovenstuk.  Het knopenstuk wordt heel gedetailleerd uitgelegd en is uitstekend stap-per-stap te volgen.  En een platte kraag, dat blijkt ook niet gecompliceerd te zijn.

 

 

De blouse was net op tijd af.  Een uurtje voor het feest begon was ik de laatste knoopjes aan het aannaaien 😏, maar soit…  En we hadden nog tijd -voor dat de gasten kwamen- om foto’s te maken, zelfs van de details.

 

 

Ik heb de blouse gisteren de hele dag gedragen, en ze voelt heel aangenaam.  Qua pasvorm valt ze mij heel goed mee.  Ze zit een beetje krap achter aan de schouders dacht ik eerst, maar doordat de stof wat mee rekt voelde ik dat uiteindelijk toch niet.  Wat me wel stoort, en dat is alleen maar als ik in de spiegel of op de foto’s kijk, is dat de borstneep voor mij te hoog staat.

 

 

Deze stof vind ik ook een ontdekking!  Ze is stevig, maar niet stijf.  Voelt zacht en comfortabel aan.  Kreukt niet veel en is niet zweterig.  En met oprolbare mouwen ideaal om te dragen in verschillende omstandigheden.  Ik heb de smaak te pakken, er zullen nog wel blouses volgen, to be continued… ooit 🙂

 

 

Informatie Kader

Patroon: Carme Blouse n° 1401 van Pauline Alice  (Kooppatroon – digitaal patroon (pdf) – Franstalig & Engelstalig patroon – met tekeningen – beperkte confectiematen) Met Engelstalige “Sew-along” op You tube)

Maat: Maat 40, enkel aan de zijkanten versmald tot maat 38.  Volgens de matentabel had ik maat 42 moeten nemen, maar ik heb me gebaseerd op de “finished measurements” (maten afgewerkt stuk) en kwam daarbij uit bij 40.

Patroonaanpassingen:

  • versmalde zijnaden vanaf onder de borst tot beneden op de heup
  • mouwen verlengd met 6,5 cm

Note to self:

  • borstneep(coupenaad) moet verlaagd worden

Materialen:

  • Stof: Chambray, “Solid smooth Denim” kleur Cool Foliage/Donker Grijs uit The denim Studio Collection van Art Gallery Fabrics

 

18 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Joke (The Needle Of Choice)
3 oktober 2017 om 21:49

En weeral, perfectie! Zo mooi doorstikt, het is duidelijk dat hier véél uren geduld in zitten, en die worden beloond! Super knap gemaakt!

Katrien
3 oktober 2017 om 22:06
– Antwoord aan: Joke (The Needle Of Choice)

Merci! Ik ben sowieso een slow-sewer, maar die volle concentratie is net wat mij ontspant. (Hoe gek dat ook klinkt)

Liefs, Vero
26 september 2017 om 09:15

Prachtig!
Staat je mooi, hoor!

Sabine Velter
25 september 2017 om 23:46

Katrien,…Zo mooi, fijn afgewerkt, prachtig!!! En… het staat je super mooi!!! Altijd leuk om je blogje te lezen 😉

Katrien
26 september 2017 om 06:05
– Antwoord aan: Sabine Velter

Dank je wel Sabine!

Hanne Dekien
25 september 2017 om 22:55

Wauw!

Heidi
25 september 2017 om 21:50

Schitterend! Echt prachtig gedaan!

Katrien
25 september 2017 om 21:51
– Antwoord aan: Heidi

Bedankt Heidi

nicolecnoops
25 september 2017 om 21:27

Oh die vind ik dus echt heel mooi geworden, heel netjes gemaakt. Leuk om eens iets anders te doen, ik wil na zoveel jurkjes ook eens iets anders maken. Leuk idee en staat je echt super mooi.

Katrien
25 september 2017 om 21:28
– Antwoord aan: nicolecnoops

Merci Nicole.

Delphine
25 september 2017 om 20:24

wat een prachtig stuk en mooie afwerking, daar kan ik zo gelukkig van worden!

Katrien
25 september 2017 om 20:26
– Antwoord aan: Delphine

Zo’n commentaar kan alleen van een fanatieke naaister komen. Ja hoor, inderdaad, ik ben er ook heel gelukkig mee!

Carolien
25 september 2017 om 12:00

Respect Katrien! Een blouse met zoveel ‘frulletjes’, ik weet niet of ik er zou aan durven te beginnen! x

Katrien
25 september 2017 om 12:06
– Antwoord aan: Carolien

Bedankt Carolien, ach ik denk dat dat even veel werk is als sommige meisjesjurkjes hoor.

Jos van KloskaCreAtief
25 september 2017 om 06:29

Wat een prachtige blouse, je zult er vast veel complimenten over hebben gekregen!

Katrien
25 september 2017 om 11:43
– Antwoord aan: Jos van KloskaCreAtief

Merci Jos. De complimenten waren beperkt, de mensen dachten dat de blouse in de winkel gekocht was.

TinneV (NaaiSGerief)
24 september 2017 om 21:32

Oh, waaw, heel mooi, alweer… Jij bent toch echt wel een knappe naaister hoor! Die borstneep, dat had ik nog niet eens gezien maar nu je het zegt…

Katrien
24 september 2017 om 21:35
– Antwoord aan: TinneV (NaaiSGerief)

Merci Tinne, da’s een compliment komende van een naaitalent zoals jij!