Katrienette cardigan vest vestje blogmeet sewchallenge sew challenge fairy tailors interlock #woohoochallengeaccepted

Sew challenge: een overgetekende cardigan

Een uitdaging aangaan, dat is uit je comfort zone treden.  En dat heb ik gedaan!  Het was puzzelen en proberen, maar wél leuk.  Dit is het verhaal over mijn allereerste sew-challenge.

 

Sew-challenge criteria:

  1. gebruik het stofje van Fairy Tailors

  2. maak iets voor je mama

  3. met een patroon dat je nog nooit probeerde

Tijdens de gezellige blogmeet mocht ik kennismaken met een aantal toffe naaisters.  Zo ook met Jelle van Babarum, aan wie ik werd gematched voor de Sew Challenge.  Na een leuk gesprek kwam ze op de proppen met de volgende uitdaging voor mij.

 

De stof had ik gekregen via de sponsoring op de blogmeet.  Ik zou het niet zelf uitgekozen hebben, het is een kwaliteitsstof en wel super zacht, maar niet in kleuren waar ik meteen naar grijp.  Nu dat ik het mocht gebruiken voor mijn mama, kreeg ik er ineens een heel ander beeld over.  Dat zou wel gaan!  Mijn moeder, met haar zilverwitte haren, staat tegenwoordig prachtig met sterke kleuren, en als ik er donkerbruin zou bijvoegen zou het haar goed staan.  Stof gebruiken: graag! 1. Check! Iets voor mama maken: dat lukt ook wel. 2. Check!

 

 

Het derde criterium was DE grote uitdaging.  Niet dat ik het lastig vind om een ongebruikt patroon te maken, dat doe ik wel vaker :-).  Maar mijn mama kwam met een afgedragen vestje in de hand: “kan je dat niet namaken in die stof?”  Euhm, tja, een patroon tekenen van een gekocht kledingsstuk?   Dat had ik nog nooit gedaan.  Na de vest wat gedraaid en gekeerd te hebben dacht ik: dat moet wel lukken.  Het is een A-typisch patroon voor een cardigan.  Er zijn aangeknipte mouwen en een openvallende colkraag.  Uiteindelijk kwam ik uit op slechts 1 patroondeel!  Voor de voorpanden liet ik een “nekflap” die de kraag zou vormen, en voor de achterpanden plooide ik dit flap-stuk naar achter en sneed een ronde halsuitsnijding.

 

 

Bovendien waren het de details van de vest die mijn mama zo mooi vond, een “naad-sierstiksel” op de rug, en de gerimpelde kraag.  Om de naad te imiteren sneed ik geen 2 rugpanden uit, maar legde het patroon op MR enkele milimeters naast aan de stofvouw.  Deze stofvouw stikte ik door op 2mm, daarna plooide ik de stukken stof open en kreeg 1 rugpand.  Voor de kraag stikte ik een stukje elastiek binnenin op de naad.

 

 

Omdat het een cardigan is (zonder sluiting) die gewoon openvalt, heb ik getwijfeld over de afwerking van de voorpanden.  Immers, deze interlock is op zich al tamelijk dik en ik wilde de cardigan niet te veel “verzwaren”.  Na wat teststrookjes kwam ik op de volgende eenvoudige oplossing: de rand overlocken en deze 8mm naar binnen plooien en daarna met een zigzag vastzetten.  Voilà: een simpele afgewerkte rand, die best kan met een binnenkant van de stof die ook gezien mag worden.

 

 

Als laatste wil ik toch ook een beeld geven hoe de vest aan past.  Vandaar dat ik tijdens een familiefeest snel in de achtertuin wat foto’s heb genomen.  Ofschoon dat mijn mama liever niet herkenbaar op het internet wil, geven deze foto’s toch een impressie.

 

 

Ik gaf de cardigan cadeau op 15 augustus, de “Antwerpse Moederdag”.   Ze was er gelukkig blij mee.  De stof bevalt ook mijn mama, het blijkt een heel warm vestje te zijn als je het draagt!

 

Al met al was dit dus een ware uitdaging.  Ik heb echt mijn grenzen verlegd. Ten eerste door zonder patroon te werken en iets van een bestaand stuk over te tekenen.  Daarenboven het naaien zonder werkbeschrijving en het uitproberen van diverse technieken en afwerkingen.  Ik ben er van overtuigd dat ik me daaraan nog niet gewaagd zou hebben zonder deze sew challenge.  Hieruit volgt wel dat mijn naai-zelfvertrouwen een grote boost heeft gekregen.  Dus bij deze van harte:

  • dank je wel voor dit toffe initiatief Davina
  • merci Jelle voor de toffe uitdaging
  • en ook bedankt mama voor het voorbeeldpatroon

 

Benieuwd naar de andere uitdagingen? Deze dames vertellen je er vandaag meer over:

Patat & Kroket ♥  GirlsinuniformblogMimaloki

Sew Blondes ♥  C’est Saar !!Vlijtig Liesje KnutseltMama Creatief

 

Informatie Kader

Patroon: overgetekend van een (oude gekochte) cardigan

Materialen:

Stof: Interlock “Vintage Waves” in kleur “Brownisch” (ook verkrijgbaar in blauw-grijs) Fairy Tailors .  Ik kreeg 1 meter, maar kocht zelf nog een meter stof bij (omwille van de grote patroondelen met lange aangeknipte mouwen).  De bruine boordstof kwam uit de eigen voorraadkast.

Note to self: volgende keer een transparante elastiek gebruiken voor in de hals.

23 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Kim Van Audenhoven (http://mimaloki.blogspot.com)
7 september 2017 om 17:28

wat een uitdaging, zeker het criterium dat door jouw mama werd toegevoegd 😉 Knap gewerkt!

sarah frans
5 september 2017 om 22:45

je lijkt me een droomdochter!! Wat een leuke vest!!

Katrien
6 september 2017 om 06:50
– Antwoord aan: sarah frans

Haha Sarah, ik denk niet dat mijn moeder mij een droomdochter zal noemen. Maar hiermee was ze wel blij.

hanne
5 september 2017 om 04:08

Dat zou voor mij echt wel buiten mijn comfortzone zijn, zelf een patroon natekenen. Mooi gewerkt, je moeder heeft een prachtstuk bij in haar kleerkast!

Katrien
5 september 2017 om 06:02
– Antwoord aan: hanne

Bedankt Hanne, het was inderdaad een avontuur, maar ik ben echt wel blij dat ik het geprobeerd heb.

Juffrouw Kersjes
4 september 2017 om 19:07

Kei knap, Katrien! Respect dat je er zo voor ging!

Katrien
4 september 2017 om 19:26
– Antwoord aan: Juffrouw Kersjes

Merci Stephanie!

TinneV (NaaiSGerief)
2 september 2017 om 23:59

Oh, je mama heeft in de verte iets weg van de mijne ;-). Zo tof dat je haar voor haar naaide, het geeft extra voldoening he? En dat eigen patroon maken is wel echt heel erg geslaagd he! Knap!!!!

Kaat
30 augustus 2017 om 20:11

Waw Katrien ,zo mooi en je mama als model super e 🍀

Katrien
30 augustus 2017 om 20:17
– Antwoord aan: Kaat

Merci Kaat

stoffenspulletjes
30 augustus 2017 om 18:56

Heel tof gedaan! Uitdaging goed aangegaan! 😀

Davina
28 augustus 2017 om 13:17

Wow dat was echt wel een extra moeilijk criteria dat je mama toevoegde! Maar je hebt het er Super van afgebracht! Echt knap!

Katrien
28 augustus 2017 om 13:19
– Antwoord aan: Davina

Hallo Davina, het is dankzij jou en je sew-challenge dat ik dat geprobeerd heb! Maar ik ben echt blij achteraf hoor.

Davina
28 augustus 2017 om 15:59
– Antwoord aan: Davina

moeilijk criterium, Davina…

Tante Fee
28 augustus 2017 om 11:53

Een bestaand kledingstuk namaken, dat heb ik nog nooit gedurfd … Heel knap gedaan, je cardigan! Wat een heerlijk moederdagkado moet dat geweest zijn ☺

Katrien
28 augustus 2017 om 12:06
– Antwoord aan: Tante Fee

Het was een avontuur, maar ik ben blij dat ik de ervaring rijker ben!

Caro // Carreaukes
28 augustus 2017 om 10:25

wauw Katrien!!! Wat een uitdaging, dat heb je knap gedaan hoor!

Katrien
28 augustus 2017 om 10:39
– Antwoord aan: Caro // Carreaukes

Dank je Caro

Jelle
28 augustus 2017 om 09:53

Oh amai!! Super leuk!! Wat een tof patroontje! Je mama staat er goed mee.

Katrien
28 augustus 2017 om 10:01
– Antwoord aan: Jelle

Bedankt Jelle. Je hebt mijn hersenen doen kraken, maar ik ben blij met het resultaat en de ervaring!

Eefje
28 augustus 2017 om 09:37

Inderdaad een hele uitdaging. Ik heb me er nog niet aan durven wagen, patroon tekenen van nu bestaand stuk. Knap gedaan.

Lieve
28 augustus 2017 om 08:07

Ik ben écht onder de indruk. Het staat prachtig, zeker met dat bruine topje eronder heel heel mooi.

Katrien
28 augustus 2017 om 08:10
– Antwoord aan: Lieve

Dank je wel! Dan zou je haar in t’echt moeten zien, ze draagt ook een bril met donker bruin montuur. Helemaal bijpassend.