tamarillo cherry designs cherrydesigns top maxi dress maxidress maxijurk jurk kleed beleg lillestoff ink katrienette summerdress zomerkleed strandkleed r

Over Tamarillo als maxi dress

Het nadeel van een naaiweekend is dat je met méér naar huis gaat dan dat je gekomen was: meer ideeën, meer op je to-sew lijst, meer weetjes en ook meer lappen stof.  Ook deze zomertricot kocht ik toen.  De print sprak me vooral aan, en de kleuren leken me wel te staan.  Dat het een jurk ging worden stond vast, maar wat voor één?

 

 

Toen ik de stof voorhield om te kijken hoe ze valt, zag ik meteen een maxi jurk.  De Tamarillo zat nog vers in het geheugen, en ik dacht aan de variant met smalle schouderbandjes.  Toen ik met de bijpassende stof zat te spelen vond ik echter dat een boordje aan de rondingen misstond.  Het werd visueel te druk, zeker met de print aan de smalle schouderbandjes.  Oké, plan B, gelukkig had ik net genoeg roze stof om twee stukken beleg te maken.

 

 

Hoewel ik twijfelde maakt ik onderaan bewust geen split.  Ik had de rok zo breed mogelijk gemaakt, en dit is ruim genoeg om grote passen te nemen.  Voor de verandering werkte ik de zoom eens af met een rekbare siersteek (wafelsteek).

 

 

Om de jurk niet té simpel te houden voegde ik in de taille lusjes toe en een ceintuur.  De randen naast het beleg doorstikte ik nog eens.

 

 

Ik had nog nooit een maxi dress gekocht, simpelweg om dat ik er in de winkels geen vond die lang genoeg was én mooi aanpaste.  Deze zit perfect.  Ook het stofje voelt zwierig aan, ik voel me feestelijk en net een klein meisje als ik de jurk draag.

 

tamarillo cherry designs cherrydesigns top maxi dress maxidress maxijurk jurk kleed beleg lillestoff ink katrienette summerdress zomerkleed strandkleed r

 

Informatie Kader

Patroon:

Maat: maat 38 (Dit is kleiner dan volgens de maattabel)

Model: Top met smalle schouderbandjes zonder ritszakje.  (Het patroon beschrijft 3 varianten: een top met brede schouderbandjes, een top met smalle schouderbandjes en een halterversie.  De versies met schouderbandjes zijn afgewerkt met boordstof.  Het ritszakje vooraan is een optie.)

Patroonaanpassingen:

  • Voorpand: halslijn aangepast (4 cm dieper aan MV)
  • Achterpand: halslijn aangepast (1,5 cm dieper aan MA)
  • Patroon verlengd tot maxi dress: vanaf heuphoogte, verder een A-lijn getekend zo breed als kon (= stofbreedte)
  • Geen afwerking aan hals en armen met boordstof-rand.  Ik werkte met een beleg en gebruikte hiervoor een gelijkaardige zeer lichte tricot.  Zie pattern hack hieronder.
  • Ceintuurtje en lusjes toegevoegd.  Gemaakt van een reep van 4 cm over de hele stofbreedte, biais-gewijs geplooid en aan beide lange kanten door gestikt.

Note to self:

  • In geval van een stof met strepen of tekening die je opzij wil laten doorlopen: rekening houden dat bij dit patroon het stiksel van het schouderbandje niet op het midden van de schouder valt, maar ongeveer 1,5 cm naar achter.

Materialen:

  • Stoffen: Zomer jersey “Ink” design van Enemenemeins/Pamela Hilt van Lillestoff , restje lichte tricot in zalmroze

 

Pattern hack

Aanpassingen van de top om te werken met een “all-in-one” beleg.

  • Aanpassing patroon: 1 cm naadwaarde toevoegen aan halsuitsnijding en armsgaten, zowel bij het voorpand als het achterpand
  • De beleg delen uitsnijden uit stof (dezelfde of uni-kleur): het bovenste deel van het patroon overtekenen tot (rechte lijn op) ca. 4cm onder het armsgat. (Ook hier aan halsuitsnijding en armsgaten 1cm naadwaarde toevoegen!)  Dit doe je zowel voor het voorpand als het achterpand.  Je hebt dan twee extra patroondelen.
  • Om de naden aan de schouderbandjes onzichtbaar af te werken werkte ik volgens de methode om een gekeerd pand bovenaan in het andere pand te schuiven, en vervolgens de schoudernaden van zowel de buitenstof als de belegstof afzonderlijk te stikken. 

 

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Daisy
19 augustus 2017 om 10:46

Super mooi!

Katrien
19 augustus 2017 om 11:11
– Antwoord aan: Daisy

Dank je wel Daisy

Delphine
15 augustus 2017 om 13:06

echt heel mooi en goed opgelost met het beleg, want zo’n jurk zou idd minder feestelijk zijn met de boordjes

Juffrouw Kersjes
12 augustus 2017 om 14:31

Die ziet er zalig uit! Leuke hacks!!

Katrien
12 augustus 2017 om 14:48
– Antwoord aan: Juffrouw Kersjes

Ja Stephanie, met een goed basispatroon kan je vele kanten op hè! Nog eens bedankt voor al je werk om dit gratis te delen.

TinneV(naaisgerief)
12 augustus 2017 om 13:28

Heel knap😍! En alweer met een kei goeie werkbeschrijving! Top👌

Monique Lodewijckx
12 augustus 2017 om 09:42

Mooi Katrien
je bent een Krak, mooi patroon en het staat je super goed

Katrien
12 augustus 2017 om 09:43
– Antwoord aan: Monique Lodewijckx

Merci Monique. Een krak ben ik nog bijlage niet, het is echt een simpel patroon hoor.