Stella weekender katrienette swoon swoonpatterns vivian traveler bag tas style-vil stylevil fast2fuse reistas weekendtas zelf genaaid bagmaker sewingblogger

Stella of Vivian? Een kleine vergelijking.

Als je een weekendtas gaat naaien is de patroonkeuze niet makkelijk.  Het gaat om smaak en stijl natuurlijk.  Maar ik vind het kiezen vanop foto’s niet simpel.  Daarom deze blogpost met mijn bevindingen over het verschil (in afmetingen, inhoud en patroon) tussen de Stella en de Vivian.

 

Stella weekender katrienette swoon swoonpatterns vivian traveler bag tas style-vil stylevil fast2fuse reistas weekendtas zelf genaaid bagmaker sewingblogger

 
AFMETINGEN

Je hebt enerzijds wat Swoon op het patroon vermeld.  Maar anderzijds ben ik ook benieuwd of mijn afgewerkte tassen deze  afmetingen werkelijk krijgen?  Eigenlijk doe ik dat nooit, een afgewerkte tas gaan opmeten.  Dus haalde ik de lintmeter boven.  (Ter info: ik nam steeds de maat op het breedste punt)

Stella Weekender (Blauw)
Vivian Traveler (Koraalkleur)
Swoon-maten: 18” Breed x 11” Hoog x 8” Diep

= in centimeters : 45,72 B x 27,94 H x 20,32 D

Swoon-maten: 17” Breed x 12,5” Hoog x 7” Diep

= in centimeters : 43,18 B x 30,48 H x 17,78 D

Mijn maten : 46,5 B x 29,5 H x 22 cm Mijn maten: 44 B x 32 H x 21,5 cm

Wat blijkt? Mijn tassen worden groter dan wat ze aangeven.  Misschien doe ik iets niet helemaal juist met de naadwaarden? #ikdenkmaarluidop?   Maar het maakt niet uit, want ze worden gewoon iets groter “in verhouding”: zowel in breedte, hoogte als diepte.

Gesteld dat je enkel naar de bovenstaande afmetingen in de tabel kijkt, merk je niet veel verschil in afmetingen tussen beide Swoon tassen.  Echter, omdat beide tassen versmallen in de hoogte, is er wel degelijk een groot contrast.

 

 

INHOUD

Afhankelijk van de hoek op de foto’s, vallen de verschillen tussen de beide tassen meer of net minder op.

Zoals je kan zien is de Stella iets breder dan de Vivian, maar ook minder hoog.  De diepte van de zijkant onderaan is gelijk, bij beide ca. 22 cm.  Het grote verschil zit in de diepte bovenaan elke tas.  Voor de Stella is dit nog 16 cm, maar de Vivian is amper 10 cm diep.

Daaruit komt ook het grote verschil in inhoud. En dit vind ik één van de opvallendste verschillen. Toevallig nét iets dat niet zichtbaar is op foto’s.

In de Stella, met z’n rechthoekige vorm, daarin krijg je echt wel veel gepakt: stapeltjes kleren, handoeken, toiletzak enz. Die kan je handig vullen tot bovenaan.  De Vivian, die is rank en slank, maar daar kan alleen onderaan wat groters liggen.  Persoonlijk vind ik het onpraktischer.

Ik kan het niet meten, maar volgens mij krijg ik DUBBEL zoveel mee in de Stella, als in de Vivian.

 

 

PATROON

Op zich zijn de patronen bijna niet verschillend.  De afmetingen variëren, maar de manier van maken is quasi gelijk.  Beide hebben openstaande zakjes aan de zijkanten.  Bij de Stella zijn op het voorpand een grote ritszak, en twee klep-zakjes toegevoegd. De Stella heeft achteraan langs de buitenkant ook een grote steekzak.  De Stella heeft aan de zijkanten een flapje om een schouderriem aan te bevestigen. Denk deze fantasietjes aan de Stella weg, gebruik een effen voorpand en achterpand: en je tas lijkt heel sterk op de Vivian!  Blijft enkel nog het verschil in vastmaken van tashengsels en de onderkant van de bodem.

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat de vele zakjes aan de Stella wel leuk zijn, maar gebruiken doe ik ze niet …  Ze zijn te smal om iets in op te bergen, just my 2 cents.

Technisch gezien is de Stella door de fantasietjes een klein beetje moeilijker om te maken.  Op zich is het niet ingewikkeld, maar al deze stappen nemen (ook in de voorbereiding) wel veel tijd in beslag.  De Vivian is daarom sneller klaar.

 

Stella weekender katrienette swoon swoonpatterns vivian traveler bag tas style-vil stylevil fast2fuse reistas weekendtas zelf genaaid bagmaker sewingblogger

 

Welke mijn favoriet is?  De blauwe Stella, omwille van het formaat vind ik ze als reistas handiger in gebruik.  De Vivian is, inderdaad, een uit de kluiten gewassen handtas-model.  Ik denk dat ze in het “handbag”-formaat beter geschikt is.  De Stella is tijdrovender, maar voor mij persoonlijk de extra moeite waard.

 

Informatie Kader

 

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

stoffenspulletjes
7 augustus 2017 om 08:26

2 prachtige exemplaren! De patronen hier al een tijdje in mijn bezit maar nog nooit de tijd en moed gevonden om eraan te beginnen. Maar nu ik deze zie… heel mooi! 😀

Khadetjes
30 juli 2017 om 07:06

Het zullen smaken en goedtingen zijn; puur praktisch haalt Stella het, maar ik vind Vivian door die versmalling veel eleganter. Los daarvan; twee prachtige exemplaren en een handige vergelijking, merci!

196.be|Veerle
26 juli 2017 om 23:04

Wauw, Katrien: 2 pareltjes van tassen zijn dat! Ik moet de volgende keer dat ik een tas maak écht eerst bij jou ten rade komen mbt al die mogelijk binnenvoeringen. Bedankt voor alle tips die je hier al meegeeft.

Katrien
26 juli 2017 om 23:05
– Antwoord aan: 196.be|Veerle

Vraag maar raak hoor, je weet me te vinden he

Maho Imelda
24 juli 2017 om 10:39

Zeer mooie tassen,geef jij daar workshops van want dat wil ik ook wel kunnen maken ?

Katrien
24 juli 2017 om 10:45
– Antwoord aan: Maho Imelda

Dank je Imelda. Bedankt voor de vraag maar, neen, ik geef geen workshops. Misschien ooit. Ik probeer wel veel tips te geven op de blog. En foto’s van het maakproces. Op de blogpost van de Vivian staan veel praktische tips. Tassen maken is echt niet zo moeilijk. Ik zou zeggen proberen! En als je vastzit mag je altijd mailen of messengeren hoor.

TinneV(naaisgerief)
23 juli 2017 om 22:26

Amai, wat een vergelijkend onderzoek 😉. Krijg je al je tassen nog wel opgeborgen? Ik vind het stuk voor stuk echte pareltjes. Petje af🙆

Katrien
23 juli 2017 om 22:30
– Antwoord aan: TinneV(naaisgerief)

Dank je wel Tinne. Ik had zelf ook moeite om te kiezen tussen beide, vandaar deze post. En ja hoor, ze staan gewoon in de kast bij de andere (gekochte) weekendtassen.