modal lillestoff picaflor Kombi madrid bluse shirt t-shirt die wilde matrossel rolzoom ruches ruche volant volants ruffle blouse katrienette

Shirt met ruches in modal-stof

Ik kocht deze stof puur voor de kwaliteit.  Wat ik er mee ging maken wist ik absoluut nog niet.  Maar met dit patroon is alles samengevallen: zachtheid, draagbaarheid, ruches, vrouwelijkheid, goede pasvorm, zowel voor werk als vrije tijd, geslaagd!

 

modal lillestoff picaflor Kombi madrid bluse shirt t-shirt die wilde matrossel rolzoom ruches ruche volant volants ruffle blouse katrienette

 

Als ik fan ben, dan ga ik voluit.  En na mijn eerste T-shirt in modal wist ik: “nog meer van dat”. Eerlijk gezegd, van de kleur en tekening was ik niet holderdebolder.  Als dit was geweest op een tricot stofje, dan had ik het laten liggen.  Het was voornamelijk omwille van die zachte kwaliteit, de modal, die ik intussen zo graag draag, dat ik besliste om te kopen.  Met de bedoeling: daar maak ik nog wel wat van, met ruches of zo…

 

 

Ik wilde een patroon dat de lichtheid en zwierigheid van de stof benadrukte.  Ik had iets in m’n hoofd met ruches of volants.  Het was even surfen, tot ik iets naar mijn zin vond.  Het werd een Duits patroon: “Madrid Bluse-Shirt”.  Een patroon met tientallen variaties, welke opties ik juist koos voor mijn shirt, kan je lezen in de info kader hieronder.

 

 

Volgens de werkbeschrijving moeten de zijkanten van de ruches en de mouwen met een rolzoom afgewerkt worden.  Het makkelijkste gaat dat met de overlock.  Toen ik dat las, had ik mijn twijfels en  bereidde ik me voor op minstens  een uurtje prutsen en proberen.   Maar, na de handleiding erbij genomen te hebben, bleek het super simpel!  Een ijzertje wegschuiven, 3 draads inrijgen, en hoppa.  De rolzoom komt vlotjes tevoorschijn.  Niets moeten veranderen aan instellingen.  Op 10 min waren alle rolzoomen netjes klaar.  (Voor wie geen overlock heeft, staat er in de werkbeschrijving op een aparte pagina uitgelegd hoe je dit ook met een gewone naaimachine  kan bekomen)

 

 

De modal voelt ietwat glad aan.  Toch is ze goed te verwerken.  Weliswaar had ik mijn Odette shirt helemaal met de overlock gemaakt, maar hier wilde ik preciezer werken.  Dus heb ik eerst de naden gestikt op 1 cm, en daarna 4-draads gelockt op 0,7 cm.

 

 

Dit is een gewoon een simpel t-shirt.  Dus na het toevoegen van de volants in de middenvoor-naad, is het verder de gebruikelijke manier van in elkaar zetten.  Voor de hals werken ze met een beleg, dat ook met de mouwnaad opzij wordt mee gestikt én dus netjes blijft zitten.  Voor de zoom heb ik eerst zitten proberen met een tweelingnaald, maar dat kreeg ik niet goed.  (Omwille van de fijne stof trok de zigzag onderaan veel te strak samen, ondanks aanpassen van de draadspanning.)  Vandaar dat ik uiteindelijk gekozen heb voor een enkel stiksel: een flauwe zigzag (1,5/1,5), en dat misstaat niet vind ik.

 

 

Ik ben er tevreden mee, dit shirt is heerlijk om te dragen.  Er is nog een reden: van Manlief mag ik zo naast hem lopen als we ergens naar toe gaan 😍

 

 

 

Informatie Kader

Patroon: Madrid Bluse / Shirt van Die Wilde Matrossel (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Duitstalig patroon – met foto’s – confectiematen)

Maat, versie en opties :

 • maat 38 (volgens matentabel)
 • versie 3: met verticale front volant
 • shirtlengte: F (= de langste versie tot op heuphoogte)
 • armlengte: middelhoge kapmouw
 • volants: dubbel

Materialen: 

 • Stof : Modal “Picaflor Kombi” (Wat zoveel wil zeggen als: Kolibri Combinatie), design Antonia Montaño/ Milchmonster van Lillestoff

 

Voor de geïnteresseerden in het patroon.

Ze noemen het geen pdf-patroon, maar een e-book.  Het is niet goedkoop, maar het is wel echt een boek!  Hiervoor krijg je een T-shirt patroon in 3 versies, elk met een afzonderlijke uitgebreide foto-tutorial:

 • versie 1: basisversie met kapmouwen
 • versie 2: een shirt met (horizontale) carmen volant
 • versie 3: shirt met (verticale) front volant

Voor elk van deze drie versies zijn er patronen: voor zowel rekbare stoffen (“mashenware” of vrij vertaald “geluste” of gebreeën stoffen), zoals modal, tricot, french terry,…  Maar anderzijds ook voor niet rekbare stoffen (“webware” of vrij vertaald “geweven” stoffen) zoals katoen, chiffon, viscose, zijde,…   Dus in totaal 6 patronen.

Verder heeft elk van deze patroon versies nog de volgende opties:

 • 6 verschillende lengtematen (van navelhoogte tot heuphoogte)
 • 3 verschillende mouwlengtes, of optie mouwloos
 • 4 verschillende zoomafwerkingen
 • Volants: ofwel enkel, dubbel of driedubbel

Daarbij zit nog een PDF “look-book”, fantastisch vond ik dat.  Met ik denk een 70-tal foto’s van gemaakte Madrid shirts door gewone vrouwen, van maat 34 tot maat 52, in alle versies en met verschillende opties.  En daarbij telkens de vermelding welke maat de bewuste dame draagt, welk soort stof en opties.  Zo krijg je echt een idee van als ik die optie neem ziet het er zo uit.  Ge-wel-dig!

Laat je niet afschrikken door het Duits.  Ik kan ook maar basis-duits, en ik heb maar enkele woordjes opgezocht om te vertalen. De werkbeschrijving heeft véél foto’s met daarop pijltjes en andere aanduidingen.

 

9 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

lodiblogt
24 augustus 2017 om 18:45

Super leuk zeg! Ik ben onlangs weer achter de naaimachine gekropen ( na jaren) , dit doet me denken dat ik het snel weer moet doen.

Katrien
26 augustus 2017 om 18:41
– Antwoord aan: lodiblogt

Tja keuze’s maken is niet altijd makkelijk, ik heb ook altijd tijd te kort…

Ilse Verhoeven (Kreanimo)
24 augustus 2017 om 18:38

Ohhh. Super mooi zeg. Het stofje en het modelletje.
Fijn dat je voor het eerst kwam linken in crea-cross.
Misschien heb je nog wel een keer een passende creatie voor de volgende linkparties die gaan komen.

Katrien
26 augustus 2017 om 18:39
– Antwoord aan: Ilse Verhoeven (Kreanimo)

Bedankt voor het compliment. Graag tot een volgende linkparty.

Fien
1 augustus 2017 om 23:10

Heel mooi! Echt geslaagd vind ik!

Katrien
1 augustus 2017 om 23:21
– Antwoord aan: Fien

Dank je wel Fien

Bernadette
30 juli 2017 om 22:39

Het staat je geweldig!

Barbara
30 juli 2017 om 17:01

Staat je goed Katrien! Ik ben fan van jouw grondige uitleg! Zalig gestructureerd! Was is maar zo 🙂

Katrien
30 juli 2017 om 17:21
– Antwoord aan: Barbara

Dank je wel Barbara