tweekleurig tweekleurige french terry sweater summer trui color blocking see you at sixSYAS grill playtime chat chocolat chatchocolat circle around solid just another tee JAT katrienette

Nog een zomer sweater: mijn tweekleurige trui

Soms ben ik toch creatiever dan ik denk.  Soms, heb ik al een beeld in mijn hoofd over hoe iets eruit moet zien als het af is.  En soms, lukt het dan om het zo te maken!  Dus hierbij: mijn tweekleurige trui.

 

 

Toen tijdens het naaiweekend in het winkeltje de nieuwe collectie van See-you-at-six werd binnengebracht, toen wist ik het meteen.  Met die witte stof met zwarte rechthoeken motief wilde ik een sweater voor mij gaan maken.  Maar niet hélémaal in het wit, het zou iets worden met nog een contrasterende andere stof erbij.  Tweekleurig met color blocking.  Een basic patroon, dat door de stoffencombinatie nét iets anders wordt.

Voor het model greep ik terug naar mijn Lichte zomer sweater.  Na het maken van de eerste versie wilde ik het patroon wat meer personaliseren naar mijn figuur.  Je zou eens moeten zien hoe ik dat doe, zo thuis.  Ik sta voor de spiegel met de sweater aan, en neem wonderclips om op de naden te zetten wat er teveel is.  Daarna doe ik de trui voorzichtig uit, en ga nameten wat er tussen de clips gefrommeld werd. (Plantrekkerij eerste klas dus).

 

french terry sweater summer trui color blocking see you at sixSYAS grill playtime chat chocolat chatchocolat circle around solid just another tee JAT katrienette

 

Ik noteerde (ik meet telkens het aantal centimeters vanaf de gestikte naad, dit moet dus nog maal 2)

  • mouwbreedte -2cm x 2 = elke mouw 4cm versmallen
  • zijkanten -2,5 cm x 2 = 5cm langs elke zijkant
  • onderkant 6,5 cm inkorten

Ik haalde mijn eerste overgetekende patroon uit (dat was maat 38) en spreidde de pdf radarbladen terug uit op de tafel.  Na wat schuiven met het getekende papieren patroon over de radarbladen kwam ik tot volgend compromis: ik zou het patroon van maat 36 overtekenen (om zo de schouderpartij niet te veel te veranderen) en de mouwen van maat 36 aanhouden (die zijn smaller), én de zijnaden van maat 34 overnemen.  Ben je nog mee?

 

 

Dan de stofkeuze.  Ik geef toe, ik heb echt héél lang getwijfeld.  Ik had koraalroze in mijn hoofd als tegen kleur.  Maar ik vond mijn goesting niet.  Dus werd het dit donker appelblauwzeegroen, van ook een Belgisch merk Chat Chocolat.   Beide zijn kwalitatieve French Terry (oftewel sweaterstof met lusjes aan de achterant), al moet ik opmerken dat de See you at six iets steviger is en minder rek heeft, dan de Chat Chocolat.

 

 

Volgens de schets in mijn hoofd ging ik het voorpand verdelen met 1/3-de contrastkleur en 2/3-de wit.  Maar na het uittekenen van het versmalde patroon vond ik dat die 1/3-de strook te smal zou zijn en ook dat de scheidingslijn niet mooi uitkwam op de (eerder vierkantige) halsuitsnijding.  Dan maar doodeenvoudig de kleuren in de helft verdelen.  Dat was nog makkelijker ook!  Gewoon een centimeter naadwaarde bijrekenen langs de MiddenVoor en het patroondeel voorpand en achterpand tweemaal uitsnijden (ipv dubbel te plooien op de stofvouw).

 

 

Om te beginnen heb ik de twee stofdelen voorpand aan elkaar gestikt. Vervolgens aan beide kanten de naadwaarde omgestreken en nog eens doorstikt langs de goede kant.  De rest van het naaiwerk was easy-peasy, zeker met de overlockmachine.

 

 

Tot slot de boorden.  Al van bij het begin stond voor mij vast dat dit een versie met witte boordstof zou worden.  Om de trui een gevoel van eenheid te geven. (Djeezes, dat klinkt alsof een artiest over een schilderij spreekt).  En ook een iets stoerdere look.

 

Mag ik nog even mijn blijheid uitten?
Ik ben zooooooooooo content met het resultaat!  Het is helemaal geworden wat ik voor ogen had.  Ook de pasvorm.  Ik vind ook dat nét dit patroon, met de afhangende mouw, zich bijzonder goed leent om met color blocking te werken.

 

french terry sweater summer trui color blocking see you at sixSYAS grill playtime chat chocolat chatchocolat circle around solid just another tee JAT katrienette

 

Nu is dit een projectje wat al enkele weken lag te rijpen in mijn hoofd.  En ik begrijp uit de reacties van mijn omgeving dat dit geen gewoon truitje is.  Het is zo iets waar mensen heel uiteenlopend op reageren:  you love it or you hate it 🤷‍♀️. #iktrekmijalveelminderaanvanwatmensenzeggendanvroeger

 

Informatie Kader

Patroon: Just Another Tee van Näh-connection (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Duitstalig patroon – confectiematen)

Maat: 36/34 !!!  Tja de maatvoering.  Volgens de matentabel heb ik voor borst en heup-omtrek maat 44.  Het patroon is echt wel héél oversized gemaakt.   Toegegeven, ik maakte er een aansluitende versie van, maar ik kom uit op een versie maat 36 gecombineerd met 34?  Als ik ga kijken naar de matentabel, staan daar omtrekken die wel 15cm minder zijn…  Ach ja.  Als we het vooraf weten is het niet zo erg, en kunnen we er rekening mee houden.  Het patroon op zich heeft verder een goede pasvorm vind ik.

Patroonaanpassingen:

  • Ook voor de mouwlengte kon ik terugvallen op mijn ervaring van de eerste versie.   Omdat ik met een boord werk, heb ik de mouwlengte van dit patroon maar met 1 cm verlegd.
  • Onderaan verkorte ik voorpand met 6,5 cm, en liet het achterpand op gelijke lengte komen.
  • Voor de halsbies gebruikte ik het patroon van maat 36.  Voor de mouw- en tailleboord rekende ik naar 80% van de omtrek. En voor een boord van 3 cm, werd de stofstrook 8 cm (3 X 2 = 6 + 2cm naadwaarde) hoog.

Materialen:

  • Stof : French Terry “Grill S – Gebroken wit” & Boordstof “Gebroken wit” uit de collectie “Playtime” van See you at six
  • Stof : French Terry “Copper Green – Solid” uit de collectie “Let’s circle around” van Chat Chocolat

 

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

196.be|Veerle
26 juli 2017 om 22:34

Zo’n leuke trui, Katrien! Hij staat je mooi. Super hoe je het patroon helemaal voor jezelf aanpaste.

Katrien
26 juli 2017 om 22:44
– Antwoord aan: 196.be|Veerle

Dank je wel Veerle. Ik begin zo stilletjes aan wat zicht te krijgen hoe ik patronen kan tweaken.

TinneV (NaaiSGerief)
8 juli 2017 om 00:17

Zo tof als iets uitpakt zoals je het voor ogen had he! Heel mooi afgewerkt ook. Het is inderdaad apart maar ik vind het toch ook wel wat hebben. Knap!

Katrien
8 juli 2017 om 08:50
– Antwoord aan: TinneV (NaaiSGerief)

Dag Tinne, ja leuk hè, zo naaien als het lukt. En “apart” is deze trui wel, Haha, leuk gezegd. Bedankt voor de commentaar en tot binnenkort ergens he

Delphine
7 juli 2017 om 16:27

echt een hele mooi versie! een goede oplossing voor de bleke stof, ik vind beide stofjes wel leuk maar inderdaad totaal ander gevoel en rekbaarheid

Katrien
7 juli 2017 om 17:00
– Antwoord aan: Delphine

Dank je wel Delphine. Ik kan alleen maar beamen dat er een verschil is, persoonlijk vind ik het prijsverschil zeker gerechtvaardigd.