Poes-simpel slaapmasker

Een cadeautje naaien voor iemand die je niet zo goed kent, vind ik niet makkelijk.  Waarmee kan je die persoon een plezier doen?  En als ze zelf dan ook nog een begaafde naaister is, dan wordt het nog moeilijker.  Gelukkig wist ik dat ze een kattenliefhebster is.  Daarvan kwam het idee om een slaapmasker te maken met katten-oren.  Een ideaal restjesverwerkings-projectje.  Klaar in een uurtje.  En het is poes-simpel om te maken!  Hieronder lees je hoe.

 

 

De aanleiding van dit geschenkje is de blogmeet-swap.  Het concept is simpel, er worden online lotjes getrokken.  Je krijgt een naam op van je geheime ontvanger, met wat info over haar.  Toen ik zag dat Caro mijn swap-maatje was, was ik blij verrast.  Ik volg haar al een tijdje en ben fan van haar stijl en patternhacks.  Maar o jee, wat kon ik voor haar maken?  Het idee van een katten-slaapmasker zat in mijn hoofd, nu nog de uitvoering.

 

Eerst heb ik een patroon gemaakt.  Beginnen tekenen met een normaal gevormd rond slaapmasker, en daarop twee oortjes bijgetekend.  Rondom nog 1 cm naadwaarde toevoegen, en klaar.

 

slaapmasker katslaapmasker kat kattenoren katoren naaipatroon patroon howto tutorial sleeping mask eye cat ears sewing pattern katrienette simple gift cadeau kado kadootje travel reis reizen

Vervolgens de benodigdheden:  Ik begon met twee restjes katoen.  Verder wilde ik dat het masker zacht was, dus een laag H640 ertussen leek me logisch.  Daarenboven moest het het licht tegenhouden, en daarom ook nog een laag zwarte vilt ertussen.  Dan kom je op 4 lagen, die je uit het patroon uitsnijdt.

 

slaapmasker katslaapmasker kat kattenoren katoren naaipatroon patroon howto tutorial sleeping mask eye cat ears sewing pattern katrienette simple gift cadeau kado kadootje travel reis reizen

 

Vervolgens leg je die lagen in de juiste volgorde om ze te stikken.

  1. de vlieseline met de plakkant naar boven (stijken om vast te kleven heb ik niet gedaan)
  2. de vilt
  3. de voorkant-katoen met de goede kant naar boven
  4. de elastiek ertussen (zie hieronder)
  5. de achterkant-katoen met de goede kant naar BENEDEN

 

 

Voor de elastiek gebruikte ik een restje elastisch bias-lint, dat ik dubbel plooide en (lichtjes uitgetrokken) vast stikte.  Ik knipte hiervan een stuk van 35 cm af.  Dat lintje moet dus tussen de voorkant-katoen en de achterkant-katoen komen te liggen.   (Die beide katoenlagen liggen met de goede kanten op elkaar.)   Om te voorkomen dat de elastiek in de weg zou komen te liggen tijdens het stikken, heb ik deze vastgemaakt met een paperclip.

 

slaapmasker katslaapmasker kat kattenoren katoren naaipatroon patroon howto tutorial sleeping mask eye cat ears sewing pattern katrienette simple gift cadeau kado kadootje travel reis reizen

 

Vervolgens ga je vastspelden en stikken.  Je laat bovenaan (het rechte stukje tussen de oortjes) een keeropening.  Ik begon dus te stikken aan de pijl en ging in één keer rond.  Let erop aan begin en einde goed af te hechten.  Ben je -net zoals ik- geen held is in mooi rond stikken? Dan heb ik nog een klein trucje.  Je kan vooraf,  op de slechte kant van de achterkant-katoen, al de stiklijn tekenen (overal 1 cm van de rand) en ook een puntje zetten waar je de naald in de stof houdt om te draaien.  (Op de foto links hieronder zie je mijn markeringen in lichtgroene balpen)

 

 

Dan is het slaapmasker al bijna klaar!   Voor een mooi resultaat kan je best de hoeken en randjes bijknippen.  Aan de ronde kanten knip je enkele driehoekjes weg, tot vlak bij het stiksel.  Geef ook een knip in de middenpunt onderaan, en ook aan de beide binnenkanten van de oren.  Daarna knip je de naadwaarde voor de helft weg, rond het gehele masker, behalve het stuk van de keeropening.

 

 

Geen paniek, het keren door dat kleine gaatje gaat lukken!  Je begint met de elastiek eruit te halen.  Daarna vouw je de punt van één oor van buitenaf naar binnen, deze haal je door het keergat naar buiten.  Dan friemel je voort, tot de ene kant van het masker door het keergat zit.  Dan doe je de tweede oorpunt.   Nadat het werkstuk gekeerd is, kan je eventueel nog wat peuteren met een puntig stokje om de oorpunten “scherp” te krijgen.   Rest enkel nog het toenaaien van het keergat met een onzichtbare steek.  KLAAR.

 

slaapmasker katslaapmasker kat kattenoren katoren naaipatroon patroon howto tutorial sleeping mask eye cat ears sewing pattern katrienette simple gift cadeau kado kadootje travel reis reizen

 

 

Informatie Kader

Patroon: Patroon Slaapmasker (Gratis patroon – digitaal patroon (PDF) – Nederlandstalig – met foto’s – 1 maat)

Maat: Het slaapmasker is 19 cm breed en (incl. puntoortjes) 13 cm hoog.

Restjesverwerking:   

  • Voorkant-stof: “Hatch Black Silver” van Timeless Treasures
  • Achterkant-stof: katoen uni-grijs

reeds gebruikt in Accordi-Anna Wallet en ook in Timmermans tas en Celeste tas

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Caro // Carreaukesantwoord
18 juni 2017 om 13:29

Nogmaals dankjewel voor het slaapmasker 😉
Ik vind het echt heel mooi, en dankzij deze tutorial kan ik het zelf ook cadeau doen! x

Katrienantwoord
18 juni 2017 om 13:34
– Antwoord aan: Caro // Carreaukes

Graag gedaan!

Daisyantwoord
17 juni 2017 om 00:14

Wat een tof idee. Moeilijk om iets te maken voor iemand die je niet kent. Dit is heel leuk.

Katrienantwoord
17 juni 2017 om 00:48
– Antwoord aan: Daisy

Merci Daisy.

WenSJeantwoord
13 juni 2017 om 20:44

Zo fijn dat je het deelt! Ik vond het meteen super leuk toen ik het zag!

Katrienantwoord
13 juni 2017 om 20:51
– Antwoord aan: WenSJe

Merci!

Karinantwoord
13 juni 2017 om 16:12

Leuk! Ik had nog een patroon voor een slaapmaskertje nodig, bedankt voor het delen 🙂

Katrienantwoord
13 juni 2017 om 16:22
– Antwoord aan: Karin

Graag gedaan Karin. Veel succes. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Reactie achterlaten