tamarillo top kleed jurk rianne dress lmv la maison victor cherrydesigns halter haltertop hack patternhack katrienette

Over Tamarillo en Rianne

Een topje van een gratis patroon uitproberen? Ja natuurlijk wil ik dat!  Er zijn wel 3 varianten van de Tamarillo top.  Ik koos voor de versie met een halter-rug.  En maakte er ineens een kleedje van.

 

 

 

Op de blogmeet kwam ik in contact met Stephanie.  Ik kreeg van haar het pdf-patroon doorgemaild en kon een meter stof kiezen uit haar winkel.  Na het bekijken van de sneak peek foto’s kreeg ik meteen al het idee om de halterversie te maken, én deze te verlengen tot een jurk.  Zodoende kocht ik nog een meter stof erbij zodat ik genoeg had voor een kleedje.

Vervolgens ging ik voor de gemakkelijke weg en combineerde twee patronen. Het onderste gedeelte maakte ik zoals de populaire Rianne jurk van La Maison Victor.  Het opgestikte reepje zwarte tricot en de 2 koordjes zijn alleen maar voor de show, er zit binnenin een elastiek.

 

tamarillo top kleed jurk rianne dress lmv la maison victor cherrydesigns halter haltertop hack patternhack katrienette

 

De werkbeschrijving bevat veel foto’s, het kan niet misgaan!  Bovendien is het patroon zo opgemaakt dat je een halterversie krijgt waarvan de naden netjes zijn weggewerkt.  Hiervoor wordt de volledige voorkant gevoerd.  Je hebt dus 2 keer stof nodig voor het voorpand.  Anderzijds zouden gevorderde naaisters dit kunnen oplossen door te werken met een beleg.  Daarna wordt het achterpand bovenaan tweemaal omgeplooid en doorstikt.  Ik heb het achterpand aan elke zijkant enkel vanboven met ruim 2 cm versmald, zodat het rugpand mij paste.  Vandaar dat ik een volgende keer een elastiek zou toevoegen.  Ten slotte nog even meegeven dat de top (in originele versie) -zelfs voor mij!- vrij lang uitvalt.

 

 

Aangezien ik de jurk maakte tijdens het naaiweekend, heb ik geen foto’s van tijdens het naaien.  We waren wel met 4 die de Tamarillo genaaid hadden.  In verschillende uitvoeringen, leuk!  En gelukkig was daar ook de lieve Deborah, die haar fotografie-talenten bovenhaalde!  We hielden een gezellige fotoshoot buiten met deze schitterende foto’s als resultaat.  (Sorry, maar ik had geen strapless bh mee, en foto’s nemen zonder is écht geen optie meer.)

 

 

Bovendien werden er door Sarah ook nog enkele foto’s genomen in de opgezette fotostudio.

 

 

 

Tamarillo-tour

 

Het patroon is gisteren gelanceerd op Stephanie’s blog en gratis te downloaden op de vernieuwde website van Cherry Designs.  Andere versies ga je kunnen terugvinden bij:

 

 

Informatie Kader

Patronen:

 • Tamarillo top van Cherry Designs, gratis PDF download (Gratis Patroon – Digitaal patroon (PDF) – Nederlandstalig – confectiematen)
 • Rianne Jurk uit La Maison Victor – editie 1 | januari – februari 2015.  Intussen nog verkrijgbaar als los patroon.  Daarnaast staat het patroon ook in het boek “Jurken – 15 modellen om zelf te maken” van LMV

Maat: maat 44 (Dit is volgens de maattabel)

Model: Halterversie zonder ritszakje.  (Het patroon beschrijft 3 varianten: een top met brede schouderbandjes, een top met smalle schouderbandjes en een halterversie.  De versies met schouderbandjes zijn afgewerkt met boordstof.  Het ritszakje vooraan is een optie.)

Patroonaanpassingen:

 • combinatie van 2 patronen → zie hieronder Pattern hack

Note to self:

 • Stofbesparing: door voorpand niet volledig te dubbelen maar te werken met een beleg dat bv. enkel tot onder de buste komt
 • Verbeterpunt: zoals gezegd, in het achterpand, bovenaan in de omgeplooide zoom een elastiek steken

Materialen:

 • Restjes uit eigen voorraad: effen zwarte tricot, zwart koordje, elastiek
 • Stof: Tricot “Black Blocks” van Art Gallery

 

Pattern hack

Voor wie wil weten hoe ik (op mijn eigen simpele manier) de Tamarillo en Rianne heb samengevoegd, hieronder een beknopte uitleg: 

Aanpassing patroondelen voorpand en achterpand

 1. Teken de Tamarillo patroondelen over (ik teken de naadwaarde bij op papier).
 2. Neem het patroondeel voorpand en houdt dit tegen je lichaam terwijl je voor de spiegel staat.  Je markeert de hoogte van je taille.
 3. Op de papieren patroondelen (voor & achterpand) trek je een horizontale lijn 3 cm onder je taillehoogte, de “patroon scheidingslijn”.  (Die 3 cm verlaging is om ruimte te geven om te bloezen)
 4. Hieronder teken je nog een horizontale lijn voor de 1 cm naadwaarde. 

Dit worden de aangepaste patroondelen voorpand en achterpand.  Bij het knippen plooi je de papieren om aan de onderste lijn (dus onder de naadwaarde).

Maken rok-patroondeel

 1. Neem een nieuw stuk patroonpapier en legt dit op het (helemaal opengeplooide) Tamarillo voorpand.  Teken vanaf de “patroon scheidingslijn” verder het onderste gedeelte over met de heuprondingen van de Tamarillo.  (Ik teken aan de zijkant ineens de naadwaarde bij op papier)
 2. Teken boven de scheidingslijn 1 cm naadwaarde. 
 3. Verleng het onderste gedeelte tot de gewenste roklengte  (gewoon een vierkant/rechthoek in de juiste maten eronder plakken) en voeg hieronder zoomwaarde toe. 

Dit patroondeel voor de rok knip je dan twee maal.  Het zou moeten passen op zowel voorpand als achterpand.

Vervolgens het naaien zelf

 1. De top maak je volgens de werkbeschrijving van Cherry Designs. 
 2. Voor het rokgedeelte volg je de werkbeschrijving van LMV.  Het stukje extra tricot voor de opgestikte tunnel heb ik het patroondeel van LVM gebruikt.

 

¡ Voor de goede orde.  Dit is géén gesponsord bericht.  Ik kreeg een (gratis verkrijgbaar) patroon en 1 meter stof.  Ik heb dit patroon uitgeprobeerd en er mijn eigen ding mee mogen doen.  Ook mijn bemerkingen en tips toegevoegd.  Ik heb mijn ongezouten mening gegeven zoals ik altijd doe.

 

 

15 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

23 juni 2017 om 14:55

Heel mooie Tamarillo-jurk. Ik “hackte” de versie met smalle schouderbandjes ook tot een jurk. Maandag op mijn blog…

Mimalokiantwoord
23 juni 2017 om 14:45

Jouw hack is geslaagd, instant zomerjurkje. Het gaat veel gebruikt worden!

Katrienantwoord
23 juni 2017 om 14:49
– Antwoord aan: Mimaloki

Bedankt Kim! T was een leuk weekend samen. Tot naais he.

196.be|Veerleantwoord
23 juni 2017 om 00:11

Ik ben fan van jouw versie, Katrien. De top verlengen tot kleedje blijft een super idee! Een projectje dat intussen ook mee op mijn to-sew-lijstje belandde :-).

Davinaantwoord
20 juni 2017 om 22:27

Heel leuk dat je er een jurkje mee maakte! En met die Rianne lookalike is het een heel goede match!

Katrienantwoord
20 juni 2017 om 22:45
– Antwoord aan: Davina

Dank je wel Davina! Ik ben benieuwd naar jouw versie.

Juffrouw Kersjesantwoord
20 juni 2017 om 20:41

Ik vind die jurk echt zo geslaagd! Dat effen bandje, dat maakt het gewoon af! Bedankt voor je ongezouten mening! 😉

Katrienantwoord
20 juni 2017 om 20:44
– Antwoord aan: Juffrouw Kersjes

Merci voor het compliment! En graag gedaan.

lotusvijverantwoord
20 juni 2017 om 15:02

Leuk jurkje heb je gemaakt ! Ik vind én het patroon én de stof leuk. Ik heb dus ook meteen het patroon besteld (fijn : een gratis patroon) ; maar ik krijg – helaas – de handleiding niet geprint. Mag ik vragen hoe u dat gedaan hebt ?

Katrienantwoord
20 juni 2017 om 15:21
– Antwoord aan: lotusvijver

Ik heb het patroon voordien al per e-mail gekregen. Ik ga het nu zelf eens proberen downloaden.

Katrienantwoord
20 juni 2017 om 15:51
– Antwoord aan: lotusvijver

Ik heb net zelf geprobeerd. Ik kan de 3 bijlages (patroonA4, patroonAo en ook de handleiding) gewoon afsprinten. Als het niet lukt kan je misschien een mailtje sturen naar info@cherrydesigns.be?

delphineantwoord
20 juni 2017 om 14:41

Oooh zo leuk. Ik maakte een halter top in dezelfde stof, die verschijnt zaterdag op de blog. Je hebt dus goeie smaak

Katrienantwoord
20 juni 2017 om 14:45
– Antwoord aan: delphine

Haha Delphine, da’s inderdaad geen toeval hé. Wij! hebben gewoon goede smaak, punt.
Ik kijk uit naar de foto’s van de jouwe. Jij zal daar ongetwijfeld fantastisch mee staan.

Ellenantwoord
20 juni 2017 om 14:36

Oh een leuke pattern hack! En mooie stof ook! Ik vind het helemaal geslaagd!!

Katrienantwoord
20 juni 2017 om 14:40
– Antwoord aan: Ellen

Dank jawel Ellen, ik ben benieuwd naar jouw versie!

Reactie achterlaten