vivienne dress jurk kleed kleedje see you at six see-you-at-six viscose zomerkleed summerdress softcactus

Vivienne Dress, zomerkleedje in viscose

Ik heb een leuk stofje liggen, voor een jurkje.  Maar welk patroon?  Een zomerkleedje dat past, dat MIJ past?  Zonder zelf te knoeien met patroonaanpassingen, zou dat te vinden zijn?  Ja hoor, de Vivienne Dress is op je persoonlijke maten getekend, gratis dan nog!  Dat zal een goedkoop kleedje worden.

 

vivienne dress jurk kleed kleedje see you at six see-you-at-six viscose zomerkleed summerdress softcactus

 

De lap zachte viscose had ik al gekocht, samen met de stof voor mijn topje.  Ik was aan het surfen naar een geschikt patroon.  Ik weet het, het staat al een jaar online, maar ik was het gratis maat-patroon van See You At Six vergeten.  Een patroon met een taille, geen recht model.  Dat zou nog wel eens wat voor mijn figuur kunnen zijn.

Inloggen was kinderspel.  Laat je niet afschrikken door de 19 maten die je moet opgeven. Er is een heel duidelijk instructiefilmpje over het opmeten.  Daarna doet de “patroon-generator” de rest.  Downloaden en afprinten, that’s it!

 

Diezelfde avond nog kon ik aan de slag.  Ieder heeft zo z’n eigen manier van werken.  Ik teken de naadwaardes bij op het papier en leg het papierenpatroon op de stof.  Ik knip niets meer met de schaar, maar snij alles uit met het rolmes, een goede tip die ik destijds van deze blogpost van Frouke opgepikt heb.

 

De werkbeschrijving van See You At Six is zeer gedetailleerd, met duidelijke tekeningen en rode streepjes om aan te duiden waar juist je moet stikken.  Ik heb -zoals aangegeven- eerst de patroondelen overlockt (3-draads).  Een mouw met split en manchet met knoopsgat had ik nog niet gemaakt.  Maar dat lukte dankzij de stap-per-stap beschrijving vanaf de eerste keer.  De uitleg over hoe de schoudernaad en beleg aan elkaar gezet werden, leek me eerst vreemd, maar bleek ook wonderwel te werken.

 

 

Als jongensmama heb ik geen ervaring met rimpelrokjes, en was een gedeeltelijk gerimpelde mouwinzet ook een nieuwe ervaring.  Na het bekijken van de beide Youtube filpjes (tip in de werkbeschrijving) is ook dat prima verlopen.  Ook de methode om (van de drie panden, ook de voorflap) de zoom in één keer helemaal rond te maken vond ik handig.

 

 

Toen kwam dé hamvraag: past het kleed mij?  Het antwoord daarop is: Ja.  Komt er een “maar”?  Ook.  De grootste opmerking is dat het kleed erg lang was, mogelijks heb ik iets verkeerd opgegeven bij de roklengte?  Daar viel snel wat aan te doen.  Ik heb de rok verkort (4cm afgesneden + 2cm zoom = -6cm).   Verder zit het kleed overal erg ruim.

 

 

Dan nog drie kleinere bemerkingen.  1/ De mouwen zitten wat krap aan de rug.  De mouwinzet komt opzij van mijn schouders, ik weet niet of het zichtbaar is op de foto, de naad zit ver richting mijn rug.  Gelukkig is het een losse pofmouw.  2/ De elastische tailleband zit een dikke twee centimeter te hoog.  3/ De mouwlengte en de plaats van de mouwsplit.  De mouwen zijn niet lang genoeg om echt driekwart te zijn.  Dat maakt als ik mijn arm plooi dat het puntje van mijn elleboog net in de mouwsplit komt (vast) te zitten.  Best grappig, maar soms effe lastig.

 

 

Het grote voordeel van de Vivienne is, dat de door mij ingegeven maten online zijn bewaard.  Er is de mogelijkheid om de maten aan te passen en een nieuw patroon te laten genereren.  Ik denk dat als ik enkele maten aanpas, dat het dan een perfect patroontje gaat worden.

Tot slot nog enkele opmerkingen over dit zalige stofje.  Het is makkelijk te verwerken om te naaien.  Wast goed en is snel droog.  Het is licht en draagt leuk op je huid.  Maar het grote voordeel is dat je dit stofje (bijna) niet moet strijken.  Als je strijkt, is het sowieso op lage temperatuur.  Maar, dit vind ik fantastisch: laat het kleed gewoon een nachtje hangen op een kapstok en ‘t is in orde!  Mijn kleed was erg gekreukt van tijdens het naaien: de stof bij elkaar vastnemen, draaien en onder de naaivoet schuiven…  je kent dat wel.  Ik dacht het te moeten opstrijken de dag nadien, maar nee hoor!  Dit is een perfect stofje/kleedje om mee te nemen in de valies.

 

 

En last but not least.  Dit is echt een low-budget kleed geworden.  Ik had 2m15 stof gebruikt. Niet superzuinig geknipt. (En het patroon is gemaakt voor iemand met lengte 1m78cm).  Deze stof kost 14€/meter, dus de kost van de stof is 30€.  Gratis patroon.  Fournituren (stukje elastiek, 2 knoopjes, stukje vlieseline, garen) zullen samen geen 5€ kosten.  Dus ik heb een kleedje in kwaliteitsstof voor 35€.  Na!

 

Informatie Kader

Patroon: Vivienne Dress van See You at Six (Gratis patroon – digitaal patroon (PDF) – Nederlandstalig patroon – met tekeningen – alle maten)

Maat: getekend door de computer op basis van de de door mij opgegeven meetingen

Patroonaanpassingen: lengte verkort (maar dat zal dus aan mijn metingen liggen)

Note to self:

  • te her-meten en online aanpassen:  roklengte, rugbreedte, lengte bovenarm, taillehoogte en ruglengte
  • volgende keer: de onderkant van het nek-beleg toch ook al overlocken voor het naaien

Materialen:

  • Stof & Versteviging: Viscose “Cracks Pastel” van See You At Six, Vlieseline H180
  • Fournituren: Prym Elastic extra soft 10mm, 2 knoopjes 

 

7 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Caro // Carreaukesantwoord
5 mei 2017 om 17:12

Mooi, en zo’n rolmes ziet er idd wel handig uit 😉
Dat moet ik eens overwegen

Katrienantwoord
5 mei 2017 om 17:42
– Antwoord aan: Caro // Carreaukes

Proberen, zou ik zeggen. En ga voor de alternatieve goedkopere materialen zoals Frouke zegt.

Froukeantwoord
5 mei 2017 om 13:10

Leuk dat je na het lezen van mijn blog ook fan geworden bent van het rolmes!
Je kleedje is ook erg leuk geworden!

Katrienantwoord
5 mei 2017 om 13:19
– Antwoord aan: Frouke

Hai Frouke. Ik vind het rolmes zoveel handiger, sneller en preciezer. Ik merk wel dat mensen raar opkijken als ik dit vertel, daarom dat ik het hier ook nog eens vermeld heb. Bedankt ook voor het compliment.

leenantwoord
5 mei 2017 om 10:21

‘t Staat je goed!

Jos van KloskaCreAtiefantwoord
5 mei 2017 om 06:32

Wat een mooi jurkje zo, daar volgen er vast meer van. Een heerlijk, niet strijken 😉

Katrienantwoord
5 mei 2017 om 07:06
– Antwoord aan: Jos van KloskaCreAtief

Dank je wel. Dat niet strijken vind ik ook een groot pluspunt.

Reactie achterlaten