Nathan Traveler's Pouch Ithinksew I think sew sober zwart reistasje reis tas toilettas ritstas kunstleer kbas katrienette man mannen manlief faux leather

Sober zwart reistasje

Als Manlief op verplaatsing gaat werken neemt hij een zakje mee, met daarin allerlei kabeltjes en tussenstukken.  Dat zakje is eigenlijk een oud toilettasje, nog ooit van onze zonen geweest, rotversleten en niet meer toonbaar.  Dus toen ik met kunstleer begon te naaien kwam al snel de vraag: kan jij dit reistasje in leer namaken?  “Ja, dat moet wel lukken”, zei ik toen.

 

Nathan Traveler's Pouch Ithinksew I think sew sober zwart reistasje reis tas toilettas ritstas kunstleer kbas katrienette man mannen manlief faux leather

 

En hoe mag dat tasje eruitzien?  Ik stond al klaar, de webshop open, met op het scherm alle kleuren kunstleer, maar nee hoor…  “Dat is niet nodig. Gewoon zwart”, zei Manlief.  Oké, maar mag er dan een accentkleurtje, iets stoer, bruin of zo?   “Liever niet, alles zwart.”  Oeps, daar gaat mijn creativiteit.  En vanbinnen dan, vroeg ik hoopvol?  “Ook zwart, gewoon simpel.”  Ik heb hem proberen uitleggen, dat als je een tasje met donkere stof gaat voeren, dat het dan binnenin moeilijker zoeken is.   Maar ook dát was geen valabel argument voor hem.  Als compromis, mocht dan als voeringstof iets zwart met één licht kleuraccentje, maar een simpel motief.

 

Eigenlijk is het toiletzakje een rechthoekig model, met rits en een handvat langs de zijkant.  Niet meer, niet minder.  Om toch niet helemaal van nul te beginnen, ging ik op zoek naar een patroon dat gelijkaardig is aan dat oude toilettasje.  Het formaat zou ik dan nog kunnen aanpassen.  Google afbeeldingen is dan mijn beste vriend :-).   Ik kwam uit bij de Nathan Traveler’s Pouch .  Een patroon ontworpen voor stof met vele leren accenten.   Ik zou het basic houden, geen halfhoog zij-zakje, en ook zonder al die extra leren biesjes bovenaan, opzij en onderaan.

 

Om tegemoet te komen aan mijn drang om toch iets extra toe te voegen, begon ik vol goede moed aan het zijpaneel met het ritszakje.  Ik haalde de washi-tape boven, cuttermes en volgde de instructies.  Rond het gaatje stikken, de voering naar binnen duwen, de rits plaatsen en bovenop doorstikken.  Een beetje “foefelare” (voor de Nederlanders: dit is stiekem wegmoffelen) om het randje witte bolletjes van de voeringsstof weg te toveren.  Daarna, de kers op de taart, het leren paneeltje erbovenop stikken.   Wiep, wiep, wie-iep… niet dus!  Toen ging het fout: dat stomme stukje leer vast stikken, bovenop alle lagen (voering, rits, de dubbelgeplooide leren naad naast de rits), bleek niet evident, zeker niet met de rits zelf die in de weg lag voor ELKE naaivoet.  Resultaat: een voorbeeld van schots-en-scheef.  Alles behalve dat mooie maar subtiele détail, dat ik voor ogen had.

 

 

Als finishing touch kreeg ik dan nog de bedenkelijke opmerking van Manlief : “Wat is dat zakje, is dat ook voor mijn reistasje?  Het gezicht met de uitdrukking: “Zeg alsjeblieft, neen” mogen jullie erbij denken.  Bon, o-v-e-r-duidelijk, het paneel met ritszakje werd afgevoerd!  Een gewoon glad nieuw paneel was snel bijgesneden.

 

Dan maar verder naaien en het ritspaneel maken, en dit aan de “goot” (gusset = paneel dat de onderkant en zijkanten vormt) vastnaaien.  Hierop ook het handvat vast gestikt.

 

 

Voor deze tas wordt een techniek gebruikt, die ik nog niet gedaan had.  De naden van de binnen- en buitentas worden samen toegestikt en daarna met biais afgewerkt.  (Mijn vorige tassen en tasjes werden buitentas en voering afzonderlijk toegestikt en daarna door een keergat gekeerd.)   Eigenlijk niet moeilijk, eens je alles goed vastgespeld hebt, kan je in één keer rondom doorstikken.  En daarna de biais eromheen.  Daarna de ander zijkant, en klaar is je zakje.  Draai je werkstuk binnenstebuiten door de ritsopening en ta-dah.

 

 

Het is een heel sober tasje geworden, zeg maar gerust saai.  En zo’n zwart vlak is niet makkelijk te  fotograferen vond ik.  Dus veel sexy foto’s heb ik niet.  Maar Manlief is content, met zijn simpele tasje dat best bovengehaald mag worden op eender welk bureau.

 

 

 

Informatie Kader

Patroon: Nathan Traveler’s Pouch van ithinksew (Kooppatroon – Digitaal patroon (PDF) – Engelstalig patroon – met foto’s)

Patroonbemerkingen:

Misschien heb je de lovende commentaren over de werkbeschrijving gemist?  Dat kan kloppen, want die zijn er niet.  Dit is een kooppatroon, maar ondanks de foto’s, niet geschikt voor absolute beginners.  Wie al enige naai-ervaring heeft kan hier wel mee werken.  Ik merkte 2 mankementen op.

  • Erratum: De afmeting voor de ritsdelen (zipper panels) zijn te smal.  Er is geen rekening gehouden met de naadwaardes.  Dus als het ritsdeel af is, en je dit aan de “goot” (gusset panel) wil stikken, blijkt het deel van de goot een ruime cm breder te zijn.  Ik heb dit opgelost door van de goot een stuk af te snijden, dit maakt de tas wel smaller dan opgegeven.
  • Erratum: In de werkbeschrijving mist tussen stap 14 en 15, dat je de “top leather panels”, de beide leren strookjes naast de rits, moet vast stikken.   Op de foto’s 19 en 24 zie je dat dit al gebeurd had moeten zijn.

Patroonaanpassingen:

  • Ik heb het patroon “uitgepuurd” en enkel de patroondelen voor het model gebruikt: voor- en achterdeel, ritsdelen, goot-deel.  Alle accenten, zij- en ritszakjes, rivetten etc. heb ik niet gebruikt.
  • Bij het maken van het ritsdeel, stap 11 en 12, legde ik de rits tussen leer en voering en stikte in 1 keer door de 3 lagen.  De te lange ritsdelen knipte ik pas af, na al het stikwerk.
  • Het stond niet in de werkbeschrijving, maar ik zigzagde alle delen vóór het in elkaar zetten.  Dit om de voeringsstof al aan het kunstleer te bevestigen, dat dit niet zou rimpelen of schuiven.  Het bleek een groot voordeel te zijn bij het vastspelden van de voor/achterdelen aan de zijkanten.
  • Voor het handvat gebruikte ik niet het patroondeel, maar nam een reep kunstleer van 4 cm breed en ca. 20 cm lang.  Ik plooide dit dubbel en stikte aan de 2 lange kanten door.  Na het vastnaaien knipte ik aan de zijkanten de te lange stukken af.
  • Gebruikte versteviging: Vlieseline H640, telkens het patroondeel min de naadwaardes, dus -1cm rondom. Enkel op de voeringsstof, het kunstleer heb ik nergens verstevigd. 

Materialen:

  • Stof: Katoen Dots Black & White Pattern 18254 van Rico Design 
  • Kunstleer, Rits en Versteviging: Kunstleer kleur Zwart, Spiraalrits 50 cm, Vlieseline H640

 

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Nathalie Van den Bosscheantwoord
3 augustus 2017 om 11:00

Het is misschien saai zwart, maar het is wel mooi afgewerkt!

WenSJeantwoord
13 juni 2017 om 20:46

Ik vind het toch ook best mooi. De man naast mij in de zetel vraagt ook al zo’n exemplaar. Het wordt een hype 🙂

Katrienantwoord
13 juni 2017 om 20:50
– Antwoord aan: WenSJe

Haha Sofie, best grappig dat je man halvelings meeleest op naaiblogs. Tja, gewoon eenzelfde tasje maken dan maar zeker?

Daisyantwoord
1 juni 2017 om 10:40

Eenvoudig en sober maar daardoor niet minder mooi!

Katrienantwoord
1 juni 2017 om 10:43
– Antwoord aan: Daisy

Merci. T is een klassiek mannending he

Reactie achterlaten