geritst lapttoptas laptopsleeve laptophoes geritste toilettas jace did it jacedidit stofvoordurfhetzelvers kbas kunstleer zilver mint michealmiller katrienette r

Ook voor de laptop, een bijpassend geritst-tasje

De laptophoes was meteen in gebruik, maar wat met de accessoires die ik ook steeds meeneem?   Zoals de oplader en de muis.  En dan ineens, terwijl je een blogbericht van iemand anders leest, ping: een lampje gaat branden in je hoofd.  Dát geritst tasje ga ik daarvoor maken, met de restjes stof en kunstleer die ik nog heb liggen.

 

 

Het blogbericht dat ik aan het lezen was op Jace did it!.  An is een blogger die ik al lang volg en waar ik met veel respect voor haar professionalisme naar opkijk.  Wat heeft ze nu weer voor leuks gemaakt!  En dan nog met een duidelijke handleiding.  Op een avond begon ik er aan, aan “de geritste toilettas”.

 

Ik begon met het samen leggen van oplader en muis (ik heb mini-modelletje), en op te meten welk formaat ik wilde.  Ik kwam op een tasje van 20 cm breed, 13 cm hoog, en 4 cm dik.  De lijn voor het zakje vooraan zette ik op 4,5 cm vanaf de bovenrand.  Het patroon ziet er dan zo uit.

 

lapttoptas laptopsleeve laptophoes geritste toilettas jace did it jacedidit stofvoordurfhetzelvers kbas kunstleer zilver mint michealmiller katrienette ritstasje toilettas tutorial

Als je liever een ander formaat wil, dat kan ook!  Ik paste het patroon aan, volgens de manier van Sew Together.  Laat je niet afschrikken, het is echt heel makkelijk.  Je begint met een rechthoek en de rest volgt vanzelf.  Voor wie toevallig net mijn kleine maatje wil maken, stuur me gerust een e-mail, dan zend ik een pdf door die je op ware grootte kan afprinten.

 

Verder volgde ik de instructies van An.  Bij het maken van de laptophoes, had ik gemerkt dat naden in kunstleer nog eens extra doorstikt moeten worden.  Als ik dan in de werkbeschrijving las dat de strook boven de rits (van de voorzak) biaisgewijs geplooid en gestreken dient te worden dacht ik: aie, dat zal moeilijk worden…

 

Omdat kunstleer niet rafelt, wilde ik het anders doen.  In plaats van het kunstleer 4-dubbel te plooien, door te werken met een stuk onder de rits dat gewoon afgesneden is.  Zo kwam ik op een strook die niet 5cm, maar slechts 2,7cm hoog is.  Ik plooide het leer om net aan de ritsrand en dan omheen de ritsstof.  Bovenaan is alles netjes, binnenin -àls je gaat kijken- zie je een afgesneden rand.  En de dikte van het kunstleer blijft zo doenbaar.  Ik hoop dat het een beetje duidelijk is? Anders brengen de foto’s hopelijk soelaas.

 

 

 

Voor de rest volgde ik de werkbeschrijving van het gewoon geritst tasje.  De ritsflapjes maakt ik van de voeringsstof.  Verstevigen van het kunstleer is niet nodig, zeker niet voor zo’n klein tasje.  Dus geen Style-Vil deze keer.  Aangezien ik nog wel dacht aan de verbetering van de binnenafwerking van de laptophoes, heb ik hier de voeringsstof!! met Vlieseline H640 bekleed.  De 2 grote stukken: het hele patroondeel met naadwaarden.  Het stukje voering van het voorzakje: zonder naadwaarde en zonder de bodemflap.  Ook een lusje met D-ring voegde ik toe. Zodat ik het polsbandje ook aan dit tasje zou kunnen bevestigen.

 

 

Dit tasje was snel klaar.  Enige moeilijkheid die ik heb gehad was het vast stikken van de platte bodem. Omdat het tasje maar 4cm dik is, heb je maar een kleine opening die je moet gaan samendrukken in de omgekeerde naadrichting.  Maar moeilijk gaat ook.  Ook hier heb ik de naden en hoeken héél veel uitgedund voor het keren.

 

 

Gelukkig past alles er netjes in.  Ik heb nog een beetje ruimte over, dus een usb-stick of iets anders kleins kan er nog bij.  En als ik nog een extra kabeltje mee wil, kan dat in het voorzakje.

 

 

En nu is het duo klaar. Het is geen schande om met deze twee op stap te gaan en te werken vind ik.  En toevallig, blijkt dat in de buitenstof van mijn verbeterde Ida-tas die ik nu gebruik, ook een mintgroen accentje te zitten.  Samen met de zilvergrijze paspel van de tas, is het dus een match.  De Ida tas is ook ruim genoeg voor én de laptop met hoes, én het tasje, én nog wat andere spulletjes.

 

 

Informatie Kader

Patroon: de geritste toilettas van An, een uitvoerige fototutorial te vinden op haar blog Jace did it! (Gratis patroon – Nederlandstalig patroon – met foto’s )

Maat: 20 cm breed, 13 cm hoog, en 4 cm dik

  • Het tasje werd kleiner gemaakt, nét op maat van wat ik nodig had.  Zie uitleg over aanpassen maten hierboven.

Patroonaanpassingen:

  • Omwille van het kunstleer, werden alle naden naast de ritsen doorstikt.
  • Ook omwille van het materiaal, werd het ritstrookje boven de voorzak aangepast.

Note to self:

  • Als er nog een versie in kunstleer volgt, omwille van het moeilijk stikken van deze supersmalle platte bodem, toch een iets breder formaat maken.

Materialen:

  • Stof: Katoen Mainstreet Macaron Plaid PS7424-MINT van Michael Miller.
  • Kunstleer, Ritsen, Tasfournituren en Versteviging: Kunstleer kleur Zilver, Kunstleer kleur Lichtmint, YKK Spiraalrits Niet-deelbaar 25cm, Vlieseline H640, D-ring Nikkel 13mm

 

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

girlsinuniformblogantwoord
16 mei 2017 om 20:53

Wat een prachtig setje! Ik heb je tekst gepind voor inspiratie…

Katrienantwoord
16 mei 2017 om 21:35
– Antwoord aan: girlsinuniformblog

Bedankt en veel succes ermee!

leenantwoord
14 mei 2017 om 18:08

Mooi! Kunstleer op?
Wel straf… Heb dit tasje deze week ook bestudeerd. Ik weet niet meer op wiens blog, maar via de link kwam ik ook uit bij “Jace did it!” Weeral iets voor het to-do-lijstje…

Katrienantwoord
14 mei 2017 om 18:11
– Antwoord aan: leen

Hallo Leen, van deze twee kleuren heb ik nog enkele kleinere strookjes over. Maar, je kent me goed genoeg om te bedenken dat ik nog wel een lapje heb liggen 😏

Reactie achterlaten