lapttoptas laptopsleeve laptophoes geritste toilettas jace did it jacedidit stofvoordurfhetzelvers kbas kunstleer zilver mint michealmiller katrienette r

Mijn eerste project in kunstleer: laptophoes met rits

Als je een laptop in gebruik neemt, wil je die goed beschermd kunnen meenemen.  Net op het moment dat er nieuwe kleuren kunstleer te verkrijgen is.  Tja, dan is dat reden genoeg om zelf een laptophoes te maken, nietwaar?  Hoewel het qua look meer mijn stijl is, wil ik geen strak enveloppe-model.  Ik wil gewoon een platte hoes met een rits.  Dus gaan we dat zelf naaien.

 

lapttoptas laptopsleeve laptophoes geritste toilettas jace did it jacedidit stofvoordurfhetzelvers kbas kunstleer zilver mint michealmiller katrienette r

 

Voor het patroon heb ik me gebaseerd op de iPadhoes uit het boek Stof voor durf-het-zelvers.  Ik begon met het overtekenen van de laptop op papier, daarna eerst 2 cm rondom bijgetekend, en na twijfelen, nog een halve cm erbij, dus samen 2,5 cm.  Dan de 2 bovenhoeken afgerond met een passer.  Ik had in mijn hoofd het idee om te werken met twee kleuren.  Op het patroon heb ik eerst op 1/3-de van de hoogte een horizontale lijn getrokken.  Dan zowel 1 cm erboven, als 1 cm eronder, telkens een lijn voor de naadwaarde van zowel de boven als de onder-kleur.  Het papieren patroon werd uitgekipt en kan (al dan niet omgeplooid) dienen voor alle delen.

 

 

Het kunstleer had ik al in huis.  Ik begon met de 2 kleurdelen aan elkaar te stikken.  Het stikken zelf ging bijzonder vlot, zelfs geen speciale naald gebruikt.  Ik merkte wel dat de kunstleren naden niet echt, hoe zal ik het zeggen, “omplooibaar” zijn?  Het kunstleer is wel strijkbaar (lage temperatuur, met persdoek), maar echt platgestreken, mooi scherp, bleef de naad niet.  Ik besloot om de naad dan maar door te stikken, een topstich in de leerkleur.

 

Voor en achterpand waren klaar.  Ik heb ook nog een lusje gemaakt en riempje, net zoals bij de Heidi Small Wristlet.  Voor het polsbandje gebruikte ik een stukje kunstleer van 36 x 2,5 cm, dat ik dubbel plooide en op de beide lange kanten doorstikte, en daarna een kleine musketon aan vastmaakte.  Voor het stukje met de D-ring gebruikte ik een restje van 6 x 2,5 cm, ook dubbel geplooid in de lengte en doorstikt.

 

lapttoptas laptopsleeve laptophoes geritste toilettas jace did it jacedidit stofvoordurfhetzelvers kbas kunstleer zilver mint michealmiller katrienette r

 

Het originele patroon (nog hartelijk bedankt Leen voor het uitlenen!!) is gemaakt met stof verstevigd met gewatteerde vlieseline (H630 of H640).  Het kunstleer zelf is stevig genoeg, maar ik wilde toch dat de laptop stootbestendig zou zijn.  Na het maken van mijn laatste tassen ben ik fan geworden van Style-Vil, dus ook voor de laptophoes een logische keuze.  Dus nog 2 x het volledige patroon uitsnijden in Style-Vil, en ook 2 x in voeringsstof, én het in elkaar naaien kon beginnen.

 

 

Eerst het ritsgedeelte.  Het is eigenlijk een klassieke manier die in de werkbeschrijving staat.  Buitenstof met goede kant naar boven, rits (met goede kant naar beneden) er op leggen, stikken, voeringsstof (met goede kant naar beneden) erbovenop, stikken.  Dit aan beide ritsdelen.  De ritsflapjes liet ik achterwege, ik wilde niet nog meer dikte binnenin.  Dat maakte wel dat ik moest opletten om voor beide zijkanten op het gelijke punt te stoppen met stikken.

 

Ik keerde de boel om het ritsgedeelte te controleren.  Ook hier merkte ik het plooiprobleem van het kunstleer, dat ik oploste door langs de leren kant nadien de naden te topstitchen.  Het lukte me echter niet om de afgeronde hoeken netjes evenwijdig met de rits te houden.   Bij geen enkele van de 4 ronde hoeken is het stiksel in een mooie lijn.

 

 

Toen ik de hoes gekeerd had, heb ik de laptop gepast en tot bovenaan de rits erin gestoken.  Ik had onderaan toch nog te veel ruimte over, en sneed met het rolmes (door de 6 lagen heen) nog 1,5 cm af.  De laptophoes terug gekeerd, voering tegen voering, leer tegen leer, het lusje ertussen gestoken en daarna beide delen gestikt (keergat in voeringsstof).   Dan heb ik de naden véél bijgewerkt: de rechte hoeken afgeknipt en veel Style-Vil dikte rondom weggeknipt.  Na het keren nog een beetje wringen om de hoeken eruit te duwen, keergat dicht stikken (nee, ik doe dat niet met de hand) en klaar is de hoes!

 

 

Ze past precies.  Weegt niet veel.  En de laptop zit achter de rits en tussen de Style-Vil goed beschermd.   Het blijft handmade, dus ja de imperfecties nemen we erbij.  Een ding weet ik zeker, er is niemand anders die rondloopt met deze one-of-a-kind Katrienette original laptopsleeve.

 

 

Informatie Kader

Patroon: iPadhoes uit Stof voor durf-het-zelvers 1 (Kooppatroon – boek – Nederlandstalig patroon )

 Patroonaanpassingen:

  • Maten aangepast aan de laptop.  Zie beschrijving hierboven.  Maar, zelfs met dikke Style-Vil, is 2 cm rondom ruim voldoende.  De marge van 2,5 cm was overkill.

Note to self: 

  • Volgende keer de bovenhoeken niet zo scherp afronden, maar toch iets ronder maken.  Dan zal het doorstikken van het ritsgedeelte (door de naden met: kunstleer, Style-Vil, ritsstof én voeringsstof) misschien wél in één vloeiende beweging kunnen.
  • Verbeterpunt: Om de laptophoes nog iets meer “af” te maken, zou ik de katoenen voeringsstof bekleden met gewatteerde Vlieseline.  Vlieseline wel binnen de naadwaarde houden, dus 1cm rondom minder.  Het katoentje ligt nu los tegen de Style-Vil en rimpelt en lijkt dun.  Maar dit puur om esthetische redenen, om het binnenin mooier te maken.

Materialen:

  • Stof: Katoen Mainstreet Macaron Plaid PS7424-MINT van Michael Miller.
  • Rits: YKK rits 60 cm, metaal nikkel 6mm, deelbaar, met lange trekker.
  • Kunstleer, Tasfournituren en Versteviging: Kunstleer kleur Zilver, Kunstleer kleur Lichtmint, Style-Vil, D-ring Nikkel 13mm, Musketon Nikkel 15mm

 

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Jos van KloskaCreAtiefantwoord
12 mei 2017 om 07:13

One of a kind, zeker en wat een mooie kleurencombinatie.
En die imperfecties, ik snap dat je er naar kijkt (zou ik zelf ook doen), maar dat maakt dat het echt handwerk is en met liefde gemaakt!
Veel plezier ermee en mensen gaan je vast vragen waar je die mooie hoes gekocht hebt.

Katrienantwoord
12 mei 2017 om 07:23
– Antwoord aan: Jos van KloskaCreAtief

Dank je wel voor de leuke commentaar. Als maker blijf je kritisch op je eigen werk, dat is herkenbaar. Maar inderdaad, de vraag waar die hoes te koop is hebben ze me al gesteld, en da’s best leuk.

Reactie achterlaten