katrienette ida mijntas k-bas kbas bag style-vil cottonandsteel cotton&steel

Upgrade: Ida versie 2.0

Never change a winning team.  En, Katrien & haar Ida, dat is een match!  De eerste Ida wordt bijna overal meegesleurd.  Maar, wegens gebrek aan goede versteviging, is deze tas al plat en verrimpeld.  Dus wat doen we dan?  Een nieuwe Ida maken!

 

katrienette ida mijntas k-bas kbas bag style-vil cottonandsteel cotton&steel

 

Toen ik vorig jaar mijn eerste Ida maakte, was dit nog maar mijn 4-de projectje.  Behalve een vlaggenlijn, een rokje en Celeste-tas had ik nog niets genaaid.  Ik heb toen -met veel plezier- dit patroontje met de hulp van de foto’s in het boek tot een goed einde gebracht.  Dat ik de tas daarna zo veel zou gebruiken had ik niet verwacht.  Ik wist niet eens dat ik zo’n maat van tas miste.  Maar voor mij is dit formaat “groter-dan-een-A4” ideaal: ruim genoeg om blocknote/documenten in mee te nemen, ook tijdschriften of een boek, tablet, portefeuille, zonnebril en spullen van huisgenoten…  Ik had geen binnenvakken of zakjes binnenin, en die flexibiliteit om de open ruimte te kunnen benutten zoals het uitkomt vind ik goed.

 

 

Dus dan doen we copy/paste.  Lekker makkelijk, want het patroon was al overgetekend.  Nu alleen nog maar het juiste stofje zoeken.  Een leuke canvas dus.  Daarvoor had ik een hele wish-list:

  • geen lichte kleur stof (want de mintgroene bleek snel vlekken te krijgen)
  • met middelgroot motief in meerdere kleuren
  • een vrouwelijk motief, maar niet té meisjesachtig
  • iets met een zwart accent (want ik wilde zwarte leren hengsels)

Vele foto’s passeerden de revue op mijn scherm (lees: ik heb uitgebreid online zitten surfen).   Tot ik deze canvas zag: “Bam! Die is het”.  Bleek er nog een bijpassend katoentje in dezelfde winkel te verkrijgen, perfect voor de voering.  It’s my lucky day!  Snel besteld en twee dagen later kon ik aan de slag.

 

 

Deze keer wilde ik de Ida beter maken, steviger.  De rol Style-Vil werd bovengehaald.  Alle patroondelen in de buitenstof, werden ook (in dezelfde maat) in Style-Vil uitgesneden.  Geen gestrijk, direct klaar.  De werkwijze was verder dezelfde.  Voor het opstikken van de hengsels gebruikte ik Washi-tape.  De treklussen werden geknipt met behulp van een 50-cent muntstuk.  De afzonderlijke panden kregen snel vorm.  Ook voor het zijpand met ristgedeelte ondervond ik weinig verschil met de Style-Vil ertussen.

 

 

Voor de accessoires had ik nepleren paspel gekocht.  In eerste instantie dacht ik de paspel en de rits in zwart te doen.  Maar toen ik dit samen legde met de stofjes vond ik dit toch niet meer mooi. Het zwart maakte de tas: donkerder, zwaarder en mannelijker.  Mijn oplossing, zilvergrijs.  Ja, weeral.  Ik heb iets met zilveren paspel, zou het?   Nadat alle onderdelen klaar waren begon het echte in elkaar zetten.  Dat is vooral veel spelden (leve de wonderclips), en daarna traag stikken. En dan ineens, hopla! Daar is de tas.  Voor het toenaaien van de keeropening heb ik nog een reep fast2fuse op de bodem gelegd en vast gestreken.

 

 

Zoals je ziet, staat deze tas op zichzelf.  En er ligt geen pak rijst op de bodem of zo.  Alle foto’s zijn getrokken met een lege tas.  Ondanks het gewicht van de leren handvaten blijft ze gewoon mooi stevig staan.  Dat is een heel verschil met de vorige Ida.  Deze is intussen een platte verkreukelde vod geworden.  Foto’s zeggen meer dan 1000 woorden, dus hieronder het vergelijk.

 

 

Ik ben heel tevreden met het resultaat.   Ook van de kwaliteit van de stoffen ben ik content.  Zowel de canvas als de katoen blijven na wassen, strijken én stomen mooi en trekken niet scheef.  Daags na de foto’s werd de Ida 2.0  in gebruik genomen.  We kunnen er weer een paar maanden tegen.

 

katrienette ida mijntas k-bas kbas bag style-vil cottonandsteel cotton&steel

 

 

Informatie Kader

Patroon: “”Ida” uit het boek “Mijn Tas” van Nathalie Charlier en Sofie Duron (Kooppatroon – boek – Nederlandstalig – met foto’s – keuze uit 2 versies)

Maat: Ida “I”, de smalle versie van 8 cm diep. (De versie “II” is even groot, alleen 12 cm diep)

Patroonaanpassingen:

  • Paspel toegevoegd.
  • Geen Vlieseline H640, maar echte versteviging gebruikt.

Note to self:

  • Bij het strijken van de bodem aan de fast2fuse laag, niet té enthousiast worden, maar opletten dat je niet tegen de nepleren paspel komt.

Materialen:

  • Stoffen: Canvas “Macrame Leaves” by Rachida Coleman-Hale van Cotton and Steel, Katoen “From Porto crosses” Basics Netorious Goldilocks by Alexia Abegg van Cotton and Steel
  • Rits, paspel en versteviging : YKK Spiraalrits 75cm met twee trekkers (O-type), Paspel nepleer zilver,  Style-Vil en Fast2Fuse Medium

 

10 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Claire Godardantwoord
21 oktober 2021 om 08:33

Bonjour, avez vous un lien vers un site pour acheter le patron PDF ou pour acheter le livre ? Je ne le trouve pas dans le moteur de recherche français… Merci beaucoup.

Katrienantwoord
26 oktober 2021 om 10:17
– Antwoord aan: Claire Godard

Bonjour Claire.

Le patron de couture du sac ‘Ida’ est mentionné dans le livre en néerlandais ‘Mijn tas’ des auteurs Elisanna et Fynn avec le numéro ISBN 9789089242891. Il s’agit d’un livre papier (pas de publication pdf ou numérique) de 2014. En Flandre, il est toujours disponible dans les librairies en ligne. Pour autant que je sache, ce livre n’a pas été traduit en français.

tonnie blommaartantwoord
3 september 2020 om 18:00

Ik had in Frankrijk het boek Couture, 24 modèles de sacs gekocht waar de Ida I en II ook in stonden. Nu ik jouw resultaten heb gezien (prachtig!) ga ik er toch echt aan beginnen en ga ik foam gebruiken voor de versteviging. Leuk dat ik de beschrijving nu ook in het nederands heb en ik niet moeilijk hoef te lezen. (Frans lezen vind ik altijd nog moeilijk)

Katrienantwoord
4 september 2020 om 10:45
– Antwoord aan: tonnie blommaart

Hai tommy,
Leuk te lezen dat je aan de slag wil gaan en ook een Ida gaat maken! Laat je niet afschikken door de foam, dat lukt je wel hoor! Mocht je nog vragen of twijfels hebben, contacteer me gerust, ik help je graag 😁!
Stuur je me een berichtje of tag je me op social media als de tas af is? Ik ben benieuwd.
Groetjes, Katrien

Khadetjesantwoord
8 april 2017 om 08:46

Hoewel ik fan ben van het boek, ben ik het vaak oneens met de versteviging die aangeraden wordt ;). Je Ida ziet er érg mooi uit, ik hoop dat je er toch even verder mee kunt ♥

Katrienantwoord
8 april 2017 om 09:09
– Antwoord aan: Khadetjes

Ja inderdaad, ik denk dat er intussen betere verstevigingen te verkrijgen zijn. Gelukkig kunnen we leren van elkaar.

Jos van KloskaCreAtiefantwoord
6 april 2017 om 05:54

Wat een prachtige materialen combi heb je gebruikt!

Katrienantwoord
6 april 2017 om 06:51
– Antwoord aan: Jos van KloskaCreAtief

Merci. Het was even zoeken, maar ik vind dat ook een leuk gedeelte van het naaien: kiezen wat en hoe en welke stof en accenten.

eefjeantwoord
5 april 2017 om 20:10

Hele mooie versie!

Katrienantwoord
5 april 2017 om 20:28
– Antwoord aan: eefje

Dank je wel Eefje. Ik ben ook blij met de stoffen keuze.

Reactie achterlaten