katrienette ida mijntas k-bas kbas bag style-vil cottonandsteel cotton&steel

Upgrade: Ida versie 2.0

Never change a winning team.  En, Katrien & haar Ida, dat is een match!  De eerste Ida wordt bijna overal meegesleurd.  Maar, wegens gebrek aan goede versteviging, is deze tas al plat en verrimpeld.  Dus wat doen we dan?  Een nieuwe Ida maken!

katrienette ida mijntas k-bas kbas bag style-vil cottonandsteel cotton&steel

Toen ik vorig jaar mijn eerste Ida maakte, was dit nog maar mijn 4-de projectje.  Behalve een vlaggenlijn, een rokje en Celeste-tas had ik nog niets genaaid.  Ik heb toen -met veel plezier- dit patroontje met de hulp van de foto’s in het boek tot een goed einde gebracht.  Dat ik de tas daarna zo veel zou gebruiken had ik niet verwacht.  Ik wist niet eens dat ik zo’n maat van tas miste.  Maar voor mij is dit formaat “groter-dan-een-A4” ideaal: ruim genoeg om blocknote/documenten in mee te nemen, ook tijdschriften of een boek, tablet, portefeuille, zonnebril en spullen van huisgenoten…  Ik had geen binnenvakken of zakjes binnenin, en die flexibiliteit om de open ruimte te kunnen benutten zoals het uitkomt vind ik goed.

Dus dan doen we copy/paste.  Lekker makkelijk, want het patroon was al overgetekend.  Nu alleen nog maar het juiste stofje zoeken.  Een leuke canvas dus.  Daarvoor had ik een hele wish-list:

  • geen lichte kleur stof (want de mintgroene bleek snel vlekken te krijgen)
  • met middelgroot motief in meerdere kleuren
  • een vrouwelijk motief, maar niet té meisjesachtig
  • iets met een zwart accent (want ik wilde zwarte leren hengsels)

Vele foto’s passeerden de revue op mijn scherm (lees: ik heb uitgebreid online zitten surfen).   Tot ik deze canvas zag: “Bam! Die is het”.  Bleek er nog een bijpassend katoentje in dezelfde winkel te verkrijgen, perfect voor de voering.  It’s my lucky day!  Snel besteld en twee dagen later kon ik aan de slag.

Deze keer wilde ik de Ida beter maken, steviger.  De rol Style-Vil werd bovengehaald.  Alle patroondelen in de buitenstof, werden ook (in dezelfde maat) in Style-Vil uitgesneden.  Geen gestrijk, direct klaar.  De werkwijze was verder dezelfde.  Voor het opstikken van de hengsels gebruikte ik Washi-tape.  De treklussen werden geknipt met behulp van een 50-cent muntstuk.  De afzonderlijke panden kregen snel vorm.  Ook voor het zijpand met ristgedeelte ondervond ik weinig verschil met de Style-Vil ertussen.

Voor de accessoires had ik nepleren paspel gekocht.  In eerste instantie dacht ik de paspel en de rits in zwart te doen.  Maar toen ik dit samen legde met de stofjes vond ik dit toch niet meer mooi. Het zwart maakte de tas: donkerder, zwaarder en mannelijker.  Mijn oplossing, zilvergrijs.  Ja, weeral.  Ik heb iets met zilveren paspel, zou het?   Nadat alle onderdelen klaar waren begon het echte in elkaar zetten.  Dat is vooral veel spelden (leve de wonderclips), en daarna traag stikken. En dan ineens, hopla! Daar is de tas.  Voor het toenaaien van de keeropening heb ik nog een reep fast2fuse op de bodem gelegd en vast gestreken.

Zoals je ziet, staat deze tas op zichzelf.  En er ligt geen pak rijst op de bodem of zo.  Alle foto’s zijn getrokken met een lege tas.  Ondanks het gewicht van de leren handvaten blijft ze gewoon mooi stevig staan.  Dat is een heel verschil met de vorige Ida.  Deze is intussen een platte verkreukelde vod geworden.  Foto’s zeggen meer dan 1000 woorden, dus hieronder het vergelijk.

Ik ben heel tevreden met het resultaat.   Ook van de kwaliteit van de stoffen ben ik content.  Zowel de canvas als de katoen blijven na wassen, strijken én stomen mooi en trekken niet scheef.  Daags na de foto’s werd de Ida 2.0  in gebruik genomen.  We kunnen er weer een paar maanden tegen.

katrienette ida mijntas k-bas kbas bag style-vil cottonandsteel cotton&steel

Informatie Kader

Patroon: “”Ida” uit het boek “Mijn Tas” van Nathalie Charlier en Sofie Duron (Kooppatroon – boek – Nederlandstalig – met foto’s – keuze uit 2 versies)

Maat: Ida “I”, de smalle versie van 8 cm diep. (De versie “II” is even groot, alleen 12 cm diep)

Patroonaanpassingen:

  • Paspel toegevoegd.
  • Geen Vlieseline H640, maar echte versteviging gebruikt.

Note to self:

  • Bij het strijken van de bodem aan de fast2fuse laag, niet té enthousiast worden, maar opletten dat je niet tegen de nepleren paspel komt.

Materialen:

  • Stoffen: Canvas “Macrame Leaves” by Rachida Coleman-Hale van Cotton and Steel, Katoen “From Porto crosses” Basics Netorious Goldilocks by Alexia Abegg van Cotton and Steel
  • Rits, paspel en versteviging : YKK Spiraalrits 75cm met twee trekkers (O-type), Paspel nepleer zilver,  Style-Vil en Fast2Fuse Medium