knipmode top km1704-09 double gauze doublegauze cactus aangeknipte mouw split siersplit platte plooi katrienette

Topje in double gauze

Een vrolijk stofje zocht ik. Voor een top met aangeknipte mouw en coupenaden.  Ik zag dit cactus motiefje en voelde aan de zachte stof. Een “double gauze” zei de winkelierster, een wat?

 

 

Met het zonnige lenteweertje verschijnen ook de zomerse naaisels online.  Geïnspireerd door o.a. deze  Crystal Top van Caro  en ook het Zomerkleedje van Carolien ging ik naar de stoffenwinkel.  In eerste instantie met de bedoeling een viscose te kopen van See-you-at-six.  Maar toen ik voelde aan deze superzachte katoen veranderde mijn planning.  Voor mij was “double gauze” iets onbekends.   Letterlijk vertaald is het “dubbele gaas”, het zijn twee laagjes stof die met minuscule steekjes met elkaar verbonden zijn.  Als je goed kijkt naar de foto’s zie je deze steekjes, ongeveer per vierkante centimeter.

Een andere benaming is “tetra” of “hydrofiel” en het wordt baak gebruikt voor kinder-dekentjes en -kleding. Maar voor volwassenen kan dit dus zeker ook!

 

 

Hoe leuk ik de Crystal top ook vind -ik hou écht wel van ruches- ik heb intussen geleerd om minder spontaan patronen te kiezen.  Het model is tof, maar zou mij niet flatteren.  Ik heb té brede schouders hiervoor, en ook baat bij wat coupenaden.  Dus ging ik op zoek naar een ander patroon.  Ik zag een top in de knipmode van april 2017.  Ik heb dit patroon online gekocht als download pdf .

Volgens de matentabel zou ik maat 44/46 nodig hebben.  Maar bij het nameten op de patroonbladen leek me dit vrij breed.  Snel een T-shirt met aangeknipte mouw boven uit de kast gaan halen en erop gelegd. Mijn eigen t-shirt viel binnen de patroonlijnen van een 42, en dus tekenden we die over.

Het patroon op zich bestaat uit voorpand, achterpand en 2 belegdelen.  De echte naaisters moeten nu maar niet verder lezen.  Ik volgde m’n gevoel en heb voor het naaien alle patroondelen eerst rondom met een kleine zigzagsteek omrand.  Géén idee of het zo hoort, maar ik deed het op die manier.  De (beknopte) werkbeschrijving kon ik makkelijk volgen: de platte plooien, de figuurnaden. Tot ik aan de siersplit kwam.

 

 

Na twee keer herlezen van de werkbeschrijving “split voor met belegpanden”, begreep ik de uitleg niet genoeg.  Dan maar online op zoek gegaan naar info.  Bij An-Karlien vond ik een héél duidelijke tutorial. Daar kon ik wat mee.  Ik naaide de driegdraden wel ineens door de twee stoflagen (beleg en voorpand) tegelijk.  Dan stikken van de split. Tot slot de halsnaden en beleg rondomrond aan elkaar stikken.

 

 

De schaar erin zetten (altijd spannend), randen en hoekjes bijknippen, en dan keren en strijken.  Jawel, het is gelukt!  Omdat het model een ruglengte van 69,5 cm heeft, gemeten vanaf middenrug aan de (al lage) halsboord, werd de top voor mij een tuniek.  Verkorten was de boodschap, wel 15 centimeter haalde ik er onderaan af!  Voor mij een eerste keer, ik moet meestal patronen verlengen.

 

 

Nog een paar foto’s van op de kleerhanger.  Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat de top zo op de kapstok er he-le-maal niet mooi uitziet!  Ik denk ook niet dat ik hem in de winkel uit het rek zou gehaald hebben om te passen.  Het lijkt een wijd vormloos hemd te zijn.  Toch is de pasvorm voor mij écht wel goed.

 

 

Een voordeel van deze double gauze is dat de stof bijna niet doorschijnend is, én je dus geen ondertopje moet dragen.  Lekker luchtig en aangenaam.  Nog even vermelden dat op de foto’s het beleg wel harder opvalt dan in ‘t echt.  Intussen is het topje nog eens gewassen en werd de stof nóg zachter geworden en valt soepeler.

Volgens het patroon moet er bovenaan de siersplit nog een mini-knoopje komen.  Ik had dit al voorzien en kocht een oranje en witte knoop.  Maar bij het passen en showen van de top aan Manlief en de jongens, werd dit unaniem weggestemd! Geen knoopje bovenaan, “gewoon zo laten”.  Dus tja… dan gaan we ons het niet moeilijk maken, hé.

O ja, de viscose waarvoor ik eigenlijk naar de winkel ging werd ook gekocht.  Maar of dit een topje of bloesje gaat worden, dat zien we nog wel.

 

Informatie Kader

Patroon: Top km1704-09 uit Knipmode, editie April 2017.  (Kooppatroon – magazine – Nederlandstalig – confectiematen)  Ook afzonderlijk te koop als digitaal patroon (PDF). 

Maat: 42 (Volgens de matentabel had ik voor borstomtrek maat 44, voor heupomtrek maat 46)

Patroonaanpassingen:

  • De top is flink verkort, namelijk met 15 cm.
  • Ik maakte géén splitjes aan de zijpaden.
  • Geen knoopje bovenaan de siersplit.

Note to self:

  • Verbeterpunt: volgende keer iets meer naadwaarde aan het mouwtje bijtekenen, deze mochten een centimeter langer zijn

Materialen:

  • Stof & Versteviging : Katoen Double Gauze “Cactussen Wit” & Vlieseline H180

 

11 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Cobyantwoord
17 april 2017 om 10:30

Het is geen stretchstof?
En ik heb nog nooit een pdf patroon besteld, hoe doe je dat op een gewone A4 printer?
Verder mooi dat je schrijft dat je hem ingekort hebt, want ik vind hem leuk, maar dacht meteen; wel wat kort 😉

Katrienantwoord
17 april 2017 om 11:08
– Antwoord aan: Coby

Hai Coby, Neen dit is geen stretchstof maar niet-rekbare toen. Een pdf patroon print je uit op een gewone printer op A4 papier (stand 100% of ware grootte). Daarop staat ook een schema. Dan leg je de papieren in de juiste volgorde (staat er duidelijk op) en verbind je ze met een plakbandje. Verder patroondelen uitknippen of overtekenen zoals je normaal zou doen. Niets moeilijk aan hoor. Veel succes ermee.

Barbara van Stofrenkeantwoord
14 april 2017 om 17:20

Mooi gedaan! Zo’n foto’s en het daarbij horende verslag geven altijd zin om zelf aan de slag te gaan!

Katrienantwoord
14 april 2017 om 17:27
– Antwoord aan: Barbara van Stofrenke

Ja, ik kan ook “goesting” krijgen van andere bloggers. Dit topje is vrij snel klaar, gewoon proberen zou ik zeggen.

Caro // Carreaukesantwoord
14 april 2017 om 15:04

Wauw, een super leuk lente topje in een prachtige stof!

Katrienantwoord
14 april 2017 om 15:16
– Antwoord aan: Caro // Carreaukes

Dank je wel. Jij ook bedankt voor de inspiratie om een top te gaan maken.

Lisetteantwoord
12 april 2017 om 05:52

Heel leuk geworden!

Tante Feeantwoord
11 april 2017 om 20:39

Ziet er een zalige top uit! En ik geef je man en jongens groot gelijk, zonder knoop is super!

Katrienantwoord
11 april 2017 om 20:40
– Antwoord aan: Tante Fee

Bedankt! Haha, héél soms volg ik hun advies 😁.

histoiresdecoutureblogantwoord
11 april 2017 om 18:39

Bedankt voor de link naar mijn blog Katrien !!! Ik ben ontzettend blij dat één van mijn schrijfsels je een stuk vooruit heeft geholpen. Het is wel een prachtige top geworden hoor ! Warme groeten, An-Karlien

Katrienantwoord
11 april 2017 om 19:17
– Antwoord aan: histoiresdecoutureblog

Dank je wel. Ere wie ere toekomt hè. Je blog heeft me geholpen. Dat vind ik zo leuk dat we van elkaar kunnen leren en inspiratie opdoen.

Reactie achterlaten