Accordi Accordi-Anna U-Handbag Wallet Portefeuille korkleather kurkleer k-bas kbas katrienette

De Accordi-Anna Wallet. Een portefeuille of een clutch?

Ik ben vaak onderweg zonder handtas, met enkel iPhone en portefeuille in de hand.  Soms is dat wel onhandig.  Dus ging ik op zoek naar een portefeuille waar de smartphone ook bij in past.

 

Accordi Accordi-Anna U-Handbag Wallet Portefeuille korkleather kurkleer k-bas kbas katrienette

 

Ik heb al vaker de “Rozy wallet” gezien.  Die vind ik mooi, maar op naaiweekend had ik een ander patroon gezien dat Tante Ann met dezelfde soort sluiting gemaakt heeft.  Dit patroon heeft een zijkant, wat me iets praktischer leek.  En omdat ik (dank je wel Ann),  mocht proberen of de smartphone erin paste ook als de sluiting toe was, was ik overtuigd.

 

Accordi Accordi-Anna U-Handbag Wallet Portefeuille korkleather kurkleer k-bas kbas katrienette

 

Sluiting gekocht: check!  Patroon gekocht en geprint: check!  Nu nog de materialen te kiezen.  Ik had mezelf opgelegd dit project volledig te maken met stoffen uit de eigen voorraad.  De kurk met bamboomotief en zilver was vanzelfsprekend.  Ik had van mijn Annelies Timmermans nog een restje zwarte stof met zilveren lijntjes, dit was ook een makkelijke keuze.  Maar dan, ik wilde nog iets contrasterend.  Vele stoffen bekeken en ernaast gelegd.  Tot slot, de doos met katoentjes ondersteboven gekeerd.  Per ongeluk (of karma misschien?) viel de mosterdkleurige stof die ik pas nog gekocht had voor mijn Ida 2.0 bovenop de kurkleer.  Twee keer knipperen met mijn ogen en ‘t was beslist.

De ontwerper U-handbags kende ik nog niet.  Ik moet zeggen, dit patroon viel goed mee!  In tegenstelling tot bv. Swoon, zijn hier alle maten ook in centimeters vermeld.  Geen omrekenwerk dus.  De werkbeschrijving is zéér uitvoerig, met foto’s van elke stap.  Vaak ook met tips waar je op moet letten.  Er is de optie tussen de versie met 3 compartimenten (vakken) of 4 compartimenten.  Naargelang de keuze moet je even verspringen van stap 7 naar stap 33, maar ook dit staat duidelijk aangegeven.

 

Omdat ik de portefeuille niet té dik wilde maken, zodat ik nog ruimte had voor inhoud, koos ik voor de versie met 3 compartimenten.  Het begin, het middenstuk met de vakjes voor creditcards, dat was wel even sukkelen. Ik werk normaal gezien redelijk precies, maar het lukte me niet om beide kanten symmetrisch te krijgen.   Het is nochtans pure wiskunde, en alle plooien en afstanden staan super-duidelijk op een apart blad in de werkbeschrijving.  Uiteindelijk kreeg ik alles wel binnen de juiste formaten.  Net voordat je het middelste stiksel stikt, komt op het (volledig geplooide en gevormde) middenstuk, op de achterkant nog 1 strook Vlieseline H640.

 

De verdere stappen zijn goed te volgen: het plooien en aanzetten van de zijkant.  Het stuk in kurkleer (buitenkant) moet volgens stap 22 een dubbele lijn met top-stich krijgen.  Om te markeren op de kurk waarnaast ik moest stikken gebruikte ik Washi-tape.  Dit gezegd zijnde… ik stel me nog altijd de vraag waarom dit gevraagd wordt?  Het heeft geen functie en met bijpassend garen niet fel zichtbaar.

Dan het verbinden van binnenportefeuille met de kurken buitenflap.  Het was wel even opletten bij het stuk waar je de zelfgemaakte (bias) rand op de zijkant moet naaien.  Het laatste doorstikken is me niet gelukt om mooi recht te krijgen.

Tot slot het bevestigen van de sluiting.  Ik heb een streepje lijm getrokken over de gehele lengte bovenaan de stofrand, dan voorzichtig de stof tussen de sluiting geschoven.  In elk gaatje nog een toefje lijm, en dan heeft Manlief (niet dat hij dit zal lezen, maar dank je wel!) de schroefjes vastgedraaid.  Ik was een beetje huiverig of dit voldoende zou zijn om de sluiting te houden.  Maar ja hoor, na een nachtje uitdrogen hangt de sluiting er goed vast aan.

 

 

Ben ik tevreden met het resultaat?  Ik vind het niet mijn mooiste project.  De stiksels aan de rand zijn schandalig scheef, gelukkig valt dit niet op op de zwarte stof.  Verder ben ik niet blij met de “look”.  Het zwart zilver stofje is té druk tegen de zwart zilveren kurk.  Ik had voor de zijkant en het zijbiezen beter een effen zwarte stof gekozen.  Binnenin vind ik de combi wel geslaagd.

 

 

De Accordi-Anna is best wel praktisch, ik vind de 3 compartimenten optie goed voor mij. De kaarten blijven ook verbazend goed zitten in de creditcard vakjes, dat past precies.

 

 

En dan ja, dé vraag.  Is dit nu een portefeuille of een clutch?  Persoonlijk zou ik het toch een clutch genoemd hebben.  Als hij gesloten is -en zelfs zonder inhoud- heeft hij toch al de dikte en vorm van een clutch.  De sluiting is ook goed, gaat niet vanzelf open, maar is niet zo snel als een drukknoop of magneetsluiting bij een portefeuille.

Maar wat vinden jullie ervan? Noem jij dit een portefeuille of een clutch?  Hoe zou jij dit gebruiken? Ik ben nieuwsgierig naar jullie reacties.

 

Informatie Kader

Patroon: Accordi-Anna Wallet van U-handbags.    (Let op!  Op de gewone website van U-handbags kan je patronen op papier (booklets) krijgen die opgestuurd worden. Wil je PDF patronen kopen, dan moet je naar de site die in mijn link staat.) (Kooppatroon – Digitaal patroon (PDF) – Engelstalig patroon – met foto’s)

Patroon aanpassingen:

  • Geen stof, maar kurkleer voor het patroondeel buitenkant. En dus ook geen Decovil, want ik heb de kurkleer niet verstevigd.

Note to self:

  • Sierstiksels in het midden op het kurkdeel: weglaten of in contrasterend garen?
  • Een volgende versie zou ik wel proberen om twee ritszakjes te maken, i.p.v. een tussenschot en een ritszakje.
  • Ook eens bedenken of ik geen variant kan maken met een dun kettinkje (als schouderriem) eraan.

Materialen:   

  • Kurkleer, Rits, Tasfournituren en Versteviging: Kurk kleur Zwart Bamboo met Zilver, YKK Spiraalrits Niet-deelbaar 25cm, Sluiting Rozy nikkel 19cm, Textiellijm HT2,  Vlieseline H640, Vlieseline H200
  • Binnenstoffen: Katoen “Hatch Black Silver” van Timeless Treasures, Katoen “From Porto crosses” Basics Netorious Goldilocks by Alexia Abegg van Cotton and Steel

 

7 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Neleantwoord
1 november 2017 om 22:51

Zeer mooi! Ik ben op zoek naar een dergelijk patroon maar dan met een rits. Om mijn huidige gekochte (ik noem het) portefeuille te vervangen. Zou dat een aanpassing zijn die je makkelijk kan doen? Alvast bedankt. Gr Nele

Katrienantwoord
1 november 2017 om 23:04
– Antwoord aan: Nele

Hallo Nele, bedoel je dat je een rits wilt als sluiting i.p.v. de metalen sluiting bovenaan? Even nadenken, ik denk dat dat wel kan hoor, door de portefeuille helemaal volgens patroon te maken en dan bovenaan nog af te werken met bv. extra biais-stuk. Daarna zal het nog even puzzelen worden om daaraan een rits te bevestigen. Hangt er ook vanaf in hoeverre je die rits bovenaan wil wegwerken of zichtbaar houden. Het kan wel, maar enige naaiervaring lijkt me nodig.

An Vande Veldeantwoord
7 mei 2017 om 10:33

Ik maakte al een aantal keren de Rozy, waar ik fan van ben. Maar deze ziet er ook echt goed uit. Dat stiksel onderaan, zou dat niet helpen om een mooie middenlijn te krijgen en de plooi daar goed te creëren? Ik denk maar luidop… Ik pin deze en ga mij hier echt wel eens aan zetten! Heel erg mooi resultaat bij jou, ik zou ze graag even in real life kunnen zien 🙂

Katrienantwoord
7 mei 2017 om 11:19
– Antwoord aan: An Vande Velde

Hai An, wat een compliment komende van jou, zo’n expert!

Tialdaantwoord
21 april 2017 om 20:50

Een mooi project! Ik heb net de rozy gemaakt en ben er ook nog niet mee klaar…. Wil er ook mee gaan expirimenteren… Wat jij heb gedaan is een erg leuk idee, mooie inspiratie… Waarvoor dank!

Katrienantwoord
21 april 2017 om 20:52
– Antwoord aan: Tialda

Dank je wel Tialda. Je rozy in croco met die mooie voering is prachtig. Ook jij hebt mij ideetjes gegeven.

leenantwoord
20 april 2017 om 08:56

Ik kijk er naar uit om hem in het “echt” te zien! Het lijkt me veel te veel prutswerk voor mij om hem te maken ;).
Voor mij persoonlijk vind ik het handig indien er aan de zijkant een polsbandje zit, zo hangt ‘ie nog aan mijn pols wanneer ik hem laat vallen (en dat gebeurt nogal eens ;)).
Een grote portefeuille is altijd handig, maakt niet uit hoe je het noemt…

Reactie achterlaten